Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ja bym dokończył peklowanie, a potem dopiero wymoczył, poszukaj na forum, na 100% są tematy pt."za słone" w dziale dla początkujących, teraz znalazłem np, ten:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6841-slonosc-wedzonek-i-ich-smak/

może ktoś inny podpowie ci ile moczyć, ja akurat nie wiem bo nie miałem nigdy takiego problemu, a i swoje proporcje woda/sól/mięso mam już opracowane ;)

ja myślę że powinieneś dokończyć peklowanie, potem przekrój jakiś kawałek i spróbuj surowego bądź sparzonego, jak będzie za słone to mocz ze 2h, potem znowu próbuj, nikt ci nie powie dokładnie 1 czy 3 godziny bo nie wiadomo czy jesteś mocno sololubny czy może mniej ;)

Edytowane przez osid
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-343109
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 160
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Po pierwsze nie panikuj.

Kiedy zamierzasz wędzić ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-343119
Udostępnij na innych stronach

Powiedz mi czemu peklujesz "awaryjnie' przez cztery dni ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-343132
Udostępnij na innych stronach

Miro , kolega nie rozróznia peklowania  "awaryjnego " od normalnego , opuścił pare stron , może opisz mu krótko , różnice i spodziewane efekty. wtedy wróci do czytania po uratowaniu jegho polędwicy.Pozdrawiam ładnie kiedys pisałeś podręcznik w formie postów. :)

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-343133
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam ładnie kiedys pisałeś podręcznik w formie postów.

 

O Zoście piszesz ?

 

 

opuścił pare stron , może opisz mu krótko

 

Dla mnie niczego nie opuścił.

Jest tabela, są 2-3 dni peklowania, czyli ufa, że będzie dobrze.

A jest w przysłowiowej ...... :mad:  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-343135
Udostępnij na innych stronach

Widocznie rzeczywiście opuściłem kilka stron. Jako neofita chciałem jak najszybciej  uzyskać jakieś efekty wędzenia hehe.
 

Spokojnie panowie, trochę doczytam, pouczę się tez na własnych błędach i będzie dobrze.

 

Na razie weekendowy kurczak dziadka wyszedł WSPANIALE!!!

 

Może trochę wymoczę, a później będę parzył dłużej ale w wodzie o niższej temperaturze. Zobaczymy...

Edytowane przez Twonk

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-343140
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No więc aktualizuję (nie mogę edytować poprzedniego postu).

 

Dzięki waszej pomocy wszystko poszło (prawie) ok.

Fotek nie zapodam, bo się zjadło niestety (nie wiem co mnie zaćmiło że nie porobiłem zdjęć - zły jestem na siebie jak diabli)  ale nowe już się pekluje - tym razem na 10 dni do przyszłego piątku.

 

Słoność - OK (wymoczyłem wcześniej ok. 30 minut).

Kolor - piękny bursztynowy.

Konsystencja - ogólnie ok. jednak z 2 kawałków po ok. 800 g (z jednego kawałka) jeden był bardziej soczysty a drugi mniej, chociaż parzyłem razem z termometrami w wodzie, mięśniach itd. natomiast po 2 dniach w lodówce wszystko się wyrównało i było ok - oba były soczyste.

 

Następne chcę powędzić na zimno.

 

Jeszcze raz dziękuję za rady.

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-344699
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Ostatnio przy wędzeniu polędwiczek na Grzybozlot zrobiłem polędwice co by człowiek miał co jeść.

 

Po przekrojeniu polędwica ma takie dziwne "dziurki".

 

I tu pytanie do Was. Czy to jest jakaś wada? Czy błąd produkcyjny ? Czy może mięso było nastrzyknięte?

 

Pierwszy raz mam taką polędwicę.

 

post-43278-0-33944000-1410594150_thumb.jpg

 

A może to była taka marmurkowatośc jak w polędwicy pokazanej przez Pawła w tym temacie  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-by-paweljack/page-4 i po parzeniu się dziurki porobiły?

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-370651
Udostępnij na innych stronach

To się zdarzało w przemysłówce , Ja to nazywałem korniki wzywając do tego faktu technologów, wprowadzając ich w  wściekloćć za tą nazwę  

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-370698
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ostatnio przy wędzeniu polędwiczek na Grzybozlot zrobiłem polędwice co by człowiek miał co jeść. Po przekrojeniu polędwica ma takie dziwne "dziurki".

Nie bój nic, będziem zagryzać :D

Przy okazji napiszę Tobie, szykuj formę, jesteś z nami w pokoju :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-370702
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie powodem tego stanu rzeczy jest "uzdatnianie" mięsa przed sprzedażą i przesadzenie czyli porozrywanie włókien ;)

Zjemy nie bój nic ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-370775
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Właśnie wędzę łososiowa. To dopiero pierwszy dzień który zaraz się kończy i tak sobie myślę czy wyciagać z wędzarni czy zostawić tam na noc. Wiadomo wędzarnia fiołkami nie pachnie no i nie wiem czym skorupka może nasiaknać. Jeszcze powędzę ze dwie godziny więc może ktoś odpowie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-391124
Udostępnij na innych stronach

Dzień 2. Wszystko na swoim miejscu. Zadziwiajace jak słabo polędwica złapała kolor. Była w wędzarni 8 godzin a ledwie coś widać. Czy to w porzadku? Wędzę olcha w temperaturze 20 stC średnim dymem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-391217
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.