roger Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 23 Listopada 2018 To poszedłeś głęboko.... Bardzo głęboko Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 23 Listopada 2018 To poszedłeś głęboko Koparką szybciej - ale na czasie , często siegamy do starych przepisów …. a jak temat już jest np.w tym roku po raz kolejny na pewno będą u nas śledzie w stylu skandynawskim wg. Kruszynki no i po kaszubsku wg. Henia - i tak to Brać wędzarnicza zasiada z nami na Święta Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 23 Listopada 2018 @Muski, zrob jeszcze po Kolobrzesku Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 23 Listopada 2018 @Muski, zrob jeszcze po Kolobrzesku A jak to się robi. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 23 Listopada 2018 Na pewno śledzie będą ze śliwkami i orzechami wg Małgo bardzo subiektywnie ale je uwielbiam Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 23 Listopada 2018 A u mnie , jak zwykle, będą w sosie majonezowo-śmietanowo-czosnkowym z koperkiem Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 23 Listopada 2018 (edytowane) Kurcze-tyle tych pysznych przepisów na śledzie ,a u nas wciąż królują najzwyklejsze w oleju z cebulką Moczę je wcześniej w delikatnej zalewie 1:6 - [ocet-woda] Edytowane 23 Listopada 2018 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 23 Listopada 2018 A jak to się robi. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/?p=580731 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 24 Listopada 2018 U mnie sprawdzona trójka https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/?p=580925 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 24 Listopada 2018 U nas śledzie tradycyjnie. W oleju z cebulą i świeżym koperkiem, i w majonezie z cebulą i jabłkiem. Jak zwykle nie może zabraknąć smażonych w cieście naleśnikowym suszonych kapeluszy grzybów. Te ostatnie zawsze cieszą się zasłużonym powodzeniem na stole. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 24 Listopada 2018 A co na deser? U nas na wigilię była kutia, ale wybrałem inna wersję, zamiast gotowanej pszenicy używam gotowanego na sypko ryżu.Smakuje lepiej i nie kłopotów trawiennych Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 25 Listopada 2018 (edytowane) cieście naleśnikowymA ciasto naleśnikowe do grzybków na mleku, piwie czy z wodą gazowaną ? czy może jeszcze inne ? Edytowane 25 Listopada 2018 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 25 Listopada 2018 zamiast gotowanej pszenicy używam gotowanego na sypko ryżu.Smakuje lepiej Ja się z tym nie zgodzę - smakuje inaczej (wcale nie lepiej według mnie ) no i to już nie jest smak kutii Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 25 Listopada 2018 (edytowane) smakuje inaczej Bardzo smacznych słodkich ryżów i deserów z ryżu jest wiele a nawet bardzo wiele Brawo Nestor - z czym robicie ten ryż i jak wychodzi Ci sypki ? a kutia jedna u nas zwykle jej nie ma . Oczywiście w każdej rodzinie może być inny zestaw potraw świątecznych - po to jest ten temat - by dzielić się tradycjami, inspiracjami i świątecznymi tradycjami regionalnymi Edytowane 25 Listopada 2018 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 25 Listopada 2018 Ryz to u nas sie podaje w postaci gotowanego na slodko z dodatkiem smietany cynamonu mielonych migdalow Do miseczki dodaje sie jeden migdal w calosci , ten kto go dostanie ma wedlog opowiesci ludowych zapewniony ozenek Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 25 Listopada 2018 ten kto go dostanie ma wedlog opowiesci ludowych zapewniony ozenek A jak mnie się trafi ? Ale taki deser też często u nas gościł czasem nawet w postaci jednogarnkowego na szybko Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 25 Listopada 2018 A jak mnie się trafi ? to tylko potwierdzi juz isniejacy stan Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 26 Listopada 2018 cieście naleśnikowymA ciasto naleśnikowe do grzybków na mleku, piwie czy z wodą gazowaną ? czy może jeszcze inne ? Mąka, mleko, jaja i odrobina proszku do pieczenia. Nie muszę dodawać że ciasto gęściejsze niż do naleśników.Spróbuj, niebo w gębie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 26 Listopada 2018 Spróbuj Robiłem tak grzyby na wigilię ale do ciasta dawałm np. piwo lub wodę gazowaną - było bardzie chrupkie - stąd moje pytanie - ale dzięki proszku jeszcze nie dodawałem Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 26 Listopada 2018 U mnie ruszyły już powoli przygotowania do Świąt. Na początek uszka (190 szt.) i pierogi z kapusta i grzybami (100 szt.). Wszystko trafiło do zamrażarki. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 26 Listopada 2018 uszka (190 szt.) i pierogi z kapusta i grzybami (100 szt.). To jakieś wesele się szykuje Małgosiu? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 26 Listopada 2018 To jakieś wesele się szykuje Małgosiu? Nie.. ale jak co roku będę miała "pełną chatę" na Święta i wszyscy uwielbiają uszka i pierogi ,więc nie może tego zabraknąć . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 30 Listopada 2018 Jak zwykle nie może zabraknąć smażonych w cieście naleśnikowym suszonych kapeluszy grzybów. Te ostatnie zawsze cieszą się zasłużonym powodzeniem na stole.Polecam usmażyć w takim cieście świeże kapelusze grzybów, oczywiście wcześniej zamrożone Co prawda jeszcze tydzień temu zbierałem w lesie podgrzybki ale to wyjątek jakich mało, także tylko mrożone. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 1 Grudnia 2018 @MariuszB, a jak robisz te grzyby ? U nas suszymy kapelusze ale tylko malych grzybow wieksze sa krojone na paski Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zbieram borowiki i podgrzybki, odcinam trzon od kapelusza i do zamrażarki, pakowane najlepiej próżniowo, warunek jeden... nie nadają się kapelusze nasiąknięte wodą (zbiory po deszczach) oraz przerośnięte, staram się mrozić tylko borowika zbieranego wśród buków, dębów i sosen, ze ściółki twardej lub mocno iglastej, takie borowiki są bardzo twarde, podgrzybek brunatny, zbierany również z podłoża mocno iglastego, oba gatunki grzybów na grubych korzeniach i małe, takie podgrzybki są również bardzo twarde. Sposób przygotowania bardzo prosty, kapelusze wyjmujemy z zamrażarki, obtaczamy w gęstym cieście naleśnikowym i smażymy na głębokim tłuszczu, smażymy na małej temperaturze, chodzi o to aby podczas smażenia kapelusze rozmroziły się i trochę odparowały.... są dwie szkoły.... jedna mówi żeby kapelusze rozmrażać przed smażeniem, druga szkoła mówi że obtaczamy w cieście zamrożone kapelusze, próbowałem obu sposobów, w smaku podobne, może te rozmrożone wcześniej są mniej wilgotne w środku, ale to moje subiektywne odczucia, rodzina stwierdziła że smakują jednakowo.Jeżeli mamy grube kapelusze to można pokroić je w paski, reszta jak powyżej. Osobiście uwielbiam tak przyrządzone kapelusze z dodatkiem minimalnej ilości rozmarynu, moją Jola z kolei lubi z płatkami chili które dodaje się do ciasta, reszta rodziny lubi bez dodatków, ale teściowa....... obtacza dodatkowo kapelusze w bułce tartej, twierdzi że dopiero wówczas jej smakują, na szczęście robi tylko dla siebie dla mnie to już a`ala schabowe Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-615182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.