Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mogłem to zrobić wczoraj, ale nie na wszystko wystarcza czasu :cool:

Tak to u mnie mniej więcej wyglądało:

 

"Salceson wg Zbója"

 

głowa wp – pół lub dwie połówki

serca wp – 2, ale niekoniecznie

tylne golonki wp – 2, może być jedna, lub ze trzy przednie

uszy wp - 4-6 szt

skórki wp - 1 kg mielone na siatce 4mm

ozory wp – 3-4, ale niekoniecznie

mięso z całej kości karkowej mielone na siatce 4 mm

Reszta krojona w kostkę

Rosół z gotowania mięs - dodaję tyle, żeby prawie zakryło mięsa w pojemniku, w którym będę wsio mieszał

 

peklosól:

ja daję 110g p-soli na litr wody na kg składników z kością

 

przyprawy:

pieprz - 2.5g/kg

kminek - 3g/kg

czosnek - 10g/kg

majeranek - 1g/kg

 

Składniki w solance pływają 4 doby, ozorów nie nastrzykuję, głowę rozcinam na policzki, lepiej solanka "wchodzi", serce nacięte na pół. Ja osobiście wsio zagotowuję i gotuję na maluśkim ogniu około 2.5 godz. Woda w garze pyrka tak jak rosół Można parzyć jak zalecają prawidła, ale czas parzenia jest dłuższy. Mi pasuje maluśkie gotowanie. Jakbym miał podgardle to bym dodał. Oprócz skóry i mięsa z karku, które jest mielona, pozostały towar kroję w kostkę różnej wielkości, tak, żeby swobodnie farsz wchodził do kątnicy. Mięsa u mnie ważyły 4.67 kg. I do tego dodałem około 2.25L rosołu z gotowania składników.

Po "nadzianiu" kątnic wkładam je do garów z wodą o temp. 80-85st.C. Staram się trzymać temp. parzenia 80st.C i tak parzę, w zależności od wielkości kątnic, jakieś 75-90 min. Po parzeniu kątnice idę pod bieżącą wodę, ALE nie odrazu zimną, najpierw lekko ciepła, lekko letnia i dopiero zimna, tak coby kątnice nie popękały. Pod bieżącą wodą trzymam 10-15 min. Następnie wynoszę do chłodnego pomieszczenia. Salcesony przewracam co kilkanaście minut, celem bardziej równomiernego ułożenia się składników w kątnicy. Przewracam tak kilka razy, aż zacznie salceson dobrze tężeć. Pod koniec przyciskam deską, "czymś" obciążam i do lodówki do całkowitego wystudzenia.

Na drugi dzień można jeść.

Przepisów na salcesony mnóstwo, dodawane są różne składniki. Dla mnie osobiście najważniejsze są głowa, uszy wp i duuuużo kminku. To co napisałem to nie każdemu musi się podobać :D :D To jest wyrób ze składników, które akurat miałem pod ręką i do których miałem dostęp w sklepie.

 

post-41817-0-71776900-1557987605_thumb.jpgpost-41817-0-19644900-1557987607_thumb.jpgpost-41817-0-28741500-1557987608_thumb.jpgpost-41817-0-27104300-1557987609_thumb.jpgpost-41817-0-13449300-1557987610_thumb.jpgpost-41817-0-00591200-1557987611_thumb.jpgpost-41817-0-11855300-1557987612_thumb.jpgpost-41817-0-27173500-1557987613_thumb.jpg

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-631555
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 482
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

nie każdemu musi się podobać

Bo to Ci wyszło jakieś takie nawet trudno nazwać niektórzy  mówią : Takie po Zbóju fest  :thumbsup:  :clap:

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-631560
Udostępnij na innych stronach

Czemu dociskasz w foremkach.?Robiąc w ten sposób słabo Ci się prasuje.Ja kładę na tacę dwa obok siebie,na wierz deska i obciążenie.W ten sposób nie ma ograniczenia bo bokach i lepiej się prasuje.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-631574
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czemu dociskasz w foremkach.?Robiąc w ten sposób słabo Ci się prasuje

Było oki. Salcesony wystawały ponad brzegi blachy i dobrze je sprasowało, deska jest większa od blachy.

Nie dociskałem salcesonów w keksówkach.

Salceson w przekroju to jeden z keksówki, dlatego widać boki prawie proste :D

Salcesony z dużej blachy ładnie się sprasowały.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-631579
Udostępnij na innych stronach

Wojtku, bardzo ładny wyrób... :thumbsup: napewno smakuje tak dobrze jak wygląda. Mnie osobiście jeszcze to czeka.... :)

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-631621
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mnie osobiście jeszcze to czeka.

No to czas działać Witek, przecież to lepsze od szynki :D

A przepisów na cwaniaka mnóstwo :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-631630
Udostępnij na innych stronach

 

 

przecież to lepsze od szynki
 

Wiem Wojtku,  :thumbsup:  tylko kto to ma jeść, dopiero co zrobiłem białą kaszankę  :D  i to ona musi najpierw zniknąć.

Ale następnym razem napewno będzie salceson.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-631633
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Piątkowo-Sobotnie dreptanie :cool:

 

głowa wp - 2 połówki

nogi wp - 2 przednie, cięte z kawałkiem golonki

ozory wp - 3 szt.

serca wp - 2 szt.

ucho wp - 6 szt.

mięso z kości kawrk. wp - około 0.8 kg

skórka wp - 0.9 kg

rosół z gotowania towaru - chyba 2.7 L

 

Suchego towaru wyszło 5.25 kg.

Proces produkcji tak jak tu:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zboja/?p=631555

 

post-41817-0-82305600-1560707552_thumb.jpg

 

Pozostałe sztuki jutro "letko" podwędzam :D pierwszy raz :cool:

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-633258
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pozostałe sztuki jutro "letko" podwędzam pierwszy raz

Co chcesz podwędzać? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-633260
Udostępnij na innych stronach

Salcesoniki, poza tym, przekrojonym.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-633261
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co chcesz podwędzać?

Salceson.

Kiedyś kiedyś u pis'a w temacie czytałem, że on salcesony podwędzał zimnym dymem.

Jeszcze salcesonów nie poddymiełem, jest teraz okazja.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-633262
Udostępnij na innych stronach

 

 

Salcesoniki,

Wg mnie jest za wysoka temperatura na zimne wędzenie.

Taki zabieg może być niebezpieczny  ponieważ podroby zawierają najwięcej glikogenu i całość może się skwasić.

W każdym razie ja odradzam.

Podwędzałam ale o chłodnej porze roku.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-633264
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wg mnie jest za wysoka temperatura na zimne wędzenie.

Jak rano w spiżarni będzie 15-16st.C to będę poddymiał, jak będzie za duża to pakuję i zamrażam.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-633268
Udostępnij na innych stronach

 

 

Piątkowo-Sobotnie dreptanie :cool:

 

 

Wojtek  :thumbsup::clap:  ..... dobrze że mam jeszcze kawałek swojego bo by mi język do tyłeczka uciekł . :D:)

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-633269
Udostępnij na innych stronach

 

 

dobrze że mam jeszcze kawałek swojego

No to smacznego :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-633271
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak rano w spiżarni będzie 15-16st.C to będę poddymiał,

To Wojtku żyjemy chyba na innej planecie. U mnie o 5:00 rano jest 22 st, o 8:00 już 26  :facepalm:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-633274
Udostępnij na innych stronach

Nie warto ryzykować z tak ładnym salcesonem .Podzielam stanowisko Ani,że za gorąco na podwędzanie salcesonu,ale Ty zawsze chodzisz własnymi ścieżkami to powodzenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-633276
Udostępnij na innych stronach

U mnie w nocy ma być 12st.C.

Dobra, posłucham Waszych porad, nie zadymiam.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-633278
Udostępnij na innych stronach

12C na dworze,dym też nie jest zimny.Popieram Twoją decyzję.Jak koniecznie chcesz to zrobić to zrób to zimą

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5781-wyroby-podrobowe-wg-zb%C3%B3ja/page/18/#findComment-633280
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.