Muski Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 10 Stycznia 2019 (edytowane) Jak dla mnie to był problem to zmiksowania gorczycysucha traktujesz młynkiem "do kawy" - pisze w cudzysłowie bo mam tylko do przypraw - i masz puder a gdyby tak scalic - bo sa 2 tematy : musztarda Edytowane 10 Stycznia 2019 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Tak robiłem ale trochę jej brakowało do ideału. Jak pamiętam to jakąś zrobiłem bez parzenia, moc miała jak dla mnie strach się bać. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 10 Stycznia 2019 trochę jej brakowało do ideału Maciek co znaczy ideał ? najważniejsze oby smaczna i zdrowa albo na odwrót Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 10 Stycznia 2019 (edytowane) co znaczy ideał ?Tak jak ma konsystencje tak jak np masło jest idealnie zmiksowane . Co dla niektórych wcale nie musi być celem . Generalnie to lubię musztardy albo super zmiksowane , albo z całym ziarnem w typie francuskim . Ale mówimy o ideale. Na pewno warto zrobić . Ja kupiłem gorczyce w sklepie z "worka" bo ta w markecie w torebkach to drogo wychodzi . Az się zdziwiłem ile wychodzi musztardy np z 10 dkg a kupiłem chyba z 0.5 kg . I jeszcze taka domowa wolniej schodzi , bo moc ma okrutną .Warto robić różne smakowe . Teraz jak zrobię to chyba ? będę parzył z dwa razy ? albo dodam więcej np miodu Jak widzisz moc do tej pory a pamiętam .a robiłem chyba tylko z żółtej Ale wiadomo poczucie ostrości to kwestia indywidualna . Taka moja uwaga pierwszy raz to robić zgodnie z przepisem a następnym razem to ewentualnie coś zmieniać pod siebie Edytowane 10 Stycznia 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Ja robiłem musztardę z gorczycy białej i czarnej z dodatkiem cukru trzcinowego i była pyszna. Niestety przepis gdzieś zapodziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 10 Stycznia 2019 (edytowane) dzięki za przepisy nie spodziewałem się takiego odzewu, no i znalazł się temat którego szukałem ale nie znalazłem , fajnie że są scalone i wszystko jest w jednym miejscu Wczoraj nie wytrzymałem i zrobiłem pierwszą musztardę.Próbowałem zrobić taką jak kiedyś sprzedawane w musztardówkach, zmielona , ale nie na papkę dałem100 gr gorczycy białej70 gr gorczycy sarepskiej30 gr gorczycy czarnej do tego100 gr octu spirytusowego ( moim zdaniem za dużo )300 gr wody200 gr miodu100 gr oleju słonecznikowego gorczycę zmieliłem młynkiem żarnowym zelmerwoda z octem i miodem zagotowana, do niej zmielona gorczyca, a po zmieszaniu olej na razie mocno pachnie musztardą, bardzo mocna, zobaczę co z nią będzie za kilka dniw sumie z 200 gr gorczycy wyszło około litra musztardy ...ile teraz do nie trzeba kiełbasy zrobić Edytowane 10 Stycznia 2019 przez Skalar50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 10 Stycznia 2019 (edytowane) ile teraz do nie trzeba kiełbasy zrobić skąd ja to znam z się zdziwiłem ile wychodzi musztardy np z 10 dkg a kupiłem chyba z 0.5 kg bardzo mocna,też znam z autopsji ak widzisz moc do tej pory a pamiętam .a robiłem chyba tylko z żółtej Ale fajnie że robisz Edytowane 10 Stycznia 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 10 Stycznia 2019 za kilka dni za kilka dni się" ułoży" Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Gorczycę zawsze kupuję zmieloną. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 21 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 21 Stycznia 2019 (edytowane) Witam, Coś mnie podkusiło na zrobienie musztardy.Składniki;- gorczyca biała 100 gr- gorczyca czarna 60 gr- oliwa 100 ml- woda 150 ml- miód 15 gr- ocet ryżowy 10 ml- sól, kurkuma, estragon.Gorczycę zmieliłem w młynku żarnowym.Wszystkie składniki wymieszałem blenderem.Kolorek, konsystencja jest OK, natomiast ostrość musztardy jest piekielnaCo zrobić aby złagodzić jej smak.Może jutro po przegryzieniu się trochę złagodnieje. Pozdrawiam. Edytowane 21 Stycznia 2019 przez El komendante Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 21 Stycznia 2019 (edytowane) ostrość musztardy jest piekielna prawdę rzeczesz EL Komendante trochę złagodniejenie liczyłbym na to za bardzo W przyszłości wybieraj przepisy gdzie jest parzenie a teraz może dodać miodu aby posłodzić i rozcieńczyć ostrość.Chociaż dla mnie i te po parzeniu moc miały i to okrutną PS W orginalnych sklepowych to chyba dodają rzepaku miast gorczycy aby smak był łagodniejszy . Tak słyszałem ale czy to prawda to nie wiem Edytowane 21 Stycznia 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 21 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 21 Stycznia 2019 (edytowane) Proponuje uważać z użytkowaniem czarnej gorczycy lub ze spożyciem wyrobów zawierające ją .W zbyt dużej ilości ta Indyjska odmiana gorczycy może znacznie wpłynąć na zdrowie.Jeżeli ktos lubi ostrą musztardye po prostu zmniejszyć proces grzewczy (możliwe nawet do zera) i spożywanie musztardy w pierwszym okresie po zrobieniuGrzanie i długie leżakowanie wpływa na osłabienie ostrości Edytowane 21 Stycznia 2019 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 21 Stycznia 2019 gorczyca czarna 60 gr dorobić z żółtej z dodatkiem miodu i octem jabłkowym - razem zblendować - odstawić na tydzień lub dwa Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 21 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 21 Stycznia 2019 Bardzo dziękuję za praktyczne porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Napisano wczoraj, 19:21 El komendante, dnia 21 Sty 2019 - 19:16, napisał: ostrość musztardy jest piekielna prawdę rzeczesz EL Komendante Pisałem tak El Komendante bo w przepisie masz gorczyce czarną - a ta ponoć jest ostra sacramencko - powinienem to dopisać (ale napisali inni ) .Dla mnie musztarda z samej gorczycy żółtej bez parzenia jest za ostra -i to zdecydowanie . Tak że w przyszłości ten tego nie dawaj czarnej . Chyba że lubisz piekło w ustach . Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 22 Stycznia 2019 musztarda z samej gorczycy żółtej bez parzenia jest za ostra Maciek nie przesadzaj Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Dla mnie musztarda z samej gorczycy żółtej bez parzenia jest za ostra -i to zdecydowanie . Tak że w przyszłości ten tego nie dawaj czarnej . Chcę zrobić "przymiarkę " do zrobienia musztardy - to która gorczyca daje "piekło" ? Na pierwszy "strzał" pójdzie musztarda Donatki , Elektrą zwanej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 22 Stycznia 2019 (edytowane) czarna piekło x 2 :devil:żółta piekło x 1 żółta parzona idzie przeżyć https://www.miod-malina.pl/gorczyca-krolowa-wsrod-przypraw.html Edytowane 22 Stycznia 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Co zrobić aby złagodzić jej smak. Mozesz ja w calosci podgrzac. piowinno odrobine pomoc zredukowac ta ostrosc. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Już przymierzałem się do zrobienia musztardy, lubię w marę ostrą jednak wasze komentarze trochę odstraszają. Poczekam, może komuś uda się tak dobrać składniki aby była akceptowalna przez przeciętnego Kowalskiego. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Wojs40 podgrzej gorczyce. Mozesz sprawdzac w czasie podgrzewania jej ostrosc. I wtedy bedziesz wiedzial. Niektorzy parza,niektorzy praza gorczyce. Obrobka termiczna obniza wlasnie ostrosc koncowego produktu. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 22 Stycznia 2019 (edytowane) była akceptowalna przez przeciętnego Kowalskiego.Wiesz jak to jest przeciętny właściciel + pies mają po trzy nogi . Musisz dobrać pod siebie . Zrób na spokojnie w oparciu o białą lub żółtą z przepisów gdzie jest parzenie (a jak w przepisie jest czarna to zamień na którąś z tych) . Na początku rób tak z 10 deko Będzie Pan zadowolony Edytowane 22 Stycznia 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Dzięki. A co mi tam, podejmę wyzwanie Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 22 Stycznia 2019 A co mi tam, podejmę wyzwanie wojs40 i zdaj relację jak wyszło.Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 22 Stycznia 2019 może komuś uda się Pogadaj z Wielosiem - supermusztarda - i akurat w ostrości ( i to nie jest moja ostrość ) zreszta gdzieś na forum jest jego wyrób Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.