dżemik Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 20 Marca 2012 Andandy czy miałbyś jakieś przeciwskazania do tego by mięso na kiełbase zapeklować 12 dni wcześniej (tak jak wędliny) i po tym czasie -posiekać, pokroić, pomielić, przyprawić i do jelita...? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/6/#findComment-208496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 20 Marca 2012 Nie używam kupnych dodatkówCzy stosujesz peklosól lub saletrę :question: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/6/#findComment-208512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 20 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 20 Marca 2012 dżemik, nie i nie będę mieć żadnych przeciwwskazań. Oceń mięso i dodatki to jest wskaźnikiem.. 12 dni wcześniej peklowane, to pakuj się na urlop. Mylisz moje przepisy i wyroby to nie to co sądzisz. Może jednak poczytasz trochę wspaniałych gotowych przepisów na początek. :wink: [ Dodano: Wto 20 Mar, 2012 21:55 ]jagra, trak stosuję peklosól i unikam gotowych dodatków. [ Dodano: Wto 20 Mar, 2012 22:03 ]dżemik, Podanie przepisu to ważna odpowiedzialność nie tylko na forum, ale i prawna. Może jednak i sposób wykonania będzie też tak istotny. Ja pekluję mięso i wędzę bez terminowych dat i przepisów. Pekluję "na sucho" wędzę odpowiednio długo w przedziałach spalania drewna i odpowiednich temperaturach komory wędzarniczej. Każdy posiada inną wędzarnię i technikę wędzenia, więc nie jestem w stanie konkretnie odpowiedzieć na zadane pytanie, czy wszystko będzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/6/#findComment-208518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 31 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 31 Marca 2012 Kolejne wędzenia już świąteczne. Wędzenie drzewem owocowym i bukowym. I co pisać jak wszystko widać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/6/#findComment-210502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 31 Marca 2012 Andyandy, drewno z jakich drzew owocowych użyłeś?. Wesele masz w rodzinie, czy tak dużą rodzinę.? Mnogo tego dobra. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/6/#findComment-210503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 31 Marca 2012 I co pisać jak wszystko widaćWidać, jestem na co popatrzeć. Andyandy, Przepiękna praca http://rybak-rybachok.ru/forum/images/smilies/ay.gif Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/6/#findComment-210510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 31 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 31 Marca 2012 Niestety to zbiorowy pozew do dobrych smaków, a drzewo to śliwka i czereśnia i oczywiście buk. Można takie wędzonki zrobić prawie w każdej wędzarni przy odpowiednim opalaniu i odpowiedniej konstrukcji wędzarni. Często opisuję sposób wędzenia i proces wędzenia, a to już powinno wyjaśnić wiele problemów. Jak wiadomo na forum występuje problem wyboru pomiędzy jakością wędzonek, a jakością wyglądu wędzarni. Ten problem pozostawiam do wyboru użytkowników forum . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/6/#findComment-210611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Kolejne wędzenia już świąteczne.W szoku jestem... toż to cały pułk można wyżywić... I co pisać jak wszystko widaćNic dodać nic ująć... pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/6/#findComment-211031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Kolejny świąteczny wyrób to tradycyjna biała kiełbasa. Tradycyjna z nazwy. Skład: Szynka 6 kg Karkówka 1,5 kg Łopatka 4,5 kg Boczek 2 kg Podgardle 1 kg Dodatki: Sól morska 17,5 gr/ 1 kg Pieprz czarny grubo mielony 3,5 gr /1 kg Pieprz Cayenne 1 gr / 10 kg Czosnek 8 gr / 1 kg Woda 250 ml Majeranek 2 gr / 1 kg Ziele angielskie sproszkowane, 1 ziarno /1 kg szynka mielona na szarpaku łopatka i karkówka sito 8 boczek sito 4 podgardle sito 6 Sól i przyprawy suche wymieszać razem i dodawać do farszu podczas wyrabiania. Po uzyskaniu kleistości farszu dodać zmiksowany czosnek z wodą i wyrabiać farsz do uzyskania odpowiedniej konsystencji - powtórne uzyskanie kleistości. Nabijamy maszynką lub nadziewarką jelita 28 - 32. Formujemy kiełbaskę o długości 14 cm. Parzymy w wodzie około 25 minut Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/6/#findComment-211058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Andyandy - Tak wielki mistrz jak Ty podajesz taki składSkład: Szynka 6 kg Karkówka 1,5 kg Łopatka 4,5 kg Boczek 2 kg Podgardle 1 kgA więc do czego piję . Podałeś elementy z rozbioru zasadniczegohttp://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/65-rozbior-zasadniczy-poltusz-wieprzowychNo i jest problem bo to skład, tylko jak Ty zmielisz to wszystko na maszynce -skóry, kości itd. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/6/#findComment-211123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 DZIADEK, Tak wiem klasyfikacja itd. Oczywiście, że bez skóry będę robił i chyba nikt na forum tego też nie zrobi, kości również nie użyje. Starałem się prosto napisać. :wink: Dziadku, ale jak lubisz kiełbasę z kością i skórą to nic nie stoi na przeszkodzie tak zrobić :grin: Cóż ja jestem tylko amatorem i następnym razem zwrócę się do Ciebie o poprawienie i opis zgodny z klasyfikacją :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/6/#findComment-211153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Nie musisz- masz podane jak na tacy. Jutro kupuje szynkę wp, b/k,skóry i tłuszczu na kiełbasę . Jak będę miał czas to powtórzę pomiary.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8293 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/6/#findComment-211159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 PRZYPRAWY JAKIE UŻYWAM: W zasadzie używam tylko naturalnych przypraw, ale mam czasami ochotę z na eksperymenty za namówieniem znajomych. Szukałem co można dodać do kiełbas. Znalazłem taką gotową przyprawę. Używam jej tylko na zamówienie w ilości łyżeczka od herbaty na 10 kg farszu.Jest to przyprawa gotowa Gyros-Kebab Do kiełbasy białej, rewalka. Smutna wiadomość to jest to, że zawiera glutaminian monosodowy w małych ilościach, ale zawiera. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/6/#findComment-212209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Kiedyś dodawałem przyprawę do grilla, kiełbaski na grill. Cytuj Wątroba bez wsparcia nie da rady.... :-)http://www.facebook.com/WorynyKartyWspomnien Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/6/#findComment-212282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 3 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 3 Września 2012 Moje sobotnie wędzenie kiełbasy marki???....marki???, a dałem co było pod ręką. Trochę mielone - więcej siekane, a na końcu podsuszane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/6/#findComment-235443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 3 Września 2012 kiełbasy marki???....marki???, a dałem co było pod ręką :grin: skad ja to znam :thumbsup: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/6/#findComment-235446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 3 Września 2012 Trochę mielone - więcej siekane, a na końcu podsuszane. I o to chodzi Własne to własne Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/6/#findComment-235448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 4 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 4 Września 2012 Andrzejku, kiełbasy jak zawsze rewelacyjne !! Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/6/#findComment-235501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 4 Września 2012 a dałem co było pod ręką. Czyli kiełbasa z połcia :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/6/#findComment-235504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 4 Września 2012 Teraz nadchodzą czasy gdzie nie wybiera się przepisy tylko używa się to co jest dostępne. Łezka w oku na temat kiełbasy zwyczajnej z lat 70 tych i można pomarzyć że narzekano "tam są same żyły, to nie mięso, co to za kiełbasa" Obecnie spotkałem w sklepie reklamę: "Kiełbasa z prawdziwego mięsa cena 1 kg 86 zł." Jednak kiełbasa zwyczajna z lat 70 tych w ocenie czasu, mogę powiedzieć TO BYŁA KIEŁBASA!!! Osobiście nie powielam znanych przepisów i gamy przepisów branżowych. Robię swoje wyroby i szukam swojego smaku. Dochodzę do wniosku, że najlepsze kiełbasy są siekane ręcznie z grubymi kawałkami mięsa, odpowiednimi przyprawami i wędzeniem w odpowiednich wędzarniach. Takich kiełbas żadna chemia i dodatki nie pokonają. Zaletą są również niskie straty przy obróbce termicznej. "Mija Moto" pomimo wielu szkół, szedł własna droga i osiągnął nieśmiertelność w swojej sztuce. Można osiągnąć to samo w każdej dziedzinie, więc do dzieła !!! :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/6/#findComment-235597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 4 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 4 Września 2012 A jak robisz taką siekaną kiełbasę to cały wkład kroisz? Coś na kształt palcówki czy tylko ładniejsze kawałki a resztę mielisz? Ostatnio faktycznie klasę 1 kroiłem i kiełbasa był bardzo dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/6/#findComment-235599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 4 Września 2012 Jojo, Zależy jak mam czas. Przeważnie kroję i wybieram najlepsze kawałki mięsa różne wielkości, a co pozostanie to na szarpak. Miele ścinki, podgardle i boczek. Jednak wszystko zależy jakie mam mięso, bo nie każde mięso nadaje się na taką kiełbasę. Często pekluję na sucho i osobno pokrojone różne kawałki mięsa. z odpowiednim wyliczeniem zasolenia. To jest bardzo ważne przy użyciu dużych kawałków szynki i łopatki. Pozostałe procedury bez zmian. Ważne jest użycie odpowiednich przypraw. Jako podstawowe używam czosnek , pieprz cayenne, pieprz czarny, paprykę, liść laurowy, ziele angielskie, gałkę, a czasami jako dodatek z Prymatu, Kebab - Gyros. Wszystko zależy od mięsa. A mięsko mięsku, nie jest równe, więc nie posiadam panaceum i konkretnych przepisów. Musisz nauczyć się czuć swoje wyroby, wiedzieć czego oczekujesz. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/6/#findComment-235603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 5 Września 2012 Jednak kiełbasa zwyczajna z lat 70 tych w ocenie czasu, mogę powiedzieć TO BYŁA KIEŁBASA!!!No dobra, ale co to znaczy "TO BYŁA KIEŁBASA!!!" jesteś fachowcem od wyrobów, to napisz co masz namyśli. Jako smarkacz lat 70´ powiem że na śląsku zwyczajna była taka :mellow: (a nawet gorsza) jedynie cena jeśli dobrze pamiętam 18zł/kg była taka sobie. My mieliśmy swoje wyroby, więc te z sklepu nawet jak się jakieś dostało i tak nie smakowały. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/6/#findComment-235618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 5 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 5 Września 2012 Darino, W tamtych latach nie stosowano do wyrobów kiełbasy emulgatorów , maki, wypełniaczy, dodatków mdm, wzmacniaczy smaku , konserwantów, barwników, sztucznych smaków zgodnych z naturalnym i wiele innych substancji - chemii w zależności od producenta i typu kiełbasy. Taką kiełbasę z połowy lat 70 tych można było smażyć, zarumienić, gotować i się nie rozpływała. Czasami można było natknąć się na chrząstki lub drobne kości, ale to była tylko "zwyczajna" Inne dodatki jak białka rybie i sojowe dodawano do kiełbas dopiero w końcu lat 70 tych - czasy kartek na mięso i to bardzo ostrożnie bo robiły się kolorowe oczka w kiełbasie. Dzisiaj ta sama kiełbasa pojawiła się w sklepach z dopiskiem KIEŁBASA Z PRAWDZIWEGO MIĘSA to chyba samo za siebie mówi. Oczywiście w tamtych latach konsumenci narzekali na wyroby tak jak dzisiaj bo były gatunki znacznie lepsze i różne masarnie, ale nie dostępne dla wszystkich z dwóch powodów, ceny i dostępności dla tych "wybranych"My mieliśmy swoje wyroby, więc te z sklepu nawet jak się jakieś dostało i tak nie smakowały.. Patrząc przez takie ''okulary" nie rozumiesz dlaczego. Patrz na perełki w przepisach z tamtych lat, bo teraz je robisz sam i chwalisz. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/6/#findComment-235621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 5 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 5 Września 2012 tier, Wędzarnie, które spełniają podstawowe wymogi dotyczące pozyskania odpowiedniego dymu przy wędzeniu klasycznym z zachowaniem norm termicznych w komorze. :wink: I tak tego nie zrozumiesz :grin: A o drobinę przyprawy - tylko i wyłącznie kebab - gyros, dodaję pod specjalne zamówienia kolegów. Spróbuj, a się przekonasz. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/6/#findComment-235623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.