Andyandy Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 28 Maja 2011 Biorąc pod uwagę wszystkie ZA i przeciw, a szczególnie "Atmosa" Inaczej tylko rozwiązano proces podtrzymywania spalania zrębek , a mianowicie podciśnienie wywołane jest poprzez wentylator wyciągowy zamontowany w systemie kominowym. To pozwala na zachowanie innych warunków spalania. Dodatkowa zaletą jest bardzo szybkie osuszanie i brak reakcji na wilgoć. Dlaczego taki mały szczegół zmienia wszystko? Czekam na odpowiedź!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-161288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Witam Wrócę do polędwic. Otóż uwędziłem na zimno parę kawałków polędwicy. Temperatura 20 *C, czas - w sumie ok. 12h. Jedną sparzyłem, jedną zjadłem na surowo, dwie zamroziłem. Moje pytanie: czy po rozmrożeniu mogę jedną bezpiecznie spożyć na surowo bez ewentualnego powtórnego podwędzenia (na zimno)? Drugą sparzę, bo jedynie ja w domu delektuję się "surowizną". Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-200107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Tak. Robię to od kilku lat. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-200111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Tak.Dziękuję. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-200124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Czekam na odpowiedź!!!Zmniejsza ciśnienie w komorze wędzarni, co sprawia, że wilgoć się mniej skrapla. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-200218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaugusty Opublikowano 1 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 1 Maja 2012 a ja mam pytanie odnosnie wedzonego schabu, czy to co chce zrobic bedzie ok.Peklowanie na mokro ok 7 dni, osuszenie i wedzenie.Wedzic chcialbym ok 8 godz w temp 60 stopni. Problem w tym, ze chcialbym otrzymac szynke lososiowa, surowa bez koncowego parzenia. Wystarczy 8 godzin? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-216040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 1 Maja 2012 Jesli chcesz uzyskać poledwicę łososiową to musisz ja wędzić 24-36h w zimnym dymie do barwy słomkowej bez późniejszego parzenia.Pewnym substytutem tej polędwicy będzie wędzenie na gorąco (45-55C) do uzyskania barwy jasno brązowej i nie parzenie jej.Nie wędzi sie na czas tylko do użyskania odpowiedniego koloru.8 h to zdecydowanie za dużo i to w takiej temperaturze..Mam nadzieje ,że wędzisz polędwicę a nie schab.Otrzymasz wtedy polędwicę wędzoną. Szynka surowa to zupełnie inny produkt. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-216048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavo67 Opublikowano 1 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 1 Maja 2012 Polędwicę wędzę w temp.35-40* przez ok.5godz.łącznie z osuszaniem.Nie mam warunków do wędzenia "łososiowej" w zimnym dymie , ale i ta wychodzi niezła. Cytuj Nie bójmy się snów,najstraszniejszy sen jest niczym wobec życia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-216063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavo67 Opublikowano 1 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 1 Maja 2012 Serek włoski Capri kupiony w Tesco i wędzony na tych samych zasadach co polędwica tyle , że bez osuszania.Pływa w solance 9% przez 12 godz. i przez noc ociekanie.Zeżarłem bez skrupułów i nie zrobiłem foty przekroju. Cytuj Nie bójmy się snów,najstraszniejszy sen jest niczym wobec życia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-216064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 1 Maja 2012 dlaczego nie schab wędzony ?Schab to jest z kością, bez kości to polędwica Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-216068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 1 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 1 Maja 2012 dlaczego nie schab wędzony ?Schab to jest z kością, bez kości to polędwica Bardzo ciekawy moment... Osobiście to rozumiem, lecz pisać schab krócej. Ta i w sklepach na cennikach jest napisane SCHAB - jak z tym żyć? :rolleyes: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-216084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 1 Maja 2012 w sklepach na cennikach jest napisane SCHAB - jak z tym żyć?Normalnie. W sklepach kupować schab i wykrawać z niego polędwicę. Jeżeli sprzedawca zrobił to za nas to kupić i dalej obrabiać jak polędwicę . Nazwy handlowe różnią się od technologicznych. Czesto też sprzedawcy nie potrafią prawidłowo nazwać sprzedawanych elementów i poszczególnych mięśni :sad: . Stosują te same nazwy do mięsa wołowego i wieprzowego, itd. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-216087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 1 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 1 Maja 2012 Feederman, W Polsce są dwa światy:1. Świat sklepowy - polędwicę nazywają "schabem bez kości"2. Świat naszego forum - polędwice nazywają "polędwicą", a jak ją nazwiesz schabem, to Dziadek Cię o*.*i ;-) [ Dodano: Sro 02 Maj, 2012 00:33 ]Polędwicę wędzę w temp.35-40* przez ok.5godz.łącznie z osuszaniem.Nie mam warunków do wędzenia "łososiowej" w zimnym dymie , ale i ta wychodzi niezła. ObrazekPolędwice na "Łososiową" nie trzeba wędzić w zimnym dymie. Moja łososiowa " Wielkanocna" do dziś jest jadalna, była wędzona w 45C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-216106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 1 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 1 Maja 2012 Moja łososiowa " Wielkanocna" do dziś jest jadalna, była wędzona w 45C.No i twoja polędwica nie jest juz łososiowa a a'la łososiowa... a to jest różnica... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-216111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 2 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 2 Maja 2012 Feederman, W Polsce są dwa światy: 1. Świat sklepowy - polędwicę nazywają "schabem bez kości" 2. Świat naszego forum - polędwice nazywają "polędwicą", a jak ją nazwiesz schabem, to Dziadek Cię o*.*i ;-) Od razu przepraszam u Dziadka za aberrację pojęć, spodziewam się na wyrozumiałość i przeproszenie, ja przecież jeszcze "młodzieniaszek", ta jeszcze i cudzoziemiec. Mam druha w Gdynii - Wojtek Wiśnia, on mówi że gdzie trzy Polacy tam cztery myśli. (proszę nie obrażać się za dowcip). A w ogóle mi tak całe to ciekawie, że przestałem chodzić na rybę i już nie myślę o łowieniu ryb. :rolleyes: Zgubiliście mnie... :grin: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-216130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 2 Maja 2012 nie trzeba wędzić w zimnym dymie Oj Ciebie też Dziadek opie..... za takie pisanie. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-216145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaugusty Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 10 Maja 2012 wczoraj wedzilem schab na DG z pompka przez ok 6 godzin. Niestety wedzonki byly dosc ciemne, duuuzo ciemniejsze niz tu na fotkach. Pierwszy milimetr na obwodzie byl wrecz brazowy. Jakby za duzo dymu (albo za gesty?). No i oczywiscie kwasne. Temperature mialem (juz wiem, ze za duza) ok 60 stopni. DG ma srednice ok 110 mm. Moze byla powierzchnia spalania za duza i dlatego bylo za duzo dymu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-217116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 10 Maja 2012 Moim zdaniem za mały przepływ dymu w komorze a i zrebki może za mokre.Pozdro Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-217118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaugusty Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 10 Maja 2012 no fakt, mialem je caly czas na na dzialce, a worek byl juz napoczety. No a co do przeplywu dymu, to jest on wymuszany pompka (ze wzgledu na konstrukcje DG). Koledzy, tu na forum wedza tez takimi DG. Z komina ulatywalo calkiem niezle. Moze po prostu nastepnym razem krocej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-217120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 10 Maja 2012 Teraz doczytałem Twoje poprzednie posty.Twój dg. to jest magnum byc może ma za dużą wydajnośc w stosunku do pojemności komory i dym był zbyt intensywny?. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-217121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaugusty Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 10 Maja 2012 otoz to, takie mam podejrzenie. Po prostu nie sadzilem, ze moze byc cos takiego jak "za duzo, albo za gesty dym w wedzarce" Musze tez przyznac, ze pompka chodzila tak na 70% wydajnosci, moze bylo to po prostu za duzo. Widac, ze MNIEJ jest czasami WIECEJ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-217124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 10 Maja 2012 i jeszcze jedno. Czy ta polędwica była dobrze osuszone przed wędzeniem???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-217135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volusia Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 8 Września 2012 Osobiście to lubie twarde Cytuj Francwww.kac-fg.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-236332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 8 Września 2012 Agga zadala dobre pytanie , zle osuszone mieso moglo sie zaczac pocic ,solanka z dymem reagowac i wytworzyl sie kwas , jakich zrebkow uzywales ? Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-236343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaugusty Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 19 Września 2012 Witam, zrobilem pare poprawek w wedzarni. Mam teraz bardzo dobra cyrkulacje dymku. Mam do wedzenia schabik (ale tylko to "najlepsze", okrojone) i pare polędwiczek. Wedzic bede w temp 40-45 stopni. Nizej nie moge, gdyz musze wlaczyc grzalke, by wymusic obieg. Teraz moje pytanie : jak dlugo wedzic, by nie parzyc, ale tez nie wysuszyc za bardzo?Pomyslalem polędwiczki 5 godzin, schabik 7. Nie chcialbym schrzanic, bo na prawde szkoda by bylo. Wiem, ze ze schabu nie wyjdzie mi lososiowa, ale zeby chociaz taka a la.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/2/#findComment-238495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.