osid Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) ja bym dokończył peklowanie, a potem dopiero wymoczył, poszukaj na forum, na 100% są tematy pt."za słone" w dziale dla początkujących, teraz znalazłem np, ten:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6841-slonosc-wedzonek-i-ich-smak/ może ktoś inny podpowie ci ile moczyć, ja akurat nie wiem bo nie miałem nigdy takiego problemu, a i swoje proporcje woda/sól/mięso mam już opracowane ja myślę że powinieneś dokończyć peklowanie, potem przekrój jakiś kawałek i spróbuj surowego bądź sparzonego, jak będzie za słone to mocz ze 2h, potem znowu próbuj, nikt ci nie powie dokładnie 1 czy 3 godziny bo nie wiadomo czy jesteś mocno sololubny czy może mniej Edytowane 28 Marca 2014 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-343109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 28 Marca 2014 Po pierwsze nie panikuj.Kiedy zamierzasz wędzić ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-343119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 28 Marca 2014 Zamierzałem jutro... Nie panikuję. Spoko hehe. Jak będzie za słone to -> bigos Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-343131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 28 Marca 2014 Powiedz mi czemu peklujesz "awaryjnie' przez cztery dni ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-343132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 28 Marca 2014 Miro , kolega nie rozróznia peklowania "awaryjnego " od normalnego , opuścił pare stron , może opisz mu krótko , różnice i spodziewane efekty. wtedy wróci do czytania po uratowaniu jegho polędwicy.Pozdrawiam ładnie kiedys pisałeś podręcznik w formie postów. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-343133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 28 Marca 2014 Pozdrawiam ładnie kiedys pisałeś podręcznik w formie postów. O Zoście piszesz ? opuścił pare stron , może opisz mu krótko Dla mnie niczego nie opuścił.Jest tabela, są 2-3 dni peklowania, czyli ufa, że będzie dobrze.A jest w przysłowiowej ...... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-343135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) Widocznie rzeczywiście opuściłem kilka stron. Jako neofita chciałem jak najszybciej uzyskać jakieś efekty wędzenia hehe. Spokojnie panowie, trochę doczytam, pouczę się tez na własnych błędach i będzie dobrze. Na razie weekendowy kurczak dziadka wyszedł WSPANIALE!!! Może trochę wymoczę, a później będę parzył dłużej ale w wodzie o niższej temperaturze. Zobaczymy... Edytowane 28 Marca 2014 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-343140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 No więc aktualizuję (nie mogę edytować poprzedniego postu). Dzięki waszej pomocy wszystko poszło (prawie) ok.Fotek nie zapodam, bo się zjadło niestety (nie wiem co mnie zaćmiło że nie porobiłem zdjęć - zły jestem na siebie jak diabli) ale nowe już się pekluje - tym razem na 10 dni do przyszłego piątku. Słoność - OK (wymoczyłem wcześniej ok. 30 minut).Kolor - piękny bursztynowy.Konsystencja - ogólnie ok. jednak z 2 kawałków po ok. 800 g (z jednego kawałka) jeden był bardziej soczysty a drugi mniej, chociaż parzyłem razem z termometrami w wodzie, mięśniach itd. natomiast po 2 dniach w lodówce wszystko się wyrównało i było ok - oba były soczyste. Następne chcę powędzić na zimno. Jeszcze raz dziękuję za rady. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-344699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 13 Września 2014 Ostatnio przy wędzeniu polędwiczek na Grzybozlot zrobiłem polędwice co by człowiek miał co jeść. Po przekrojeniu polędwica ma takie dziwne "dziurki". I tu pytanie do Was. Czy to jest jakaś wada? Czy błąd produkcyjny ? Czy może mięso było nastrzyknięte? Pierwszy raz mam taką polędwicę. A może to była taka marmurkowatośc jak w polędwicy pokazanej przez Pawła w tym temacie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9476-kie%C5%82basa-lisiecka-by-paweljack/page-4 i po parzeniu się dziurki porobiły? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-370651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 13 Września 2014 Promocyjna, nagazowała się z lekka .... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-370670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 13 Września 2014 Zrobiles tylko ta jedna czy wiecej..?Troche nieapetycznie wyglada.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-370675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 13 Września 2014 Miałem dwie.Druga poszła w świat. W smaku dobra, ale wygląd faktycznie dziwny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-370677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 13 Września 2014 Czyli nie wiesz jak ta druga wygladala w przekroju..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-370678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 13 Września 2014 Nie ale postaram się dowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-370681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 13 Września 2014 Jojo nie martw się dziurki są najsmaczniejsze . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-370688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 13 Września 2014 Wirus ja się dziurek nie boję. Tylko mnieartwi jak są w nietypowym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-370693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 13 Września 2014 To się zdarzało w przemysłówce , Ja to nazywałem korniki wzywając do tego faktu technologów, wprowadzając ich w wściekloćć za tą nazwę Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-370698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 13 Września 2014 Ostatnio przy wędzeniu polędwiczek na Grzybozlot zrobiłem polędwice co by człowiek miał co jeść. Po przekrojeniu polędwica ma takie dziwne "dziurki". Nie bój nic, będziem zagryzać Przy okazji napiszę Tobie, szykuj formę, jesteś z nami w pokoju Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-370702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 13 Września 2014 Dziadku a co jest przyczyną tych dziur? Czy to jest traktowane jako wada? Zbóju właśnie mam trening przed zlotem i zagryzam tą poledwicą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-370710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 13 Września 2014 Jak dla mnie powodem tego stanu rzeczy jest "uzdatnianie" mięsa przed sprzedażą i przesadzenie czyli porozrywanie włókien Zjemy nie bój nic Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-370775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 13 Września 2014 Dziurki to wada w domowym wykonaniu, a przyczyna prozaiczno-mikrobiologiczna.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-370776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rigmec Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Właśnie wędzę łososiowa. To dopiero pierwszy dzień który zaraz się kończy i tak sobie myślę czy wyciagać z wędzarni czy zostawić tam na noc. Wiadomo wędzarnia fiołkami nie pachnie no i nie wiem czym skorupka może nasiaknać. Jeszcze powędzę ze dwie godziny więc może ktoś odpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-391124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Jeżeli nie znajdzie się jakiś "pomocnik" to spokojnie możesz zostawić w wędzarni- nabierze aromatu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-391128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rigmec Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 17 Grudnia 2014 No to ryzyk fizyk. Zostawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-391131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rigmec Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Dzień 2. Wszystko na swoim miejscu. Zadziwiajace jak słabo polędwica złapała kolor. Była w wędzarni 8 godzin a ledwie coś widać. Czy to w porzadku? Wędzę olcha w temperaturze 20 stC średnim dymem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5524-pol%C4%99dwica/page/6/#findComment-391217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.