pis67 Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Mięsko zapeklowane 17g/kg wp.kl.I 2,5kgwp.kl.II-6kgwoł. kl.II-1,5kg. Brak weny - proszę o poważne propozycje na wyrób wędliniarski, który wkrótce wykonam z w/w surowca. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-232670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 17 Sierpnia 2012 jedynka sitko 20dwójka sitko 14woł stko 4 dwa razy lub drobniej i kuterkiem p-sól ile Ci pasiczosnekpieprz świeżo kręconyewentualnie jałowiecCzęść farszu w osłonki 75mm, a część w wiankowe, zadymić podpiec Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-232672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 2 Września 2012 jedynka sitko 20 dwójka sitko 14 woł stko 4 dwa razy lub drobniej i kuterkiemewentualnie jałowiecI zrobiłem jałowcową zgodnie z zaleceniami Zbója. A dziś pytanie - co zrobię z mięska z foty, wp.Ikl., woł.Ikl. i słoniny? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-235143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 2 Września 2012 Siekankę zrób. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-235148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 2 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 2 Września 2012 Salami :question: Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-235166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 2 Września 2012 SalamiBardzo dobrze. Będzie salami bez kultur startowych, których nie mam. Ale mam czas i za trzy miesiące kiełbaska będzie gotowa. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-235173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 4 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 4 Września 2012 Surowiec - wersja poprawiona :grin: wp.Ikl. - 5kg - (szynka,polędwica,łopatka) wp.IIkl 10/90 - 5,6kg (karkówka,łopatka,szynka) wp.IIkl 80/20 -2kg (podgardle,pachwina,boczek) wpIIIkl - 1,6kg (łopatka,szynka) oczywiście tylko ścięgniste wycięte skrupulatnie Teraz walczę z recepturą, propozycje są trzy, które obecnie analizuję, bo wieczorkiem szczypiorniści grają, a po meczu za robotę się biorę. Wstępnie powiem, że w przepisie Pokemona jest dużo wody i gałki, jak dla mnie, za dużo. Przepis RaV22, już lepiej, wody mniej i zastanawiam się. Andyandy dał dużo przypraw i też się zastanawiam, ale przecież w końcu coś ugryzę. Czasu mało... Przepraszam za "odgrzanie kotleta" ale aż w oczy zaszczypało jak przeczytałem Od kiedy to zawartość tłuszczu podaje się w pierwszej kolejności ??? mam na myśli w.w 10/90 i 80/20 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-235472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 21 Listopada 2012 Jako, że w temacie o forum biegły nie jestem, a wolę mięso i przerób jego na kiełbaski, dlatego dziś kupiłem 5kg boczku b/k i b/s, 3kg karkówki b/k i mam zamiar zrobić z tego mięsa dwa rodzaje kiełbas. No i pytanie co z takiego surowca mogę zrobić, dodam, że nie zamierzam niczego dokupować do tego co mam? No to czekam, wieczorkiem peklowanie i wtedy już muszę wiedzieć, co robimy. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-251255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 21 Listopada 2012 pisu, kabanosy i chłopska Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-251256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 21 Listopada 2012 5kg boczku b/k i b/s,Pisu a może tak 5kg boczku b/ż i b/s, Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-251264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minikron Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 21 Listopada 2012 dodam, że nie zamierzam niczego dokupować do tego co mam Jako, że kiełbasy bez jelita czy innej osłonki słabo wychodzą, to proponuję w całości do wędzarni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-251272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 21 Listopada 2012 kabanosy i chłopska O tym nie myślę, kabanosy mam, a zamiast chłopskiej wolę podwawelską, ale Zbóju niezła propozycja na wyroby, jednak boczku za dużo i szukamy dalej. 5kg boczku b/ż i b/s, Bardzo dobrze - dla mnie te żebra to kości są. że kiełbasy bez jelita czy innej osłonki słabo wychodzą, Oj jelita mam i przyprawy. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-251313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 11 Grudnia 2012 A dziś podczas rozbioru uzyskałem słoninę w miarę grubą i to ze splitem, co się rzadko zdarza. I pytanie, co by początkujący z takiej słoniny zrobił? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-255636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Split słoninowy, czy słoninowo-mięsny? Żartujecie sobie? Skąd mam wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-255641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Ja bym tą słoninę zostawiła na schabie i bym miała eanglish bacon lub polędwicę otuloną w słoninie Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-255650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Dziś sparzyłem mięska do kaszanki, po gotowaniu jest niecałe 5kg, do tego mam 0,8kg wątroby i litr krwi. Jutro robię kaszankę z kaszy gryczanej i pytanie - ile sparzyć kaszy gryczanej całej białej, by pasowało do takiej ilości przygotowanego mięska? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-281000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 myślę, że 4 - 5 kg będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-281004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 myślę, że 4 - 5 kg będzie ok. Zapomniałem dodać, że robię dla siebie i rodziny na rozpoczęcie sezonu grillowego. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-281006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 myślę, że 4 - 5 kg będzie ok.Chyba trochę za dużo :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-281007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 :blush: Więc jaki powinien być stosunek wagi mięsa do kaszy i do krwi?Jeszcze nie robiłem sam, więc proszę o wybaczenie i wyprowadzenie z błędu. Przymierzam się też do tego wyrobu, mam zamrożoną krew 1l. I chciałbym wiedzieć jak optymalnie dobrać ilość mięsa i kaszy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-281012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Z 5 kg kaszy otrzymasz około 15 kg kaszy parzonej , a nawet więcej.Mam gdzieś stare zapiski ,że na 1 kg kaszy dajemy 2,2-2,5 l rosołu.Ja daję 2 litry , czasem jak zachodzi potrzeba to troszkę dolewam rosołu przy mieszaniu (kasza po parzeniu powinna być cała) Muszę też napisać ,ze zdarzyło mi się robić kaszankę z 10 kg kaszy + krew (ile było) + trochę odpadów z mięsa na salceson i pasztet. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-281019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 mięska do kaszanki, po gotowaniu jest niecałe 5kg, do tego mam 0,8kg wątroby i litr krwi. Jutro robię kaszankę z kaszy gryczanej i pytanie - ile sparzyć kaszy gryczanej całej białej, by pasowało do takiej ilości przygotowanego mięska? :cool:Pisu sobie oczywiście jaja robi... ale niech mu tam :tongue: nie wiemy ile tłuszczu jest w tej masie mięsnej i ile "kleju" (czyt. skórki) zakłądając że "odpowiednio" i uwzględniając małą ilość krwi maksymalnie można dać 2-2,5 kg kaszy by jeszcze przypominało to kaszankę krwistą... :lol: a nie "gulasz z kaszą" :tongue: połowę wątroby zmielić na drobnym sitku a połowę w kosteczkę (jak lubią) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-281020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 uwzględniając małą ilość krwi maksymalnie można dać 2-2,5 kg kaszyDo tej ilości mięsa to 2l krwi przydało by się Co do ilości kaszy to podzielam opinie powyższą. Ponieważ ma być użyta kasza gryczana, na 1kg 1,8 l rosołu wystarczy. Przy 2l kasza jest za miękka. Robiłam z podobnej ilości surowców krupnioka śląskiego i wyszedł :thumbsup: Dałam 2,5 kg kaszy i 2l krwi na 6kg mięsa z wątrobą. Rosołu 4,5l. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-281028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Pisu sobie oczywiście jaja robi... ale niech mu tam :tongue: Jakie jaja, zasadność pytania widzę w postach niżej. Więc jaki powinien być stosunek wagi mięsa do kaszy i do krwi? myślę, że 4 - 5 kg będzie ok. nie wiemy ile tłuszczu jest w tej masie mięsnej i ile "kleju" (czyt. skórki) Na mięska składają się: kawałek płuca wołowego, pół wieprzowego, śledziona wołowa, okrawki mięsa wieprzowego 50/50, dwie skóry z szynki z tłuszczykiem i trochę skórek bez. Ważna informacja, mięso parzone w płynnej galarecie, pozostałość po wyrobie salcesonu. masa wiążąca jest. I tylko litr krwi do dyspozycji. połowę wątroby zmielić na drobnym sitku a połowę w kosteczkę (jak lubią) Wątrobę dodam krojoną, wprawdzie już kilka lat nie dodawałem, ale zobaczę reakcję biegłych. Zaczynam po 18-tej - jest jeszcze trochę czasu na ustalenie ilości kaszy. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-281031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Na mięska składają się: ....oj może być chudziutko :rolleyes: Wątrobę dodam krojoną, wprawdzie już kilka lat nie dodawałem, ale zobaczę reakcję biegłych.zbyt duzo wątroby w kawałkach może być "niemile widziane"... natomiast masz jej całkiem sporo, więc ta zmielona część zastąpi w pewnym stopniu małą ilość krwi.... jest jeszcze trochę czasu na ustalenie ilości kaszy. ilość kaszy w stosunku do mięs to indywidualna sprawa i nie ma sztywnych reguł - może za wyjątkiem tłuszczu i skórek, które powinny odnosić się do ilości wsadu oraz rodzaju użytego surowca Pisu, a nie możesz sobie na takie "okazje" trzymać "żelaznej rezerwy" krwi suszonej? Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/5/#findComment-281069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.