Zbój Madej Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Zbojaszku ,czy ta przyprawa jest zrobiona domowo czy kupna? Z tego co wiem to jest robiona na zamówienie, w sklepie jej się nie kupi Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-347983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 29 Maja 2014 Salcesonik domowy, prosty i jadalny pół głowy wp - 1 sztgolonka tylna - 1 szt. (ważyła 1.25kg)kolanko wp - 2 sztkość karkowa - 1 sztuszy wp - 4 sztrosół z gotowania towaru - 0.9Lsól - 18g/kgczosnekpieprz świeżo kręconymajeranek Cały towar gotowałem na maluśkim ogniu 3 godz., ledwo bulkało. Oprócz przypraw do farszu dodałem do gotowania ziele, pieprz ziarnkowy, listek bobkowy, czosnek. przyprawy dodałem dlatego, że odrazu mam gotowy wywar na jakieś tam zupki, jak wywar mi nie potrzebny to przypraw nie daję żadnych.Po obraniu mięsa z kości, całość ważyła 2,32 kg. Nie mogłem w sklepie dostać skórek wp, zamiast tego kombinowałem, miałem skórkę z kolanek, z głowy i z dwóch uszu wp, z uszu po ugotowaniu nożem zeskrobałem skórę. z całości odebrałem jakieś 1/3 mięsa, wybierałem mięso z kości i z głowy, wraz ze skórkami zmieliłem na sitku 4 mm, to co zostało pokroiłem w kostkę. Po dodaniu rosołu i przypraw wsio wymieszałem, nadziałem w kątnice wp. Nadziane kątnice wkłądałem do wody o temp. jakieś 84st.C i parzyłem w temp. 77-81st.C. Mniejszy salcesonik parzyłem 1 godz. dwa większe 70 min. Wpierwej studziłęm pod zimną wodą jakieś 20 min. następnie położyłęm na blachę do pieczenia. lekko przycisnąłem i na spiżarnianą podłogę, salcesony przewracałem co 20 min aż zaczęłu tężeć, następnie do lodówki do całkowitego wystudzenia. W lodówce salcesony mocniej obciążyłęm.Chyba niepotrzebnie do odważenia soli doliczyłem rosól z gotowania, dla mnie wyszło ciutkę jakby słonawe, ale ja to małosolny jestem, innym w domu na sól pasi :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-354826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 29 Maja 2014 Zbojaszku ...,zachecasz mnie do polizania monitora :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-354876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 29 Maja 2014 (edytowane) Kminek aż się prosi , smaczny i poprawia trawienie , a za uszy nie oberwiesz tylko wielkie brawa że dodałeś bo lubię małe "chrup" podczas jedzenia . Trochę za bardzo zmieliłeś farsz i to co cenne uciekło oczom , bo ja wszelkie kawałki chudszego i nie tylko daję w całości . Ocena za smak 4+ za wygląd 4- . Ps. Następnym razem farsz podziel na dwie połowy i kup wątrobę wieprzową tak na tą ilość ponad kilogram i połowę zaparz i pokrój w kostkę do białego a drugą połowę zmiel surową na drobnym sitku i dodaj , a będziesz miał brunszwicki i włoski . Pozdro. Edytowane 29 Maja 2014 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-354914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 29 Maja 2014 (edytowane) Kminek aż się prosi Henryk, nawet nie mów wczoraj machnąłem salcesonik, a dziś mama mówi, że kminku nie ma z głowy mi wylatało całkiem a za uszy nie oberwiesz tylko wielkie brawa że dodałeś bo lubię małe "chrup" podczas jedzenia . Salceson bez uszu to dla mnie taki niby salceson, wyrób salcesonopodobny A uszu wp bym nie miał gdyby nie "jeden pan" z wielkoposki, dzięki, teraz mam zapasik na kilka salcefixów Edytowane 29 Maja 2014 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-354919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 29 Maja 2014 Henryk, nawet nie mów wczoraj machnąłem salcesonik, a dziś mama mówi, że kminku nie ma z głowy mi wylatało całkiem Salcesonik domowy, prosty i jadalny Wojtku... za szybko '' machałeś'' stąd brak kminku Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-354925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 29 Maja 2014 e kminku nie ma z głowy mi wylatało całkiem Zboju MAdeju, nie martw sie,m nastepnym razem dasz podwojna porcje, wyrowna sie i bilans bedzie na zero Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-354928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 30 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 30 Maja 2014 A uszu wp bym nie miał gdyby nie "jeden pan" z wielkoposki Chyba wiem co to za "jeden pan" muszę się też do niego uśmiechnąć U mnie we Wrocku ucha wp nie uświadczysz, chodzę, pytam tylko ekspedientki się na mnie dziwnie patrzą hehe. Dobrze chociaż że w lokalnym Dino w Świętej Katarzynie ( wioska pod wrockiem) Panie sprowadzają dla mnie głowy wp, skóki wp i ozorki ale ucha nie mają Nawet łby są bez ucha wszystko musi widocznie "ten Pan z Wielkopolski" kosić Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-354984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 30 Maja 2014 Nawet łby są bez ucha wszystko musi widocznie "ten Pan z Wielkopolski" kosić Hahaha dobre .... jeszcze chwila i kabany będą żywe bez uszu biegać Andrzejku ładnie to tak ? Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-354986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Sorki Sivon, zapomniałem wcześniej odpisać U mnie we Wrocku ucha wp nie uświadczysz W Lubomku także nie uświadczysz Dobrze chociaż że w lokalnym Dino Ja głowy też tylko w Dino kupowałem w pobliskich miejscowościach, ale trzeba było za nimi jeżdzić.W Kwietniu w Lubomku otworzyli Dino i głowy wp teraz mam "pod nosem" Nawet łby są bez ucha Ubojnie sprzedają uszy wp producentom żywności dla psów Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-355595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 2 Czerwca 2014 No to sie porobilo bo u mnie kiedys uszy byly nie do zdobycia a teraz mozna kupic razem z lbem ( wczesniej byly lby bez uszu) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-355613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Witam. Moim zdaniem , że głowy sprzedaje się bez uszu to tylko Nasza wina. Po prostu ich nie jadamy i są przeznaczane na karmę dla piesków . Może również są przeznaczane jako dodatek do produkcji pasz . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-355616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Po prostu ich nie jadamy Andrzejku my jadamy , przecież taki smaczniasty rarytas z musztardą lub chrzanikiem Ludziska wybredne teraz jakieś :laugh: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-355641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Andrzejku my jadamy I do waszego grona amatorow uszu trzeba dopisac Zuzanne moja ,m ta to zawsze sobioe znajdzie cos dobrego Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-355728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Kolega Bejot na swoim blogu takie coś poleca :http://wyrobydomowe.blox.pl/resource/DSC_1610.jpghttp://wyrobydomowe.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?3http://wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/94217/Wyroby-regionalne.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-355731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 W Lubomierzu i okolicach katastrofa!!! Nie ma skórek wieprzowych w sklepach, nie prowadzą już ich sprzedaży. Czyżby do parówek szły?? :rolleyes:Miałem kaszankę robić, worek krwi został i lipa. Czym by tu zastąpić skórki w kaszance? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-364237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 zblendowaną golonką z żelatyną Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-364238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Miałem kaszankę robić, worek krwi został i lipa. Czym by tu zastąpić skórki w kaszance? W poniedziałek mogę wysłać z 2kg skórek . :frantics: Zbójaszku to co ma dużo kolagenu np. głowa wieprzowa , nogi wp mniej ma mięso z obgotowanych kości Pozdr Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-364241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 również mogę poratować skórkami, posiadam z ostatniego rozbioru Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-364252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 zblendowaną golonką z żelatyną Następną razą jak braknie będą golonki. Żelatyny nigdy, co najwyżej do deserów Zbójaszku to co ma dużo kolagenu np. głowa wieprzowa , nogi wp mniej ma mięso z obgotowanych kości U mnie do kaszanki głowa zawsze, mięso z obgotowanych kości zawsze, wszak to kaszanka pobiedziska również mogę poratować skórkami, posiadam z ostatniego rozbioru Dzięki wielkie, już załatwione, skórki prywatny dostawca mi za półtorej tygodnia dowiezie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-364253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 a jak by dodac ogonki wieprzowe? ,tez maja skorki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-364268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Wpierwej podziękowania mojej mamie za pomoc, bez niej tego salcesonu teraz by nie było, zmielony poszedłby do zamrażarki :D Miałem salceson robić w Poniedziałek, towar ugotowałem zmieliłem i prace zostały przerwane. Wczoraj roboty zostały ukończone Przepis podobny do tego https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zboja/?p=354826 , jak to pisu powiada pełna improwizacja, czy jakoś tak.Nie dawałem kolanek wp, dałem skórki z czterech golonek, ze 30 dag skórek z podgardla i ilość rosołu z parzenia to 1.5 L, reszta chyba bez zmian. Całość suchego towaru ważyła po oddzieleniu od kości 3.91 kg. Henryk!!!! jakby co to kminek dodałem Fotki zrobione wczoraj. Niestety warunki do schłodzenia bojowe, dlatego tak ściśnięte w foremce do wypieków. W spiżarni zbyt duża temp. Po wyjęciu z gara, salcesony studziłem pod zimną bieżąca wodą ze 30 min. albo i dłużej. Później do lodówki. Najmniejsza sztuka, tak około kg. Nadziana końcówką produktu, co na dnie miski zostało, dlatego taki mało mięsny był, już go nie ma Fotki z dzisiaj. Dziś się jeszcze pochłodzi, jutro pakowanie i do zamrażarki. Może jeszcze kawałeczek spożyję Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-364866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 super Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-364867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Salcesoniki zapakowane, poszły do zamrażarki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-364947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Ładniuśkie salcesony, ale po co do zamrażalki? U nas by zniknęły jak słonce wieczorem.http://www.sherv.net/cm/emoticons/hand-gestures/clapping-smiley-emoticon.gif Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-364984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.