Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Halusia ! Pączki super  ale bez pomocnicy to ciężko by było
 

Dzięki Marysiu.. co do pomocy to Wnusia odsyła rodziców  do pokoju i wtedy czuję się bardzo ważna że może mi pomóc  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/21/#findComment-326173
Udostępnij na innych stronach

Kiedy ja się doczekam takiej pomocy... No ale trzy wnuczki rosną, to mam nadzieję, że i ja kiedyś wstawię takie fotki :D  Halinko, tak trzymaj :thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/21/#findComment-326174
Udostępnij na innych stronach

 

 

Glanc jest najważniejszy 
 

 

Oczywiście... dzieci uwielbiają '' wylizywać'' z miski. :)

 

 

 

Kiedy ja się doczekam takiej pomocy
 

Radku... nastąpi to niebawem... wtedy zobaczysz jaka to radość w oczach dziecka  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/21/#findComment-326179
Udostępnij na innych stronach

 

 

Cześć Halusia, pączki piękne, a wnusia jeszcze piękniejsza. Pozdrawiam Magda
 

Dziękuję Madziu  :) Również Was pozdrawiam i do następnego spotkania  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/21/#findComment-326189
Udostępnij na innych stronach

W temacie pączków, czy ktoś wie jak wykonać nadzienie pączków adwokatem lub likierem szodonowym (ejercognac), chodzi o to czym zagęścić alkohol?.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/21/#findComment-326195
Udostępnij na innych stronach

W temacie pączków, czy ktoś wie jak wykonać nadzienie pączków adwokatem lub likierem szodonowym (ejercognac), chodzi o to czym zagęścić alkohol?.

 

 

Wydaje mi się że bazą nadzienia będzie budyń . :)

A może ten link będzie pomocny http://cakesfromheart.blogspot.com/2012/02/paczki-z-nadzieniem-adwokatowym.html

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/21/#findComment-326201
Udostępnij na innych stronach

 

 

czym zagęścić alkohol?.

Można zrobić jajkokoniak na śmietance 30%. Robi się z tego gęsty krem, w którym łyżka stoi.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/21/#findComment-327498
Udostępnij na innych stronach

ja pamietam jak kiedys moja mama robila na mleku skondensowanym tez byl bardzo gesty 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/21/#findComment-327502
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam.

Za pare dni tłusty czwartek.

Czy już nie najdszedł odpowiedni czas ???

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-paczki-abratka/?p=28263

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/21/#findComment-336366
Udostępnij na innych stronach

no tak tak ja sie juz szykuje ...nawet frytownice wyciagnelam z szafki i drozdze zakupilam  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/21/#findComment-336367
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Za pare dni tłusty czwartek.

Czy już nie najdszedł odpowiedni czas ???

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-paczki-abratka/?p=28263

Ile smalcu trzeba mieć? Pączki zbyt głęboko się nie zanurzają. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/21/#findComment-336370
Udostępnij na innych stronach

Paweł, smalcu trzeba mieć tyle ile by starczyło. :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/21/#findComment-336371
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ile smalcu trzeba mieć? Pączki zbyt głęboko się nie zanurzają.
nie kwestia ile się zanurzają a ile jest potrzebne aby w miarę dobrze rozłożyć temperatury ;) - pączek to nie kotlet schabowy żeby się na patelni przysmażał :tongue:

 

przyjmij że ok 6 cm (głębokości w stanie rozgrzanym) smalcu być powinno, jeśli mówimy o prawidłowym smażeniu pączka :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/21/#findComment-336379
Udostępnij na innych stronach

Abratek czy jak usmaze na oleju to bedzie profanacja Twojego przepisu :)  :question:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/21/#findComment-336381
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy jak usmaze na oleju to bedzie profanacja Twojego przepisu :)
TAK!....

.... :tongue:

 

a na poważnie....smak "naszego tradycyjnego" pączka to między innymi smak smalcu, oczywiście nikt nikomu nie broni używać innych tłuszczy i niestety robi się to ze względu na koszty czy jakieś "osobiste uzależnienia", ale przyjmijmy że ten Polski tradycyjny pączek jest smażony na smalcu...

 

- tu już całkowicie pomijam wszelkie inne kwestie "zdrowotne" o których mogliby wspomnieć nasi forumowi doradcy zdrowotni :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/21/#findComment-336403
Udostępnij na innych stronach

ja wiem ze najlepszy na smalcu zreszta jak i faworki ( te zawsze sa w domu smazone na smalcu ) tylko ze tyle go nie potrzeba co do paczkow,  a ja paczki robie raz na 2 lata ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/21/#findComment-336404
Udostępnij na innych stronach

nie kwestia ile się zanurzają a ile jest potrzebne aby w miarę dobrze rozłożyć temperatury ;) - pączek to nie kotlet schabowy żeby się na patelni przysmażał :tongue:

 

przyjmij że ok 6 cm (głębokości w stanie rozgrzanym) smalcu być powinno, jeśli mówimy o prawidłowym smażeniu pączka :cool:

Ok. Dzięki.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/21/#findComment-336439
Udostępnij na innych stronach

@abratek, Obejrzałem, od dechy do dechy mam pytanie co daje gaszenie smalcu i drugie w jakiej temperaturze pieczesz bo jakoś nie dopatrzyłem, no a wyroby co tu mówić :tongue:  :thumbsup:  :) Pozdrawiam  

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/21/#findComment-336654
Udostępnij na innych stronach

Baca ja doczytałem, że temp. pieczenia 170'C.

To i ja podpytam -czas smażenia jaki.

Jak to robic by na klejeniu ciasta to miejsce sie nie rozłaziło w garku

Baca ja doczytałem, że temp. pieczenia 170'C.

To i ja podpytam -czas smażenia jaki.

Jak to robic by na klejeniu ciasta to miejsce sie nie rozłaziło w garku

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/21/#findComment-336685
Udostępnij na innych stronach

Pączki smażymy nie pieczemy tak dla uściślenia ;)

Jak nadziewasz szprycą i nie pobrudzisz krawędzi po sklejeniu nie ma prawa się otworzyć . Drugim patentem jest nadziewanie bezpośrednio po smażeniu a przed lukrowaniem tak robię w przypadku nadzienia budyniowego z adwokatem ;)

 

PS

Mimo że nie jestem fanem pączków to te są najlepsze jakie robiłem i jadłem ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/21/#findComment-336688
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam pytanie co daje gaszenie smalcu
w warunkach domowych jest to w sumie mało istotne.... - natomiast przy dużych ilościach "gaszenie" powoduje szybkie ochłodzenie smalcu oraz ułatwia osiadanie mąki na dnie

 

 

 

Jak to robic by na klejeniu ciasta to miejsce sie nie rozłaziło w garku
dobrze zaciskać i zwracać uwagę aby miejsce klejenia nie było "umączone" - przed nakładaniem nadzienia należy powierzchnię zmieść...
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/21/#findComment-336690
Udostępnij na innych stronach

o jakim rodzaju mąki piszesz kolego Abratku co to dla nas jest niedostępna ? ub też może napisz jaka była by właściwa któą jest szansa normalnie kupić .

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/21/#findComment-336733
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.