GuRu Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 12 Września 2012 No ja raz wędziłem po parzeniu :-) Nie pytaj o efekt :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5485-arch-nasze-konto-na-facebooku/page/12/#findComment-237155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 12 Września 2012 Drugie wędzenie ma na celu podsuszenie . Znalazłem coś takiego Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5485-arch-nasze-konto-na-facebooku/page/12/#findComment-237157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 12 Września 2012 Czyli jednak wędzenie>parzenie>podsuszanie.... Dokładniejszych wytycznych brak, ale rozumiem, że po parzeniu i wychłodzeniu mogę włożyć do Borniaka i podsuszać bez dymu? W jakiej temperaturze (35-40?) i jak długo (1-2h?). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5485-arch-nasze-konto-na-facebooku/page/12/#findComment-237158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 12 Września 2012 Andrzeju, skoro z dymem, to w jakiej temperaturze i jak długo? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5485-arch-nasze-konto-na-facebooku/page/12/#findComment-237180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 12 Września 2012 [Rozumiem, czyli delikatnie i nie za długo. Oczywiście po wystudzeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5485-arch-nasze-konto-na-facebooku/page/12/#findComment-237186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 12 Września 2012 Tebe - wszystko masz tutaj kiełbasa podobna wyglądem http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/49-kielbasa-podhalanska-parzona-lub-pieczona-podsuszana Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5485-arch-nasze-konto-na-facebooku/page/12/#findComment-237190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 12 Września 2012 Dziadku, dziękuje. Czytając temperatury widzę, że muszę poczekac aż się nieco na zewnątrz ochłodzi :-) Ale obiecuję, ze przetestuję ten przepis jak najszybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5485-arch-nasze-konto-na-facebooku/page/12/#findComment-237194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 13 Września 2012 No raczej tak, chyba, że czegoś jeszcze nie wiem ... po parzeniu się wędzi cokolwiek ?Ot, choćby kurczak aromatyczny Dziadka. :wink: Kolega Ligawa opatentował wędzenie szynek i innych wędzonek właśnie po parzeniu. Zabieg ten, znacząco wpływa na przedłużenie trwałości wyrobu, co świetnie sprawdza się podczas kilkutygodniowych polowań w Kanadzie. Wykonałem kilka prób - efekt znakomity. Radzę kiedyś ten sposób zastosować. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5485-arch-nasze-konto-na-facebooku/page/12/#findComment-237310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 13 Września 2012 Kolega Ligawa opatentował wędzenie szynek i innych wędzonek właśnie po parzeniu. Jak to opatentował? Każdy, kto kiedykolwiek robił wędliny czy wędzonki powinien wiedzieć, że wędzenie po parzeniu diametralnie przedłuża trwałość wyrobu, o jego zapachu nie wspomnę. Wykonałem kilka prób - efekt znakomity. Radzę kiedyś ten sposób zastosować. A ja prawie zawsze tak robię nie dla efektu, tylko taka tradycja. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5485-arch-nasze-konto-na-facebooku/page/12/#findComment-237320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 13 Września 2012 Jak to opatentował?Zwracam honor. Źle to ująłem. Miałem na myśli, iz Kolega Ligawa jako pierwszy na naszym forum ten sposób wprowadził. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5485-arch-nasze-konto-na-facebooku/page/12/#findComment-237323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 13 Września 2012 A ja prawie zawsze tak robię nie dla efektu, tylko taka tradycja.Podobnie u nas. Pamiętam że i moi przodkowie tak robili kiedyś. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5485-arch-nasze-konto-na-facebooku/page/12/#findComment-237325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 13 Września 2012 Radzę kiedyś ten sposób zastosować. Spróbowałem na słoninie faszerowanej i efekt mnie zadowolił ,choć niektórzy mocno się zdziwili.Czy przedłużył trwałość to nie wiem bo szybko znikła, ale zapach był rzeczywiści bardziej intensywny co jest zrozumiałe.Muszę spróbować na szynkach. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5485-arch-nasze-konto-na-facebooku/page/12/#findComment-237326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 13 Września 2012 Kolega Ligawa opatentował wędzenie szynek i innych wędzonek właśnie po parzeniu.A ja dzisiaj mogę się przyznać :blush: że ta wędlina była robiona w taki sposób, chyba mój drugi wyrób.. a dlaczego?? Bo pomyliłam kolejność jako początkująca.. efekt rewelacyjny :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5485-arch-nasze-konto-na-facebooku/page/12/#findComment-237369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 13 Września 2012 Czy przenikliwość dymu przez mięso surowe jest mniejsza niż przez parzone czy odwrotnie.Wiele przepisów zwłaszcza wyrobów parzonych podsuszanych wymaga drugiego jak nie i trzeciego wędzenia. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5485-arch-nasze-konto-na-facebooku/page/12/#findComment-237379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 13 Września 2012 Chopy temat o naszej stronie na FB, a Wy o kiełbachach.Nie dziwne że szukajka fiksum-dyrdum dostaje :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5485-arch-nasze-konto-na-facebooku/page/12/#findComment-237416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 13 Września 2012 A ja prawie zawsze tak robię nie dla efektu, tylko taka tradycja. Wcześniej jakoś się nie chwaliłeś taką tradycją. To też sa Twoje słowa: A dziś wędzę szyneczki i boczki, za chwilę parzenie. https://wedlinydomowe.pl/forum/search.php?search_id=1692082968&sid=a9fd7454cbc23421a62fef23733c18d5&start=255 Wędzenie zakończone, teraz pora na kąpiel...w gorącej wodzie. https://wedlinydomowe.pl/forum/search.php?search_id=1692082968&sid=a9fd7454cbc23421a62fef23733c18d5&start=195 Kończę wędzenie, zaraz boczek wędruje do gorącej kąpieli. https://wedlinydomowe.pl/forum/search.php?search_id=1692082968&sid=a9fd7454cbc23421a62fef23733c18d5&start=165 Szynki po parzeniu oddychają w altanie, oj chłodno tej późnej wiosny... https://wedlinydomowe.pl/forum/search.php?search_id=1692082968&sid=a9fd7454cbc23421a62fef23733c18d5&start=165 To jak to w końcu jest z ta tradycją.Pis jak PIS duzo gada, malo w tym prawdy ale w obu wypadkach zwrocmy na wiek wypowiadajacych :tongue: Czy przenikliwość dymu przez mięso surowe jest mniejsza niż przez parzone czy odwrotnie. Wiele przepisów zwłaszcza wyrobów parzonych podsuszanych wymaga drugiego jak nie i trzeciego wędzenia.surowe lepiej bierze dym jak sie zetnie to juz tylko podwedzasz (strone wierzchnia) Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5485-arch-nasze-konto-na-facebooku/page/12/#findComment-237418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 14 Września 2012 do brzegu panowie i anie do brzegu , wszak temat to - Nasze konto na Facebook'u - :grin: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5485-arch-nasze-konto-na-facebooku/page/12/#findComment-237443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 14 Września 2012 Miro, sprawa jest bardzo prosta - na FB wklejasz zdjęcia potraw i obiektów, które zamieszczone są na forum lub stronie głównej. Jeśli na zdjeciu występują jakiekolwiek osoby, piszesz do nich na PW z prośbą o zgode na udostepnienie takiego materiału na FB. Chyba, że w tym temacie, ktoś od razu zastrzeże sobie, by jego zdjęć nie wrzucać na FB. Co do zdjęć suma, wklejonych przez Marka z Bielska, wyraźnie napisał, że w takiej formie nie życzy sobie by te zdjęcia zostały umieszczone na FB. Jednak zamazanie twarzy uczestników wydarzenia, juz daje Ci wolna drogę. Nie do końca jest tak prosto jak piszesz. Jeśli zamieszczam zdjęcie,przepis bez twarzy z WD, to poprawnie jest umieścić link do tematu, przpisu i innych zdjęć ale .... problem w tym, że pod tym linkiem są zdjęcia które autor nie życzy sobie udostępniać ... i dochodzi do konfliktu. Niby nie zamieszczam zdjęć na FB, ale wystarczy zarejestrować się na naszym forum (co nie jest niczym ograniczone) żeby je zobaczyć .... czy to nie jest trochę śmieszne i zalatuje piaskownicą z lat młodzieńczych ? Jak coś się upublicznia to nie ma siły żeby nie wypłynęło na szersze grono. Maxell prosto z mostu co znaczy ten zapis regulaminu: Cytat: 11. Użytkownik dodając materiały w jakiejkolwiek postaci na stronie www.wedlinydomowe.pl wyraża zgodę na nieograniczone czasowo i terytorialnie udostępnianie ich bez żadnych ograniczeń wszystkim użytkownikom strony. No to albo w prawo albo w lewo. Od czasu wydarzeń z rybką nie działam na FB .... nie mam zamiaru ponosić konsekwencji że zrobiłem coś wbrew czyjejś woli. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5485-arch-nasze-konto-na-facebooku/page/12/#findComment-237579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 14 Września 2012 Niby nie zamieszczam zdjęć na FB, ale wystarczy zarejestrować się na naszym forum (co nie jest niczym ograniczone) żeby je zobaczyć .... czy to nie jest trochę śmieszne i zalatuje piaskownicą z lat młodzieńczych ? Miro w/g mnie to proste.. jeśli już ktoś z FB zarejestruje się na stronie WB staje się jego użytkownikiem.. prawda?? :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5485-arch-nasze-konto-na-facebooku/page/12/#findComment-237580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 14 Września 2012 halusia ale ja nie zamieszczam materiał z FB na WD tylko odwrotnie. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5485-arch-nasze-konto-na-facebooku/page/12/#findComment-237583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 14 Września 2012 Sprawa jest banalnie prosta tylko trzeba zrozumieć istotę działania internetu. Jak się coś wrzuci do "sieci" nigdy nie będzie prywatne. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5485-arch-nasze-konto-na-facebooku/page/12/#findComment-237593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 14 Września 2012 Miro rób dalej swoje na Fb. Idzie Tobie świetnie, naprawdę.... I prawdą jest, że osoby nie zarejestrowane na forum nie mają wglądu na to co na forum piszemy, ale w momencie rejestracji na forum WB, mają całkowity wgląd, bo dlaczego by nie? Nie róbmy afery, albo osoby ją robiące, niech zgłoszą do adminów, że chcą usuniecia z forum wszystkich ich zdjęć, na których możemy ich zobaczyć... proste jak pęczek drutu w kieszeni! Ludzie weźcie się już z tą swoją prywatnością opamiętajcie!!! Ciekawe ilu z was tak broniących się foto na forum, jest użytkownikami iPhone"ów? Pewnie masa, ale nie wiecie np. o tym , że wasz telefonik, wasz prywatniutki cały czas wysyła sygnał, nawet wyłączony, i możemy sprawdzić, gdzie się aktualnie znajdujecie.... więc albo wyrzućie kompy, odetnijcie neta, i wyprowadźcie do ziemianki, albo poddajcie sie systemowi, bo i tak nici z tych waszych koperkowych afer.... z poważaniem, Michał Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5485-arch-nasze-konto-na-facebooku/page/12/#findComment-237609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 14 Września 2012 Miro rób dalej swoje na Fb. Idzie Tobie świetnie nic więcej nie mogę dodać.. chciałbym, ale nic nie trzeba. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5485-arch-nasze-konto-na-facebooku/page/12/#findComment-237611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 15 Września 2012 Miro, sprawa jest bardzo prosta - na FB wklejasz zdjęcia potraw i obiektów, które zamieszczone są na forum lub stronie głównej. Jeśli na zdjeciu występują jakiekolwiek osoby, piszesz do nich na PW z prośbą o zgode na udostepnienie takiego materiału na FB. Chyba, że w tym temacie, ktoś od razu zastrzeże sobie, by jego zdjęć nie wrzucać na FB. [...] Nie do końca jest tak prosto jak piszesz. Jeśli zamieszczam zdjęcie,przepis bez twarzy z WD, to poprawnie jest umieścić link do tematu, przpisu i innych zdjęć ale .... problem w tym, że pod tym linkiem są zdjęcia które autor nie życzy sobie udostępniać ... i dochodzi do konfliktu. Niby nie zamieszczam zdjęć na FB, ale wystarczy zarejestrować się na naszym forum (co nie jest niczym ograniczone) żeby je zobaczyć .... czy to nie jest trochę śmieszne i zalatuje piaskownicą z lat młodzieńczych ? Jak coś się upublicznia to nie ma siły żeby nie wypłynęło na szersze grono.Miro, komplikujesz rzeczy proste: Zdjęcie bez twarzy - wrzucasz na FB. Zdjęcie z twarzą - wrzucasz na FB tylko wtedy, jeżeli autor wyrazi na to zgodę. Po co się zastanawiać dlaczego ktoś nie chce by wrzucać jego zdjęcie na FB? To jest prywatna decyzja. Nie chce i już. Czy to zabezpiecza go przed tym, że zdjęcie nie znajdzie się na innych stronach/portalach? Oczywiście nie, ale czy to jest Twój problem? Po co komplikować sobie życie? Maxell prosto z mostu co znaczy ten zapis regulaminu: Cytat: 11. Użytkownik dodając materiały w jakiejkolwiek postaci na stronie www.wedlinydomowe.pl wyraża zgodę na nieograniczone czasowo i terytorialnie udostępnianie ich bez żadnych ograniczeń wszystkim użytkownikom strony.Użytkownicy strony =/= użytkownicy FB. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5485-arch-nasze-konto-na-facebooku/page/12/#findComment-237628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 15 Września 2012 myth, Ty bardzo mylisz pewne rzeczy... internet nie jest "bezkarny"! jeśli np ktoś chce mi do skrzynki wysłać materiał reklamowy to musi mnie zapytać najpierw o zgodę! jeśli ja zamieszczam swoją gębę na forum gdzie dostęp jest tylko dla zarejestrowanych, to nie życzę sobie aby ktokolwiek bez mojej wiedzy tę gębę wkleił dalej .... działanie jest proste jak drut - to nie ja muszę robić zastrzeżenia tylko kopiujący musi najpierw uzyskać moją zgodę! co da interwencja post factum? :rolleyes: oczywiście każdy może się zarejestrować na WB i obejrzeć tę abratkową gębę ale czy tysiące użytkowników zarejestruje się tylko po to??? :shock: tak jak napisał Vtec, po co sobie komplikować rzeczy proste... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5485-arch-nasze-konto-na-facebooku/page/12/#findComment-237631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.