Skocz do zawartości

Czy tak ma wygladac zapeklowane mieso


Rekomendowane odpowiedzi

czy tak maja wyglądać zapeklowałem je wczoraj ok godziny 14.00 ale do godziny 21.00 byly w pomieszczeni 0st.C potem do pomieszczenia +5-6st,C robię to pierwszy raz i nie wiem czy te zmiany koloru są dobre czy zle solankę zrobiłem taka 6,4l 54deko peklosoli maja byc 8-10 dni

 

 

a to jest kozina w solance od poniedziałku 2 szynki z kozy 1,6kg i 1,4kg i 1kg sloniny zapeklowałem w (1,6l wody+peklosól 13,6 dkg.+przyprawy <2 ząbki czosnku,3/4 łyżki stołowej ziele angielskie i pieprz ziarnisty czarny po 0.5 łyżeczki ,3 liście laurowe gotowałem przez 20 min. po wychłodzeniu dolałem wywar do Solanki maja byc 2 tygodnie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/
Udostępnij na innych stronach

Czy tak ma wygladac zapeklowane mieso

Mięso wygląda OK. Zacznij od Akademii Dziadka.. Tam masz tabelę peklowania . Na poczatek stosuj się do niej. Potem modyfikuj sobie według uznania .

Hej :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135934
Udostępnij na innych stronach

jokej,

trzymaj to mięso cały czas w solance, musi być całe zalane roztworem i przykryte od światła.

Jak je odwracasz co dwa dni, rób to szybko: kawałki z góry na dno naczynia, z dna na góre. Ręce musisz mieć czyste do tej operacji.

Temperatura cały czas 4-8 st.C.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135942
Udostępnij na innych stronach

A te ciemniejsze miejsca? I czy te niebieskawe czy to dobrze ? :???:

 

[ Dodano: Wto 07 Gru, 2010 20:48 ]

trzymaj to mięso cały czas w solance, musi być całe zalane roztworem i przykryte od światła.

i tak jest zrobione tylko ono nie pływa tylko jest przyciśnięte czy to dobrze teraz jest w 5-6st,C
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135945
Udostępnij na innych stronach

Ciemniejsze miejsca miały prawdopodobnie kontakt z powietrzem.

Nie przejmuj się ani nimi ani niebieskawym zabarwieniem błonek.

Wszystko wygląda OK

Poczytaj Akademię Dziadka.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135951
Udostępnij na innych stronach

ono nie pływa tylko jest przyciśnięte czy to dobrze teraz jest w 5-6s

Dobrze jest.

Natomiast wyciaganie mięsa podczas peklowania na ceratę nie sprzyja jego bezpieczeństwu mikrobiologicznemu. Posłuż się przy przekładaniu jakąś czystą, wyparzoną miską. To jest szczególnie ważne przy długim peklowaniu, ponieważ stosujemy solanki o mniejszym stężeniu i jest więcej okazji do zakażenia mięsa.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135959
Udostępnij na innych stronach

Dzieki wielkie a juz myslalem ze wszystko do bani :lol: następne zdjęcia po wędzeniu.

 

Mam pytanie czy ktoś z was sprzedaje swoje wyroby bo Wujek chciałby kupić okolice Warszawy ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135958
Udostępnij na innych stronach

łatwo ci sie mówi ja tam mam 16,20kg szynek 15,80 kg boczku i żeberek i 3 kg koziny wiec sama rozumiesz :lol:

Łatwo nie łatwo, ale podziwiam Cię za odwagę, bo nie mając w ogóle doświadczenia wypłynąłeś na szerokie wody.

Trzymam za Ciebie kciuki by się wszystko dobrze udało. :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135971
Udostępnij na innych stronach

jokej, Postaraj się obracać mięso co dwa dni i pamiętaj o słowach Henia mięsko musi być całe zanurzone w solance. Jeżeli solanka zmętnieje to wypłucz i zrób nową solankę. Nie przejmuj się za pierwszym razem zawsze wychodzi, a "starych wyjadaczy" rutyna gubi!!! :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135975
Udostępnij na innych stronach

ale podziwiam Cię za odwagę, bo nie mając w ogóle doświadczenia wypłynąłeś na szerokie wody.

a rodzinka sie śmieje ze nic nie robię tylko czytam i czytam a ja tu katusze przechodziłem ale z wasza pomocą już jestem spokojniejszy :grin: I jeszcze mi chodzi po głowie żeby coś przyrządzić coś z koniny tylko nie wiem co ale na pewno coś wymyśle z waszą pomocą :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135976
Udostępnij na innych stronach

Te ciemne miejsca masz dlatego ,że jak dociśniesz mięso w solance i jedno dotyka do drugiego to tam słabo dochodzi solanka.Dlatego radziłem żeby mięso pływało swobodnie w tej solance i było często przewracane .Możesz ew ,przycinąć talerzem ,żeby trochę mięso zatopić,ale nie przyciskaj za mocno bo będziesz miał taki efekt.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135977
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze mi chodzi po głowie żeby coś przyrządzić coś z koniny tylko nie wiem co ale na pewno coś wymyśle z waszą pomocą :lol:

Pomału :grin: . Zrób jedno , potem się bierz za następne .... Pomożemy :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135978
Udostępnij na innych stronach

Te ciemne miejsca masz dlatego ,że jak dociśniesz mięso w solance i jedno dotyka do drugiego to tam słabo dochodzi solanka.Dlatego radziłem żeby mięso pływało swobodnie w tej solance i było często przewracane .Możesz ew ,przycinąć talerzem ,żeby trochę mięso zatopić,ale nie przyciskaj za mocno bo będziesz miał taki efekt.

A na smak to wpłynie? całe mięsko jest zanurzone i lekko przyciśnięte

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135980
Udostępnij na innych stronach

A na smak to wpłynie? całe mięsko jest zanurzone i lekko przyciśnięte

No.. może wpłynąć na Twoją wątrobę, jak będziesz się tak przejmował :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135984
Udostępnij na innych stronach

czemu????

Są nieobrobione. :sad:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135985
Udostępnij na innych stronach

Na początek befsztyk tatarski - zwany popularnie tatarem.

tatar jadam tylko z koniny i to ze schabu środkowego (mam 45koni 5 owiec i 2 kozy 1 królik) konie oczywiście na handel ale wiecie jak to jest zawsze cos sie stanie w zeszlym roku prąd zabił mi klacz ale zdążyłem spuścić krew wiec zamrażarka... koledzy... itd..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135987
Udostępnij na innych stronach

Kolego tylko spokojnie warunki do peklowania idealne,dobrze że to nie lato. Więcej luzu i będzie dobrze , na konkurs tego nie robisz , to ma być :thumbsup:
Wędliny domowe-tradycyjne,smaczne,zdrowe.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-135993
Udostępnij na innych stronach

Witam mam pytanko w sprawie moich szyneczek które są w zalewie <7 szynek 11,20kg 3 po 2kg 3po 1,5kg jedna po 1 kg.wsadziłem do solanki (woda 4,20l + 0,462kg peklosoli)na 8-10dni > w piatek zamierzam wyciągnąć a w sobotę wędzenie czy mam je opłukać czy nie i Jak je wędzić w jakiej temperaturze i czy po wędzeniu parzyć czy nie Czy ktoś pomoże :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4872-czy-tak-ma-wygladac-zapeklowane-mieso/#findComment-137349
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.