Zbój Madej Opublikowano 16 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #426 Opublikowano 16 Maja 2019 (edytowane) Mogłem to zrobić wczoraj, ale nie na wszystko wystarcza czasu Tak to u mnie mniej więcej wyglądało: "Salceson wg Zbója" głowa wp – pół lub dwie połówkiserca wp – 2, ale niekoniecznietylne golonki wp – 2, może być jedna, lub ze trzy przednieuszy wp - 4-6 sztskórki wp - 1 kg mielone na siatce 4mmozory wp – 3-4, ale niekonieczniemięso z całej kości karkowej mielone na siatce 4 mmReszta krojona w kostkęRosół z gotowania mięs - dodaję tyle, żeby prawie zakryło mięsa w pojemniku, w którym będę wsio mieszał peklosól:ja daję 110g p-soli na litr wody na kg składników z kością przyprawy:pieprz - 2.5g/kgkminek - 3g/kgczosnek - 10g/kgmajeranek - 1g/kg Składniki w solance pływają 4 doby, ozorów nie nastrzykuję, głowę rozcinam na policzki, lepiej solanka "wchodzi", serce nacięte na pół. Ja osobiście wsio zagotowuję i gotuję na maluśkim ogniu około 2.5 godz. Woda w garze pyrka tak jak rosół Można parzyć jak zalecają prawidła, ale czas parzenia jest dłuższy. Mi pasuje maluśkie gotowanie. Jakbym miał podgardle to bym dodał. Oprócz skóry i mięsa z karku, które jest mielona, pozostały towar kroję w kostkę różnej wielkości, tak, żeby swobodnie farsz wchodził do kątnicy. Mięsa u mnie ważyły 4.67 kg. I do tego dodałem około 2.25L rosołu z gotowania składników.Po "nadzianiu" kątnic wkładam je do garów z wodą o temp. 80-85st.C. Staram się trzymać temp. parzenia 80st.C i tak parzę, w zależności od wielkości kątnic, jakieś 75-90 min. Po parzeniu kątnice idę pod bieżącą wodę, ALE nie odrazu zimną, najpierw lekko ciepła, lekko letnia i dopiero zimna, tak coby kątnice nie popękały. Pod bieżącą wodą trzymam 10-15 min. Następnie wynoszę do chłodnego pomieszczenia. Salcesony przewracam co kilkanaście minut, celem bardziej równomiernego ułożenia się składników w kątnicy. Przewracam tak kilka razy, aż zacznie salceson dobrze tężeć. Pod koniec przyciskam deską, "czymś" obciążam i do lodówki do całkowitego wystudzenia.Na drugi dzień można jeść.Przepisów na salcesony mnóstwo, dodawane są różne składniki. Dla mnie osobiście najważniejsze są głowa, uszy wp i duuuużo kminku. To co napisałem to nie każdemu musi się podobać :D To jest wyrób ze składników, które akurat miałem pod ręką i do których miałem dostęp w sklepie. Edytowane 16 Maja 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-631555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #427 Opublikowano 16 Maja 2019 Wojtek prima sort... Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-631557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #428 Opublikowano 16 Maja 2019 (edytowane) nie każdemu musi się podobaćBo to Ci wyszło jakieś takie nawet trudno nazwać niektórzy mówią : Takie po Zbóju fest Edytowane 16 Maja 2019 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-631560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #429 Opublikowano 16 Maja 2019 Czemu dociskasz w foremkach.?Robiąc w ten sposób słabo Ci się prasuje.Ja kładę na tacę dwa obok siebie,na wierz deska i obciążenie.W ten sposób nie ma ograniczenia bo bokach i lepiej się prasuje. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-631574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #430 Opublikowano 16 Maja 2019 Czemu dociskasz w foremkach.?Robiąc w ten sposób słabo Ci się prasuje Było oki. Salcesony wystawały ponad brzegi blachy i dobrze je sprasowało, deska jest większa od blachy.Nie dociskałem salcesonów w keksówkach.Salceson w przekroju to jeden z keksówki, dlatego widać boki prawie proste Salcesony z dużej blachy ładnie się sprasowały. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-631579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #431 Opublikowano 17 Maja 2019 Salceson z uchem ładnie wygląda w przekroju ,ale u nas ten rarytas[ucho] raczej nie do kupienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-631618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #432 Opublikowano 17 Maja 2019 Wojtku, bardzo ładny wyrób... napewno smakuje tak dobrze jak wygląda. Mnie osobiście jeszcze to czeka.... Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-631621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #433 Opublikowano 17 Maja 2019 Mnie osobiście jeszcze to czeka. No to czas działać Witek, przecież to lepsze od szynki A przepisów na cwaniaka mnóstwo Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-631630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #434 Opublikowano 17 Maja 2019 przecież to lepsze od szynki Wiem Wojtku, tylko kto to ma jeść, dopiero co zrobiłem białą kaszankę i to ona musi najpierw zniknąć.Ale następnym razem napewno będzie salceson. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-631633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 19 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #435 Opublikowano 19 Maja 2019 salcesonik pierwsza klasa Cytuj Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-631717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #436 Opublikowano 16 Czerwca 2019 (edytowane) Piątkowo-Sobotnie dreptanie głowa wp - 2 połówkinogi wp - 2 przednie, cięte z kawałkiem golonkiozory wp - 3 szt.serca wp - 2 szt.ucho wp - 6 szt.mięso z kości kawrk. wp - około 0.8 kgskórka wp - 0.9 kgrosół z gotowania towaru - chyba 2.7 L Suchego towaru wyszło 5.25 kg.Proces produkcji tak jak tu:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zboja/?p=631555 Pozostałe sztuki jutro "letko" podwędzam pierwszy raz Edytowane 16 Czerwca 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-633258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #437 Opublikowano 16 Czerwca 2019 jutro "letko" podwędzam Letko Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-633259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #438 Opublikowano 16 Czerwca 2019 Pozostałe sztuki jutro "letko" podwędzam pierwszy raz Co chcesz podwędzać? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-633260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #439 Opublikowano 16 Czerwca 2019 (edytowane) Salcesoniki, poza tym, przekrojonym. Edytowane 16 Czerwca 2019 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-633261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #440 Opublikowano 16 Czerwca 2019 Co chcesz podwędzać? Salceson.Kiedyś kiedyś u pis'a w temacie czytałem, że on salcesony podwędzał zimnym dymem.Jeszcze salcesonów nie poddymiełem, jest teraz okazja. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-633262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #441 Opublikowano 16 Czerwca 2019 Salcesoniki, Wg mnie jest za wysoka temperatura na zimne wędzenie.Taki zabieg może być niebezpieczny ponieważ podroby zawierają najwięcej glikogenu i całość może się skwasić.W każdym razie ja odradzam.Podwędzałam ale o chłodnej porze roku. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-633264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #442 Opublikowano 16 Czerwca 2019 bardzo ladny salceson :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-633265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #443 Opublikowano 16 Czerwca 2019 Wg mnie jest za wysoka temperatura na zimne wędzenie. Jak rano w spiżarni będzie 15-16st.C to będę poddymiał, jak będzie za duża to pakuję i zamrażam. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-633268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #444 Opublikowano 16 Czerwca 2019 Piątkowo-Sobotnie dreptanie Wojtek ..... dobrze że mam jeszcze kawałek swojego bo by mi język do tyłeczka uciekł . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-633269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #445 Opublikowano 16 Czerwca 2019 dobrze że mam jeszcze kawałek swojego No to smacznego :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-633271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #446 Opublikowano 16 Czerwca 2019 Jak rano w spiżarni będzie 15-16st.C to będę poddymiał, To Wojtku żyjemy chyba na innej planecie. U mnie o 5:00 rano jest 22 st, o 8:00 już 26 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-633274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #447 Opublikowano 16 Czerwca 2019 Nie warto ryzykować z tak ładnym salcesonem .Podzielam stanowisko Ani,że za gorąco na podwędzanie salcesonu,ale Ty zawsze chodzisz własnymi ścieżkami to powodzenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-633276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #448 Opublikowano 16 Czerwca 2019 U mnie o 5:00 rano jest 22 st, o 8:00 już 26 U mnie dzisiaj jest deko chłodniej...teraz 23 stPoprzedniej nocy, o godz 1 było 25 st Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-633277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #449 Opublikowano 16 Czerwca 2019 U mnie w nocy ma być 12st.C.Dobra, posłucham Waszych porad, nie zadymiam. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-633278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #450 Opublikowano 16 Czerwca 2019 12C na dworze,dym też nie jest zimny.Popieram Twoją decyzję.Jak koniecznie chcesz to zrobić to zrób to zimą Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-633280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.