BoyLer Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Lutego 2011 Witam. Byłem dzisiaj na szybkich zakupach (szybkość to był jednak zły pomysł) i rzuciły mi się w oczy pięknie przygotowane szynki (jedne kawałki mięśni, bez błon itp), więc bez namysłu wrzuciłem do koszyka. Na miejscu w domu okazało się, że są to szynki wstępnie przygotowane do dalszej obróbki, mianowicie w składzie była już sól spożywcza, glukoza i zagęstnik... Nazwa towaru to Szynka wieprzowa frykando z "Uczta - Sokołów". W normalnych sytuacjach zapeklował bym je w solance o stężeniu 100g soli na 1l wody przez 7-8 dni plus ewentualny nastrzyk jeśli mięśnie okazały by się grube. Jednak zważywszy, że mięso jest już wstępnie obrobione to nie wiem jak się za nie zabrać by nie przesolić wędzonki... Na razie wrzuciłem je do solanki 70g soli (pół na pół sól i peklosól) na 1l wody, ale mogę to jeszcze skorygować, jeśli w ogóle nadaje się to mięso do wędzenia... Bardzo proszę o radę co z tym zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Lutego 2011 Przypuszczem ,że jest to mięso już gotowe do dalszej obróbki termicznej.Uwędzić możesz,możesz upiec,ale nie pekluj tego bo prawdopodobnie będzie za słone.Spróbuj to mięso i sam ocenisz czy jest słone czy nie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurok syn Jarka Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Lutego 2011 ja sądzę że Frykando jest to szynka przygotowana do smażenia ,duszenia nadaje się medaliony, sznycel itp pozdrawiam Cytuj Lubię te blondynki... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoyLer Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Lutego 2011 No właśnie spróbowałem malutki kawałek podsmażyć i jakoś wyraźnie słone na pewno nie było, jałowe też raczej nie, chociaż nie mam doświadczenia w próbowaniu nieprzyprawionego mięsa, więc ciężko stwierdzić... Jeśli by przyjąć, że słoność jest wystarczająca, to martwi mnie jeszcze, czy te szynki będą równo "upeklowane", by się nie okazało, że na zewnątrz słoność ok, a w środku zero soli...Do domowego użytku (pieczeń, sznycle itp) mam tego zdecydowanie za dużo (ponad 3,5kg), więc muszę myśleć o uwędzeniu tego... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoyLer Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Lutego 2011 Przekroiłem jedną szynkę na pół i widzę, że w środku są jak by plamy... Może to właśnie fragmenty "niedopeklowane"? Z drugiej strony ze środka wykroiłem plasterek, podsmażyłem i tym razem wydawał się wyraźnie słony (tzn w sam raz). Dlatego na razie wyciągnąłem szynki z roztworu peklującego i chyba jutro je uwędzę. Najwyżej będzie pierwsza poważna porażka wędzarnicza. Mam jednak nadzieję, że będzie zjadliwie Jeśli jednak ktoś ma jeszcze jakieś sugestie to będę bardzo wdzięczny. ps.Ma ktoś jakieś inspiracje na dania z wykorzystaniem wędzonej szynki, która niekoniecznie jest taka idealna do kanapkowych zastosowań? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Lutego 2011 Ma ktoś jakieś inspiracje na dania z wykorzystaniem wędzonej szynki, która niekoniecznie jest taka idealna do kanapkowych zastosowań? Bigos ,dużo bigosu :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoyLer Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Lutego 2011 Bigos ,dużo bigosu :grin: Świetny pomysł Ostatnio mam wiecznego smaka na kiszoną kapustę Może też kapuśniak na wędzonce, albo żurek śląski mmm, chyba jednak nie będzie problemu ze zużyciem szynek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Lutego 2011 Wędzić kolego wędzić ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Lutego 2011 Ma ktoś jakieś inspiracje na dania z wykorzystaniem wędzonej szynki, Miro nie uważasz :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Lutego 2011 Extra są jajeczka faszerowane (dużo wędzonki w farszu). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Lutego 2011 BoyLer, Obawiam się, że mięso będzie szare. W sładzie wymieniona jest sól. Takie garmażeryjne kawałki najlepsze są na pieczeń. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Lutego 2011 Obawiam się, że mięso będzie szare Ja też dlatego zaproponowałem ew.bigos.Tam to nie przeszkadza. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Lutego 2011 BoyLer, Jeśli na opakowaniu jest podana wartość soli to, możesz odjąć od ilości dodanej peklosoli do peklowania ( dotyczy soli w całym kawałku ). Prawdopodobnie zawartość soli jest na poziomie 1 %. Ewentualnie po peklowaniu wykonujemy moczenie w zimnej wodzie. Wg mnie bierz się za peklowanie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoyLer Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Lutego 2011 Niestety nie ma podanej konkretnej ilości soli. Jest podane: 94% mięsa, sól spożywcza, glukoza, białko wieprzowe, zagęstnik e415 Szary kolor osobiście mi nie przeszkadza, bo na smak chyba nie ma to większego wpływu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Lutego 2011 zagęstnik e415E415 Guma ksantanowa Opis produktu: Definicja: Jest to naturalny środek wytwarzany w wyniku fermentacji wywołanej przez bakterie Xanthomonas campestris. Fermentacji tej poddawane są substancje bogate w cukier. Guma ksantanowa używana jest jako zagęstnik, emulgator i stabilizator. Dodawana jest do kasztanów w zalewie, dżemów, marmolad, galaretek, produktów bezglutenowych, żywności dla małych dzieci i niemowląt. Maksymalna dawka gumy ksantanowej, jaką człowiek może spożyć w ciągu doby nie została określona, jednak substancja ta uznawana jest za nieszkodliwą. Ciekawostki: Spożywanie nadmiernych ilości gumy ksantanowej mogą przyczynić się do wystąpienia biegunki, wzdęć lub wysypki. Poza przemysłem spożywczym wykorzystywana jest do produkcji karm dla zwierząt i papierosów. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Lutego 2011 Myślę że zakupione mięso, to już nowoczesna metoda przedłużenia trwałości świeżego mięsa. Gdzieś o tym pisaliśmy, prawdopodobnie nastrzyk, 1 procentowym roztworem solanki, na bazie samej soli. no i z dodatkami wspomagającymi wiązanie tej solanki w mięsie . Zastanawiam się jaka jest ilość nastrzyku.. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zsuedat Opublikowano 20 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Lutego 2011 "Myślę że zakupione mięso, to już nowoczesna metoda przedłużenia trwałości świeżego mięsa. Gdzieś o tym pisaliśmy, prawdopodobnie nastrzyk, 1 procentowym roztworem solanki, na bazie samej soli. no i z dodatkami wspomagającymi wiązanie tej solanki w mięsie . Zastanawiam się jaka jest ilość nastrzyku.. Pozdrawiam" Niestety wydaje mi się chodziarzem gołowąs forumowy to bez urazy ale taka wersja naświetliła by sprawę jaśniej, : "Myślę że zakupione ekologiczne mięso , to już nowoczesna metoda sprzedawania słonej wody, wolnej od cholesterolu z dodatkiem stabilizatorów, zagęszczaczy, polepszaczy, dodatków smakowych, witamin, fosforanów i produktów identycznych z naturalnymi o przedłużonej trwałości" Obyśmy tylko nie musieli liczyć się wszyscy ze znikaniem z handlu normalnego mięsa. Chciałbym się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoyLer Opublikowano 20 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Lutego 2011 Wrzuciłem szynki dzisiaj do wędzenia i następujące wnioski na gorąco:Barwa po uwędzeniu perfekcyjnaJedną szynkę zostawiłem surową i zasolenie okazało się optymalne. Wewnątrz ładna różowa barwa, z małą szarą plamką w środku świadczącą o nie 100% dopeklowaniu.Reszta poszła do parowania (85 stopni, automatyczne wyłączenie po osiągnięciu 70 stopni w środku). Zaskakuje mnie barwa, bo w składzie była tylko sól spożywcza, a wyrób absolutnie szary nie jest... Owszem wrzuciłem szynki do roztworu peklującego, ale leżały w niej około 3 godzin tylko. Ogólnie wersja surowa w smaku bardzo dobra. Zobaczymy jak będzie wyglądać sprawa z parowanymi. Wszystko jednak wskazuje na to, że tragedii nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5228-problem-szynka-frykando-pilne/#findComment-147886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.