Vater Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 9 Kwietnia 2007 No i ozon oraz elektryzowanie sie powietrza. :wink: No i wywiązała sie ciekawa dyskusja. Myślę że można z tego napisać niejedną pracę doktorską a nawet zrobić habilitację. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-11220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Myślę że można z tego napisać niejedną pracę doktorską a nawet zrobić habilitaCiekawi mnie, czy ktoś napisał pracę magisterską? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-11223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
urbane Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 23 Października 2012 mam pytanie!Na zalewie peklującej pojawiły się wykwity pleśni w kolorze białym i zielonym?? Mięso stoi w zalewie 11 dni. Niestety musiałam wyjechać i nie doglądałam mięsa ale jak na moje oko to pleśń jet ok 2 dni, a woda jakby zaczęła się robić śluzowata zwykle robi się taka jak za długo stoi. Mięso pachnie i wygląda ładnie:), ale zastanawia mnie ta zielona pleśń. Mięso stało na balkonie a temp. to ok. 7 st (w nocy raczej niższa była). Zastanawiam się czy jest sens w ogóle zabrać się za dalszą robotę tzn. oczywiście przepłukać, osuszyć wędzić i parzyć????????? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-245220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 23 Października 2012 To ja zadam pytanie teoretyczne (może mi się ew. kiedyś przydać) - np. pekluję zgodnie z tabelą Dziadka 5kg mięsa na 15 dni i jeśli wymieniamy solankę bo po 7 dniach coś złego się z nią dzieje to kolejną solankę mam zrobić według tych samych proporcji czy o innym składzie? pozdr Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-245225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 23 Października 2012 a dlaczego miałaby być o innym składzie ?? ja tam zawsze robię taki sam skład "jeśli" coś się dzieje i muszę wymienić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-245226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_Zaleski Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 23 Października 2012 a dlaczego miałaby być o innym składzie ?? ja tam zawsze robię taki sam skład "jeśli" coś się dzieje i muszę wymienić Bo nową solankę dodajesz do już częściowo zasolonego mięsa a nie do świeżego. Efektem mogą być za słone wędzonki. Ja gdy musiałem zmieniać solankę, zrobiłem taką samą jak wcześniej tylko, że potem wymoczyłem mięso przed sznurowaniem i wyszło ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-245230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 23 Października 2012 Bo nową solankę dodajesz do już częściowo zasolonego mięsa a nie do świeżego właśnie o to mi chodziło - czy są zdania odrębne w tej kwestii? Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-245231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 23 Października 2012 Zastanawiam się czy jest sens w ogóle zabrać się za dalszą robotę tzn. oczywiście przepłukać, osuszyć wędzić i parzyć Brać się do roboty i to szybko, choć zielona pleśń? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-245233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 23 Października 2012 zastanawia mnie ta zielona pleśń. Mięso stało na balkonie a temp. to ok. 7 st (w nocy raczej niższa była)A w dzień ? W ubiegłym tygodniu w dzień było 20 st. C Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-245308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 23 Października 2012 :grin: Ja tak czytam i oczom nie wierzę co tu piszecie (zielona pleśń,śluzowatość :shock: ) to może zamiast mięsa powinieneś zając się serami pleśniowymi :grin: Jest sztywna zasada podczas peklowania :!: temperatura 4-6*C i tego trzeba się trzymać. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-245324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TerryRyszka Opublikowano 28 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 28 Maja 2024 Ja wczoraj wyrzuciłam 8 schabów! Pierwszy raz w życiu mi się zdarzyła pleśń w pojemnikach. Z jednego zakupu, ta sama sól, ta sama woda, dwa pojemniki. 12 dni peklowania, 3 razy obracane. W jednym zielonobiały równiutki korzuch, brak zapachu, mięso ładne. Drugi pojemnik - kropki białej pleśni, bez zapachu mięso ładne. Pojemniki w lodówce. Co zrobiłam źle? Wszystko wywaliłam, płakać mi się chciało. Teresa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-927446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 28 Maja 2024 (edytowane) Przyczyn może być kilka , ale podejrzewam ,że zakaziłeś peklosolankę przewracając mięso. Nie należy pchać łapek do zalewy w czasie peklowania.Lodówka do ogólnego użytku nie bardzo nadaje się do peklowania bo występują w niej wahania temperatury poprzez zamykanie i otwieranie i to też może być powód. Edytowane 28 Maja 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-927449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 28 Maja 2024 (edytowane) Tak na szybko szukał bym w tych tematach. 1. temperatura peklowania 4 stopnie 2. peklosól nie gotujemy . Jak długo stała dobrze przemieszac . Nitryt wędruje w dół . Woda schłodzoną. Może nie do 4 stopni ale zimna . 3. zachowaniem reżimu chłodniczo-sanitarnego Czyli transport jak najszybciej jak najzimniej jak najczyściej ze sklepu do peklowanie itd . 4. na forum były opisane różne przypadki. A to pomyłka sól peklosól, pomyłka w naważaniu peklosoli , błędne wskazanie wagi, termometru. 5. siła wyższa. Mięso w momencie zakupu miało już feler. Jeżeli było z promocji i vacum z marketu to niekiedy jest wzbogacone. I daje taki obraz jak piszesz. Raz się pokusiłem. Zalewa zrobiła się ? Jakby mąki dospać, taka biała . Zapach oki brak śliskości , pewnie "dobroć" przeszła do zalewy . 6. to co opisał Arkadiusz. Choć jak zachowuje się higienę to wątpię. Edytowane 28 Maja 2024 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-927451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 28 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 28 Maja 2024 Nitryt dobrze rozpuszcza sie w wodzie nigdzie nie wędruje dla przypomnienia właściwości substancji cytuje : Azotyn sodu (ang. sodium nitrite, NaNO2) jest solą kwasu azotowego III (kwasu azotawego) oraz sodu, dlatego jest zatem nieorganicznym związkiem chemicznym. To konserwant chemiczny (czyli pozyskiwany syntetycznie) o kodzie E250. Stosowany w przetwórstwie mięsnym, przede wszystkim ze względu na hamowanie rozwoju bakterii Clostridium botulinum. Bakteria ta w warunkach beztlenowych produkuje toksynę botulinową, znaną szerzej jako jad kiełbasiany, częstą przyczynę zatruć pokarmowych zwanych botulizmem. Azotyn sodu (E250) – właściwości Azotyn sodu w temperaturze pokojowej jest ciałem stałym o barwie białej lub jasnożółtej. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, słabo w etanolu. Jako sól słabego kwasu i mocnej zasady w roztworze zachowuje odczyn zasadowy. Terryszka : nie piszesz w jakiej temperaturze peklowanie przebiegało, czy były wahania temperatury powyżej 6 stopni , czy peklowałaś w roztworze peklosowi czystym czy np. z dodatkiem przypraw, czosnku ? Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-927483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 28 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 28 Maja 2024 (edytowane) 2 godziny temu, Pacan Wojciech napisał(a): Terryszka Pacan Wojciech, nie "Terryszka" lecz TerryRyszka. A poza tym każdy średnio rozgarnięty może sam sobie znaleźć w Wikipedii co to azotyn sodu. I może czas najwyższy abyś zapoznał się z zasadami interpunkcji. W Wikipedji też o niej piszą. Miej szacunek dla tych, którzy czytaja Twoje posty i dla języka ojczystego. Edytowane 28 Maja 2024 przez dyzio 3 Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-927507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 28 Maja 2024 (edytowane) 3 godziny temu, Pacan Wojciech napisał(a): Nitryt dobrze rozpuszcza sie w wodzie nigdzie nie wędruje W dniu 14.05.2024 o 18:23, EAnna napisał(a): Peklosól zmienia swoje właściwości z czasem, nitryt również wędruje powoli na dno pojemnika. Przed pobraniem peklosoli dobrze jest całość dobrze wymieszać. Edytowane 28 Maja 2024 przez Maciekzbrzegu 1 Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-927518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 28 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 28 Maja 2024 (edytowane) Przeglądając kartę charakterystyki peklosoli nie zaznaczono że produkt się rozwarstwia więc chyba są to trochę luźne wnioski, jedyne co to po okresie przydatności sprawdzić czy trzyma parametry no i produkt "higro" więc łyka wilgoć, oczywiście mogę się mylić dlatego pogmyram jeszcze w necie.Póki co wrzucam co mam https://www.orlen.pl/content/dam/internet/orlen/pl/pl/dla-biznesu/produkty/sole/dokumenty/sól-peklująca/SOLINO-SÓL WARZONA PRÓŻNIOWA - MIESZANKA PEKLUJĄCA - CHLOREK SODU.pdf.coredownload.pdf https://www.ciechsol.com/uploads/media/default/0001/01/42b8882bb26233f1e7c0b1d376c1c56d0ba0b47b.pdf Edytowane 28 Maja 2024 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-927525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 28 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 28 Maja 2024 3 godziny temu, szrekPL napisał(a): oczywiście mogę się mylić dlatego pogmyram jeszcze w necie Pogmyraj pogmyraj i tak nic nie znajdziesz, póki co przyjmij za pewnik to co napisała Ania ponieważ tak jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-927552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 28 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 28 Maja 2024 Dyziu , chętnie przyjmę naukę zasad interpunkcji od Ciebie, możesz też poprawić tekst nie obrażę się, a może skorzystam - tym lepiej .Niestety oprócz próby zaczepki nie zająłeś w temacie stanowiska. Domniemam, że post napisałeś z poczucia służbowego obowiązku wszak tytuł zobowiązuje. Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-927563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 28 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 28 Maja 2024 2 godziny temu, Grzewlod napisał(a): póki co przyjmij za pewnik to co napisała Ania ponieważ tak jest. Okej, skoro tak jest to sobie odpuszczę, daremna praca nazywa się trudem więc po co sobie zadawać 😊 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-927570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 29 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 29 Maja 2024 10 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Pogmyraj pogmyraj i tak nic nie znajdziesz, póki co przyjmij za pewnik to co napisała Ania ponieważ tak jest. No jednak nie dałem za wygraną, podzwoniłem( kanał zakładowy, pracuję w ciężkiej chemii) i miła pani (CIECH) poinformowała mnie że nie ma opcji w rozwarstwianiu i przemieszczaniu się cząsteczek oraz utlenianiu, pierwszy raz słyszała o czymś takim jak pracuje od 10 lat więc chyba jednak nie do końca jest to prawda, okres przydatności 2 lata od daty produkcji i można zrobić powtórne badania, co do koloru, barwa może być od śnieżno białej aż do kremowej.☺️ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-927587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 29 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 29 Maja 2024 28 minut temu, szrekPL napisał(a): No jednak nie dałem za wygraną, podzwoniłem( kanał zakładowy, pracuję w ciężkiej chemii) i miła pani (CIECH) poinformowała mnie że nie ma opcji w rozwarstwianiu i przemieszczaniu się cząsteczek oraz utlenianiu, pierwszy raz słyszała o czymś takim jak pracuje od 10 lat więc chyba jednak nie do końca jest to prawda, okres przydatności 2 lata od daty produkcji i można zrobić powtórne badania, co do koloru, barwa może być od śnieżno białej aż do kremowej.☺️ Brawo kolego, jesteś fachowcem z branży , rzetelna informacja to spokój w dyskusji. Szkoda tylko, że TerryRyszka nie dała pełnej informacji na zadane pytania. Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-927596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 29 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 29 Maja 2024 5 minut temu, Pacan Wojciech napisał(a): jesteś fachowcem z branży , rzetelna informacja to spokój w dyskusji. Oj nie jestem(zwykły szary pracownik), górę wzięła ciekawość i przekora (przyjmij za pewnik ☺️) a że akurat byłem w pracy i się obrobiłem to miałem chwilę i po prostu wykonałem tel. Karta charakterystyki zawiera wszystkie potrzebne info dotyczące danej substancji chemicznej. Kiedyś miałem możliwość sprawdzenia żywności pod kątem właściwości fizyko chemicznych(koleżanka pracowała w takiej firmie) produkty przed upływem daty przydatności oraz po upływie 3, 6, 12 i 18 miesięcy bardzo ciekawe analizy☺️ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-927601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 29 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 29 Maja 2024 26 minut temu, szrekPL napisał(a): produkty przed upływem daty przydatności oraz po upływie 3, 6, 12 i 18 miesięcy bardzo ciekawe analizy Ciekawe czy po 18 miesiącach dało się zjeść ? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-927607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 29 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 29 Maja 2024 (edytowane) 4 minuty temu, BazylWidzew napisał(a): Ciekawe czy po 18 miesiącach dało się zjeść ? Łosoś mrożony po 18 m nie wykazywał żadnych najmniejszych odstępstw zarówno fizycznych jak i chemiczno biologicznych 😁 chociaż zdarzały się i zanieczyszczone już na pierwszych badaniach Tak, spożywałem takiego wielokrotnie ponieważ po badaniach szło do utylizacji☺️ Edytowane 29 Maja 2024 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/557-ple%C5%9B%C5%84-na-zalewie-pekluj%C4%85cej/page/2/#findComment-927608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.