Skocz do zawartości

Dania wigilijno - swiateczne


Rekomendowane odpowiedzi

To poszedłeś głęboko.... Bardzo głęboko

 

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614026
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

To poszedłeś głęboko
Koparką szybciej - ale na czasie , często siegamy do starych przepisów …. a jak temat już jest :D  np.w tym roku po raz kolejny na pewno będą u nas śledzie w stylu skandynawskim wg. Kruszynki :yes:  no i po kaszubsku wg. Henia :yes:   - i tak to Brać wędzarnicza zasiada z nami na Święta  :D 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614031
Udostępnij na innych stronach

@Muski, zrob jeszcze po Kolobrzesku  :)

A jak to się robi. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614040
Udostępnij na innych stronach

A u mnie , jak zwykle, będą w sosie majonezowo-śmietanowo-czosnkowym z koperkiem :tongue:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614042
Udostępnij na innych stronach

Kurcze-tyle tych pysznych przepisów na śledzie ,a u nas wciąż królują  najzwyklejsze w oleju z cebulką :) Moczę je wcześniej w delikatnej zalewie 1:6 - [ocet-woda]

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614043
Udostępnij na innych stronach

U nas śledzie tradycyjnie. W oleju z cebulą i świeżym koperkiem, i w majonezie z cebulą i jabłkiem. Jak zwykle nie może zabraknąć smażonych w cieście naleśnikowym suszonych kapeluszy grzybów. Te ostatnie zawsze cieszą się zasłużonym powodzeniem na stole.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614102
Udostępnij na innych stronach

A co na deser?  U nas na wigilię była kutia, ale wybrałem inna wersję, zamiast gotowanej pszenicy używam gotowanego na sypko ryżu.Smakuje lepiej  i nie kłopotów trawiennych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614150
Udostępnij na innych stronach

cieście naleśnikowym

A ciasto naleśnikowe do grzybków na mleku, piwie czy z wodą gazowaną ? czy może jeszcze inne ?

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614162
Udostępnij na innych stronach

 

 

zamiast gotowanej pszenicy używam gotowanego na sypko ryżu.Smakuje lepiej

 

Ja się z tym nie zgodzę  - smakuje inaczej  (wcale nie lepiej według mnie )  no i to już nie jest smak kutii :(

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614172
Udostępnij na innych stronach

smakuje inaczej

:santa: Bardzo  smacznych słodkich ryżów i deserów z ryżu jest wiele a nawet bardzo wiele :yes: Brawo Nestor - z czym robicie ten ryż i jak wychodzi Ci sypki ?  a kutia jedna :D  u nas zwykle jej nie ma ;) . Oczywiście w każdej rodzinie może być inny zestaw potraw świątecznych - po to jest ten temat - by dzielić się tradycjami, inspiracjami i świątecznymi tradycjami regionalnymi :yes:  :santa:

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614193
Udostępnij na innych stronach

Ryz to  u nas sie podaje w postaci gotowanego na slodko z dodatkiem smietany cynamonu mielonych migdalow  :)

Do miseczki dodaje sie jeden migdal w calosci , ten kto go dostanie ma wedlog opowiesci ludowych zapewniony ozenek :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614201
Udostępnij na innych stronach

 

 

ten kto go dostanie ma wedlog opowiesci ludowych zapewniony ozenek
A jak mnie się trafi ? Ale taki deser też często u nas gościł czasem nawet w postaci jednogarnkowego na szybko  ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614239
Udostępnij na innych stronach

 

 

A jak mnie się trafi ?
to tylko potwierdzi juz isniejacy stan :D  :tongue:  
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614246
Udostępnij na innych stronach

 

cieście naleśnikowym

A ciasto naleśnikowe do grzybków na mleku, piwie czy z wodą gazowaną ? czy może jeszcze inne ?

 

Mąka, mleko, jaja i odrobina proszku do pieczenia. Nie muszę dodawać że ciasto gęściejsze niż do naleśników.

Spróbuj, niebo w gębie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614333
Udostępnij na innych stronach

 

 

Spróbuj
Robiłem tak grzyby na wigilię ale do ciasta dawałm np. piwo lub wodę gazowaną - było bardzie chrupkie - stąd moje pytanie - ale dzięki proszku jeszcze nie dodawałem  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614342
Udostępnij na innych stronach

U mnie ruszyły już powoli przygotowania do Świąt. Na początek uszka (190 szt.) i pierogi z kapusta i grzybami (100 szt.). Wszystko trafiło do zamrażarki. :)

 

post-39887-0-02260100-1543246305_thumb.jpg

 

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614386
Udostępnij na innych stronach

 

 

uszka (190 szt.) i pierogi z kapusta i grzybami (100 szt.).

To jakieś wesele się szykuje Małgosiu? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614388
Udostępnij na innych stronach

 

 

To jakieś wesele się szykuje Małgosiu?

 

Nie.. ale jak co roku będę miała "pełną chatę" na Święta i wszyscy uwielbiają uszka i pierogi ,więc nie może tego zabraknąć . :laugh:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614389
Udostępnij na innych stronach

Jak zwykle nie może zabraknąć smażonych w cieście naleśnikowym suszonych kapeluszy grzybów. Te ostatnie zawsze cieszą się zasłużonym powodzeniem na stole.

Polecam usmażyć w takim cieście świeże kapelusze grzybów, oczywiście wcześniej zamrożone :tongue:

 

Co prawda jeszcze tydzień temu zbierałem w lesie podgrzybki ale to wyjątek jakich mało, także tylko mrożone.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614896
Udostępnij na innych stronach

@MariuszB, a jak robisz te grzyby ? U nas suszymy kapelusze ale tylko malych grzybow wieksze sa krojone na paski ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-614938
Udostępnij na innych stronach

Zbieram borowiki i podgrzybki, odcinam trzon od kapelusza i do zamrażarki, pakowane najlepiej próżniowo, warunek jeden... nie nadają się kapelusze nasiąknięte wodą (zbiory po deszczach) oraz przerośnięte, staram się mrozić tylko borowika zbieranego wśród buków, dębów i sosen, ze ściółki twardej lub mocno iglastej, takie borowiki są bardzo twarde, podgrzybek brunatny, zbierany również z podłoża mocno iglastego, oba gatunki grzybów na grubych korzeniach i małe, takie podgrzybki są również bardzo twarde.

 

Sposób przygotowania bardzo prosty, kapelusze wyjmujemy z zamrażarki, obtaczamy w gęstym cieście naleśnikowym i smażymy na głębokim tłuszczu, smażymy na małej temperaturze, chodzi o to aby podczas smażenia kapelusze rozmroziły się i trochę odparowały.... są dwie szkoły.... jedna mówi żeby kapelusze rozmrażać przed smażeniem, druga szkoła mówi że obtaczamy w cieście zamrożone kapelusze, próbowałem obu sposobów, w smaku podobne, może te rozmrożone wcześniej są mniej wilgotne w środku, ale to moje subiektywne odczucia, rodzina stwierdziła że smakują jednakowo.

Jeżeli mamy grube kapelusze to można pokroić je w paski, reszta jak powyżej.

 

Osobiście uwielbiam tak przyrządzone kapelusze z dodatkiem minimalnej ilości rozmarynu, moją Jola z kolei lubi z płatkami chili które dodaje się do ciasta, reszta rodziny lubi bez dodatków, ale teściowa....... obtacza dodatkowo kapelusze w bułce tartej, twierdzi że dopiero wówczas jej smakują, na szczęście robi tylko dla siebie :tongue:  dla mnie to już a`ala schabowe :) 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4897-dania-wigilijno-swiateczne/page/2/#findComment-615182
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.