Zbój Madej Opublikowano 4 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 4 Lutego 2016 A w spiżarni to tak luzem będzie wisiało, czy też będziesz pakował próżniowo? W spiżarni dobrze obeschnie, dam do lodówki coby się dobrze wychłodziła,a jutro pakowanie próżniowe i do zamrażarki Szkoda że nie masz czasu , wiesz że warto podwędzić Wiem wiem, już podwędzałem, ale teraz Pilosy w Borniaku, a ja na nockę na PKP Noooo chyba, że jutro podwędzę, ale jutro też Pilosy idą do Borniaka. Pomyślę jak to rozegrać Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-473236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 4 Lutego 2016 Zbóju, a wg. jakiego przepisu robiłeś? A może własny ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-473238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 4 Lutego 2016 Zbóju, a wg. jakiego przepisu robiłeś? No zapodałem dziś linka do przepisu z jakiego korzystałem https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zboja/?p=473221Poczytaj uważnie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-473243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 4 Lutego 2016 No tak, ślepota z wiekiem mnie dopada, sorry. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-473247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 4 Lutego 2016 Jadalna bardzo No tak, ślepota z wiekiem mnie dopada, sorry. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-473248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 4 Lutego 2016 Wojtku , ja bym chociaż jedno pento z pilosami......... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-473258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 5 Lutego 2016 Wojtku , ja bym chociaż jedno pento z pilosami......... To podwędziłem ciepłym dymem wątrobiankę, przed Pilosami się udało. Dwa kawałki zostawiłem w lodówce niedymione.Dymiłem samym dymogeneratorem tylko 70 min., chciałem dłużej, ale temp. szła szybko do góry i wątrobianka tłuszczyk zaczęła puszczać Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-473548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 5 Lutego 2016 To podwędziłem ciepłym dymem wątrobiankę Miało być zimnym dymem, więc czemu zdecydowałeś się na ciepły? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-473550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 5 Lutego 2016 czemu zdecydowałeś się na ciepły? Nie mam możliwości dymić na zimno. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-473552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 5 Lutego 2016 Nie mam możliwości dymić na zimno. Pisaeś coś o generatorze dymu. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-473564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 5 Lutego 2016 Pisaeś coś o generatorze dymu. Generator Borniaka bez przystawki do zimnego wędzenia. Bez tej przystawki w mojej spiżarni tylko ciepły dym. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-473586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 6 Maja 2016 Kaszanka, wczorajsze dreptanie golonka wp tylna - 1.31 kgpodgardle b/g - 1.34 kgwątroba wp - 0.49 kgskórki wp - 1-1.2 kgcebula - 0.32 kgkrew wp - 1Lrosół z gotowania towaru - 2 chochle ( jakieś 0.5-0.6L)kasza jęczmienna gruba - 1 kgodtłuszczony wywar po gotowaniu mięs do parzenia kaszy - 2L Po parzeniu, oprócz krwi i kaszy sparzonej, wystudzona i zmielona całość warzyła 6.38 kg. przyprawy na 1 kg. całości. Nie wliczałem krwi: sól - 18gpieprz świeżo kręcony 3gmajeranek - 2gpieprz zioł. - 0.8g Jelita wp 28/30 i kawałek 24/26 Mięsa gotowałem na maluśkim ogniu 2 godz. Wątroba parzona 10 min. Cały towar poszedł do wystudzenia na całą noc.Wątroba krojona w kosteczkę, reszta mielona na sitku 4mm. Wywar zagotowałem, wsypałem kaszę i przez minutkę mieszałem.Gar z kaszą zawinąłem w ręczniki na 15 min. po tym czasie zamieszałem i ponownie w ręczniki na 40 min.Mięsa, skórki, wątrobę, gorącą sparzoną kaszę wymieszałem z przyprawami i na koniec dodałem krew. Wsio razem wymieszałem i do parzenia.Nadziane jelita wkładałem do wody o temp. 80st.C, temp. się obniżyła i parzyłem w temp. 71-75st.C w jelitach 28/30 przez 25 min., a w jelitach 24/26 przez 20 min.Wszystkiego wyszło około 8 kg. Wsio spakowane próżniowo i do zamrażarki, zapasy na lato Aha, golonkę dałem tylko dlatego, że nie chciało mi się jeździć po sklepach za głową wp Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-495276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 6 Maja 2016 (edytowane) Wątroba parzona 10 min A po co? Skórki są i to w dużej ilości, ale płucek i łebka nie widzę. . Aha, golonkę dałem tylko dlatego, że nie chciało mi się jeździć po sklepach za głową wp Lenistwo nie popłaca bo golonka łebka nie zastąpi. odtłuszczony wywar po gotowaniu mięs do parzenia kaszy - 2L A dlaczego odtłuszczony?.Dietetyczna miała być .? Edytowane 6 Maja 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-495277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 6 Maja 2016 A po co? A no po to, że zawsze parzę, tak jak mnie nauczył Andrzej Skórki są i to w dużej ilości, Dla mnie w sam raz ale płucek Raz kiedyś dałem, za bardzo mięsna była. Z tych składników z jakich robię i z jakich wczoraj zrobiłem jest oki Lenistwo nie popłaca bo golonka łebka nie zastąpi. No to prawda, ale kaszanka i tak dobra A dlaczego odtłuszczony?.Dietetyczna miała być .? Dietetyczna nie, podgardle dość tłuste było, więc nie chciałem przesadzać z dodatkiem kotłowego Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-495281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 6 Maja 2016 Arku mistrzu - ja do kaszany też wątrobę gotuję i kroję w kostkę , bo jak surową dodać by kaszanka była z niespodzianką ? Wyszła by kaszanka brunszwicka . Płucek nie dodaję od kiedy kolega z kieleckiego nauczył mnie jak się robi płucka a'la gulasz - zajebiaszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-495282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 6 Maja 2016 kaszanka była z niespodzianką ? Niespodzianka musi być, fajnie się taką kaszaneczkę gryzie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-495284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 6 Maja 2016 bo jak surową dodać by kaszanka była z niespodzianką ? Heniu nie pie........... głupot.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-495285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 6 Maja 2016 Tak po Zbójnicku - to mogę Ci tą przystawkę przesłać daj adres na priwa Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-495286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 6 Maja 2016 Jak zwykle odezwał się krytykant ,który uważa że tylko jego wyroby są najlepsze.Dodawanie płucek ,to przemysłowa produkcja kaszanki(wychodzi taniej) Ja też parzę wątrobę,bo gotowanie nie wchodzi w rachubę.Głowę wieprzową dawno nie widziałem w sklepach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-495289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 6 Maja 2016 Jak zwykle odezwał się krytykant ,który uważa że tylko jego wyroby są najlepsze A skąd u Ciebie ta agresja.Mylisz się.Nie sądzę , że są najlepsze, ale kaszanka z przewagą skór a nie mięsa mnie nie pasi. Dodawanie płucek ,to przemysłowa produkcja kaszanki(wychodzi taniej) Bzdury piszesz.Płuca nie służą w kaszance jako wypełniacz tylko do czegoś innego.Jak nie wiesz do czego to nie zabieraj głosu. Ja też parzę wątrobę,bo gotowanie nie wchodzi w rachubę. Tego to już zupełnie nie rozumiem.Czy uważasz ,że wątroba parzona dwukrotnie jest lepsza od tej parzonej raz. Głowę wieprzową dawno nie widziałem w sklepach. Ta że nie widziałeś nie znaczy , że kaszanka na głowiźnie jest lepsza od tej bez. Pozdrawiam i życzę smacznego. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-495290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 6 Maja 2016 Arkadiusz- uwielbiam dobrą kaszankę - niestety u mnie w domu zwykle sam ja jadam - ale jak jest to możliwe i będziesz mógł zrobić ze 2 kg więcej - daj znać na prw. chętnie kupię. Mam wszak niedaleko:) Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-495291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 6 Maja 2016 kaszanka z przewagą skór a nie mięsa mnie nie pasi. Coś się Tobie pomiętroliło, gdzie wyczytałeś, że u mnie jest przewaga skórek nad mięsem I tak grzecznie. To co Tobie nie pasi, nie znaczy, że ma nie pasić wszystkim. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-495293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 6 Maja 2016 Kol. Arkadiusz przekręca czyjeś wypowiedzi.Wcale nie pisałem,że wątrobę należy parzyć dwa razy.Woda po gotowaniu płucek jest smierdząca,dlatego płucka nie uważam za rarytas.Glowa wieprzowa a szczególnie maski z głów są najlepsze do kaszanki,tylko ,nie zawsze można kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-495296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 6 Maja 2016 Nestor, ja głowy kupuję w markecie Dino, mają cały czas w sprzedaży, może u Ciebie jest taki market ?Mi się nie chciało zbójowozu odpalać i jechać do Dino, bliżej miałem do mięsnego naprzeciwko po golonkę. Co dziwne firmowy sklep mięsny z zakładów mięsnych, a głów wp nie mają, nawet zamówić nie można. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-495297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 6 Maja 2016 (edytowane) Coś się Tobie pomiętroliło, gdzie wyczytałeś, że u mnie jest przewaga skórek nad mięsem Przepraszam źle się wyraziłem, .Duża ilość byłaby zwrotem właściwym. To co Tobie nie pasi, nie znaczy, że ma nie pasić wszystkim.. Ja nie pisałem , że ma pasić wszystkim.Napisałem swoją opinię , ale jeśli sobie nie życzysz nie będę już pisał w Twoich tematach . Wcale nie pisałem,że wątrobę należy parzyć dwa razy A co pisałeś bo już się gubię . cyt.Ja też parzę wątrobę. a drugi raz to w kaszance bo chyba kaszankę parzysz po nabiciu. Arkadiusz- uwielbiam dobrą kaszankę Jak widzisz dobra to pojęcie względne, ale zawsze jestem otwarty na nowe wyzwania.Jak będę robił to się odezwę chyba, że masz takie parcie to może być pakowana próżniowo i mrożona.Taką mam od ręki.Jak będziesz zainteresowany to zapraszam na PW. P.SNa tym kończę dyskurs o kaszance.Pozdrawiam Edytowane 6 Maja 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/9/#findComment-495298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.