Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Zbojaszku ,czy ta przyprawa jest zrobiona domowo czy kupna?

Z tego co wiem to jest robiona na zamówienie, w sklepie jej się nie kupi :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-347983
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 482
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Salcesonik domowy, prosty i jadalny :D

 

pół głowy wp - 1 szt

golonka tylna - 1 szt. (ważyła 1.25kg)

kolanko wp - 2 szt

kość karkowa - 1 szt

uszy wp - 4 szt

rosół z gotowania towaru - 0.9L

sól - 18g/kg

czosnek

pieprz świeżo kręcony

majeranek

 

Cały towar gotowałem na maluśkim ogniu 3 godz., ledwo bulkało. Oprócz przypraw do farszu dodałem do gotowania ziele, pieprz ziarnkowy, listek bobkowy, czosnek. przyprawy dodałem dlatego, że odrazu mam gotowy wywar na jakieś tam zupki, jak wywar mi nie potrzebny to przypraw nie daję żadnych.

Po obraniu mięsa z kości, całość ważyła 2,32 kg. Nie mogłem w sklepie dostać skórek wp, zamiast tego kombinowałem, miałem skórkę z kolanek, z głowy i z dwóch uszu wp, z uszu  po ugotowaniu nożem zeskrobałem skórę. z całości odebrałem jakieś 1/3 mięsa, wybierałem mięso z kości i z głowy, wraz ze skórkami zmieliłem na sitku 4 mm, to co zostało pokroiłem w kostkę. Po dodaniu rosołu i przypraw wsio wymieszałem, nadziałem w kątnice wp. Nadziane kątnice wkłądałem do wody o temp. jakieś 84st.C i parzyłem w temp. 77-81st.C. Mniejszy salcesonik parzyłem 1 godz. dwa większe 70 min. Wpierwej studziłęm pod zimną wodą jakieś 20 min. następnie położyłęm na blachę do pieczenia. lekko przycisnąłem i na spiżarnianą podłogę, salcesony przewracałem co 20 min aż zaczęłu tężeć, następnie do lodówki do całkowitego wystudzenia. W lodówce salcesony mocniej obciążyłęm.

Chyba niepotrzebnie do odważenia soli doliczyłem rosól z gotowania, dla mnie wyszło ciutkę jakby słonawe, ale ja to małosolny jestem, innym w domu na sól pasi :D :D

 

post-41817-0-15738300-1401351246_thumb.jpgpost-41817-0-05471800-1401351261_thumb.jpgpost-41817-0-07277300-1401351269_thumb.jpgpost-41817-0-19535000-1401351281_thumb.jpgpost-41817-0-75544800-1401351291_thumb.jpgpost-41817-0-47776400-1401351306_thumb.jpgpost-41817-0-71278700-1401351321_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-354826
Udostępnij na innych stronach

Kminek aż się prosi , smaczny i poprawia trawienie , a za uszy nie oberwiesz tylko wielkie brawa że dodałeś  bo lubię małe "chrup" podczas jedzenia . Trochę za bardzo zmieliłeś farsz i to co cenne uciekło oczom , bo ja wszelkie kawałki chudszego i nie tylko daję w całości . Ocena za smak 4+ za wygląd 4- . 

 

Ps. Następnym razem farsz podziel na dwie połowy i kup wątrobę wieprzową tak na tą ilość ponad kilogram i połowę zaparz i pokrój w  kostkę do białego a drugą połowę zmiel surową na drobnym sitku i dodaj , a będziesz miał brunszwicki i włoski . 

Pozdro. 

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-354914
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kminek aż się prosi

Henryk, nawet nie mów :D wczoraj machnąłem salcesonik, a dziś mama mówi, że kminku nie ma :facepalm:  z głowy mi wylatało całkiem :devil::facepalm:

 

 

a za uszy nie oberwiesz tylko wielkie brawa że dodałeś bo lubię małe "chrup" podczas jedzenia .

Salceson bez uszu to dla mnie taki niby salceson, wyrób salcesonopodobny :D

 

A uszu wp bym nie miał gdyby nie "jeden pan" z wielkoposki, dzięki, teraz mam zapasik na kilka salcefixów :D

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-354919
Udostępnij na innych stronach

 

 

Henryk, nawet nie mów wczoraj machnąłem salcesonik, a dziś mama mówi, że kminku nie ma z głowy mi wylatało całkiem
 

:D

 

 

Salcesonik domowy, prosty i jadalny
 

Wojtku... za szybko '' machałeś'' stąd brak kminku  :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-354925
Udostępnij na innych stronach

 

 

e kminku nie ma   z głowy mi wylatało całkiem

 Zboju MAdeju, nie martw sie,m nastepnym razem dasz podwojna porcje, wyrowna sie i bilans bedzie na zero :laugh:  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-354928
Udostępnij na innych stronach

A uszu wp bym nie miał gdyby nie "jeden pan" z wielkoposki

 

Chyba wiem co to za "jeden pan" muszę się też do niego uśmiechnąć :) U mnie we Wrocku ucha wp nie uświadczysz, chodzę, pytam tylko ekspedientki się na mnie dziwnie patrzą hehe. Dobrze chociaż że w lokalnym Dino w Świętej Katarzynie ( wioska pod wrockiem) Panie sprowadzają dla mnie głowy wp, skóki wp i ozorki ale ucha nie mają :) Nawet łby są bez ucha wszystko musi widocznie "ten Pan z Wielkopolski" kosić :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-354984
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nawet łby są bez ucha wszystko musi widocznie "ten Pan z Wielkopolski" kosić

 

Hahaha dobre .... jeszcze chwila i kabany będą żywe bez uszu biegać ;)

 

Andrzejku ładnie to tak ? 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-354986
Udostępnij na innych stronach

Sorki Sivon, zapomniałem wcześniej odpisać :facepalm:

 

 

U mnie we Wrocku ucha wp nie uświadczysz

 

W Lubomku także nie uświadczysz :D

 

Dobrze chociaż że w lokalnym Dino

 

Ja głowy też tylko w Dino kupowałem w pobliskich miejscowościach, ale trzeba było za nimi jeżdzić.

W Kwietniu w Lubomku otworzyli Dino i głowy wp teraz mam "pod nosem" :D

 

Nawet łby są bez ucha

 

Ubojnie sprzedają uszy wp producentom żywności dla psów :devil:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-355595
Udostępnij na innych stronach

No to sie porobilo bo  u mnie kiedys uszy byly nie do zdobycia a teraz mozna kupic razem z lbem ( wczesniej byly lby bez uszu)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-355613
Udostępnij na innych stronach

Witam. 

 

Moim zdaniem , że głowy sprzedaje się bez uszu to tylko Nasza wina. Po prostu ich nie jadamy i są przeznaczane na karmę dla piesków . Może również są przeznaczane jako dodatek do produkcji pasz .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-355616
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po prostu ich nie jadamy

Andrzejku my jadamy :D, przecież taki smaczniasty rarytas z musztardą lub chrzanikiem :D Ludziska wybredne teraz jakieś :laugh: :laugh:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-355641
Udostępnij na innych stronach

 

 

Andrzejku my jadamy
 

 I do waszego grona amatorow uszu trzeba dopisac Zuzanne moja ,m ta to zawsze sobioe znajdzie cos dobrego  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-355728
Udostępnij na innych stronach

Kolega Bejot na swoim blogu takie coś poleca :

http://wyrobydomowe.blox.pl/resource/DSC_1610.jpg


http://wyrobydomowe.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?3


http://wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/94217/Wyroby-regionalne.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-355731
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

W Lubomierzu i okolicach katastrofa!!! Nie ma skórek wieprzowych w sklepach, nie prowadzą już ich sprzedaży. Czyżby do parówek szły?? :rolleyes: :rolleyes:

Miałem kaszankę robić, worek krwi został i lipa. Czym by tu zastąpić skórki w kaszance?

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-364237
Udostępnij na innych stronach

 

 

Miałem kaszankę robić, worek krwi został i lipa. Czym by tu zastąpić skórki w kaszance?

 

 

 W poniedziałek mogę wysłać z 2kg skórek . :frantics: :frantics: :no::yes:


Zbójaszku to co ma dużo kolagenu  np. głowa wieprzowa , nogi wp mniej ma mięso z obgotowanych kości :D

 

 

Pozdr

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-364241
Udostępnij na innych stronach

 

 

zblendowaną golonką z żelatyną ;)

Następną razą jak braknie będą golonki. Żelatyny nigdy, co najwyżej do deserów :D

 

 

Zbójaszku to co ma dużo kolagenu np. głowa wieprzowa , nogi wp mniej ma mięso z obgotowanych kości :D

U mnie do kaszanki głowa zawsze, mięso z obgotowanych kości zawsze, wszak to kaszanka pobiedziska :D

 

 

również mogę poratować skórkami, posiadam z ostatniego rozbioru ;)

Dzięki wielkie, już załatwione, skórki prywatny dostawca mi za półtorej tygodnia dowiezie :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-364253
Udostępnij na innych stronach

a jak by dodac ogonki wieprzowe? ,tez maja skorki :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-364268
Udostępnij na innych stronach

Wpierwej podziękowania mojej mamie za pomoc, bez niej tego salcesonu teraz by nie było, zmielony poszedłby do zamrażarki :D :D

 

Miałem salceson robić w Poniedziałek, towar ugotowałem zmieliłem i prace zostały przerwane. Wczoraj roboty zostały ukończone :D

 

Przepis podobny do tego https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zboja/?p=354826 , jak to pisu powiada pełna improwizacja, czy jakoś tak.

Nie dawałem kolanek wp, dałem skórki z czterech golonek, ze 30 dag skórek z podgardla i ilość rosołu z parzenia to 1.5 L, reszta chyba bez zmian. Całość suchego towaru ważyła po oddzieleniu od kości 3.91 kg.

 

Henryk!!!! jakby co to kminek dodałem :D

 

Fotki zrobione wczoraj. Niestety warunki do schłodzenia bojowe, dlatego tak ściśnięte w foremce do wypieków. W spiżarni zbyt duża temp. Po wyjęciu z gara, salcesony studziłem pod zimną bieżąca wodą ze 30 min. albo i dłużej. Później do lodówki.

 

post-41817-0-88587200-1407350291_thumb.jpgpost-41817-0-46253700-1407350309_thumb.jpg

 

Najmniejsza sztuka, tak około kg. Nadziana końcówką produktu, co na dnie miski zostało, dlatego taki mało mięsny był, już go nie ma :D

 

post-41817-0-91404800-1407350397_thumb.jpg

 

Fotki z dzisiaj.

 

post-41817-0-31343700-1407350434_thumb.jpgpost-41817-0-48236800-1407350447_thumb.jpg

 

Dziś się jeszcze pochłodzi, jutro pakowanie i do zamrażarki. Może jeszcze kawałeczek spożyję :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-364866
Udostępnij na innych stronach

Salcesoniki zapakowane, poszły do zamrażarki :D

 

post-41817-0-62857700-1407410413_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-364947
Udostępnij na innych stronach

Ładniuśkie salcesony, ale po co do zamrażalki?  U nas by zniknęły jak słonce wieczorem.http://www.sherv.net/cm/emoticons/hand-gestures/clapping-smiley-emoticon.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/6/#findComment-364984
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.