Henio Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 9 Lutego 2012 Twój salceson : I mój brunszwicki : Wyglądają podobnie , ale smak na pewno inny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 9 Lutego 2012 ...Wyglądają podobnie... Henio bez urazy, ale to nieprawda, wyglądają zupełnie inaczej, mam oczy i widzę dokładnie na ekranie. Co do smaku, to mogę się z Tobą "z grubsza" zgodzić. :wink: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 9 Lutego 2012 Nooo. Jak na tyle napisanych postów to słabiutko (ranga na forum). Raczej pytać: co spierniczyliśmy. Może za 6x coś wyjdzie. Szukać przepis na konkretny, niczego nie robić po swojemu, tylko trzymać się sztywno przepisu. Dla eksperymentu proponuję nie wyjmować maszynki do mięsa, wszystko nożem kroić, lecz tak, że każdy rodzaj w inną wielkością kostkę (dużą). I skórki też nożem (drobniej). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 9 Lutego 2012 Dla eksperymentu proponuję nie wyjmować maszynki do mięsa. Pokaż ten salceson cały krojony nożem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 9 Lutego 2012 Przykład gdy ja kiełbasę robię, ciągle zbyt mocno rozdrobnione było, aż doszedłem do oczek w sitku dla kiełbaszy 16, 10, 2,4mm. Tak samo Wy, gdy teraz kroiliście - dokładnie Wiecie, zapisać, następnym razem jeszcze większe kawałki, tłuszcz też w kawałki 15x15mm. Salceson jest prawie wszystko nożem krojone – nóż ręczny, oprócz skórek na 6mm (dla dużej maszynki), jeśli macie „zelmerki” to na 8mm.(było już o rozdrabnianiu na tym samym sitku, lecz w różnych wielkością maszynkami). Dziadek; super, aż jeść się chce. [ Dodano: Czw 09 Lut, 2012 20:27 ] Arkadiusz; zobacz na 3 stronie, data 27.11.2011r Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 9 Lutego 2012 quote="bartnik"]Arkadiusz; zobacz na 3 stronie, data 27.11.2011r Zobaczyłem i nie uwierze ,że nie używałeś maszynki.Po drugie to zupełnie dwa różne salcesony.Ten Twój i ten Halusi.Zajrzyj do 16-stki i zobacz jaka jest róznica w rozdrobnieniu między wolsztyńskim a śląskim z wariacjami. [ Dodano: Czw 09 Lut, 2012 20:40 ] tłuszcz też w kawałki 15x15mm Chyba ,żeby mieć widoczne skwareczki.Nie wszyscy to tolerują. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 9 Lutego 2012 Napisałem aby nie używać maszynki, widząc cały surowiec mocno rozdrobniony, pomimo wielu wskazówek wcześniej tu na forum, w tym temacie. gdy nie użyją maszynki będzie mam nadzieją lepiej. A skąd Ty Arkadiusz wziąłeś te skwarki? Jak wcześniej pisałem tylko skórki i to chude (bez czegoś tam jeszcze) mielone są. Tak była użyta maszynka, lecz efekt zupełnie inny jest. Być może czas przepis zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 9 Lutego 2012 Halusia, ja mogę napisać co myślę tak naprawdę o twoim salcesonie! Ale musisz się zgodzić na to abym ja to napisał! Marku masz moją zgodę na '' sekcję'' :wink: :tongue: I mój brunszwicki :Masz rację Henio... całkiem podobne..przez moment musiałam się zastanowić który jest mój.. :grin: Nooo. Jak na tyle napisanych postów to słabiutko (ranga na forum).Bartnik tu się z Tobą nie zgodzę. Na forum WB jest wiele osób którzy tylko piszą i oceniają ... :wink: Jak widzisz że mam na tyle odwagę że wstawiam każdy swój wyrób...udany i mniej udany. A błędów nie popełni ten co nic nie robi. Twój sposób na salceson mi absolutnie nie odpowiada ale to rzecz gustu. :wink: Ranga , rangą .... też Cię lubię.. :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 9 Lutego 2012 @halusia@; może jestem szorstki, a pewnie tak jest, życie daje nam w kość i tacy jesteśmy. „mój” wykonany jest - wzorowany na najlepszym tu śląskim masorzu nieżyjącym już, takie coś robione było od zawsze. obecni rzeźnicy mało który potrafi powtórzyć, to co było robione w odległych latach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 9 Lutego 2012 Może za 6x coś wyjdzie. Szukać przepis na konkretny, niczego nie robić po swojemu, tylko trzymać się sztywno przepisu I skórki też nożem (drobniej).Jak wcześniej pisałem tylko skórki i to chude (bez czegoś tam jeszcze) mielone są.Jakieś zagmatwane te wskazówki :???: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 9 Lutego 2012 Wirus; sam napisz lepiej, nie kontruj! Cytaty wyrwane z kontekstu, czytaj całość, nie czepiaj się! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 9 Lutego 2012 Halusiu kilka zdjęć. może tobie pomogą. Surowiec peklowany, skórki solone mielone dwa razy, siatka 5mm z resztkami farszu na kiełbasę z maszynki i lejka. Mięso tłuste z głowy dodane do kaszanki Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 9 Lutego 2012 Halusiu kilka zdjęć. może tobie pomogą. Bardzo dziękuję DZIADKU... że służysz mi pomocą, każda Twoja rada jest dla mnie niezmiernie cenna. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 9 Lutego 2012 Witam Dziadek, dobre zdjęcia. zdjęcie 2 wszystko krojone w grubą kostkę (zobaczyć - przyjrzeć się), zdjęcie 1 tak ma wyglądać przed nakładaniem w żołądek (zobaczyć proporcje i rozdrobnienie). Niestety gdy ja wszystko mieszam, nie jestem w stanie jeszcze aparatu obsługiwać. Tak ma być, dobre zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 9 Lutego 2012 Od razu przyznaję, że w produkcji salcesonów jestem noga a właściwie leniwa noga. Jednak jako smakosz tego wyrobu, a przy okazji wzrokowiec napiszę, że w przekroju salcesonu Dziadka wyróżniają się te lepsze kąski, a u halusi widać pojedyńczy, spory kawał tłustego ze skórą. Brrr... A jak jeszcze trafi się kawałek tłustego z włosami ...... mam po jedzeniu. Co do smaku nie mogę się wypowiedzieć bo nie kosztowałem. Halusiu niepotrzebnie się stresujesz. Gdyby nie ten nieszczęsny tłusty kawałek, to przekrój Twojego salcesonu jest bardzo ładny. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 9 Lutego 2012 Co do smaku nie mogę się wypowiedzieć bo nie kosztowałem. Halusiu niepotrzebnie się stresujesz. Gdyby nie ten nieszczęsny tłusty kawałek, to przekrój Twojego salcesonu jest bardzo ładny.Mirku z czystym sumieniem mogę powiedzieć że salceson jest bardzo smaczny. Co do tłustych kawałków to nie ma ich za dużo... ja osobiście też wolę bez '' oczek''. Co do '' sisi'' to nie uświadczysz... bo w kupnych zawsze mnie to przerażało. |Ja się absolutnie nie stresuje.. ale jak coś zaczynam robić to musi to być efekt niemalże perfekcyjny... a w moim przypadku jeszcze mi dużo brakuje :wink: :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 9 Lutego 2012 Miro , może nie w temacie , ale golonka (a może i salceson) powinna mieć zarost , coby "musztarda nie zjeżdżała" :devil: Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 9 Lutego 2012 Jak znam Halusię to żadnych "niespodzianek" czy nadmiaru tłustego tam nie uświadczysz ( :grin: - mamy podobne gusta) - jak dla mnie wygląd (mimo tego, że odbiega od wzorca) jest apetyczny. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 9 Lutego 2012 Ja się absolutnie nie stresuje.. ale jak coś zaczynam robić to musi to być efekt niemalże perfekcyjny... a w moim przypadku jeszcze mi dużo brakujeTo chyba, że cierpisz na przerost treści nad formą czy jakoś tak. :grin: Jeśli salceson Ci smakuje, to czego jeszcze szukasz dziury w całym ? Smacznego Ci życzę i zazdroszczę .... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Głowa wieprzowa w okresie przed świątecznym to towar deficytowy, ale udało się :wink: Muszę przyznać że wczorajszy salceson uważam za udany... w końcu. :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-210748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zmusiłaś mnie do śniadanka , ja mam czarny ozorkowy . :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-210756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcioneptun Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 15 Lipca 2012 zgadzam się z poprzednikami salcesonik jest the best a i pasztetowa wygląda również bardzo atrakcyjnie, mniam juz jestem głodny widząc takie smakołyki pozdrawiam Cytuj Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-227956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilow1985 Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 1 Listopada 2012 Witam wszystkich zadymiaczy czytajac te wszystkie posty dotyczace salcesoniku postanowiłem sam sobie taki zrobic podkreślam że jest to mój pierwszy salceson w życiu oczywiscie wszystko powstało w oparciu o wasze wypowiedzi uwagi od"prawie każdego" zaczerpnąłem po kawałku i postanowiłem zrobic nasz wspólny salceson a o to rezultat Cytuj Zadymiony na maxa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-247223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 1 Listopada 2012 Chudziutki bardzo ten salceson, z tej ilości mięska ja bym zrobił dwa cwaniaki (troszkę więcej tłuszczu i rosołku ) A ucho gdzie? ( bo wiesz , salceson bez ucha to jak baba bez chuciabki :blush: :grin: ). Ale jak na pierwszy raz to "mistrzostwo świata" Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-247227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 1 Listopada 2012 Witam wszystkich zadymiaczy czytajac te wszystkie posty dotyczace salcesoniku postanowiłem sam sobie taki zrobic podkreślam że jest to mój pierwszy salceson w życiu Widać że świetnie sobie poradziłeś.. :clap: jak dla mnie to fajny.. taki salceson właśnie lubię :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-247228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.