Skocz do zawartości

Problem - szynka frykando - pilne


Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Byłem dzisiaj na szybkich zakupach (szybkość to był jednak zły pomysł) i rzuciły mi się w oczy pięknie przygotowane szynki (jedne kawałki mięśni, bez błon itp), więc bez namysłu wrzuciłem do koszyka. Na miejscu w domu okazało się, że są to szynki wstępnie przygotowane do dalszej obróbki, mianowicie w składzie była już sól spożywcza, glukoza i zagęstnik... Nazwa towaru to Szynka wieprzowa frykando z "Uczta - Sokołów". W normalnych sytuacjach zapeklował bym je w solance o stężeniu 100g soli na 1l wody przez 7-8 dni plus ewentualny nastrzyk jeśli mięśnie okazały by się grube. Jednak zważywszy, że mięso jest już wstępnie obrobione to nie wiem jak się za nie zabrać by nie przesolić wędzonki... Na razie wrzuciłem je do solanki 70g soli (pół na pół sól i peklosól) na 1l wody, ale mogę to jeszcze skorygować, jeśli w ogóle nadaje się to mięso do wędzenia...

Bardzo proszę o radę co z tym zrobić...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/
Udostępnij na innych stronach

Przypuszczem ,że jest to mięso już gotowe do dalszej obróbki termicznej.Uwędzić możesz,możesz upiec,ale nie pekluj tego bo prawdopodobnie będzie za słone.Spróbuj to mięso i sam ocenisz czy jest słone czy nie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147664
Udostępnij na innych stronach

No właśnie spróbowałem malutki kawałek podsmażyć i jakoś wyraźnie słone na pewno nie było, jałowe też raczej nie, chociaż nie mam doświadczenia w próbowaniu nieprzyprawionego mięsa, więc ciężko stwierdzić... Jeśli by przyjąć, że słoność jest wystarczająca, to martwi mnie jeszcze, czy te szynki będą równo "upeklowane", by się nie okazało, że na zewnątrz słoność ok, a w środku zero soli...

Do domowego użytku (pieczeń, sznycle itp) mam tego zdecydowanie za dużo (ponad 3,5kg), więc muszę myśleć o uwędzeniu tego...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147676
Udostępnij na innych stronach

Przekroiłem jedną szynkę na pół i widzę, że w środku są jak by plamy... Może to właśnie fragmenty "niedopeklowane"? Z drugiej strony ze środka wykroiłem plasterek, podsmażyłem i tym razem wydawał się wyraźnie słony (tzn w sam raz). Dlatego na razie wyciągnąłem szynki z roztworu peklującego i chyba jutro je uwędzę. Najwyżej będzie pierwsza poważna porażka wędzarnicza. Mam jednak nadzieję, że będzie zjadliwie :)

Jeśli jednak ktoś ma jeszcze jakieś sugestie to będę bardzo wdzięczny.

 

ps.

Ma ktoś jakieś inspiracje na dania z wykorzystaniem wędzonej szynki, która niekoniecznie jest taka idealna do kanapkowych zastosowań? :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147724
Udostępnij na innych stronach

Ma ktoś jakieś inspiracje na dania z wykorzystaniem wędzonej szynki, która niekoniecznie jest taka idealna do kanapkowych zastosowań?

Bigos ,dużo bigosu :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147727
Udostępnij na innych stronach

Bigos ,dużo bigosu :grin:

Świetny pomysł :) Ostatnio mam wiecznego smaka na kiszoną kapustę :) Może też kapuśniak na wędzonce, albo żurek śląski mmm, chyba jednak nie będzie problemu ze zużyciem szynek :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147732
Udostępnij na innych stronach

Wędzić kolego wędzić !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147738
Udostępnij na innych stronach

Ma ktoś jakieś inspiracje na dania z wykorzystaniem wędzonej szynki,

Miro nie uważasz :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147739
Udostępnij na innych stronach

Extra są jajeczka faszerowane (dużo wędzonki w farszu).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147740
Udostępnij na innych stronach

BoyLer,

Obawiam się, że mięso będzie szare. W sładzie wymieniona jest sól.

Takie garmażeryjne kawałki najlepsze są na pieczeń.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147747
Udostępnij na innych stronach

Obawiam się, że mięso będzie szare

Ja też dlatego zaproponowałem ew.bigos.Tam to nie przeszkadza.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147749
Udostępnij na innych stronach

BoyLer,

Jeśli na opakowaniu jest podana wartość soli to, możesz odjąć od ilości dodanej peklosoli do peklowania ( dotyczy soli w całym kawałku ). Prawdopodobnie zawartość soli jest na poziomie 1 %.

Ewentualnie po peklowaniu wykonujemy moczenie w zimnej wodzie.

Wg mnie bierz się za peklowanie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147750
Udostępnij na innych stronach

Niestety nie ma podanej konkretnej ilości soli. Jest podane: 94% mięsa, sól spożywcza, glukoza, białko wieprzowe, zagęstnik e415

 

Szary kolor osobiście mi nie przeszkadza, bo na smak chyba nie ma to większego wpływu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147763
Udostępnij na innych stronach

zagęstnik e415

E415 Guma ksantanowa

Opis produktu:

Definicja: Jest to naturalny środek wytwarzany w wyniku fermentacji wywołanej przez bakterie Xanthomonas campestris. Fermentacji tej poddawane są substancje bogate w cukier. Guma ksantanowa używana jest jako zagęstnik, emulgator i stabilizator. Dodawana jest do kasztanów w zalewie, dżemów, marmolad, galaretek, produktów bezglutenowych, żywności dla małych dzieci i niemowląt. Maksymalna dawka gumy ksantanowej, jaką człowiek może spożyć w ciągu doby nie została określona, jednak substancja ta uznawana jest za nieszkodliwą.

 

Ciekawostki: Spożywanie nadmiernych ilości gumy ksantanowej mogą przyczynić się do wystąpienia biegunki, wzdęć lub wysypki. Poza przemysłem spożywczym wykorzystywana jest do produkcji karm dla zwierząt i papierosów.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147768
Udostępnij na innych stronach

Myślę że zakupione mięso, to już nowoczesna metoda przedłużenia trwałości świeżego mięsa. Gdzieś o tym pisaliśmy, prawdopodobnie nastrzyk, 1 procentowym roztworem solanki, na bazie samej soli. no i z dodatkami wspomagającymi wiązanie tej solanki w mięsie . Zastanawiam się jaka jest ilość nastrzyku.. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147794
Udostępnij na innych stronach

"Myślę że zakupione mięso, to już nowoczesna metoda przedłużenia trwałości świeżego mięsa. Gdzieś o tym pisaliśmy, prawdopodobnie nastrzyk, 1 procentowym roztworem solanki, na bazie samej soli. no i z dodatkami wspomagającymi wiązanie tej solanki w mięsie . Zastanawiam się jaka jest ilość nastrzyku.. Pozdrawiam"

 

Niestety wydaje mi się chodziarzem gołowąs forumowy to bez urazy ale taka wersja naświetliła by sprawę jaśniej, : "Myślę że zakupione ekologiczne mięso , to już nowoczesna metoda sprzedawania słonej wody, wolnej od cholesterolu z dodatkiem stabilizatorów, zagęszczaczy, polepszaczy, dodatków smakowych, witamin, fosforanów i produktów identycznych z naturalnymi o przedłużonej trwałości" Obyśmy tylko nie musieli liczyć się wszyscy ze znikaniem z handlu normalnego mięsa. Chciałbym się mylić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147837
Udostępnij na innych stronach

Wrzuciłem szynki dzisiaj do wędzenia i następujące wnioski na gorąco:

Barwa po uwędzeniu perfekcyjna

Jedną szynkę zostawiłem surową i zasolenie okazało się optymalne. Wewnątrz ładna różowa barwa, z małą szarą plamką w środku świadczącą o nie 100% dopeklowaniu.

Reszta poszła do parowania (85 stopni, automatyczne wyłączenie po osiągnięciu 70 stopni w środku).

 

Zaskakuje mnie barwa, bo w składzie była tylko sól spożywcza, a wyrób absolutnie szary nie jest... Owszem wrzuciłem szynki do roztworu peklującego, ale leżały w niej około 3 godzin tylko. Ogólnie wersja surowa w smaku bardzo dobra. Zobaczymy jak będzie wyglądać sprawa z parowanymi. Wszystko jednak wskazuje na to, że tragedii nie ma :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147886
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.