Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zamówiłem na przyszłą sobotę ciasto zakwaszone.Może jakieś propozycje na gotowy przepis ,bo ja leniwy jestem i nie chce mi się wszystkiego czytać.Tylko nie piszcie żebym upiekł chleb :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

  • Odpowiedzi 486
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Może jakieś propozycje na gotowy przepis

to zależy jakie pieczywo cię interesuje-żytnie, pszenne, mieszane, razowe, pieczone w foremkach czy na blasze :rolleyes: :grin:
Jak szaleć to szaleć. Może być pszenne, żytnie i razowe - pieczone w foremkach.Tylko jedna prośba.Żeby nie był zbyt kwaśny.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

ja mam ponownie dokarmiony zaczyn, jutro znowu chlebek będe wyrabiał :) bo juz nie ma... teraz zrobie dwa bochenki :) Wspaniały jest...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

.Żeby nie był zbyt kwaśny

Na początek ten powinien być dobry :grin:

 

550g mąki pszennej

400ml wody

200g ciasta zakwaszonego pszennego

płaska łyżeczka cukru

14g soli

7g cukru

2 łyżki oliwy

 

Wszystko wrzucić do miski i wymieszać. Pozostawić przykryte do wyrośnięcia na około 2 godziny i przelać do foremki.Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 3-4 godziny. Piec nagrzać wcześniej do 250'C , wsadzić foremkę z ciastem chlebowym i po 15 minutach obniżyć do 190-200'C.Piec jeszcze około 20 minut.

Dziękuję ,ale mam dwa pytanie.

 

1.Jakiej mąki pszennej ?

2.Czy ciasto będzie lejące bo piszesz ,żeby przelać.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

To ciasto będzie luźniejsze ... ;) a mąkę dajesz taką jaka masz każda ma opisany typ 650-ę praktycznie dostaniesz wszędzie, im ten wskaźnik "wyższy" tym mąką "grubsza" z większą zawartością błonnika i otrąb im niższy tym mąka mocniej "oczyszczona" .... tych grubszych szukaj na stoiskach ze zdrową żywnością albo młynach ... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Jakiej mąki pszennej

tak jak kolega roger napisał najlepiej 650

Czy ciasto będzie lejące

nie będzie lejące jak woda :rolleyes: ale też nie zbite po prostu takie, żeby można z trudem łyżką wymieszać :grin:
Mam tylko nadzieję ,że mi przyniosą ciasto pszenne a jak nie to to zakwaszone do lodówki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

a jak nie to to zakwaszone do lodówki

nie trzeba do lodówki weżniesz kawałek tego ciasta zakwaszonego obojętnie czy z mąki pszennej czy żytniej dodasz mąki, wody i masz gotowy zaczyn :wink: :smile:
No dobra.Ale jeszcze będę pytał jak by co.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

 

Zdjęcia mąk które u nas są do nabycia w Tesco, pierwsza z lewej mąka "żurkowa" zytnia to mąka typu 720 cena około 1,8pln pozostałe to mąki pełnego przemiału po około 3,20pln

mój dzisiejszy chleb przemkowy pszenno-żytni na zaczynie z zakwasu żytniego...

:cool:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Przemku, jakbyś miał chwilę rzuć okiem na ten temat...

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7055

 

Dość zorientowany teoretycznie i praktycznie jesteś może coś podpowiesz co by mi pomogło...

Pozdrawiam

mój dzisiejszy chleb przemkowy pszenno-żytni na zaczynie z zakwasu żytniego...

:thumbsup:

:clap:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

mój dzisiejszy chleb przemkowy pszenno-żytni na zaczynie z zakwasu żytniego...

e no proszę do jakiego profesjonalizmu kolega doszedł :clap: :clap:

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

e no proszę do jakiego profesjonalizmu kolega doszedł

bez przesady, co prawda chleb wychodzi jak marzenie,ale to przemka zasługa :) Trochę popękał, ale kroi się dobrze, nie "rozwala' się i wszystkim smakuje ze hej :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

To dobrze,że chleb popękał.W/g starego piekarza,,znaczy się panie,dobrze wyrośnięty i dobrze wypieczony,,

 

Pozdrawiam serdecznie.

Trochę popękał,

Te pęknięcia i ba....rdzo gruba skórka to najlepsze części chleba.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

nie "rozwala' się i wszystkim smakuje ze hej

i to jest najważniejsze :) W naszych domowych piekarnikach zawsze trochę popęka, zwłaszcza u mnie bo nie mogę wyłączyć termoobiegu, to wysycha i pęka, ale smak najważniejszy, a grubą zjaraną skórę lubię najbardziej.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.