Skocz do zawartości

* B O C Z U N I O & P O L E D W I C A * ~ z worka:-) ~


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

A o wymianie gazowej słyszałeś. :grin: :grin: :wink:

Taki żarcik a wyroby super.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/#findComment-163520
Udostępnij na innych stronach

w worku strunowym

A co to worek strunowy? Bo ja pekluje w workach do żywności. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/#findComment-163522
Udostępnij na innych stronach

Czytam to wszystko i tak się zastanawiam w jakiej szkole uczyli peklowania w workach strunowych może zapiszę się do niej . Ale na razie to przygotuję wytyczne do peklowania mięs w starych skarpetach najlepiej czerwonych . Pozdrawiam.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/#findComment-163563
Udostępnij na innych stronach

ostatnie moje wyroby peklowane w worku strunowym

Marku, gdybyś jeszcze napisał jaka jest różnica w wyrobie końcowym przy peklowaniu w worku a bez.Może polędwica i boczuś bardziej soczyste bo chyba nie o kolor po peklowaniu i wędzeniu chodziło. :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

Pewnie teraz każdy "nowy" będzie się bawił w peklowanie w worku jak zobaczy "kolor wędzonek z worka" :grin: :grin: :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/#findComment-163569
Udostępnij na innych stronach

Swego czasu jeden z kolegów pisał o peklowaniu w workach strunowych i dodatkowo z odsysaniem powietrza (odkurzaczem). Dziwię się tym co się dziwią, a tym co nie wiedzą co to worek strunowy, proponuję by podali nazwę takiego worka. Może jest inna polska nazwa takiego produktu?

Proszę zdziwionych o opisanie różnicy w peklowaniu w plastykowym pojemniku a w plastykowym worku?

A w skarpecie też wykonuje się na naszym forum - schab, karczek a`la parmeńskie.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/#findComment-163589
Udostępnij na innych stronach

moje wyroby peklowane w worku strunowym

Marku z Bielska Twoje wyroby jak zawsze majsterstuki... ślinka leci :thumbsup:

Wiem dlaczego Dziadek taki humorystyczny jest: Napewno się pyta

jak zapakować 100kg surowca lub więcej w takie worki strunowe :question:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/#findComment-163596
Udostępnij na innych stronach

Marek z Bielska,

wyroby I klasa, jak malowane. Można sobie tapetę na pulpit z Twoich zdjęć zrobić. :clap: :clap: :clap:

Czasem też pekluję, ale nie w worku strunowym tylko torebkach do żywności i na sucho.

 

Wiem dlaczego Dziadek taki humorystyczny jest: Napewno się pyta

jak zapakować 100kg surowca lub więcej w takie worki strunowe :question:

Bo to musiałby być nie torebki, woreczki, a wory strunowe :wink:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/#findComment-163602
Udostępnij na innych stronach

Czytam to wszystko i tak się zastanawiam w jakiej szkole uczyli peklowania w workach strunowych może zapiszę się do niej

Dziadku to szkoła o jakiej jeszcze nikt nie słyszał, ale jej kursanci uwielbiają pobyt w szpitalu.

 

Swego czasu jeden z kolegów pisał o peklowaniu w workach strunowych i dodatkowo z odsysaniem powietrza (odkurzaczem). Dziwię się tym co się dziwią, a tym co nie wiedzą co to worek strunowy, proponuję by podali nazwę takiego worka. Może jest inna polska nazwa takiego produktu?

Proszę zdziwionych o opisanie różnicy w peklowaniu w plastykowym pojemniku a w plastykowym worku?

A w skarpecie też wykonuje się na naszym forum - schab, karczek a`la parmeńskie.

Papcio dziwię się, że taki stary wyga masarski takie rzeczy pisze.

Skarpeta dobra rzecz.Można w niej zrobić a`la parmeńskie, ale to dwie różne bajki.

 

Dalej proponujcie takie rozwiązania, a nasze forum zejdzie na poziom dna.

Marek tobie też się dziwię, bo kto jak kto, ale ty ze swoim doświadczeniem ..... ręce opadają.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/#findComment-163606
Udostępnij na innych stronach

...się dziwię, bo kto jak kto...

Miro rozumiem, ze Ty to tak w "przenośni" się dziwisz! :grin:

 

Pamiętam doskonale jak PiS usiłował przekonywać,

ze zastosowanie kultur bakteryjnych, jest co najmniej zbędne.

 

Konkretnie to przekonywał, ze stosowanie "kultury" warte ZIGNOROWANIA jest. :-)

 

Jak to wymownie świadczy o "zrozumieniu" kto tak naprawdę produkuje

najlepsze kiełbasy. :cool:

 

PiS sadzi, ze to On! :tongue:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/#findComment-163611
Udostępnij na innych stronach

Ja proponuję tak zapeklować mięso ciepłe z uboju gospodarczego .Co z tego wyjdzie. Gdy cóż proponujemy to od razu piszmy o warunkach jakie musimy spełnić . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/#findComment-163620
Udostępnij na innych stronach

Ja proponuję tak zapeklować mięso ciepłe z uboju gospodarczego

Dziadku a do solanki wrzucisz ciepłe mięso z uboju gospodarczego :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/#findComment-163621
Udostępnij na innych stronach

Miro rozumiem, ze Ty to tak w "przenośni" się dziwisz! :grin:

 

Niestety nie w przenośni, ale na serio.

 

Dziwi mnie, że tak doświadczona osoba jak Marek proponuje i propaguje peklowanie w woreczku i nie ważne czy jest strunowy czy nie.

Ważne jest to, że Marek przez swoje doświadczenie doskonale wie jak musi wyglądać dobrze zapeklowane mięso ( smak, zapach, etc ) natomiast nowicjusze którzy pójdą w jego ślady, ale popełnią błędy wylądują co najwyżej w szpitalu.

 

Równie dobrze możemy zlecać używania zepsutego mięsa.

To co robimy z tego forum ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/#findComment-163624
Udostępnij na innych stronach

Tak Gonzusiu . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/#findComment-163629
Udostępnij na innych stronach

Tak Gonzusiu . Pozdrawiam

Cieszę się , że niedługo się spotkamy :grin: :grin: :grin:

 

 

Pozdrawiam :wink:

P.S. Kiedyś z 25 lat temu miałem przygodę z wystudzonym mięskiem ( wydawało się wystudzone, z wierzchu było zimniutkie :devil: ) Po dwóch dniach z solanki została tylko piana :devil:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/#findComment-163631
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś z 25 lat temu miałem przygodę z wystudzonym mięskiem ( wydawało się wystudzone, z wierzchu było zimniutkie :devil: ) Po dwóch dniach z solanki została tylko piana

Musiało być bez nastrzyku /lub za mało/ i peklowane w niewłaściwej temperaturze.

 

Do tej workowo-strunowej dyskusji pozwolę sobie zacytować :

"Głównym celem, jaki nam przyświeca, jest doprowadzenie, aby kilkunastowieczna, znana w świecie tradycja robienia wspaniałych i zdrowych wędzonek, kiełbas i podrobów nie poszła w zapomnienie."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/#findComment-163643
Udostępnij na innych stronach

Dziwi mnie, że tak doświadczona osoba jak Marek proponuje i propaguje peklowanie w woreczku i nie ważne czy jest strunowy czy nie.

Ważne jest to, że Marek przez swoje doświadczenie doskonale wie jak musi wyglądać dobrze zapeklowane mięso ( smak, zapach, etc ) natomiast nowicjusze którzy pójdą w jego ślady, ale popełnią błędy wylądują co najwyżej w szpitalu.

 

Równie dobrze możemy zlecać używania zepsutego mięsa.

To co robimy z tego forum ?

Jestem nowicjuszem - na forum jestem już ponad rok, ale zajmowałem się serami, przygodę z wędlinami i wędzeniem dopiero rozpoczynam.

Pytam zatem jako nowicjusz - jakie niepożądane procesy mogą pojawić się przy peklowaniu w workach, jakie nie wystąpią przy peklowaniu np. w garnku kamiennym?

 

Jak do tej pory to tylko sporo wyzłośliwiania się i zero konkretów.

 

Odnośnie tego, co robimy z tego forum - gdyby przy kontrowersyjnych tematach pojawiały się merytoryczne uwagi, to poziom forum by tylko zyskał.

Pozdrawiam

gonzo132

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/#findComment-163644
Udostępnij na innych stronach

Marek bardzo ładne wyroby .... ;) :thumbsup: :thumbsup:

 

PS

Apropos "wymiany gazowej" przecież to nie próżniówka .... :rolleyes: te mięsa są peklowane "na sucho" wystarczy że podczas masowania (a myślę że Marek to robił ) wystarczy rozszczelnić woreczek ...... a poza tym działając w ten sposób unikamy zakażenia mięsa bo nie dotykamy go rączkami .... ;) .... na forum jest wątek o peklowaniu w woreczkach "na mokro" i przy takim miałbym większe obawy .... ;) myślę że większym problemem może być zjeżdżanie z solą i peklosolą do granic możliwości niż to co pokazał Marek ... ale co ja tam wiem .... ;) uśmiechu życzę w tym "elektrycznym" ostatnio problemie ...

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/#findComment-163645
Udostępnij na innych stronach

Do tej workowo-strunowej dyskusji pozwolę sobie zacytować :

"Głównym celem, jaki nam przyświeca, jest doprowadzenie, aby kilkunastowieczna, znana w świecie tradycja robienia wspaniałych i zdrowych wędzonek, kiełbas i podrobów nie poszła w zapomnienie."

Pozwolę sobie jeszcze skomentować powyższe - czy kilkunastowieczna tradycja ma oznaczać, że trzeba robić tak, jak kilkanaście wieków temu? bez "borniaków" dymogeneratorów, noży ze stali nierdzewnej, osłonek barierowych itd? Czy jeśli parzę w garnku na kuchence gazowej, to źle? Tylko na ognisku można? :wink:

Tak się martwię, bo kupiłem sobie elektroniczny termometr, i już sam nie wiem, czy go mogę używać? :cry:

Pozdrawiam

gonzo132

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/#findComment-163649
Udostępnij na innych stronach

te mięsa są peklowane "na sucho" wystarczy że podczas masowania (a myślę że Marek to robił )

Marek wie że ma to zrobić, a nowicjusz nie koniecznie i to jest ta mała ale bardzo wielka różnica.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/#findComment-163650
Udostępnij na innych stronach

Pamiętam doskonale jak PiS usiłował przekonywać,

ze zastosowanie kultur bakteryjnych, jest co najmniej zbędne.

 

Ja swoje salami zrobione w styczniu bez dodatkowo dodanych kultur właśnie spożywam, pokazałem foty na forum, a Ty co, piszesz i piszesz bzdety o pisie, a fotek salami nie znalazłem, może przeoczyłem, to linka daj jak zrobiłeś.

 

Konkretnie to przekonywał, ze stosowanie "kultury" warte ZIGNOROWANIA jest. :-)

 

Salami bez kultur można zrobić, bo robię z zadowalającym efektem, i nie muszę przekonywa chyba nikogo, kto liznął mikrobiologii, że się da. :cool:

 

Jak to wymownie świadczy o "zrozumieniu" kto tak naprawdę produkuje

najlepsze kiełbasy. :cool:

 

PiS sadzi, ze to On! :tongue:

.

Ja nigdy tego nie napisałem, że produkuje, że najlepsze, że wyśmienite, że wspaniałe, ale czekam na foty Twoich wyrobów z niecierpliwością ... :cool:

 

I daruj sobie w temacie wędzonek drążyć temat, o którym w teorii jesteś dobry, czas na praktykę. :grin:

 

Dziwi mnie, że tak doświadczona osoba jak Marek proponuje i propaguje peklowanie w woreczku i nie ważne czy jest strunowy czy nie.

Marek pokazał jak zrobił, ja też tak czasem robię, może nie w worku strunowym, ale to nie jest żadne propagowanie, nie widziałem szczegółów tego peklowania.

Marku, gratuluję worka, dobry temat na dyskusję znalazłeś... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/#findComment-163659
Udostępnij na innych stronach

Marku, gratuluję worka, dobry temat na dyskusję znalazłeś... :cool:

Tylko ile tych dyskusji na ty forum jeszcze będzie ?

 

Peklowanie w worku to kombinowanie, tylko po co kombinować jak można normalnie peklować ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5715-b-o-c-z-u-n-i-o-p-o-l-e-d-w-i-c-a-~-z-worka-~/#findComment-163665
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.