Biotit Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Andrzej, nic dodać, tylko ustawić się w kolejce. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-392764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Życzę wszystkim forumowiczom udanych wyrobów i realizacji własnych przepisów. Zrealizowałem swoje pomysły i dopracowałem własne pomysły, dzięki temu mam super wędliny o wspaniałym smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-392782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 5 Lutego 2015 Wczorajsze uzupełnienie zapasów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-402828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 5 Lutego 2015 Andrzejco tak skromnie tym razem ? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-402920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 6 Lutego 2015 Super :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-402932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 6 Lutego 2015 Tak, super skromnie zauważ, że w całej mojej prezentacji fotki są reprezentujące wyroby w różnych warunkach. Są prawie podobne, ale nigdy nie powtarzalne nawet jeżeli jest różna pogoda podczas wędzenia. Tego życzę wszystkim na forum i poza forum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-403184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) Wczorajsze wędzenie takie "małe co nie co"Drewno buk, śliwka.Kiełbaska już po parzeniu i powtórnym podwędzeniu i podsuszeniu w wędzarni. Edytowane 22 Lutego 2015 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-406451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 22 Lutego 2015 Andy. Wspaniałe to wszystko.Powiedz mi, Ty masz jakies stoisko na Hali Targowej w Gdańsku. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-406455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 22 Lutego 2015 Żałuje, że nie mam takiego stoiska. Mam dużo przyjaciół. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-406461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 22 Lutego 2015 Wspaniale :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-406471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 23 Lutego 2015 Żałuje, że nie mam takiego stoiska. Mam dużo przyjaciół. No ja się nie dziwię że masz tylu przyjaciół..... sam bym się do takiej produkcji "przytulił" a to krakowska czy żywiecka w dużych osłonkach? Z Dymnym pozdrowieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-406550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 23 Lutego 2015 Nie robię z przepisów typu żywiecka czy krakowska. Raczej szynkowa w połączeniu z myśliwska. Kiełbasa "mutant " ale pyszna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-406551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 23 Lutego 2015 No to skoro pyszna, to recepturka gdzie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-406557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 23 Lutego 2015 Trzy strony wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-406712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 (edytowane) Tym razem wyroby zrobione z mięsa zakupionego z prywatnych ubojni i sklepów. Przepis, to improwizacja z tego co było pod ręką. Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-419042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Wszystkie Śliczne i pięknie wyglądające, z poprzednich produkcji również. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-419178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Dużo, i pięknie to się prezentuje Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-419246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) Tak dokładnie 32 kg. Jednorazowo do osłonki nabijam 1280 gr. po uwędzeniu , sparzeniu, powtórnym podwędzeniu i dwudniowym podsuszaniu waga pozostaje w granicy 1000 gr. Ostatnio zrobiłem kiełbasę ???? 10 kg szynki krojone w grubą kostkę 0,5 kg podgardla 1 kg łopatki 0,5 kg karkówki. Szynkę - kostkę zapeklowałem 17 gr / 1 kg p-soli z dodatkiem kardamonu. 1/3 paczki.Pozostałe mięso zmieliłem sito 4 z dodatkiem p- soli 16 gr 1 / kg.Przyprawy:Duża główkę zmiksowanego czosnku z 100 gr wody odrobina pieprzu Cayenne ( 1 gr ) ( pieprz Cayenne - opcja )6 gr grubo mielonego pieprzu czarnego1/3 paczki białej gorczycy. Farsz należy dobrze wmieszać i odstawić na 14 godzin, szynka grubo krojona dobrze wymieszana dwa razy i odstawiona na 14 godzin.Następnie łączymy farsz z szynką i dobrze mieszamy. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji nabijamy osłonki 65 mmm na przemian kostka z szynki i odrobiną farszu. Nabite osłonki jeszcze należy wymasować rolując na stole i odstawić na 3 godziny.Wędzić około 5 godzin w temp. 50 do 57 st. Następnie parzyć przez godzinę w wodzie 74 st. I powtórnie wstawić do wędzarni na 4 godziny do wędzarni w temp. 40 do 50 st.Podsuszać w temp. pokojowej dwa trzy dni.Kiełbasa smakuje wymielicie i jest wspaniałym aromatycznym dodatkiem do kanapek.Warto zrobić na próbę i potem zakopać 16-tkę. Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-421182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 0,5 gr pieprzu grubo mielonego na kilogram mięsa to zaprawdę nie dużo. No chyba że te 6 gr to na 1 kg mięsa. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-421186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 No chyba że te 6 gr to na 1 kg mięsa. 6 gram na 2 kg farszu czyli po 3 gr na 1 / kg. Przekroczenie pewnych danych w przyprawach powoduje zmianę całości wyrobów w smaku. Nie dałem boczku, zastąpiłem podgardlem i karkówką, z której tłuszcz powinien wchłonąć się prawie w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-421219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 6 gram na 2 kg farszu czyli po 3 gr na 1 / kg Wg mnie piszesz o kiełbasie z 12kg mięsa.: Ostatnio zrobiłem kiełbasę ???? 10 kg szynki krojone w grubą kostkę 0,5 kg podgardla 1 kg łopatki 0,5 kg karkówki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-421224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Tak dokładnie 3 gr na jeden kg farszu drobno mielonego ( 2 kg ) pozostałe kawałki szynki mają wymiar 3 x 4 lub 4 x 6 cm i są przyprawione tylko solą peklującą i kardamon. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-421225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) [ 6 gr grubo mielonego pieprzu czarnego Może to ma być za 6 groszy a nie 6 groszy . Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-421226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Dziadek! specjalnie dla Ciebie! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-421228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 @Andyandy,Jak zawsze czytam Twoje wpisy do dechy no i zawsze mnie zaskakujesz wędzonki przecudnej urody a i zapewne smaku też. Jestem pełen podziwu a talenta to Ty brachu masz Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-421273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.