Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Biorąc pod uwagę wszystkie ZA i przeciw, a szczególnie "Atmosa"

Inaczej tylko rozwiązano proces podtrzymywania spalania zrębek , a mianowicie

podciśnienie wywołane jest poprzez wentylator wyciągowy zamontowany w systemie kominowym.

To pozwala na zachowanie innych warunków spalania. Dodatkowa zaletą jest bardzo szybkie osuszanie i brak reakcji na wilgoć.

Dlaczego taki mały szczegół zmienia wszystko? Czekam na odpowiedź!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-161288
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 160
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam

Wrócę do polędwic. Otóż uwędziłem na zimno parę kawałków polędwicy.

Temperatura 20 *C, czas - w sumie ok. 12h. Jedną sparzyłem, jedną zjadłem na surowo, dwie zamroziłem.

Moje pytanie: czy po rozmrożeniu mogę jedną bezpiecznie spożyć na surowo bez ewentualnego powtórnego podwędzenia (na zimno)? Drugą sparzę, bo jedynie ja w domu delektuję się "surowizną".

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-200107
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

a ja mam pytanie odnosnie wedzonego schabu, czy to co chce zrobic bedzie ok.

Peklowanie na mokro ok 7 dni, osuszenie i wedzenie.

Wedzic chcialbym ok 8 godz w temp 60 stopni. Problem w tym, ze chcialbym otrzymac szynke lososiowa, surowa bez koncowego parzenia.

Wystarczy 8 godzin?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-216040
Udostępnij na innych stronach

Jesli chcesz uzyskać poledwicę łososiową to musisz ja wędzić 24-36h w zimnym dymie do barwy słomkowej bez późniejszego parzenia.Pewnym substytutem tej polędwicy będzie wędzenie na gorąco (45-55C) do uzyskania barwy jasno brązowej i nie parzenie jej.Nie wędzi sie na czas tylko do użyskania odpowiedniego koloru.8 h to zdecydowanie za dużo i to w takiej temperaturze..Mam nadzieje ,że wędzisz polędwicę a nie schab.Otrzymasz wtedy polędwicę wędzoną.

Szynka surowa to zupełnie inny produkt.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-216048
Udostępnij na innych stronach

Polędwicę wędzę w temp.35-40* przez ok.5godz.łącznie z osuszaniem.Nie mam warunków do wędzenia "łososiowej" w zimnym dymie , ale i ta wychodzi niezła.
Nie bójmy się snów,najstraszniejszy sen jest niczym wobec życia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-216063
Udostępnij na innych stronach

Serek włoski Capri kupiony w Tesco i wędzony na tych samych zasadach co polędwica tyle , że bez osuszania.Pływa w solance 9% przez 12 godz. i przez noc ociekanie.

Zeżarłem bez skrupułów i nie zrobiłem foty przekroju.

Nie bójmy się snów,najstraszniejszy sen jest niczym wobec życia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-216064
Udostępnij na innych stronach

dlaczego nie schab wędzony ?

Schab to jest z kością, bez kości to polędwica :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-216068
Udostępnij na innych stronach

dlaczego nie schab wędzony ?

Schab to jest z kością, bez kości to polędwica :cool:
Bardzo ciekawy moment...

Osobiście to rozumiem, lecz pisać schab krócej. Ta i w sklepach na cennikach jest napisane SCHAB - jak z tym żyć? :rolleyes:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-216084
Udostępnij na innych stronach

w sklepach na cennikach jest napisane SCHAB - jak z tym żyć?

Normalnie.

W sklepach kupować schab i wykrawać z niego polędwicę.

Jeżeli sprzedawca zrobił to za nas to kupić i dalej obrabiać jak polędwicę :cool: .

Nazwy handlowe różnią się od technologicznych.

Czesto też sprzedawcy nie potrafią prawidłowo nazwać sprzedawanych elementów i poszczególnych mięśni :sad: . Stosują te same nazwy do mięsa wołowego i wieprzowego, itd.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-216087
Udostępnij na innych stronach

Feederman,

W Polsce są dwa światy:

1. Świat sklepowy - polędwicę nazywają "schabem bez kości"

2. Świat naszego forum - polędwice nazywają "polędwicą", a jak ją nazwiesz schabem, to Dziadek Cię o*.*i ;-)

 

[ Dodano: Sro 02 Maj, 2012 00:33 ]

Polędwicę wędzę w temp.35-40* przez ok.5godz.łącznie z osuszaniem.Nie mam warunków do wędzenia "łososiowej" w zimnym dymie , ale i ta wychodzi niezła. Obrazek

Polędwice na "Łososiową" nie trzeba wędzić w zimnym dymie. Moja łososiowa " Wielkanocna" do dziś jest jadalna, była wędzona w 45C.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-216106
Udostępnij na innych stronach

Moja łososiowa " Wielkanocna" do dziś jest jadalna, była wędzona w 45C.

No i twoja polędwica nie jest juz łososiowa a a'la łososiowa... a to jest różnica... :cool:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-216111
Udostępnij na innych stronach

Feederman,

W Polsce są dwa światy:

1. Świat sklepowy - polędwicę nazywają "schabem bez kości"

2. Świat naszego forum - polędwice nazywają "polędwicą", a jak ją nazwiesz schabem, to Dziadek Cię o*.*i ;-)

 

Od razu przepraszam u Dziadka za aberrację pojęć, spodziewam się na wyrozumiałość i przeproszenie, ja przecież jeszcze "młodzieniaszek", ta jeszcze i cudzoziemiec.

Mam druha w Gdynii - Wojtek Wiśnia, on mówi że gdzie trzy Polacy tam cztery myśli. (proszę nie obrażać się za dowcip).

 

A w ogóle mi tak całe to ciekawie, że przestałem chodzić na rybę i już nie myślę o łowieniu ryb. :rolleyes:

Zgubiliście mnie... :grin:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-216130
Udostępnij na innych stronach

nie trzeba wędzić w zimnym dymie

Oj Ciebie też Dziadek opie..... za takie pisanie. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-216145
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
wczoraj wedzilem schab na DG z pompka przez ok 6 godzin. Niestety wedzonki byly dosc ciemne, duuuzo ciemniejsze niz tu na fotkach. Pierwszy milimetr na obwodzie byl wrecz brazowy. Jakby za duzo dymu (albo za gesty?). No i oczywiscie kwasne. Temperature mialem (juz wiem, ze za duza) ok 60 stopni. DG ma srednice ok 110 mm. Moze byla powierzchnia spalania za duza i dlatego bylo za duzo dymu?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-217116
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem za mały przepływ dymu w komorze a i zrebki może za mokre.Pozdro

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-217118
Udostępnij na innych stronach

no fakt, mialem je caly czas na na dzialce, a worek byl juz napoczety. No a co do przeplywu dymu, to jest on wymuszany pompka (ze wzgledu na konstrukcje DG). Koledzy, tu na forum wedza tez takimi DG. Z komina ulatywalo calkiem niezle. Moze po prostu nastepnym razem krocej?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-217120
Udostępnij na innych stronach

Teraz doczytałem Twoje poprzednie posty.Twój dg. to jest magnum byc może ma za dużą wydajnośc w stosunku do pojemności komory i dym był zbyt intensywny?.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-217121
Udostępnij na innych stronach

otoz to, takie mam podejrzenie. Po prostu nie sadzilem, ze moze byc cos takiego jak "za duzo, albo za gesty dym w wedzarce" Musze tez przyznac, ze pompka chodzila tak na 70% wydajnosci, moze bylo to po prostu za duzo. Widac, ze MNIEJ jest czasami WIECEJ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-217124
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Witam, zrobilem pare poprawek w wedzarni. Mam teraz bardzo dobra cyrkulacje dymku. Mam do wedzenia schabik (ale tylko to "najlepsze", okrojone) i pare polędwiczek.

 

Wedzic bede w temp 40-45 stopni. Nizej nie moge, gdyz musze wlaczyc grzalke, by wymusic obieg. Teraz moje pytanie : jak dlugo wedzic, by nie parzyc, ale tez nie wysuszyc za bardzo?

Pomyslalem polędwiczki 5 godzin, schabik 7. Nie chcialbym schrzanic, bo na prawde szkoda by bylo. Wiem, ze ze schabu nie wyjdzie mi lososiowa, ale zeby chociaz taka a la....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-238495
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.