Zbój Madej Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 10 Listopada 2012 Popróbowałem dziś w pracy wątrobianek. Parzona na podgardlach tak jakby ciut lepiej smakowała niż na podgardlu i pachwinie, a może dlatego, że dość dużo mięska z kości było :rolleyes: ogólnie to i jedna i druga są smaczniaste.Ta którą piekłem to całkiem inny smak, się okazało, że jest słona, ale wcale nie zasłona, dla mnie soli jakieś 16g/kg i będzie oki, pieczona jest bardziej smarowna od parzonej. Po Niedzieli jak dostanę potrzebne składniki to podreptam pieczoną wątrobiankę. Polecam podpiekać wątrobianki obojętnie z jakiego przepisu będziecie korzystać :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-248718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 10 Listopada 2012 Polecam podpiekać wątrobianki obojętnie z jakiego przepisu będziecie korzystać No ,no, no nie rozpędzaj się tak :grin: .Jak będą robić z mojego to ja polecam parzenie i podwędzenie tego wyrobu. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-248724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 10 Listopada 2012 Jak będą robić z mojegoZrobię i ja, tylko trza mi za jakiś czas przypomnieć :D polecam parzenie i podwędzenie tego wyrobu. :grin:Oczywiście niech robią i tak, ale z Twojego przepisu też niech kawałek podpieką w piekarniku Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-248726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 18 Listopada 2012 Wątrobianka pieczona. składniki po parzeniu: podgardle - 0.96 kg mięso z kości kark. - 0.7 kg wątroba -0.21 kg bułka sucha - 0.14 kg cebula surowa obrana - 0.23 kg wywar z parzenia - 0.3-0.4 L sól niejod. - 15g/kg pieprze świeżo kręcony - 2.5g/kg majeranek - 1.5g/kg Mielenie jak w "Wątrobiance Pobiedziskiej", pieczenie tak jak wcześniej opisałem przy pierwszym pieczeniu Jedna pękła, o minutkę za długo była pod grillem Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-250610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 18 Listopada 2012 Wątrobianka pieczona. Wygląda bardzo smacznie.. pewnie i tak smakuje.. :thumbsup: Na zlocie w |Napoleonowie markoserwismm podpiekał parówkową, muszę przyznać że bardzo mi smakowała. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-250628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 18 Listopada 2012 pewnie i tak smakuje.. :thumbsup:A no smakuje bardzo Na zlocie w |Napoleonowie markoserwismm podpiekał parówkową, muszę przyznać że bardzo mi smakowała.Na te parówki to nie pamiętam, ale chyba :rolleyes: się spóźniłem, albo :rolleyes: zaspałem :lol: ale za to jadłem kaszanką w grubym jelicie, którą marko piekł :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-250639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 18 Listopada 2012 Wątrobianka pieczona. No Wojtku , trochę wątrobianek narobiłeś . :smile: :clap: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-250726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 18 Listopada 2012 No Wojtku , trochę wątrobianek narobiłeś . :smile: :clap:Trochę wyszło tego, razem z parzoną coś około 8 kg. W Grudniu posmakujesz :thumbsup: :thumbsup: :grin: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-250742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Salceson czarny Pierwszy czarny jaki zrobiłem, miałem robić "Salceson czarny Pobiedziski", ale głowy wp nie mogłem dostać, więc zrobiłem z tego co było dostępne w sklepie. Przepis nie bardzo dokładny bo poprzez inne prace przygotowawcze mało czasu na ważenie było, następną razą już będę ważył dokładniej Golonka tylna - około 1.25 kg podgardle - około 1.3 kg skórki wp - około 0.45 kg dwa serca wp dwa ozory wp krew wp - 0.5 L rosół z parzenia - 1 L Po zważeniu już zmielonych i pokrojonych podrobów razem z krwią i rosołem wsio ważyło 3.91kg. 2/3 podgardla, serca, mięso z golonki i ozory krojone w kostkę, reszta zmielona przez sitko 4mm. Przyprawy takie jak w przepisie Andrzeja https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=108932#108932 Salceson w kątnicach, włożyłem do wody o temp. około 78st.C i parzyłem w temp. 79-82st.C przez godzinkę, po parzeniu do zimnej spiżarni. Smaku jeszcze nie znam, ale zapach po przekroju do mnie przemawia Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-254876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Smaku jeszcze nie znam, ale zapach po przekroju do mnie przemawia Do mnie przemawia wygląd :tongue: :thumbsup: :clap: . Do salcesonów to ja się zbieram jak ... Ale zrobię :grin: . Zbójaszku, jeszcze raz :clap: . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-254886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 18 Czerwca 2013 "Kaszanka Pobiedziska" Robiłem już kilka razy, pierwszy raz oczywiście wg oryginału, później kombinowałem po swojemu, smaczne były bardzo, ale nie dorównało to oryginałowi więc wróciłem do oryginału. Nadziewałem w jelita 28/30, w jelita wiankowe i kątnice. W kątnicach piekłem w piekarniku z pomocą Gonza piekłem w piekarniku w temp 100st.C przez 1.5 godz., Gonzo pisał piec do koloru, ale ja jakiś niecierpliwy(pewnie z powodu pomroczności po egzaminacyjnej :rolleyes: ) i jak zobaczyłem , że kolorek się pokazuje to podkręciłem temp. do 200st i włączyłem grill'a coby kolorek był ładniejszy, grillowałem kilka minut, wyjąłem z piekarnika, przekroiłem i ... :rolleyes: lipa, krew się nie ścięła, dobrze , że miałem trzy nadziane kątnice, więc dwie pozostałe piekłem jeszcze chyba niecałe dwie godzinki w 100st.C, podczas pieczenia udało mi się przewrócić kątnice z farszem i nie rozerwać, po upieczeniu z piekarnika i do wystygnięcia, na drugi dzień smakowanie i wyszła tak fajnie upieczona, że kątnica nawet jest do zjedzenia, mięciuchna bardzo. Pieczonej została jedna sztuka i kawałek z drugiej. Żałuję, ze więcej kątnic nie nadziałem. Tą nie dopieczoną mama dosmażyła na patelni i też już prawie zjedzona. http://images10.fotosik.pl/4360/f35ec7284946df17m.jpg http://images10.fotosik.pl/4360/23cc5e99e9db007fm.jpg http://images10.fotosik.pl/4360/27facf5a28406690m.jpg http://images10.fotosik.pl/4360/752b782904bdfe00m.jpg http://images10.fotosik.pl/4360/6e565dcbcb73a773m.jpg Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-289092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 18 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 18 Czerwca 2013 Proszę o przepis jeśli to możliwe Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-289101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 18 Czerwca 2013 Proszę o przepis jeśli to możliwe https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=261879#261879 Jeszcze dodam, że kaszanki wyszło 11.21 kg Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-289103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 18 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 18 Czerwca 2013 Wojtuś, podałeś przepis do wątrobianki, nie do kaszanki :lol:A podrobiaste, rewela :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-289114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 18 Czerwca 2013 Wojtuś, podałeś przepis do wątrobianki :blush: już poprawiłem :lol: laczego u mnie nie ma nigdy tyle kaszy w kaszance? pisu, u mnie kaszy jest raptem 2 kg Aptekarz... Oj tam pisu :wink: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-289118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 18 Czerwca 2013 O kurcze... Zbójaszku TY naprawdę nadrabiasz zaległości :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-289120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 18 Czerwca 2013 Zbójaszku TY naprawdę nadrabiasz zaległości :wink:Haluś, mus jest nadrabiać, w zamrażarce miałem tylko piersi z kurczaka, warzyw z Lidla trochę i krew mrożoną :lol: powoli zbieram się do zadymienia jakiejś wieprzowinki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-289121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 18 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 18 Czerwca 2013 zbóju na następny raz daj krew sparzoną i nadziewaj jak najcieplejszy farsz w kątnice.W taki sposób nie będziesz siedzial przed piekarnikiem 3h.Termometr na pewno masz i wiesz jaka temp. powinna być finalna w wewnątrz batonu :smile: Te Twoje Dorotki wyglądają smaczniaście :thumbsup: Pozdro) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-289123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 18 Czerwca 2013 Zbójaszku , gratuluję wyrobów . :clap: Dobrze że mam jeszcze trochę zamrożonej kaszanki . Jutro będę miał na obiad . :tongue: :lol: Pozdrawiam gorąco Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-289125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 19 Czerwca 2013 Jakoś wczoraj zapomniałem :blush: Gonzo, dzięki za pomoc i porady z pieczoną kaszanką :D będzie pieczona nie jeden raz jeszcze A jak mniemam, kątnic mi nie zabraknie :rolleyes: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-289139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 19 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 19 Czerwca 2013 ... Obie kasze razem zalałem gotującym się rosołem i szybko mieszałem doprowadzając tą mieszankę do wrzenia ...Nie mogę znaleźć - ile jest tego rosołu? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-289140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 19 Czerwca 2013 Nie mogę znaleźć - ile jest tego rosołu?Nie mam tego zapisanego i za każdym razem jak robię kaszankę to dzwonię do Pobiedzisk i pytam ile rosołu do kaszy :grin: A co do pytania to, 1.7-1.8L rosołu na kg kaszy Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-289148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 19 Czerwca 2013 A co do pytania to, 1.7-1.8L rosołu na kg kaszy Prawidłowo to powinno być : 1kg kaszy gryczanej - rosołu 1,8 litra . 1kg kaszy jęczmiennej - rosołu 2 litry . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-289198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 19 Czerwca 2013 Prawidłowo to powinno być :Dzięki dzięki pewnie przez telefon z pośpiechu źle usłyszałem :lol: ale kasze dobrze się zaparzyły Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-289202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 19 Czerwca 2013 ale kasze dobrze się zaparzyły To bardzo ważne . :grin: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/4/#findComment-289206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.