arkadiusz Opublikowano 11 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 11 Lipca 2024 3 minuty temu, roman1957 napisał(a): dlaczego robic takie dlugie ociekanie Żeby dobrze ociekło.🙂 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/5/#findComment-937310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roman1957 Opublikowano 11 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 11 Lipca 2024 A ile godz.osuszanie i ile wedzenie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/5/#findComment-937313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 11 Lipca 2024 (edytowane) Osuszanie aż będzie suche a wędzenie do koloru.Tych dwóch operacji nie robi się na czas. Edytowane 11 Lipca 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/5/#findComment-937316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roman1957 Opublikowano 11 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 11 Lipca 2024 Jak będzie za suche do koloru nie uwedzisz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/5/#findComment-937318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 11 Lipca 2024 (edytowane) 7 godzin temu, roman1957 napisał(a): Jak będzie za suche do koloru nie uwedzisz A jak będzie za mokre to uwędzę.? Wszystko trzeba robić z głową. Edytowane 11 Lipca 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/5/#findComment-937392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek52 Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 18 Listopada 2024 Szanowni Państwo. Trochę poczytałem na temat ociekania i suszenia ale nie znalazłem żadnego zapytania na - moim zdaniem - pewien problem. Mianowicie - jak długa może być przerwa między ocieknięciem i wstępnym osuszeniu mięsa a samym wędzeniem? Chodzi mi o to, że może nie być warunków do wędzenia choćby z powodu opadów, burzy i w ogóle złych warunków atmosferycznych. Czy można wyroby przygotowane do wędzenia przetrzymać w lodówce np zapakowane próżniowo? W ten sposób przechowałem ćwiartki kurczaka przez trzy dni i nic się nie stało ale jak będzie z mięsem. W tej chwili pekluję karczek i szynkę (wędzenie zaplanowane na ten weekend) ale podobno pogoda ma być zła stąd moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/5/#findComment-969136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 18 Listopada 2024 31 minut temu, Wiesiek52 napisał(a): jak długa może być przerwa między ocieknięciem i wstępnym osuszeniu mięsa a samym wędzeniem? Ten czas doliczasz do czasu peklowania. Jeśli jest to konieczne!!! - trzymasz w warunkach chłodniczych - Ile czasu= JAK NAJKRÓCEJ Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/5/#findComment-969148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 18 Listopada 2024 O ile ociekanie robisz przed wędzeniem to osuszanie to pierwszy etap wędzenia i jak się już zacznie to trzeba skończyć cały proces wędzenia. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/5/#findComment-969328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek52 Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgoda. Mnie chodzi o to, że podczas ociekania trochę się też wstępnie suszy (tak tu piszecie). Jeśli wszystko idzie dobrze, to następny proces to już dokładne osuszanie w wędzarni i potem samo wędzenie. Ale jeśli pogoda nie dopisze to te dwa ostatnie procesy trzeba odłożyć na później i właśnie chodzi o ile później można wędzić. Ja , jeśli pogoda nie dopisze to chcę mięso już ocieknięte i trochę osuszone ( choćby ręcznikami papierowymi) zamknąć próżniowo, włożyć do lodówki i czekać. Pytanie tylko ile max mogę czekać. Wiadomo, że jak najkrócej. Czy komuś z Was przytrafiła się taka sytuacja, że wszystko przygotowane do wędzenia a pogoda płata figla? I drugie pytanie - co może się stać jeśli przerwa będzie za długa np 5 dni, bo zakładam, że 2-3 dni to nie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/5/#findComment-969443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 19 Listopada 2024 35 minut temu, Wiesiek52 napisał(a): że wszystko przygotowane do wędzenia a pogoda płata figla? Oj tam , pogoda już wędziłem w śnieżycy, w deszczu , raz tylko przeczekałem burzę , ale to trwało z godzinę Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/5/#findComment-969448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 19 Listopada 2024 47 minut temu, Wiesiek52 napisał(a): Pytanie tylko ile max mogę czekać. Wiadomo, że jak najkrócej. Nie oczekuj na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi. 48 minut temu, Wiesiek52 napisał(a): Czy komuś z Was przytrafiła się taka sytuacja, że wszystko przygotowane do wędzenia a pogoda płata figla? Tak przytrafiło i do takich warunków też trzeba się przystosować i wędzić no chyba, że powódź. 50 minut temu, Wiesiek52 napisał(a): co może się stać jeśli przerwa będzie za długa np 5 dni, bo zakładam, że 2-3 dni to nie problem. Wszystko może się stać. Jak chcesz mieć pewność to tylko mrożenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/5/#findComment-969453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 19 Listopada 2024 (edytowane) Ja śledzę pogodę jaką zapowiadają i najpierw planuję peklowanie. Jak mnie zaskoczy to zaciskam zęby i jadę z tematem. Oczywiście nie mówię o klęskach żywiołowych, ale jakiś deszcz mnie nie odstrasza. Burzami się zbytnio nie martwię, bo one są zazwyczaj w okresie letnim, a wtedy wędzę niezmiernie rzadko, ale i raz na początku burza mnie zaskoczyła podczas dymienia. 😉 Edytowane 19 Listopada 2024 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/5/#findComment-969458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 19 Listopada 2024 Osłaniam już na jesieni altankę plandeką, prześwit pomiędzy dachem a osłoną jest akurat taki że dym wylatuję idealnie więc siedzę sobie w środku odizolowany o warunków pogodowych...☺️Ale żeby nie było to i deszcz mnie kilka razy na zewnątrz złapał i po plecach pociekło... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/5/#findComment-969463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 19 Listopada 2024 Oj tam oj tam - każda pogoda jest dobra do wędzenia - trzeba tylko zgromadzić odpowiedni zapas literatury i nie przesadzić z intensywnością czytania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/5/#findComment-969490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek52 Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 19 Listopada 2024 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Podobno w tą niedzielę ma być bez opadów, więc wędzenie powinno przebiegać bez problemów, a moje pytania były tak na wszelki wypadek gdyby jednak poszło coś nie tak. Dzięki jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/5/#findComment-969498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 19 Listopada 2024 4 godziny temu, Wiesiek52 napisał(a): mięso już ocieknięte i trochę osuszone ( choćby ręcznikami papierowymi) zamknąć próżniowo, włożyć do lodówki i czekać. Przetrzymane w lodówce mięso uzyska lodówkową temperaturę. Po zdjęciu folii w temp. pokojowej mięso natychmiast pokryje się rosą (para wodna z powietrza, efekt zimnych okularów po wejściu do ciepłego pomieszczenia) i będzie wymagało dwuetapowego suszenia: w pomieszczeniu aż do wyrównania temperatur i zaniku skroplin w wędzarni. do uzyskania prawie suchej powierzchni Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/5/#findComment-969499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 19 Listopada 2024 (edytowane) 7 godzin temu, Wiesiek52 napisał(a): Czy komuś z Was przytrafiła się taka sytuacja, że wszystko przygotowane do wędzenia a pogoda płata figla? A to spodziewasz się huraganu z nawałnicą deszczu.Wędzi się również przy złej pogodzie.Płaszcz przeciwdeszczowy na siebie i do roboty.Pogoda nie jest przeszkodą nawet jak śnieg pada i to gęsto.Jak już chcesz mięso przetrzymać to włóż do chłodni tylko nie zamykaj próżniowo.Nie ma sensu.Włóż do jakiegoś naczynia z pokrywką. Dalej to jak E'Anna napisała.Na ok.2 h wywiesić do temp. pokojowej potem do wygrzanej komory i dalej osuszać w wędzarni. Edytowane 19 Listopada 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/5/#findComment-969550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.