Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 447
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Życzę wszystkim forumowiczom udanych wyrobów i realizacji własnych przepisów. Zrealizowałem swoje pomysły i dopracowałem własne pomysły, dzięki temu mam super wędliny o wspaniałym smaku. :)      

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-392782
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Tak, super skromnie  :)  zauważ, że w całej mojej prezentacji fotki są reprezentujące wyroby w różnych warunkach. Są prawie podobne, ale nigdy nie powtarzalne nawet jeżeli jest różna pogoda podczas wędzenia. Tego życzę wszystkim na forum i poza forum.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-403184
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

post-40431-0-37670000-1424628007_thumb.jpgpost-40431-0-39661600-1424628041_thumb.jpgpost-40431-0-78548200-1424628070_thumb.jpgpost-40431-0-77291400-1424628130_thumb.jpgpost-40431-0-05338600-1424628162_thumb.jpg

Wczorajsze wędzenie takie "małe co nie co"

Drewno buk, śliwka.

post-40431-0-66036200-1424628549_thumb.jpg

Kiełbaska już po parzeniu i powtórnym podwędzeniu i podsuszeniu w wędzarni. 

Edytowane przez Andyandy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-406451
Udostępnij na innych stronach

Andy. Wspaniałe to wszystko.

Powiedz mi, Ty masz jakies stoisko na Hali Targowej w Gdańsku.

:clap:   :clap:   :clap:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-406455
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

Żałuje, że nie mam takiego stoiska.  Mam dużo przyjaciół. 
 

 

No ja się nie dziwię że masz tylu przyjaciół..... sam bym się do takiej produkcji "przytulił"  :w00t:

:clap: a to krakowska czy żywiecka w dużych osłonkach?

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-406550
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

post-40431-0-28416300-1428565202_thumb.jpgpost-40431-0-27940000-1428565246_thumb.jpgpost-40431-0-31336500-1428565273_thumb.jpgpost-40431-0-91242600-1428565292_thumb.jpgpost-40431-0-61576100-1428565307_thumb.jpgpost-40431-0-86203400-1428565322_thumb.jpg

Tym razem wyroby zrobione z mięsa zakupionego z prywatnych ubojni i sklepów. Przepis, to improwizacja z tego co było pod ręką. 

Edytowane przez Andyandy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-419042
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Tak dokładnie 32 kg. Jednorazowo do osłonki nabijam 1280 gr. po uwędzeniu , sparzeniu, powtórnym podwędzeniu i dwudniowym podsuszaniu waga pozostaje w granicy 1000 gr.

 

 Ostatnio zrobiłem kiełbasę ????

 10 kg szynki krojone w grubą kostkę

 0,5 kg podgardla

 1 kg łopatki

 0,5 kg karkówki.

 

 

Szynkę - kostkę zapeklowałem 17 gr / 1 kg  p-soli z dodatkiem kardamonu. 1/3 paczki.

Pozostałe mięso zmieliłem sito 4 z dodatkiem p- soli 16 gr 1 / kg.

Przyprawy:

Duża główkę zmiksowanego czosnku z 100 gr wody odrobina pieprzu Cayenne ( 1 gr ) ( pieprz Cayenne - opcja )

6 gr grubo mielonego pieprzu czarnego

1/3 paczki białej gorczycy. 

Farsz należy dobrze wmieszać i odstawić na 14 godzin, szynka grubo krojona dobrze wymieszana  dwa razy i odstawiona na 14 godzin.

Następnie łączymy farsz z szynką i dobrze mieszamy. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji nabijamy osłonki 65 mmm na przemian kostka z szynki i odrobiną farszu. Nabite osłonki jeszcze należy wymasować rolując na stole i odstawić na 3 godziny.

Wędzić około 5 godzin w temp. 50 do 57 st. Następnie parzyć przez godzinę w wodzie 74 st. I powtórnie wstawić do wędzarni na 4 godziny do wędzarni w temp. 40  do 50 st.

Podsuszać w temp. pokojowej dwa trzy dni.

Kiełbasa smakuje wymielicie i jest wspaniałym aromatycznym dodatkiem do kanapek.

Warto zrobić na próbę i potem zakopać 16-tkę.     

Edytowane przez Andyandy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-421182
Udostępnij na innych stronach

0,5 gr pieprzu grubo mielonego na kilogram mięsa to zaprawdę nie dużo. No chyba że te 6 gr to na 1 kg mięsa.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-421186
Udostępnij na innych stronach

 

 

No chyba że te 6 gr to na 1 kg mięsa.
6 gram na 2 kg farszu czyli po 3 gr na 1 / kg. Przekroczenie pewnych danych w przyprawach powoduje zmianę całości wyrobów w smaku. Nie dałem boczku, zastąpiłem  podgardlem i karkówką, z której tłuszcz powinien  wchłonąć się prawie w całości.      
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-421219
Udostępnij na innych stronach

 

 

6 gram na 2 kg farszu czyli po 3 gr na 1 / kg

 

Wg mnie piszesz o kiełbasie z 12kg mięsa.:

 

 

 

Ostatnio zrobiłem kiełbasę ????  10 kg szynki krojone w grubą kostkę  0,5 kg podgardla  1 kg łopatki  0,5 kg karkówki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-421224
Udostępnij na innych stronach

Tak dokładnie 3 gr na jeden kg farszu drobno mielonego ( 2 kg )  pozostałe kawałki szynki mają wymiar 3 x 4 lub 4  x 6 cm i są przyprawione tylko solą peklującą i kardamon.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-421225
Udostępnij na innych stronach

[ 6 gr grubo mielonego pieprzu czarnego

 Może to ma być za  6 groszy a nie 6 groszy .

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-421226
Udostępnij na innych stronach

@Andyandy,Jak zawsze czytam Twoje wpisy do dechy no i zawsze mnie zaskakujesz wędzonki przecudnej urody a i zapewne smaku też. Jestem pełen podziwu a talenta to Ty brachu masz  :clap:  :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/16/#findComment-421273
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.