Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

A w spiżarni to tak luzem będzie wisiało, czy też będziesz pakował próżniowo?

W spiżarni dobrze obeschnie, dam do lodówki coby się dobrze wychłodziła,a jutro pakowanie próżniowe i do zamrażarki :D

 

 

Szkoda że nie masz czasu , wiesz że warto podwędzić

Wiem wiem, już podwędzałem, ale teraz Pilosy w Borniaku, a ja na nockę na PKP :D

Noooo chyba, że jutro podwędzę, ale jutro też Pilosy idą do Borniaka. Pomyślę jak to rozegrać :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-473236
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 482
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zbóju, a wg. jakiego przepisu robiłeś?

 

No zapodałem dziś linka do przepisu z jakiego korzystałem :D

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zboja/?p=473221

Poczytaj uważnie :tongue::D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-473243
Udostępnij na innych stronach

Jadalna bardzo :D

 

post-41817-0-12131100-1454586372_thumb.jpg


 

 

No tak, ślepota z wiekiem mnie dopada, sorry.

:thumbsup:  :D 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-473248
Udostępnij na innych stronach

Wojtku , ja bym chociaż jedno pento z pilosami.........

 

To podwędziłem ciepłym dymem wątrobiankę, przed Pilosami się udało. Dwa kawałki zostawiłem w lodówce niedymione.

Dymiłem samym dymogeneratorem tylko 70 min., chciałem dłużej, ale temp. szła szybko do góry i wątrobianka tłuszczyk zaczęła puszczać :D

 

post-41817-0-90886700-1454697402_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-473548
Udostępnij na innych stronach

 

 

To podwędziłem ciepłym dymem wątrobiankę

Miało być zimnym dymem, więc czemu zdecydowałeś się na ciepły?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-473550
Udostępnij na innych stronach

 

 

czemu zdecydowałeś się na ciepły?

Nie mam możliwości dymić na zimno.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-473552
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie mam możliwości dymić na zimno.

Pisaeś coś o generatorze dymu.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-473564
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pisaeś coś o generatorze dymu.

Generator Borniaka bez przystawki do zimnego wędzenia. Bez tej przystawki w mojej spiżarni tylko ciepły dym.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-473586
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Kaszanka, wczorajsze dreptanie :D

 

golonka wp tylna - 1.31 kg

podgardle b/g - 1.34 kg

wątroba wp - 0.49 kg

skórki wp - 1-1.2 kg

cebula - 0.32 kg

krew wp - 1L

rosół z gotowania towaru - 2 chochle ( jakieś 0.5-0.6L)

kasza jęczmienna gruba - 1 kg

odtłuszczony wywar po gotowaniu mięs do parzenia kaszy - 2L

 

Po parzeniu, oprócz krwi i kaszy sparzonej, wystudzona i zmielona całość warzyła 6.38 kg.

 

przyprawy na 1 kg. całości. Nie wliczałem krwi:

 

sól -  18g
pieprz świeżo kręcony 3g
majeranek - 2g

pieprz zioł. - 0.8g
 

Jelita wp 28/30 i kawałek 24/26

 

 

Mięsa gotowałem na maluśkim ogniu 2 godz. Wątroba parzona 10 min. Cały towar poszedł do wystudzenia na całą noc.

Wątroba krojona w kosteczkę, reszta mielona na sitku 4mm. Wywar zagotowałem, wsypałem kaszę i przez minutkę mieszałem.

Gar z kaszą zawinąłem w ręczniki na 15 min. po tym czasie zamieszałem i ponownie w ręczniki na 40 min.

Mięsa, skórki, wątrobę, gorącą sparzoną kaszę wymieszałem z przyprawami i na koniec dodałem krew. Wsio razem wymieszałem i do parzenia.

Nadziane jelita wkładałem do wody o temp. 80st.C, temp. się obniżyła i parzyłem w temp. 71-75st.C w jelitach 28/30 przez 25 min., a w jelitach 24/26 przez 20 min.

Wszystkiego wyszło około 8 kg.

 

post-41817-0-97131900-1462546329_thumb.jpgpost-41817-0-32409100-1462546331_thumb.jpgpost-41817-0-54560100-1462546332_thumb.jpg


 Wsio spakowane próżniowo i do zamrażarki, zapasy na lato :D


Aha, golonkę dałem tylko dlatego, że nie chciało mi się jeździć po sklepach za głową wp :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-495276
Udostępnij na innych stronach

Wątroba parzona 10 min

 

A po co? :)

 

Skórki są i to w dużej ilości, ale płucek i łebka nie widzę. :(.

 

 

 

Aha, golonkę dałem tylko dlatego, że nie chciało mi się jeździć po sklepach za głową wp

 

Lenistwo nie popłaca bo golonka łebka nie zastąpi. :(

 

 

 

odtłuszczony wywar po gotowaniu mięs do parzenia kaszy - 2L

 

A dlaczego odtłuszczony?.Dietetyczna miała być .? :D  

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-495277
Udostępnij na innych stronach

A po co?

 

A no po to, że zawsze parzę, tak jak mnie nauczył Andrzej :D

 

Skórki są i to w dużej ilości,

 

Dla mnie w sam raz :D

 

ale płucek

 

Raz kiedyś dałem, za bardzo mięsna była. Z tych składników z jakich robię i z jakich wczoraj zrobiłem jest oki :D

 

Lenistwo nie popłaca bo golonka łebka nie zastąpi.

 

No to prawda, ale kaszanka i tak dobra :D

 

A dlaczego odtłuszczony?.Dietetyczna miała być .?

 

Dietetyczna nie, podgardle dość tłuste było, więc nie chciałem przesadzać z dodatkiem kotłowego :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-495281
Udostępnij na innych stronach

Arku mistrzu - ja do kaszany też wątrobę gotuję i kroję w kostkę , bo jak surową dodać  by kaszanka była z niespodzianką ? Wyszła by kaszanka brunszwicka . 

Płucek nie dodaję od kiedy kolega z kieleckiego nauczył mnie jak się robi płucka a'la gulasz - zajebiaszcze. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-495282
Udostępnij na innych stronach

 

 

kaszanka była z niespodzianką ?

Niespodzianka musi być, fajnie się taką kaszaneczkę gryzie :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-495284
Udostępnij na innych stronach

 

 

bo jak surową dodać  by kaszanka była z niespodzianką ?

 

 

Heniu nie pie........... głupot.? 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-495285
Udostępnij na innych stronach

Jak zwykle odezwał się krytykant ,który uważa że tylko jego wyroby są najlepsze.Dodawanie płucek ,to przemysłowa produkcja kaszanki(wychodzi taniej) Ja też parzę wątrobę,bo gotowanie nie wchodzi w rachubę.Głowę wieprzową dawno nie widziałem w sklepach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-495289
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak zwykle odezwał się krytykant ,który uważa że tylko jego wyroby są najlepsze

 

A skąd u Ciebie ta agresja.Mylisz się.Nie sądzę , że są najlepsze, ale kaszanka z przewagą skór a nie mięsa mnie nie pasi.

 

 

 

Dodawanie płucek ,to przemysłowa produkcja kaszanki(wychodzi taniej)
 

Bzdury piszesz.Płuca nie służą w kaszance jako wypełniacz tylko do czegoś innego.Jak nie wiesz do czego to nie zabieraj głosu.

 

 

 

Ja też parzę wątrobę,bo gotowanie nie wchodzi w rachubę.

 

Tego to już zupełnie nie rozumiem.Czy uważasz ,że wątroba parzona dwukrotnie jest lepsza od tej parzonej raz.  

 

 

 

Głowę wieprzową dawno nie widziałem w sklepach.

 

Ta że nie widziałeś nie znaczy , że kaszanka na głowiźnie jest lepsza od tej bez.

 

Pozdrawiam i życzę smacznego.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-495290
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz- uwielbiam dobrą kaszankę - niestety u mnie w domu zwykle sam ja jadam - ale jak jest to możliwe i będziesz mógł zrobić ze 2 kg więcej - daj znać na prw. chętnie kupię. Mam wszak niedaleko:)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-495291
Udostępnij na innych stronach

 

 

kaszanka z przewagą skór a nie mięsa mnie nie pasi.

Coś się Tobie pomiętroliło, gdzie wyczytałeś, że u mnie jest przewaga skórek nad mięsem :rolleyes:

 

I tak grzecznie. To co Tobie nie pasi, nie znaczy, że ma nie pasić wszystkim.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-495293
Udostępnij na innych stronach

Kol. Arkadiusz  przekręca               czyjeś wypowiedzi.Wcale nie pisałem,że wątrobę należy parzyć dwa razy.Woda po gotowaniu płucek jest smierdząca,dlatego płucka nie uważam  za  rarytas.Glowa wieprzowa a szczególnie maski z głów są najlepsze do kaszanki,tylko ,nie zawsze można kupić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-495296
Udostępnij na innych stronach

Nestor, ja głowy kupuję w markecie Dino, mają cały czas w sprzedaży, może u Ciebie jest taki market ?

Mi się nie chciało zbójowozu odpalać i jechać do Dino, bliżej miałem do mięsnego naprzeciwko po golonkę. Co dziwne firmowy sklep mięsny z zakładów mięsnych, a głów wp nie mają, nawet zamówić nie można.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-495297
Udostępnij na innych stronach

Coś się Tobie pomiętroliło, gdzie wyczytałeś, że u mnie jest przewaga skórek nad mięsem

 

Przepraszam źle się wyraziłem, .Duża ilość byłaby zwrotem właściwym. :yes:

 

 

 

To co Tobie nie pasi, nie znaczy, że ma nie pasić wszystkim.

.

 

Ja nie pisałem , że ma pasić wszystkim.Napisałem swoją opinię , ale jeśli sobie nie życzysz nie będę już pisał w Twoich tematach .

 

 

 

Wcale nie pisałem,że wątrobę należy parzyć dwa razy

 

A co pisałeś bo już się gubię . cyt.Ja też parzę wątrobę. a drugi raz to w kaszance bo chyba kaszankę parzysz po nabiciu.

 

 

 

Arkadiusz- uwielbiam dobrą kaszankę

 

Jak widzisz dobra to pojęcie względne, ale zawsze jestem otwarty na nowe wyzwania.Jak będę robił to się odezwę chyba, że masz takie parcie to może być pakowana próżniowo i mrożona.Taką mam od ręki.Jak będziesz zainteresowany to zapraszam na PW.

 

P.S

Na tym kończę dyskurs o kaszance.Pozdrawiam

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-495298
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.