grizzly Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano 17 Listopada 2011 ...Co to znaczy gospodarstwo ekologiczne, nie kumam?... :shock: Pis, z całym szacunkiem! Nie ściemniaj! :tongue: Doskonale wiesz co może oznaczać gospodarstwo ekologiczne i "żywiec" ekologiczny. Zwykła świnia tuczona "TRUCIZNA!!!!" czyli konkretnie paszą z niechcianymi RAKOTWÓRCZYMI "dodatkami" to na dzisiaj średnio 8 pln za tzw. "półtusze" Jeśli ta sama świnia miałaby być karmiona CERTYFIKOWANĄ EKOLOGICZNĄ PASZĄ to cena z automatu idzie 3 do 5 razy do góry, czyli "półtusza" to już cena 25 do 30 pln. Minimalna więc cena za kiełbasę ekologiczną może być już od min 100 pln za kg. (zakładam cenę z symboliczna marżą) Jeśli dodamy do tego "specjalne" zabiegi pielęgnacyjne dla hodowli świni to cena musi być jeszcze wyższa. Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/21/#findComment-185582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano 17 Listopada 2011 marek301, ale tu jest mowa o bydle Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/21/#findComment-185584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano 17 Listopada 2011 Mam do zaoferowania mięso kulinarne od cieląt w wieku 7-9 miesKoledze chyba cóż się pomyliło z tym wiekiem . Cytuję CIelęta - osobniki obojga płci w wieku ponad 10dni do 21 dni karmione mlekiem Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/21/#findComment-185606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano 17 Listopada 2011 marek301, ale tu jest mowa o bydle Faktycznie masz racje. Odniosłem się do "problemu" hodowli ekologicznej w aspekcie cen. Niestety realnie(praktyka) mam małe doświadczenia z hodowlą ekologiczna bydła w przeciwieństwie do świń. Dlatego podałem przykład ze świniami, aby ukazać "mechanizm" wyższych cen w "hodowli ekologicznej". Problem cen "ekologicznego mięsa" warunkowany jest analogicznymi czynnikami czyli ceną "paszy ekologicznej" oraz socjalną stroną "zabiegów pielęgnacyjnych". Intencją moją było wskazanie na realne czynniki "cenotwórcze" w hodowlach ekologicznych. Odniosłem wrażenie, że Pis zareagował "pytaniem" z powodu ceny 35 pln. Zresztą zaraz zapodał "kontra cenę" 6,50 pln w opozycji do ceny "ekologicznej" 35 pln. Często spotykamy oferty "ekologiczne" oderwane od realiów ekonomicznych, czyli z podejrzanie niską ceną i bez wiarygodnego pokrycia w "realu". Moim zdaniem warto się zastanowić nad uwarunkowaniami cena/hodowla ekologiczna. . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/21/#findComment-185610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano 17 Listopada 2011 Mam do zaoferowania mięso kulinarne od cieląt w wieku 7-9 miesKoledze chyba cóż się pomyliło z tym wiekiem . Cytuję CIelęta - osobniki obojga płci w wieku ponad 10dni do 21 dni karmione mlekiem Pozdrawiam Dla mnie cielak to też bydlak do 3 tygodni ale niestety wesoła twórczość urzędników z Brukseli mówi że : - Cielęta, to młode zwierzęta z gatunku bydło domowe, od urodzenia do ukończenia 6 miesiąca życia. choć i tak jest postęp bo zastanawiano się nad 9-12msc a to wyżej to się nazywa wesoły marketing ( gościu ma ubaw że robi sobie jaja z ludzi) Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/21/#findComment-185611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano 17 Listopada 2011 ...wesoły marketing... Bardzo proszę o rozwinięcie tego w kontekście ceny. (mam małe doświadczenia z bydłem) . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/21/#findComment-185614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano 17 Listopada 2011 ...wesoły marketing... Bardzo proszę o rozwinięcie tego w kontekście ceny. (mam małe doświadczenia z bydłem) . np.aktualna cena cieląt żywca buhajki 14zł jałoszki 10zł (dotyczy ras HO) cena młodzieży ?????? nie ma reguły zresztą sam zobacz rozpiętość cen 1500-5000zł za sztukę : ceny młodzieży jednym słowem albo bardzo niskie ( mus sprzedać) albo bardzo wysokie. Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/21/#findComment-185621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano 18 Listopada 2011 mam małe doświadczenia z hodowlą ekologiczna bydłaOczywiście chów miałeś na myśli. Odnośnie bydła i chowu ekologicznego podpowiem: bydło to przeżuwacze. Oznacza to ni jedno ni drugie, ale że podstawowym pokarmem latem są pasze zielone, zimą sianko, kiszonki i sianokiszonki. Dieta uzupełniana jest innymi paszami, uzupełniającymi potrzeby energetyczne i witaminowe bydła mięsnego. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/21/#findComment-185644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 18 Listopada 2011 mam małe doświadczenia z hodowlą ekologiczna bydłaOczywiście chów miałeś na myśli. Odnośnie bydła i chowu ekologicznego podpowiem: bydło to przeżuwacze. Oznacza to ni jedno ni drugie, ale że podstawowym pokarmem latem są pasze zielone, zimą sianko, kiszonki i sianokiszonki. Dieta uzupełniana jest innymi paszami, uzupełniającymi potrzeby energetyczne i witaminowe bydła mięsnego. Chów i hodowla są to pojęcia do siebie zbliżone i używane często zamiennie , przy czym hodowla obejmuje zarówno zwierzęta jak i rośliny , przez cały okres ich życia łącznie rozrodem , rozmnażaniem i uszlachetnianiem, chów natomiast odnosi się tylko do zwierząt i nie dotyczy ich rozrodu. Reasumując rolnik który rozmnaża np. krowy , świnie, zboże a później je tuczy hoduje , a ten kto kupuje cielaki , prosięta by je później tuczyć , produkować mleko chowa Co do chowu ekologicznego , jest to chów ekstensywny , coraz rzadziej praktykowany przez rolników ze względu na marne wyniki finansowe , zwierzęta rosną znacznie dłużej mięso jest gorszej jakości , mają mniejszą wydajność rzeźną , a przez to są tańsze. Do opasu przeznaczane są byczki ras mięsnych i mieszańców , oraz jałówki mieszańców ( jałówka ras mlecznych jeśli jest przeznaczana na ubój to tylko z powodu brakowania, byczki ras mlecznych bardzo rzadko są przeznaczane do tuczu przeważnie są przedawne na eksport ) by w pełni wykorzystać ich potencjał genetyczny wtłacza się w nie potężne ilość energetycznej kiszonki z kukurydzy , trochę sianokiszonki i mieszanki białkowo/witaminowe produkowane z podobnych składników jak te dla świń. Podsumowując najzdrowsze są brakowane jałówki ras mlecznych , choć najlepsze mięso jest z bydła ras mięsnych . Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/21/#findComment-185647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 18 Listopada 2011 Chów i hodowla są to pojęcia do siebie zbliżone i używane często zamiennie , przy czym hodowla obejmuje zarówno zwierzęta jak i rośliny , przez cały okres ich życia łącznie rozrodem , rozmnażaniem i uszlachetnianiem, chów natomiast odnosi się tylko do zwierząt i nie dotyczy ich rozrodu. Czy przeczytałeś to co napisałeś? Chów i hodowla to dwie różne sprawy, a rośliny się uprawia, rośliny z rozrodem mają niewiele wspólnego itd. Reasumując rolnik który rozmnaża np. krowy , świnie, zboże a później je tuczy hoduje , a ten kto kupuje cielaki , prosięta by je później tuczyć , produkować mleko chowa Co do chowu ekologicznego , jest to chów ekstensywny , coraz rzadziej praktykowany przez rolników ze względu na marne wyniki finansowe , zwierzęta rosną znacznie dłużej mięso jest gorszej jakości , mają mniejszą wydajność rzeźną , a przez to są tańsze. Do opasu przeznaczane są byczki ras mięsnych i mieszańców , oraz jałówki mieszańców ( jałówka ras mlecznych jeśli jest przeznaczana na ubój to tylko z powodu brakowania, byczki ras mlecznych bardzo rzadko są przeznaczane do tuczu przeważnie są przedawne na eksport ) by w pełni wykorzystać ich potencjał genetyczny wtłacza się w nie potężne ilość energetycznej kiszonki z kukurydzy , trochę sianokiszonki i mieszanki białkowo/witaminowe produkowane z podobnych składników jak te dla świń. Skąd masz takie wiadomości? :shock: Podsumowując najzdrowsze są brakowane jałówki ras mlecznych , Podaj źródła naukowe, skąd masz źródła takiej wiedzy? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/21/#findComment-185656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #511 Opublikowano 18 Listopada 2011 ceny za kg. z masarni która dostarcza do Intermarche (u nas)połówka świni 8zł (niestety nie wiem czy z głową czy bez głowy)łopatka ,ozory i II po 10złserca-4,50złgłowy-2,50złpodgardle-6,0zł ceny w Intermarche dla porównaniałopatka 13złserca-9złpodgardle-8,50zł Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/21/#findComment-185662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #512 Opublikowano 18 Listopada 2011 pis67 wież mi wiem o czym piszę 1. hodowla dotyczy wszystkich organizmów żywych, hodowanych i rozmnażanych przez człowieka., chów dotycz tylko towarowego i użytkowego wykorzystywania zwierząt i nie jest synonimem hodowli co już wcześniej tłumaczyłem. (uprawa roślin to całość zabiegów od uprawy roli, siewu, sadzenia, nawożenia, ochrony roślin po ich zbiór). 2. Bo jestem rolnikiem który żyje z hodowli bydła. 3. Bo wiem co jedzą , znam ich warunki bytowe , ile mają ruchu itd , warunki najbardziej zbliżone do naturalnych zresztą podobnie hoduje się jałówki ras mięsnych przeznaczone do rozrodu , a brakuje je się najczęściej z powodu kłopotów z rozrodem ( brak zacieleń). Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/21/#findComment-185664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #513 Opublikowano 18 Listopada 2011 Dzisiaj hurtownia Nowy Targ : 1. szynka b/k - 12,392. szynka kulka - 13,553. schab b/k - 17,214. boczek - 12,185. słonina - 6,83 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/21/#findComment-185667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #514 Opublikowano 18 Listopada 2011 Chów i hodowla są to pojęcia do siebie zbliżone i używane często zamienniechów natomiast odnosi się tylko do zwierząt i nie dotyczy ich rozrodu. chów dotycz tylko towarowego i użytkowego wykorzystywania zwierząt i nie jest synonimem hodowli co już wcześniej tłumaczyłem. No to nic nie rozumiem, czy chów to hodowla? Bo jestem rolnikiem który żyje z hodowli bydła. To jaką rasę hodujesz i co jest finalnym produktem Twojej pracy? Bo wiem co jedzą , znam ich warunki bytowe , ile mają ruchu itd , warunki najbardziej zbliżone do naturalnych zresztą podobnie hoduje się jałówki ras mięsnych przeznaczone do rozrodu , a brakuje je się najczęściej z powodu kłopotów z rozrodem ( brak zacieleń). To chyba nie znaczy, że wybrakowana jałówka ma najlepsze mięsko, ma ale trzeba jeszcze ją trochę dopracować. To tyle w temacie cen mięsa. Pisał w temacie ras, chowu i hodowli kolega Zemat, ale milczy coś długo. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/21/#findComment-185674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #515 Opublikowano 18 Listopada 2011 Odpiszę, ale nie to jest tematem tego postu , trochę zaczęliśmy spamować No to nic nie rozumiem, czy chów to hodowla? Nie, chów nie jest hodowla ale jej częścią wytłumaczę Ci to na przykładzie pewnego słonecznego dnia wpadasz na pomysł i kupujesz sobie psa np. sukę mieszka u Ciebie w domu dajesz jej jeść wtedy to się nazywa chów ale któregoś pięknego dnia wpadasz na pomysł , że geny twojej suki nie mogą się marnować i kryjesz ją innym psem wtedy stajesz się hodowca i zaczynasz hodowlę psów. Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/21/#findComment-185714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #516 Opublikowano 18 Listopada 2011 Piotrek,to nie hodowla,to rozmnażanie.Hodowlę to zostawmy naukowcom. :grin: Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/21/#findComment-185717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #517 Opublikowano 18 Listopada 2011 To jaką rasę hodujesz i co jest finalnym produktem Twojej pracy? Mleczne krzyżówki z HF i Jersey Krzyżówki MO ( mięsne) z Limousine i Charolaise [ Dodano: Pią 18 Lis, 2011 18:55 ]To chyba nie znaczy, że wybrakowana jałówka ma najlepsze mięsko, ma ale trzeba jeszcze ją trochę dopracować. To tyle w temacie cen mięsa. Pisał w temacie ras, chowu i hodowli kolega Zemat, ale milczy coś długo. Nie to znaczy , że wybrakowana jałówka ( nie mylić nie pełnowartościowa) zazwyczaj jest chowana najbardziej ekologicznie ( najbardziej zbliżone do ekologicznego) . a najlepsze mięso ( moim zdaniem ) jest z limousine ale to kwestia gustu. [ Dodano: Pią 18 Lis, 2011 18:58 ]Piotrek,to nie hodowla,to rozmnażanie.Hodowlę to zostawmy naukowcom. :grin: Pozdrawiam serdecznie.chów + rozmnażanie = hodowla Ceny mięsa z dzisiaj półtusza z nogą i głową 8 złpolędwica 16kark 14szynka trybowana 11.5łopatka 10,5bok 9 chuda II 9,5słonina 7nogi 2 Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/21/#findComment-185722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #518 Opublikowano 18 Listopada 2011 Mleczne krzyżówki z HF i JerseyJersey'e to chyba na mleko? Zazdroszczę Ci tych krów. Najlepsze w świecie krowie mleko. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/21/#findComment-185724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #519 Opublikowano 18 Listopada 2011 Mleczne krzyżówki z HF i JerseyJersey'e to chyba na mleko? Zazdroszczę Ci tych krów. Najlepsze w świecie krowie mleko. Tylko mleko ,tłuszcz 5-9% ,białko około 4,5-5% , śmietana jest zółta a masło ciemnopomarańczowe .krówki bardzo fajne ale strasznie waleczne . Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/21/#findComment-185727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuberek Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #520 Opublikowano 18 Listopada 2011 Witam . W zeszłym roku miałem dostęp do mleka takiej krówki . Niesamowite : żeby zrobić masło trzeba było dolać do śmietany 1/3 wody , bo nie dało się z samego mleka ubić . Pozdrawiam zuberek . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/21/#findComment-185738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #521 Opublikowano 25 Listopada 2011 Podajcie jakie są u was ceny żywca i ceny półtusz wieprzowych krajowych.U mnie ćwiartka tylna 8 zł,ale mieso importowane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/21/#findComment-187181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #522 Opublikowano 25 Listopada 2011 Poznań ul Głowna sklep firmowy Lubik cena półtuszy 8zł rąbanka 9zł szynka ze skórą 10zł boczek z żebrami 10zł karkówka z kością 10zł schab 13zł polędwica-schab 16zł Półtusza z głową Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/21/#findComment-187182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andab6586 Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #523 Opublikowano 25 Listopada 2011 zuberek, Przez całe lato brałem mleko prosto "od krowy", tzn. od znajomego rolnika. Krówki pasły się na łące, wieczorem do obory na dojenie. Brałem raz na tydzień - półtora 20 litrów. Masła nie robiłem, ale twaróg, śmietana, mleko, mleko kwaśne (które można było kroić!), to była rewelacja! Teraz nie zamawiam bo zostało nas tylko dwoje (3 chłopaków wyjechało w "świat"). Może znowu latem przyszłego roku :smile: Cytuj Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/21/#findComment-187184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #524 Opublikowano 28 Listopada 2011 Siedlęcin k/Jeleniej Góry półtusza z głową - 9.10ćwiartka przednia bez głowy - 9.50ćwiartka tylna - 9.50 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/21/#findComment-187739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #525 Opublikowano 28 Listopada 2011 półtusza z głową - 9.10 kosmos :shock: to pewnie E klasa , albo nawet S , ale i tak b. drogo tam u Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/21/#findComment-187740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.