Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu trafiłam na tę stronę i znalazłam wiele cennych informacji. Dzisiaj się zalogowałam i przy okazji chciałam się podzielić z Wami przepisem na pasztet z kurczaka.

Przepis ten znalazłam w necie i na stałe zagościł w moim menu. :)

 

kurczak ok. 1,5 kg

25 dkg pieczarek

cebula

25 dkg masła roślinnego

2 bułki zwykłe lub 1/2 francuza

2-3 jajka

liść laurowy cały

pieprz czarny ziarno

ziele angielskie ziarno

vegeta

 

W dużym garnku rozpuścić masło, włożyć pokrojonego kurczaka, dodać obraną, całą cebulę (1-2, zależy jak duże), dodać całe pieczarki i przyprawy.

Dusić do miękkości ok. 1h.

Przestudzić, przecedzić, kurczaka obrać z kości i wszystko zmielić (mięso ze skórą, cebulę, pieczarki, przyprawy).

Bułkę namoczyć w tłuszczu i całość zmielić. Dodać surowe jajka, przyprawić do smaku (np. solą, pieprzem, gałką muszkatołową), dokładnie wymieszać.

Piec w podłużnej formie 40' w 180C.

Formę najlepiej wyłożyć folią aluminiową, wtedy lepiej wychodzi z niej ;)

 

Smacznego:):)

 

 

 

P.S. przed dodaniem tego przepisu przeszukałam stronę, ale nie znalazłam podobnego przepisu. Gdybym jednak się zdublowała (cóż ... metryka rzuciła mi się na oczy ;)), to proszę moderatorów o usunięcie mojego postu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5080-pasztet-z-kurczaka/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Witaj Promna :grin: !

Miło,że jesteś z nami i się dzielisz swoją wiedzą . Jeśli masz jakieś zdjęcia to również prosimy o ich umieszczenie...

..wiesz większość"je " oczami :wink: :lol:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5080-pasztet-z-kurczaka/#findComment-142918
Udostępnij na innych stronach

Formę najlepiej wyłożyć folią aluminiową, wtedy lepiej wychodzi z niej

składniki mogą być na "winie" czyli co sie nawinie

ale co do formy to najlepiej natłuścić i wysypać bułką tartą.

MIRKON
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5080-pasztet-z-kurczaka/#findComment-142919
Udostępnij na innych stronach

na dzień dzisiejszy nie dysponuję zdjęciem, ale przy najbliższej okazji zrobię je i spróbuję tutaj zamieścić. :smile:

Będzie miło.. na pewno sporo osób pokusi się o zrobienie tego pasztetu... (ja na pewno :) )

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5080-pasztet-z-kurczaka/#findComment-142921
Udostępnij na innych stronach

Formę najlepiej wyłożyć folią aluminiową, wtedy lepiej wychodzi z niej

składniki mogą być na "winie" czyli co sie nawinie

ale co do formy to najlepiej natłuścić i wysypać bułką tartą.

Co do składników, to może masz rację a co do natłuszczenia i obsypania formy bułką tartą to się nie zgadzam (żeby nie było, żem taka uległa ;)). Masa jest dosyć luźna i obawiam się, że bez folii przylgnie do formy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5080-pasztet-z-kurczaka/#findComment-142922
Udostępnij na innych stronach

. Masa jest dosyć luźna i obawiam się, że bez folii przylgnie do formy.

Ja używam foremek aluminiowych jednorazowych , w nich nic nie przywiera.

Bardzo chętnie pokuszę się na ten pasztet ale foto mile widziane.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5080-pasztet-z-kurczaka/#findComment-142924
Udostępnij na innych stronach

Ja robię podobny dodaję tylko odrobinę wątróbki wieprzowej i drobiowej. Podobnie jak Halusia używam jednorazowych foremek aluminiowych i nie używam vegety :clap:

Pozdrawiam :thumbsup: Janusz

 

Może kiedyś nauczę się zadymiać a wtedy ...?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5080-pasztet-z-kurczaka/#findComment-142946
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...
Witam ! To ja się 'podłączę' do tego tematu :blush: Pasztecik zrobiony w sobotę Po kolei - 4 ugotowane udka, 1kg parzonego podgardla , 30dkg podsmażonej wątróbki drobiowej z cebulką , bułka namoczona w rosole , mielenie 2 x na sitku 6, 3 jajka , sól , pieprz, majeranek, papryka ostra ,5 ząbków czosnku-do smaku :wink: Pieczenie 1,5 h w 180*C reszta pasteryzowana ok.1 h . Jak widać dobrze się kroi oraz smaruje :thumbsup:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5080-pasztet-z-kurczaka/#findComment-179180
Udostępnij na innych stronach

Wygląda apetycznie ja robię pasztet z tego przepisu wychodzi bardzo dobry. :thumbsup: :clap:

 

http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/pasztety/1568-konkursowy-pasztet-wnuczka-a-la-podlaski-drobiow

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5080-pasztet-z-kurczaka/#findComment-179188
Udostępnij na innych stronach

A może ktoś chce poeksperymentować i interesuje go produkcja i ocena pasztetów drobiowych??posiadam takie tam materiały ze szkółki niedzielnej wiec mogę wysłać na pocztę.pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5080-pasztet-z-kurczaka/#findComment-179189
Udostępnij na innych stronach

wiec mogę wysłać na pocztę

Bardzo proszę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5080-pasztet-z-kurczaka/#findComment-179196
Udostępnij na innych stronach

Malinowy Bzyk, ja też poproszę. Uwielbiam pasztety :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5080-pasztet-z-kurczaka/#findComment-179198
Udostępnij na innych stronach

Malinowy Bzyk, podziękowanie, po treningu rzucę okiem.... a do góry nogami, to fakt, ale to nic nie szkodzi :)

POZDRAWIAM :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5080-pasztet-z-kurczaka/#findComment-179217
Udostępnij na innych stronach

Dotarło.Dzięki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5080-pasztet-z-kurczaka/#findComment-179220
Udostępnij na innych stronach

Ja też poproszę :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5080-pasztet-z-kurczaka/#findComment-179228
Udostępnij na innych stronach

posiadam takie tam materiały ze szkółki niedzielnej wiec mogę wysłać na pocztę.

A dlaczego kol.Malinowy Bzyk, nie zamieści tych przepisów tutaj, w tym temacie? :???:

Widać, ze zainteresowanie jest duże :cool: .

Gdyby tak każdy...prywatnie..., nasze forum by nie istniało :rolleyes:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5080-pasztet-z-kurczaka/#findComment-179236
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.