Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mięsko zapeklowane 17g/kg

wp.kl.I 2,5kg

wp.kl.II-6kg

woł. kl.II-1,5kg.

Brak weny - proszę o poważne propozycje na wyrób wędliniarski, który wkrótce wykonam z w/w surowca. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-232670
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 206
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

jedynka sitko 20

dwójka sitko 14

woł stko 4 dwa razy lub drobniej i kuterkiem

 

p-sól ile Ci pasi

czosnek

pieprz świeżo kręcony

ewentualnie jałowiec

Część farszu w osłonki 75mm, a część w wiankowe, zadymić podpiec :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-232672
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

jedynka sitko 20

dwójka sitko 14

woł stko 4 dwa razy lub drobniej i kuterkiem

ewentualnie jałowiec

I zrobiłem jałowcową zgodnie z zaleceniami Zbója. :cool:

 

A dziś pytanie - co zrobię z mięska z foty, wp.Ikl., woł.Ikl. i słoniny? :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-235143
Udostępnij na innych stronach

Siekankę zrób.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-235148
Udostępnij na innych stronach

Salami

Bardzo dobrze. Będzie salami bez kultur startowych, których nie mam. Ale mam czas i za trzy miesiące kiełbaska będzie gotowa. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-235173
Udostępnij na innych stronach

Surowiec - wersja poprawiona :grin:

wp.Ikl. - 5kg - (szynka,polędwica,łopatka)

wp.IIkl 10/90 - 5,6kg (karkówka,łopatka,szynka)

wp.IIkl 80/20 -2kg (podgardle,pachwina,boczek)

wpIIIkl - 1,6kg (łopatka,szynka) oczywiście tylko ścięgniste wycięte skrupulatnie

 

Teraz walczę z recepturą, propozycje są trzy, które obecnie analizuję, bo wieczorkiem szczypiorniści grają, a po meczu za robotę się biorę. :cool:

 

Wstępnie powiem, że w przepisie Pokemona jest dużo wody i gałki, jak dla mnie, za dużo. Przepis RaV22, już lepiej, wody mniej i zastanawiam się. Andyandy dał dużo przypraw i też się zastanawiam, ale przecież w końcu coś ugryzę. Czasu mało... :cool:

Przepraszam za "odgrzanie kotleta" ale aż w oczy zaszczypało jak przeczytałem :) Od kiedy to zawartość tłuszczu podaje się w pierwszej kolejności ??? mam na myśli w.w 10/90 i 80/20

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-235472
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Jako, że w temacie o forum biegły nie jestem, a wolę mięso i przerób jego na kiełbaski, dlatego dziś kupiłem 5kg boczku b/k i b/s, 3kg karkówki b/k i mam zamiar zrobić z tego mięsa dwa rodzaje kiełbas. No i pytanie co z takiego surowca mogę zrobić, dodam, że nie zamierzam niczego dokupować do tego co mam? No to czekam, wieczorkiem peklowanie i wtedy już muszę wiedzieć, co robimy. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-251255
Udostępnij na innych stronach

pisu, kabanosy i chłopska :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-251256
Udostępnij na innych stronach

5kg boczku b/k i b/s,

Pisu a może tak

5kg boczku b/ż i b/s,

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-251264
Udostępnij na innych stronach

dodam, że nie zamierzam niczego dokupować do tego co mam

Jako, że kiełbasy bez jelita czy innej osłonki słabo wychodzą, to proponuję w całości do wędzarni :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-251272
Udostępnij na innych stronach

kabanosy i chłopska

O tym nie myślę, kabanosy mam, a zamiast chłopskiej wolę podwawelską, ale Zbóju niezła propozycja na wyroby, jednak boczku za dużo i szukamy dalej. :cool:

 

5kg boczku b/ż i b/s,

 

Bardzo dobrze - dla mnie te żebra to kości są. :cool:

 

że kiełbasy bez jelita czy innej osłonki słabo wychodzą,

Oj jelita mam i przyprawy. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-251313
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
A dziś podczas rozbioru uzyskałem słoninę w miarę grubą i to ze splitem, co się rzadko zdarza. I pytanie, co by początkujący z takiej słoniny zrobił? :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-255636
Udostępnij na innych stronach

Ja bym tą słoninę zostawiła na schabie i bym miała eanglish bacon lub polędwicę otuloną w słoninie

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-255650
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
Dziś sparzyłem mięska do kaszanki, po gotowaniu jest niecałe 5kg, do tego mam 0,8kg wątroby i litr krwi. Jutro robię kaszankę z kaszy gryczanej i pytanie - ile sparzyć kaszy gryczanej całej białej, by pasowało do takiej ilości przygotowanego mięska? :cool::cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-281000
Udostępnij na innych stronach

myślę, że 4 - 5 kg będzie ok.

Zapomniałem dodać, że robię dla siebie i rodziny na rozpoczęcie sezonu grillowego. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-281006
Udostępnij na innych stronach

:blush:

Więc jaki powinien być stosunek wagi mięsa do kaszy i do krwi?

Jeszcze nie robiłem sam, więc proszę o wybaczenie i wyprowadzenie z błędu. Przymierzam się też do tego wyrobu, mam zamrożoną krew 1l. I chciałbym wiedzieć jak optymalnie dobrać ilość mięsa i kaszy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-281012
Udostępnij na innych stronach

Z 5 kg kaszy otrzymasz około 15 kg kaszy parzonej , a nawet więcej.

Mam gdzieś stare zapiski ,że na 1 kg kaszy dajemy 2,2-2,5 l rosołu.

Ja daję 2 litry , czasem jak zachodzi potrzeba to troszkę dolewam rosołu przy mieszaniu (kasza po parzeniu powinna być cała)

 

Muszę też napisać ,ze zdarzyło mi się robić kaszankę z 10 kg kaszy + krew (ile było) + trochę odpadów z mięsa na salceson i pasztet.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-281019
Udostępnij na innych stronach

mięska do kaszanki, po gotowaniu jest niecałe 5kg, do tego mam 0,8kg wątroby i litr krwi. Jutro robię kaszankę z kaszy gryczanej i pytanie - ile sparzyć kaszy gryczanej całej białej, by pasowało do takiej ilości przygotowanego mięska? :cool: :cool:

Pisu sobie oczywiście jaja robi...

ale niech mu tam :tongue:

nie wiemy ile tłuszczu jest w tej masie mięsnej i ile "kleju" (czyt. skórki)

zakłądając że "odpowiednio" i uwzględniając małą ilość krwi maksymalnie można dać 2-2,5 kg kaszy by jeszcze przypominało to kaszankę krwistą... :lol: a nie "gulasz z kaszą" :tongue:

połowę wątroby zmielić na drobnym sitku a połowę w kosteczkę (jak lubią)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-281020
Udostępnij na innych stronach

uwzględniając małą ilość krwi maksymalnie można dać 2-2,5 kg kaszy

Do tej ilości mięsa to 2l krwi przydało by się :cool:

Co do ilości kaszy to podzielam opinie powyższą. Ponieważ ma być użyta kasza gryczana, na 1kg 1,8 l rosołu wystarczy. Przy 2l kasza jest za miękka.

Robiłam z podobnej ilości surowców krupnioka śląskiego i wyszedł :thumbsup:

Dałam 2,5 kg kaszy i 2l krwi na 6kg mięsa z wątrobą. Rosołu 4,5l.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-281028
Udostępnij na innych stronach

Pisu sobie oczywiście jaja robi...

ale niech mu tam :tongue:

Jakie jaja, zasadność pytania widzę w postach niżej. :cool:

 

 

Więc jaki powinien być stosunek wagi mięsa do kaszy i do krwi?

myślę, że 4 - 5 kg będzie ok.

nie wiemy ile tłuszczu jest w tej masie mięsnej i ile "kleju" (czyt. skórki)

Na mięska składają się: kawałek płuca wołowego, pół wieprzowego, śledziona wołowa, okrawki mięsa wieprzowego 50/50, dwie skóry z szynki z tłuszczykiem i trochę skórek bez. Ważna informacja, mięso parzone w płynnej galarecie, pozostałość po wyrobie salcesonu. masa wiążąca jest. :cool: I tylko litr krwi do dyspozycji.

 

połowę wątroby zmielić na drobnym sitku a połowę w kosteczkę (jak lubią)

Wątrobę dodam krojoną, wprawdzie już kilka lat nie dodawałem, ale zobaczę reakcję biegłych. Zaczynam po 18-tej - jest jeszcze trochę czasu na ustalenie ilości kaszy. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-281031
Udostępnij na innych stronach

Na mięska składają się: ....

oj może być chudziutko :rolleyes:

Wątrobę dodam krojoną, wprawdzie już kilka lat nie dodawałem, ale zobaczę reakcję biegłych.

zbyt duzo wątroby w kawałkach może być "niemile widziane"... natomiast masz jej całkiem sporo, więc ta zmielona część zastąpi w pewnym stopniu małą ilość krwi....

jest jeszcze trochę czasu na ustalenie ilości kaszy. :cool:

ilość kaszy w stosunku do mięs to indywidualna sprawa i nie ma sztywnych reguł - może za wyjątkiem tłuszczu i skórek, które powinny odnosić się do ilości wsadu oraz rodzaju użytego surowca

 

Pisu, a nie możesz sobie na takie "okazje" trzymać "żelaznej rezerwy" krwi suszonej?

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-281069
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.