beiot Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 19 Marca 2010 Wiem, że można parzyć bez praski, ale kwestia kształtu dopasowania do kanapek jest priorytetem, jak się robi tosty to lepiej wygląda kwadrat niż kołoTo prawda i się z tym zgadzam. Też parzę w osłonkach i prasce. Chciałbym parzyć w zatopieniu, bo uważam że tak jest lepiej ( co potwierdza Dziadek) i mieć kształt praski w przekroju. Uważam tylko, że parzenie w osłonce i prasce trochę się mija z celem . Chcę mieć kształt koła - parzę w osłonce barierowej. Chcę mieć kształt prostokąta - parzę w torebce i prasce. Problem w tym, że torebek tak dużych nie ma na rynku. Rękaw do pieczenia ma 30cm szerokości. Można go użyć ale w poziomie. Torebka jest lepsza ponieważ łatwiej do niej włożyć wkład niż do osłonki. Pozostaje szukać odpowiedniego rozwiązania Pozdrawiam :wink: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-105446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 19 Marca 2010 Pozostaje szukać odpowiedniego rozwiązaniaMoże tutaj popatrz http://www.wyroby-domowe.pl/folia-celulozowa-arkusz-600x700-p-289.html ja ich używam i dają radę :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-105449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 19 Marca 2010 beiot, Ja grube osłonki nabijam ręcznie. Kawałki mięsa wielkości dłoni ciężko -nabić przez 30 mm lejek. Tylko słoninę, boczek golonkę zawijam w folię. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-105450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 19 Marca 2010 Zbój Madej, Ja grube osłonki nabijam ręcznieJa też. Folię mam, ale jeszcze jej nie używałem. Muszę spróbować. Mielonki robię w osłonkach pliamidowych w prasce i w woreczkach do pieczenia lub w osłonkach barierowych bez praski. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-105452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 19 Marca 2010 W folię zawijaj bardzo ścisło i kilka warstw zostaw dłuższe końcówki i mocno skręc , włóż pod spód. Możesz zatopić praskę woda będzie tylko w niewielkiej ilości. Ja wkładem wypełniam bardzo szczelnie praskę( lekki nadmiar) Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-105453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 30 Maja 2010 Torebka jest lepsza ponieważ łatwiej do niej włożyć wkład niż do osłonki. Tylko , które torebki się do tego nadają , chodzi mi o symbol surowca Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-113415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 31 Maja 2010 Tylko , które torebki się do tego nadają ,Używałem torebek do pieczenia firmy .... 30x40 cm. :grin: Obecnie po wypróbowaniu używam folii celulozowej. Daje bdb efekty bez wiązania jak pisał SMORODINA, Pozdrawiam Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-113477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szoter47 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Właśnie mam pytanko.Zgodnie z sugestiami wprawnych wędliniarzy forumowiczów kupiłam osłonki termokurczliwe.i co dalej? Napełnię zwiążę i do szynkowarki? Czy tylko do wody?Dotychczas stosowałam woreczki ale mi pękaja i sporo dobroci przedostaje się do wody.SZKODA! Cytuj chce sie nauczyć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Napełnię zwiążę i do szynkowarki? Czy tylko do wody?do wody.... jednak jeśli masz kształt inny niż okrągły i chcesz nadać "formę" to wtedy korzystamy z praski (szynkowaru) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Dodatkowe korzystanie z praski oprócz nadania kształtu ma jeszcze tą zaletę ,że jeśli nie zalejesz ją wodą a tylko wodę dasz do wysokości wsadu to możesz mierzyć temperaturę w środku i nie musisz parzyć na czas. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
technics Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 7 Czerwca 2010 woreczki do szynkowaru http://www.allegro.pl/item1071053631_szynkowar_oryginalne_grube_woreczki_z_atestem.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 7 Czerwca 2010 że jeśli nie zalejesz ją wodą a tylko wodę dasz do wysokości wsadu to możesz mierzyć temperaturę w środku i nie musisz parzyć na czas.. W związku z takimi radami ja mam pytanie -co przeszkadza mierzyć temperaturę gdy parzymy prawidłowo praski, zanurzone całkowicie w wodzie . I drugie pytanie jak parzymy wyroby w osłonkach sztucznych zanurzone całkowicie czy częściowo. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Niech te dwa zdjęcia posłużą za odpowiedź.Moim zdaniem zalanie wodą całkowicie spowoduje dostanie się wody w miejscu wbicia termometru.Wyroby w samych osłonkach parzę na czas i przykryte są wodą Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 7 Czerwca 2010 W związku z tym następne pytanie , w jaki sposób ta woda tam się dostanie. Co do porad gdy robimy to dla siebie pomijając ogólne zasady określające technologiczny proces parzenia. Używajmy formy - ja tak robię a nie że powinieneś zrobić tak. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 8 Czerwca 2010 U mnie przy takim parzeniu się nie dostanie .To po pierwsze.Po drugie jeśli cały szynkowar zanurzymy w wodzie i wbijemy termometr przebijając osłonkę to ta woda dostanie się przez otwór w którym siedzi sonda od termometru. Po trzecie ja nic takiego koledze nie napisałem cyt."powinieneś zrobić tak" a wręcz przeciwnie napisałem "jeśli" a wybór pozostawiłem zainteresowanemu i bardzo proszę nie przekęcać mojej wypowiedzi. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 8 Czerwca 2010 Dostanie się wody do zawartości w szynkowarze - prasce w czasie parzenia jest nie możliwe bo by przeczyło prawom fizyki zachowania się mięsa w czasie parzenia. Teorie wprowadzające w błąd nowych adeptów i miłośników domowych wędlin powinne być przez moderatorów prostowane lub kasowane gdy nie są określone - ze ja tak robię.Przykład nasz wódz pisze że po wyjęciu termometru z parzonego produktu należy otwór zatkac patyczkiem lub czym innym o trochę większej średnicy . Pytanie czy dlatego by nie dostała się woda z gara czy by nie uciekło to najsmaczniejsze z wyrobu. To są drobne niuanse naszej domowej produkcji ale źle zrozumiale lub nie obserwowane mogą prowadzić do blędnych teorii. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 8 Czerwca 2010 Pytanie czy dlatego by nie dostała się woda z gara czy by nie uciekło to najsmaczniejsze z wyrobu Każda jedna prasa wyciska wszelkie soki i dostanie się "obcego" nie jest możliwe . O ile nie są to pieluchy "pampers" :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 8 Czerwca 2010 Rzeczywiście po wyjęciu zacznie wyciekać sosik :blush: i to się zgadza.Ale jeśli zamiast osłonki barierowej użyjemy folii celulozowej to po zanurzeniu szynkowara woda się tam dostanie.Dlatego ja parzę nie zalewając go wodą bez względu na użyte osłonki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 8 Czerwca 2010 Robisz dla siebie i rób jak chcesz ja już nie mam siły tłumaczyć . Mięso to nie jest wał przeciwpowodziowy że wchłania wodę i tak nasiąknie że się rozwali. Włożone w odpowiednią temperaturę zachowuje się inaczej. Osłonka chroni przed wypływaniem soków a nie przed wpływaniem wody do wnętrza. . Przykład wrzuć gałkę mięsa z wyrobionego farszu na kiełbasę na gorąca wodę a zobaczysz że stwardnieje a nie rozwali się -jaki z tego wniosek - odpowiedz sobie sam i wyciągnij z tego wnioski . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 8 Czerwca 2010 Ale dużo można pisać o woreczkach. Dziadku nie dziwię się że masz juz dosyć. Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 8 Czerwca 2010 Pierwsze wyroby bezosłonkowe jak sama nazwa mówi to lunchen meat robiony był w prasach w kształcie rur mniej więcej o średnicy 10cm . Smarowano wnętrze tej formy smalcem i napychano ją farszem . z dołu formy było wkładane denko a z góry następne denko z delikatną sprężyną i to cala filozofia . Dzisiaj robimy tyle śmiesznych problemów ze już nie ma na to siły. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 9 Czerwca 2010 Dziadku.Nie denerwuj się.Ja do tej pory robiłem w ten sposób,ale jestem otwarty na wszelkie sugestie i następnym razem posłucham Mistrza. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szoter47 Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 9 Czerwca 2010 Nie denerwujcie się bo mam pytanie ,które może wprawnych wedliniarzy zdenerwować.Mam oslonki termokurczliwe.I co dalej?Odcinam odpowiedni kawałek związuję (czym?) wkładam mięsko ubijam ręką Związuję.(jak aby było szczelne) i do gotującej wody.Obniżam tempetraturę do 80stopni i parzę półtorej godziny.Wyjmuję chłodze w zimnej wodzie potem do lodówki.Czy cos nie tak? zależy mi na dobrej szyneczce drobiowej.W prasce juz robiłam ale woreczki pękają no i trzeba bardzo duży garnek aby zmieścił się szynkowar.teraz chce spróbować bardziej oszczędnie.Czy mięsko w osłonce ma pływać w tej wodzie?Duzo tych pytań Cytuj chce sie nauczyć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 9 Czerwca 2010 Skręć osłonkę i zwiąż sznurkiem, nadziewasz mięsem i znów skręcasz osłonkę i wiążesz.Parzysz w temp 72-75C 1h na kg mięsa.Chłodzisz i do lodówki. Piszesz że woreczki pękają ale jakie masz te woreczki ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 9 Czerwca 2010 Parzysz w temp 72-75C 1h na kg mięsa Albo 10min/1cm średnicy osłonki.Mięso w osłonce ma być przykryte wodą. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/519-woreczki-do-szynkowaru/page/3/#findComment-114152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.