Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że można parzyć bez praski, ale kwestia kształtu dopasowania do kanapek jest priorytetem, jak się robi tosty to lepiej wygląda kwadrat niż koło

To prawda i się z tym zgadzam.

Też parzę w osłonkach i prasce. Chciałbym parzyć w zatopieniu, bo uważam że tak jest lepiej ( co potwierdza Dziadek) i mieć kształt praski w przekroju. Uważam tylko, że parzenie w osłonce i prasce trochę się mija z celem .

 

Chcę mieć kształt koła - parzę w osłonce barierowej.

Chcę mieć kształt prostokąta - parzę w torebce i prasce.

 

Problem w tym, że torebek tak dużych nie ma na rynku. Rękaw do pieczenia ma 30cm szerokości. Można go użyć ale w poziomie. Torebka jest lepsza ponieważ łatwiej do niej włożyć wkład niż do osłonki.

 

Pozostaje szukać odpowiedniego rozwiązania

Pozdrawiam :wink:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-105446
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 95
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Pozostaje szukać odpowiedniego rozwiązania

Może tutaj popatrz http://www.wyroby-domowe.pl/folia-celulozowa-arkusz-600x700-p-289.html ja ich używam i dają radę :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-105449
Udostępnij na innych stronach

beiot, Ja grube osłonki nabijam ręcznie. Kawałki mięsa wielkości dłoni ciężko -nabić przez 30 mm lejek. Tylko słoninę, boczek golonkę zawijam w folię.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-105450
Udostępnij na innych stronach

Zbój Madej,

Ja grube osłonki nabijam ręcznie

Ja też.

Folię mam, ale jeszcze jej nie używałem. Muszę spróbować.

Mielonki robię w osłonkach pliamidowych w prasce i w woreczkach do pieczenia lub w osłonkach barierowych bez praski.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-105452
Udostępnij na innych stronach

W folię zawijaj bardzo ścisło i kilka warstw zostaw dłuższe końcówki i mocno skręc , włóż pod spód. Możesz zatopić praskę woda będzie tylko w niewielkiej ilości. Ja wkładem wypełniam bardzo szczelnie praskę( lekki nadmiar)

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-105453
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Torebka jest lepsza ponieważ łatwiej do niej włożyć wkład niż do osłonki.

Tylko , które torebki się do tego nadają , chodzi mi o symbol surowca

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-113415
Udostępnij na innych stronach

Tylko , które torebki się do tego nadają ,

Używałem torebek do pieczenia firmy .... 30x40 cm. :grin:

 

Obecnie po wypróbowaniu używam folii celulozowej. Daje bdb efekty bez wiązania jak pisał SMORODINA,

 

Pozdrawiam

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-113477
Udostępnij na innych stronach

Właśnie mam pytanko.Zgodnie z sugestiami wprawnych wędliniarzy forumowiczów kupiłam osłonki termokurczliwe.i co dalej? Napełnię zwiążę i do szynkowarki? Czy tylko do wody?Dotychczas stosowałam woreczki ale mi pękaja i sporo dobroci przedostaje się do wody.SZKODA!
chce sie nauczyć
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114035
Udostępnij na innych stronach

Napełnię zwiążę i do szynkowarki? Czy tylko do wody?

do wody....

jednak jeśli masz kształt inny niż okrągły i chcesz nadać "formę" to wtedy korzystamy z praski (szynkowaru)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114036
Udostępnij na innych stronach

Dodatkowe korzystanie z praski oprócz nadania kształtu ma jeszcze tą zaletę ,że jeśli nie zalejesz ją wodą a tylko wodę dasz do wysokości wsadu to możesz mierzyć temperaturę w środku i nie musisz parzyć na czas.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114044
Udostępnij na innych stronach

że jeśli nie zalejesz ją wodą a tylko wodę dasz do wysokości wsadu to możesz mierzyć temperaturę w środku i nie musisz parzyć na czas.

.

W związku z takimi radami ja mam pytanie -co przeszkadza mierzyć temperaturę gdy parzymy prawidłowo praski, zanurzone całkowicie w wodzie .

I drugie pytanie jak parzymy wyroby w osłonkach sztucznych zanurzone całkowicie czy częściowo. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114046
Udostępnij na innych stronach

Niech te dwa zdjęcia posłużą za odpowiedź.Moim zdaniem zalanie wodą całkowicie spowoduje dostanie się wody w miejscu wbicia termometru.Wyroby w samych osłonkach parzę na czas i przykryte są wodą

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114048
Udostępnij na innych stronach

W związku z tym następne pytanie , w jaki sposób ta woda tam się dostanie. Co do porad gdy robimy to dla siebie pomijając ogólne zasady określające technologiczny proces parzenia. Używajmy formy - ja tak robię a nie że powinieneś zrobić tak. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114050
Udostępnij na innych stronach

U mnie przy takim parzeniu się nie dostanie .To po pierwsze.Po drugie jeśli cały szynkowar zanurzymy w wodzie i wbijemy termometr przebijając osłonkę to ta woda dostanie się przez otwór w którym siedzi sonda od termometru. Po trzecie ja nic takiego koledze nie napisałem cyt."powinieneś zrobić tak" a wręcz przeciwnie napisałem "jeśli" a wybór pozostawiłem zainteresowanemu i bardzo proszę nie przekęcać mojej wypowiedzi.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114075
Udostępnij na innych stronach

Dostanie się wody do zawartości w szynkowarze - prasce w czasie parzenia jest nie możliwe bo by przeczyło prawom fizyki zachowania się mięsa w czasie parzenia. Teorie wprowadzające w błąd nowych adeptów i miłośników domowych wędlin powinne być przez moderatorów prostowane lub kasowane gdy nie są określone - ze ja tak robię.Przykład nasz wódz pisze że po wyjęciu termometru z parzonego produktu należy otwór zatkac patyczkiem lub czym innym o trochę większej średnicy . Pytanie czy dlatego by nie dostała się woda z gara czy by nie uciekło to najsmaczniejsze z wyrobu. To są drobne niuanse naszej domowej produkcji ale źle zrozumiale lub nie obserwowane mogą prowadzić do blędnych teorii. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114081
Udostępnij na innych stronach

Pytanie czy dlatego by nie dostała się woda z gara czy by nie uciekło to najsmaczniejsze z wyrobu

Każda jedna prasa wyciska wszelkie soki i dostanie się "obcego" nie jest możliwe . O ile nie są to pieluchy "pampers" :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114083
Udostępnij na innych stronach

Rzeczywiście po wyjęciu zacznie wyciekać sosik :blush: i to się zgadza.Ale jeśli zamiast osłonki barierowej użyjemy folii celulozowej to po zanurzeniu szynkowara woda się tam dostanie.Dlatego ja parzę nie zalewając go wodą bez względu na użyte osłonki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114087
Udostępnij na innych stronach

Robisz dla siebie i rób jak chcesz ja już nie mam siły tłumaczyć . Mięso to nie jest wał przeciwpowodziowy że wchłania wodę i tak nasiąknie że się rozwali. Włożone w odpowiednią temperaturę zachowuje się inaczej. Osłonka chroni przed wypływaniem soków a nie przed wpływaniem wody do wnętrza. . Przykład wrzuć gałkę mięsa z wyrobionego farszu na kiełbasę na gorąca wodę a zobaczysz że stwardnieje a nie rozwali się -jaki z tego wniosek - odpowiedz sobie sam i wyciągnij z tego wnioski . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114090
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze wyroby bezosłonkowe jak sama nazwa mówi to lunchen meat robiony był w prasach w kształcie rur mniej więcej o średnicy 10cm . Smarowano wnętrze tej formy smalcem i napychano ją farszem . z dołu formy było wkładane denko a z góry następne denko z delikatną sprężyną i to cala filozofia . Dzisiaj robimy tyle śmiesznych problemów ze już nie ma na to siły. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114097
Udostępnij na innych stronach

Dziadku.Nie denerwuj się.Ja do tej pory robiłem w ten sposób,ale jestem otwarty na wszelkie sugestie i następnym razem posłucham Mistrza.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114102
Udostępnij na innych stronach

Nie denerwujcie się bo mam pytanie ,które może wprawnych wedliniarzy zdenerwować.Mam oslonki termokurczliwe.I co dalej?Odcinam odpowiedni kawałek związuję (czym?) wkładam mięsko ubijam ręką Związuję.(jak aby było szczelne) i do gotującej wody.Obniżam tempetraturę do 80stopni i parzę półtorej godziny.Wyjmuję chłodze w zimnej wodzie potem do lodówki.Czy cos nie tak? zależy mi na dobrej szyneczce drobiowej.W prasce juz robiłam ale woreczki pękają no i trzeba bardzo duży garnek aby zmieścił się szynkowar.teraz chce spróbować bardziej oszczędnie.Czy mięsko w osłonce ma pływać w tej wodzie?Duzo tych pytań
chce sie nauczyć
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114147
Udostępnij na innych stronach

Skręć osłonkę i zwiąż sznurkiem, nadziewasz mięsem i znów skręcasz osłonkę i wiążesz.

Parzysz w temp 72-75C 1h na kg mięsa.

Chłodzisz i do lodówki.

 

Piszesz że woreczki pękają ale jakie masz te woreczki ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114151
Udostępnij na innych stronach

Parzysz w temp 72-75C 1h na kg mięsa

Albo 10min/1cm średnicy osłonki.Mięso w osłonce ma być przykryte wodą.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114152
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.