Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kości wędzę wszystkie te grube daje sąsiadowi do psa resztę w paczki i do zamrażarki na ,,grochówkę lub barszcz biały,, skóry dobrze odtłuszczam kroje na paski, porcjuje i zamrażam wspaniały dodatek do bigosu i ze skór gotuje wywar do galaret bo nie używam żelatyny+ 1- 2 stópki wieprzowe. Na kościach można ugotować też wywar i dodawać go do potraw np. flaków, pieczeni itp. Albo zrobić mydło ... Pozdrawiam.
Kości możesz ugotować ,obrać z mięsa i zużyć to mięso do bigosu lub pasztetowej.Skóry bardzo się przydają jeśli robisz wędliny podrobowe lub coś w osłonkach lub szynkowarze.Można ze skórek zrobić też chipsy albo emulsję i używać zamiast żelatyny.A słonina może być spożytkowana na pyszny smalec lub jako dodatek do wyrobów wymagających zastosowania tłuszczu np.do kiełbas i mielonek [ ta twarda].

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

A słonina może być spożytkowana na

uzyskanie smalcu (na którym można usmażyć pączki) i skwarek (z których potem można zrobić ciasteczka).

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

kości wieprzowych

Kości surowe lub ugotowane można wykorzystać jako karme dla np. drobiu, trzody chlewnej. Inne zastosowanie to nawóz.

Najlepiej nabyć młynek do mielenia kości i już.

Przykładowa maszynka na stronie

http://www.eidler.at/Bilder/Muehle/Knochenmuehle.html

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Skóry:

PRASOWANKA

 

Kości: kaszanka, zupa, pieski.

 

Andyandy taki stary wyjadacz pyta o skórki i kości :question:

ale narobiłem dymu 🙂

:grin: kości dajesz do kaszanki :shock:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

:grin: kości dajesz do kaszanki:shock:

:rolleyes:

 

Resztki mięsa z obgotowanych kości, a pozostałość do ziemi lub śmieci.

ale narobiłem dymu 🙂

:grin: Teraz lepiej

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Teraz jestem bogaty w wiedzę kostną i skórzaną. :grin: Miasto to ogromny problem z wykorzystaniem takich surowców. Zwykle skóra kojarzy się z........... i dalej już nie powiem. Mam ograniczone możliwości więc trudno zdecydować się co wybrać. Może te czipsy??? beiot do ziemi, he he, a za chwilkę straż miejska mi sto różnych kości wynajdzie razem z odpowiedzialnością za 300 lat.

arkadiusz Napisz konkretnie, jak skórkę wykorzystać na te czipsy!!!!

Andyandy,

tu było

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6380&highlight=chipsy

są dobre do piwka i u mnie dzieci moje lubią. Obce niestety jak daję im takiego chipsa, krzyczą fuuu.

ale narobiłem dymu 🙂

Beiot był szybszy :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Obce niestety jak daję im takiego chipsa, krzyczą fuuu.

To może spróbuj nieco "przegiąć" z ilością przypraw i zrób mocno słone ?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

o może spróbuj nieco "przegiąć" z ilością przypraw i zrób mocno słone ?

albo glutaminianu dosypać :wink:

ale narobiłem dymu 🙂

  • 5 miesięcy temu...
  • 8 lat później...

witam,

 

czy jak dodam skórki wieprzowe do mięsa kiełbasianego w słoiku, wyrób będzie bardziej smarowny?

 

dziękuje za odpowiedź.

 

zp

irekfin

Odwrotnie, będzie bardziej zespolony / blokowaty

Edytowane przez EAnna

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odwrotnie, będzie bardziej zespolony / blokowaty

:thumbsup:

Skórki = żelatyna

Smarowność daje tłuszcz i dodatek wody.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

 

 

i dodatek wody.

 

Jeśli już dodatek wody to i dodatek mąki ziemniaczanej żeby tą wodę zatrzymać w wyrobie bo inaczej wyrób w czasie pasteryzacji puści wodę i nici ze smarowności.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

 

 

Jeśli już dodatek wody to i dodatek mąki ziemniaczanej żeby tą wodę zatrzymać w wyrobie

:thumbsup: 

dziękuję za uzupełnienie  :)  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

dalsze / drobne / uzupełnienie, z mojej strony  :)

jeżeli oprócz wody dodaje się mąkę ziemniaczaną, to dobrze w osobnym naczyniu dokładnie wpierw rozrobić zimną wodę z mąką i dodawać taką zawiesinę / śmietanę do mięsa.

Uniknie się niemiłych niespodzianek w wyrobie w formie grudek maki  :)  

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Moom zdaniem nie ma takiej potrzeby.Mąkę dodaje się na końcu wyrabiania jak mięso wchłonie wodę.Wtedy żadne grudki się nie pojawią.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.