Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 194
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

...Wyglądają podobnie...

Henio bez urazy, ale to nieprawda,

wyglądają zupełnie inaczej,

mam oczy i widzę dokładnie na ekranie. :cool:

 

Co do smaku, to mogę się z Tobą "z grubsza" zgodzić. :wink:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201703
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Nooo. Jak na tyle napisanych postów to słabiutko (ranga na forum). Raczej pytać: co spierniczyliśmy. Może za 6x coś wyjdzie. Szukać przepis na konkretny, niczego nie robić po swojemu, tylko trzymać się sztywno przepisu. Dla eksperymentu proponuję nie wyjmować maszynki do mięsa, wszystko nożem kroić, lecz tak, że każdy rodzaj w inną wielkością kostkę (dużą). I skórki też nożem (drobniej).
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201711
Udostępnij na innych stronach

Dla eksperymentu proponuję nie wyjmować maszynki do mięsa.

Pokaż ten salceson cały krojony nożem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201712
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Przykład gdy ja kiełbasę robię, ciągle zbyt mocno rozdrobnione było, aż doszedłem do oczek w sitku dla kiełbaszy 16, 10, 2,4mm. Tak samo Wy, gdy teraz kroiliście - dokładnie Wiecie, zapisać, następnym razem jeszcze większe kawałki, tłuszcz też w kawałki 15x15mm. Salceson jest prawie wszystko nożem krojone – nóż ręczny, oprócz skórek na 6mm (dla dużej maszynki), jeśli macie „zelmerki” to na 8mm.(było już o rozdrabnianiu na tym samym sitku, lecz w różnych wielkością maszynkami).

 

Dziadek; super, aż jeść się chce.

 

[ Dodano: Czw 09 Lut, 2012 20:27 ]

Arkadiusz; zobacz na 3 stronie, data 27.11.2011r

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201713
Udostępnij na innych stronach

quote="bartnik"]Arkadiusz; zobacz na 3 stronie, data 27.11.2011r

 

Zobaczyłem i nie uwierze ,że nie używałeś maszynki.Po drugie to zupełnie dwa różne salcesony.Ten Twój i ten Halusi.Zajrzyj do 16-stki i zobacz jaka jest róznica w rozdrobnieniu między wolsztyńskim a śląskim z wariacjami.

 

[ Dodano: Czw 09 Lut, 2012 20:40 ]

tłuszcz też w kawałki 15x15mm

 

Chyba ,żeby mieć widoczne skwareczki.Nie wszyscy to tolerują.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201716
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Napisałem aby nie używać maszynki, widząc cały surowiec mocno rozdrobniony, pomimo wielu wskazówek wcześniej tu na forum, w tym temacie. gdy nie użyją maszynki będzie mam nadzieją lepiej.

 

A skąd Ty Arkadiusz wziąłeś te skwarki?

 

Jak wcześniej pisałem tylko skórki i to chude (bez czegoś tam jeszcze) mielone są. Tak była użyta maszynka, lecz efekt zupełnie inny jest.

 

Być może czas przepis zmienić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201720
Udostępnij na innych stronach

Halusia, ja mogę napisać co myślę tak naprawdę o twoim salcesonie!

 

Ale musisz się zgodzić na to abym ja to napisał! :cool:

Marku masz moją zgodę na '' sekcję'' :wink: :tongue:

 

I mój brunszwicki :

Masz rację Henio... całkiem podobne..przez moment musiałam się zastanowić który jest mój.. :grin:

Nooo. Jak na tyle napisanych postów to słabiutko (ranga na forum).

Bartnik tu się z Tobą nie zgodzę.

Na forum WB jest wiele osób którzy tylko piszą i oceniają ... :wink:

Jak widzisz że mam na tyle odwagę że wstawiam każdy swój wyrób...udany i mniej udany.

A błędów nie popełni ten co nic nie robi.

Twój sposób na salceson mi absolutnie nie odpowiada ale to rzecz gustu. :wink:

Ranga , rangą .... też Cię lubię.. :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201727
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
@halusia@; może jestem szorstki, a pewnie tak jest, życie daje nam w kość i tacy jesteśmy. „mój” wykonany jest - wzorowany na najlepszym tu śląskim masorzu nieżyjącym już, takie coś robione było od zawsze. obecni rzeźnicy mało który potrafi powtórzyć, to co było robione w odległych latach.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201733
Udostępnij na innych stronach

Może za 6x coś wyjdzie. Szukać przepis na konkretny, niczego nie robić po swojemu, tylko trzymać się sztywno przepisu

I skórki też nożem (drobniej).

Jak wcześniej pisałem tylko skórki i to chude (bez czegoś tam jeszcze) mielone są.

Jakieś zagmatwane te wskazówki :???: .
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201734
Udostępnij na innych stronach

Halusiu kilka zdjęć. może tobie pomogą. Surowiec peklowany, skórki solone mielone dwa razy, siatka 5mm z resztkami farszu na kiełbasę z maszynki i lejka.

Mięso tłuste z głowy dodane do kaszanki

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201743
Udostępnij na innych stronach

Halusiu kilka zdjęć. może tobie pomogą.

Bardzo dziękuję DZIADKU... że służysz mi pomocą, każda Twoja rada jest dla mnie niezmiernie cenna.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201746
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Witam Dziadek, dobre zdjęcia.

 

zdjęcie 2 wszystko krojone w grubą kostkę (zobaczyć - przyjrzeć się),

 

zdjęcie 1 tak ma wyglądać przed nakładaniem w żołądek (zobaczyć proporcje i rozdrobnienie).

 

Niestety gdy ja wszystko mieszam, nie jestem w stanie jeszcze aparatu obsługiwać. Tak ma być, dobre zdjęcia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201747
Udostępnij na innych stronach

Od razu przyznaję, że w produkcji salcesonów jestem noga a właściwie leniwa noga.

 

Jednak jako smakosz tego wyrobu, a przy okazji wzrokowiec napiszę, że w przekroju salcesonu Dziadka wyróżniają się te lepsze kąski, a u halusi widać pojedyńczy, spory kawał tłustego ze skórą. Brrr...

A jak jeszcze trafi się kawałek tłustego z włosami ...... mam po jedzeniu.

 

Co do smaku nie mogę się wypowiedzieć bo nie kosztowałem.

Halusiu niepotrzebnie się stresujesz.

Gdyby nie ten nieszczęsny tłusty kawałek, to przekrój Twojego salcesonu jest bardzo ładny.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201755
Udostępnij na innych stronach

Co do smaku nie mogę się wypowiedzieć bo nie kosztowałem.

Halusiu niepotrzebnie się stresujesz.

Gdyby nie ten nieszczęsny tłusty kawałek, to przekrój Twojego salcesonu jest bardzo ładny.

Mirku z czystym sumieniem mogę powiedzieć że salceson jest bardzo smaczny.

Co do tłustych kawałków to nie ma ich za dużo... ja osobiście też wolę bez '' oczek''.

Co do '' sisi'' to nie uświadczysz... bo w kupnych zawsze mnie to przerażało.

|Ja się absolutnie nie stresuje.. ale jak coś zaczynam robić to musi to być efekt niemalże perfekcyjny... a w moim przypadku jeszcze mi dużo brakuje :wink: :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201760
Udostępnij na innych stronach

Miro , może nie w temacie , ale golonka (a może i salceson) powinna mieć zarost , coby "musztarda nie zjeżdżała" :devil:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201762
Udostępnij na innych stronach

Jak znam Halusię to żadnych "niespodzianek" czy nadmiaru tłustego tam nie uświadczysz ( :grin: - mamy podobne gusta) - jak dla mnie wygląd (mimo tego, że odbiega od wzorca) jest apetyczny.
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201767
Udostępnij na innych stronach

Ja się absolutnie nie stresuje.. ale jak coś zaczynam robić to musi to być efekt niemalże perfekcyjny... a w moim przypadku jeszcze mi dużo brakuje

To chyba, że cierpisz na przerost treści nad formą czy jakoś tak. :grin:

Jeśli salceson Ci smakuje, to czego jeszcze szukasz dziury w całym ?

 

Smacznego Ci życzę i zazdroszczę ....

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-201775
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Głowa wieprzowa w okresie przed świątecznym to towar deficytowy, ale udało się :wink:

Muszę przyznać że wczorajszy salceson uważam za udany... w końcu. :thumbsup:

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-210748
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
zgadzam się z poprzednikami salcesonik jest the best :) a i pasztetowa wygląda również bardzo atrakcyjnie, mniam juz jestem głodny widząc takie smakołyki :) pozdrawiam
Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-227956
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Witam wszystkich zadymiaczy czytajac te wszystkie posty dotyczace salcesoniku postanowiłem sam sobie taki zrobic podkreślam że jest to mój pierwszy salceson w życiu oczywiscie wszystko powstało w oparciu o wasze wypowiedzi uwagi od"prawie każdego" zaczerpnąłem po kawałku i postanowiłem zrobic nasz wspólny salceson a o to rezultat
Zadymiony na maxa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-247223
Udostępnij na innych stronach

Chudziutki bardzo ten salceson, z tej ilości mięska ja bym zrobił dwa cwaniaki (troszkę więcej tłuszczu i rosołku ) A ucho gdzie? ( bo wiesz , salceson bez ucha to jak baba bez chuciabki :blush: :grin: ). Ale jak na pierwszy raz to "mistrzostwo świata"
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-247227
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich zadymiaczy czytajac te wszystkie posty dotyczace salcesoniku postanowiłem sam sobie taki zrobic podkreślam że jest to mój pierwszy salceson w życiu

Widać że świetnie sobie poradziłeś.. :clap: jak dla mnie to fajny.. taki salceson właśnie lubię :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5079-salceson-halusi/page/4/#findComment-247228
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.