Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę że można z tego napisać niejedną pracę doktorską a nawet zrobić habilita

Ciekawi mnie, czy ktoś napisał pracę magisterską?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-11223
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

mam pytanie!

Na zalewie peklującej pojawiły się wykwity pleśni w kolorze białym i zielonym?? Mięso stoi w zalewie 11 dni. Niestety musiałam wyjechać i nie doglądałam mięsa ale jak na moje oko to pleśń jet ok 2 dni, a woda jakby zaczęła się robić śluzowata zwykle robi się taka jak za długo stoi. Mięso pachnie i wygląda ładnie:), ale zastanawia mnie ta zielona pleśń. Mięso stało na balkonie a temp. to ok. 7 st (w nocy raczej niższa była). Zastanawiam się czy jest sens w ogóle zabrać się za dalszą robotę tzn. oczywiście przepłukać, osuszyć wędzić i parzyć?????????

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-245220
Udostępnij na innych stronach

To ja zadam pytanie teoretyczne (może mi się ew. kiedyś przydać) - np. pekluję zgodnie z tabelą Dziadka 5kg mięsa na 15 dni i jeśli wymieniamy solankę bo po 7 dniach coś złego się z nią dzieje to kolejną solankę mam zrobić według tych samych proporcji czy o innym składzie?

 

pozdr

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-245225
Udostępnij na innych stronach

a dlaczego miałaby być o innym składzie ?? ja tam zawsze robię taki sam skład "jeśli" coś się dzieje i muszę wymienić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-245226
Udostępnij na innych stronach

a dlaczego miałaby być o innym składzie ?? ja tam zawsze robię taki sam skład "jeśli" coś się dzieje i muszę wymienić

 

Bo nową solankę dodajesz do już częściowo zasolonego mięsa a nie do świeżego. Efektem mogą być za słone wędzonki. Ja gdy musiałem zmieniać solankę, zrobiłem taką samą jak wcześniej tylko, że potem wymoczyłem mięso przed sznurowaniem i wyszło ok.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-245230
Udostępnij na innych stronach

Bo nową solankę dodajesz do już częściowo zasolonego mięsa a nie do świeżego

właśnie o to mi chodziło - czy są zdania odrębne w tej kwestii?
Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-245231
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się czy jest sens w ogóle zabrać się za dalszą robotę tzn. oczywiście przepłukać, osuszyć wędzić i parzyć

Brać się do roboty i to szybko, choć zielona pleśń? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-245233
Udostępnij na innych stronach

zastanawia mnie ta zielona pleśń. Mięso stało na balkonie a temp. to ok. 7 st (w nocy raczej niższa była)

A w dzień ?

W ubiegłym tygodniu w dzień było 20 st. C

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-245308
Udostępnij na innych stronach

:grin: Ja tak czytam i oczom nie wierzę co tu piszecie (zielona pleśń,śluzowatość :shock: ) to może zamiast mięsa powinieneś zając się serami pleśniowymi :grin:

 

Jest sztywna zasada podczas peklowania :!: temperatura 4-6*C i tego trzeba się trzymać.

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-245324
Udostępnij na innych stronach

  • 11 lat później...

Ja wczoraj wyrzuciłam 8 schabów!  Pierwszy raz w życiu mi się zdarzyła pleśń w pojemnikach. Z jednego zakupu, ta sama sól, ta sama woda, dwa pojemniki. 12 dni peklowania, 3 razy obracane. W jednym zielonobiały równiutki korzuch, brak zapachu, mięso ładne. Drugi pojemnik - kropki białej pleśni, bez zapachu mięso ładne. Pojemniki w lodówce. Co zrobiłam źle? Wszystko wywaliłam, płakać mi się chciało. Teresa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-927446
Udostępnij na innych stronach

Przyczyn może być kilka , ale podejrzewam ,że zakaziłeś peklosolankę przewracając mięso. Nie należy pchać łapek do zalewy w czasie peklowania.Lodówka do ogólnego użytku nie bardzo nadaje się do peklowania bo występują w niej wahania temperatury poprzez zamykanie i otwieranie i to też może być powód.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-927449
Udostępnij na innych stronach

Tak na szybko szukał bym w tych tematach.

1. temperatura peklowania 4 stopnie 

2. peklosól nie gotujemy . Jak długo stała dobrze przemieszac . Nitryt wędruje w dół . Woda schłodzoną. Może nie do 4 stopni ale zimna . 

3. zachowaniem reżimu chłodniczo-sanitarnego Czyli transport jak najszybciej jak najzimniej jak najczyściej ze sklepu do peklowanie itd . 

4. na forum były opisane różne przypadki. A to pomyłka sól peklosól, pomyłka w naważaniu peklosoli , błędne wskazanie wagi, termometru.

5. siła wyższa. Mięso w momencie zakupu miało już feler. Jeżeli było z promocji i vacum z marketu to niekiedy jest wzbogacone. I daje taki obraz jak piszesz. Raz się pokusiłem. Zalewa zrobiła się ? Jakby mąki dospać, taka biała . Zapach oki brak śliskości , pewnie "dobroć" przeszła do zalewy .

6. to co opisał Arkadiusz. Choć jak zachowuje się higienę to wątpię.

 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-927451
Udostępnij na innych stronach

Nitryt dobrze rozpuszcza sie w wodzie nigdzie nie wędruje dla przypomnienia właściwości substancji cytuje :

 

Azotyn sodu (ang. sodium nitrite, NaNO2) jest solą kwasu azotowego III (kwasu azotawego) oraz sodu, dlatego jest zatem nieorganicznym związkiem chemicznym. To konserwant chemiczny (czyli pozyskiwany syntetycznie) o kodzie E250. Stosowany w przetwórstwie mięsnym, przede wszystkim ze względu na hamowanie rozwoju bakterii Clostridium botulinum. Bakteria ta w warunkach beztlenowych produkuje toksynę botulinową, znaną szerzej jako jad kiełbasiany, częstą przyczynę zatruć pokarmowych zwanych botulizmem. 

Azotyn sodu (E250) – właściwości 

Azotyn sodu w temperaturze pokojowej jest ciałem stałym o barwie białej lub jasnożółtej. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, słabo w etanolu. Jako sól słabego kwasu i mocnej zasady w roztworze zachowuje odczyn zasadowy. 

 

Terryszka : nie piszesz w jakiej temperaturze peklowanie przebiegało, czy były wahania temperatury powyżej 6 stopni ,  czy peklowałaś w roztworze peklosowi czystym czy np. z dodatkiem  przypraw, czosnku ?

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-927483
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Pacan Wojciech napisał(a):

Terryszka

Pacan Wojciech, nie "Terryszka" lecz TerryRyszka.
A poza tym każdy średnio rozgarnięty może sam sobie znaleźć w Wikipedii co to azotyn sodu.
I może czas najwyższy abyś zapoznał się z zasadami interpunkcji. W Wikipedji też o niej piszą.
Miej szacunek dla tych, którzy czytaja Twoje posty i dla języka ojczystego.

Edytowane przez dyzio
  • Upvote 3

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-927507
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Pacan Wojciech napisał(a):

Nitryt dobrze rozpuszcza sie w wodzie nigdzie nie wędruje

 

 

W dniu 14.05.2024 o 18:23, EAnna napisał(a):

Peklosól zmienia swoje właściwości z czasem, nitryt również wędruje powoli na dno pojemnika.

Przed pobraniem peklosoli dobrze jest całość dobrze wymieszać.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
  • Upvote 1
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-927518
Udostępnij na innych stronach

Przeglądając kartę charakterystyki peklosoli nie zaznaczono że produkt się rozwarstwia więc chyba są to trochę luźne wnioski, jedyne co to po okresie przydatności sprawdzić czy trzyma parametry no i  produkt "higro" więc łyka wilgoć, oczywiście mogę się mylić dlatego pogmyram jeszcze w necie.Póki co wrzucam co mam

 

https://www.orlen.pl/content/dam/internet/orlen/pl/pl/dla-biznesu/produkty/sole/dokumenty/sól-peklująca/SOLINO-SÓL WARZONA PRÓŻNIOWA - MIESZANKA PEKLUJĄCA - CHLOREK SODU.pdf.coredownload.pdf

 

https://www.ciechsol.com/uploads/media/default/0001/01/42b8882bb26233f1e7c0b1d376c1c56d0ba0b47b.pdf

 

 

 

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-927525
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, szrekPL napisał(a):

oczywiście mogę się mylić dlatego pogmyram jeszcze w necie

Pogmyraj pogmyraj i tak nic nie znajdziesz, póki co przyjmij za pewnik to co napisała Ania ponieważ tak jest.

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-927552
Udostępnij na innych stronach

Dyziu , chętnie przyjmę naukę zasad interpunkcji od Ciebie, możesz też poprawić tekst nie obrażę się, a może skorzystam - tym lepiej .Niestety oprócz próby zaczepki nie zająłeś w temacie stanowiska. Domniemam, że post napisałeś z poczucia służbowego obowiązku wszak tytuł zobowiązuje. Pozdrawiam    

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-927563
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

 póki co przyjmij za pewnik to co napisała Ania ponieważ tak jest.

Okej, skoro tak jest to sobie odpuszczę, daremna praca nazywa się trudem więc po co  sobie zadawać 😊

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-927570
Udostępnij na innych stronach

 

10 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Pogmyraj pogmyraj i tak nic nie znajdziesz, póki co przyjmij za pewnik to co napisała Ania ponieważ tak jest.

No jednak nie dałem za wygraną, podzwoniłem( kanał zakładowy, pracuję w ciężkiej chemii) i miła pani (CIECH) poinformowała mnie że nie ma opcji w rozwarstwianiu i przemieszczaniu się cząsteczek oraz utlenianiu, pierwszy raz słyszała o czymś takim jak pracuje od 10 lat więc chyba jednak nie do końca jest to prawda, okres przydatności 2 lata od daty produkcji i można zrobić powtórne badania, co do koloru, barwa może być od śnieżno białej aż do kremowej.☺️

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-927587
Udostępnij na innych stronach

28 minut temu, szrekPL napisał(a):

 

No jednak nie dałem za wygraną, podzwoniłem( kanał zakładowy, pracuję w ciężkiej chemii) i miła pani (CIECH) poinformowała mnie że nie ma opcji w rozwarstwianiu i przemieszczaniu się cząsteczek oraz utlenianiu, pierwszy raz słyszała o czymś takim jak pracuje od 10 lat więc chyba jednak nie do końca jest to prawda, okres przydatności 2 lata od daty produkcji i można zrobić powtórne badania, co do koloru, barwa może być od śnieżno białej aż do kremowej.☺️

Brawo kolego, jesteś fachowcem z branży , rzetelna informacja to spokój w dyskusji. 

Szkoda tylko, że TerryRyszka nie dała pełnej informacji na zadane pytania. 

Pozdrawiam 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-927596
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, Pacan Wojciech napisał(a):

jesteś fachowcem z branży , rzetelna informacja to spokój w dyskusji.

Oj nie jestem(zwykły szary pracownik), górę wzięła ciekawość i przekora (przyjmij za pewnik ☺️) a że akurat byłem w pracy i się obrobiłem to miałem chwilę i po prostu wykonałem tel. Karta charakterystyki zawiera wszystkie potrzebne info dotyczące danej substancji chemicznej. Kiedyś miałem możliwość sprawdzenia żywności pod kątem właściwości fizyko chemicznych(koleżanka pracowała w takiej firmie) produkty przed upływem daty przydatności oraz po upływie 3, 6, 12 i 18 miesięcy bardzo ciekawe analizy☺️

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-927601
Udostępnij na innych stronach

26 minut temu, szrekPL napisał(a):

produkty przed upływem daty przydatności oraz po upływie 3, 6, 12 i 18 miesięcy bardzo ciekawe analizy

 

Ciekawe czy po 18 miesiącach dało się zjeść ?

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-927607
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, BazylWidzew napisał(a):

 

Ciekawe czy po 18 miesiącach dało się zjeść ?

Łosoś mrożony po 18 m nie wykazywał żadnych najmniejszych odstępstw zarówno fizycznych jak i chemiczno biologicznych 😁 chociaż zdarzały się i zanieczyszczone już na pierwszych badaniach

Tak, spożywałem takiego wielokrotnie ponieważ po badaniach szło do utylizacji☺️

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-927608
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.