lukial Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Wykonałem krakowską według przepisu ze strony głównej i wyszła rewelacyjna (pieczona nie parzona) 4 sztuki wyniosłem do piwniczki na dojrzewanie, według przepisu 10-16 dni na pewno problemem był brak przewiewu no i brak obserwacji po 10 dniach się przeraziłem i tu moje pytani czy jeszcze coś z tego będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Brak ruchu powietrza i nadmierna wilgotność.Zmyj bardzo dokładnie ciepłą wodą pleśń, obsusz, natłuść i zobaczysz co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 na pewno problemem był brak przewiewu za wysoka wilgotność i zarodniki pleśni w piwnicy. czy jeszcze coś z tego będzie. trzymaj do zimy na grypę jak znalazł. :grin: A tak na poważnie wywal to i odkaź piwnicę. Takie jest moje zdanie. Pozdrawiam. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Też tak uważam. To nie ta pleśń. Dobrze, że wiekszośc uratowałeś.Na przyszłośc zaglądaj do niej codziennie i trzymaj w bardziej odpowiednich warunkach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukial Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Wymyłem we wrzątku zostały plamy kotek będzie zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 hmmm, te czarne plamy…(odkroić), ja wszystkie moje niepowodzenia w kapustę / bigos ładuję, czeba próbować, następnym razem będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Może po zdjęciu osłonki (luźna) coś sie jeszcze da zrobić. Sam musisz sprawdzić organoleptycznie i podjąć decyzję. Ja optuję za przekazaniem kiełbasek pieskom i kotkom. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 :sad: To jest lato :grin: trzeba kontrolować co dziennie co się z wędlinami dzieje a nie doprowadzić do takiego stanu.Kiełbasa widać dobrze zrobiona,ale do śmietnika :sad: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 kotek będzie zadowolonyChyba nie lubisz tego kotka :wink: - uważaj sejm zaostrzył ustawę - :lol: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Pisałem, że w ostateczności mozna dać kotkowi lub pieskowi gdyż, spleśniała osłonka znacznie odstaje od batona, a wewnatrz może być jeszcze dobra karma dla zwierzaków. Trzeba sprawdzić. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harapug Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Pisałem, że w ostateczności mozna dać kotkowi lub pieskowi gdyż, spleśniała osłonka znacznie odstaje od batona, a wewnatrz może być jeszcze dobra karma dla zwierzaków. Trzeba sprawdzić.Ja widzę pleśń POD osłonką, wychodzi na to, że kiełbasa jest "zakażona" i najlepszym wyjściem będzie ją wyrzucić, bez trucia kota czy psa (zwierzaki nie powinny jeść ludzkich wyrobów, przyprawy a przede wszystkim sól jest dla nich zabójcza) :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 I niech tak zrobi. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukial Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Luźna osłonka jest efektem szorowania we wrzątku. Jak widać po zdjęciu osłonki niema pleśni wewnątrz, jedynie zapach jest zmieniony czuć jakby zapach starej wilgotnej szmaty. Wydaje mi się że kotek będzie zachwycony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 czuć jakby zapach starej wilgotnej szmaty To znaczy że pleśń już tam "zapuściła korzenie". Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 czuć jakby zapach starej wilgotnej szmaty To znaczy że pleśń już tam "zapuściła korzenie". Pewnie tak, ale pleśń pleśni nie równa i być może jest to pleśń nieszkodliwa dla człowieka i kota, albo odwrotnie a jest jeszcze kilka innych możliwości. :tongue: Kto wie, może wręcz substancje wyprodukowane przez tę pleśń okażą się pożytecznymi dla zdrowia? Bez badań na to pytanie nie odpowiemy, tak więc decyzja należy do właściciela tej niewątpliwie interesującej kiełbasy! . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modliszqa Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Kto wie, może wręcz substancje wyprodukowane przez tę pleśń okażą się pożytecznymi dla zdrowia? Bez badań na to pytanie nie odpowiemy, tak więc decyzja należy do właściciela tej niewątpliwie interesującej kiełbasy! . Nic nie stoi na przeszkodzie Marku, cobys takie badania przeprowadził Cytuj pozdrawiamJola Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Jak nie wiadomo co to za pleśń, to lepiej sobie odpuścić i poczęstować nią kosz na śmieci.Żal by było gdyby nasz przyjaciel pies czy kot zdychał z jej powodu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukial Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Ja raczej się nie skuszę połowę batonu dostał nasz Klakier, połowę zjadł i gdy synek zaniósł mu kostki ze skrzydełka to się nimi zajął a krakowską zostawił. Wychodzi na to że zachwycony nie był. [ Dodano: Sro 24 Sie, 2011 20:01 ]marek301 napisał/a: Kto wie, może wręcz substancje wyprodukowane przez tę pleśń okażą się pożytecznymi dla zdrowia? Bez badań na to pytanie nie odpowiemy, tak więc decyzja należy do właściciela tej niewątpliwie interesującej kiełbasy! . Nic nie stoi na przeszkodzie Marku, cobys takie badania przeprowadził W celach badawczych Klakier na pewno jedną by oddał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Nie rozumiem tego całego tematu, spleśniałe to wywalić, a nie dyskutować jak uratować lub kogo/co tym nakarmić :???: .A dziwicie się i protestujecie że przemysł i handel „ratują” mięso i wyroby. Co jedynie można podyskutować o tym jak ustrzec się czegoś takiego, ale w sumie tyle o tym było na forum, że jest to powtarzanie po raz kolejny tego samego. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Nie rozumiem tego całego tematu, spleśniałe to wywalić, a nie dyskutować jak uratować lub kogo/co tym nakarmić :???: :clap: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 ...Nie rozumiem tego całego tematu, spleśniałe to wywalić,... Toshiba, gdyby tak każdy "wywalał" to dziś nie byłoby np. serów pleśniowych, czy wielu gatunków wędlin dojrzewających itp. :tongue: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 marek301, Tylko że to są pleśnie szlachetne na serach!I nie szkodzą . Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Toshiba, gdyby tak każdy "wywalał" to dziś nie byłoby np. serów pleśniowych, czy wielu gatunków wędlin dojrzewających itp To nie ta pleśń.Ludzie wkurzacie się ,że Constar odświerza swoje wędliny a tu koledze doradzacie żeby jadł spleśniłe.Paranoja. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Toshiba, gdyby tak każdy "wywalał" to dziś nie byłoby np. serów pleśniowych, czy wielu gatunków wędlin dojrzewających itp.Nie przeginaj w drugą stronę, mięso zgniłe to śmieć, a wędliny dojrzewające to zupełnie inna bajka. Swego czasu było ogromne poruszenie na forum w temacie odświeżania mięsa w jednym sklepie (wcześniej w innym zakładzie produkcyjnym). W sklepie mieli problem "tylko z tym że było obślizgłe) więc myli je i kładli z powrotem do lady. W sumie nic wielkiego w stosunku do wcześniej opisywanego problemu :lol: Natomiast w jednym zakładzie wycofane wyroby ze sklepu poddawali obróbce i pakowali z powrotem do sprzedaży, pewnie jako najnowszą promocje :grin: Jak myślisz, po co to robili??? po prostu szkoda im było kasy. Z tego samego powodu nie oznacza to ze i my mamy to robić, dlatego >>>> WYWALIĆ I KONIEC W sumie to się dziwie jak można w piwnicy wieszać mięso ???? Jak ktoś nie jest pewny czy to odpowiednie miejsce niech weźmie gruby koc, poskłada go i namoczy, powiesić w miejscu gdzie ma zamiar wieszać mięso i niech obserwuje, jeżeli koc wyschnie to i duże prawdopodobieństwo ze i mięso będzie dobrze dojrzewając, a jeżeli stęchnie to i mięso się popsuje. No i na koniec, mięsa / wędliny dojrzewające, to mięsa surowe, mięso poddane obróbce termicznej nie nadaje się do dojrzewania. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Dajcie już spokój bo zaraz jeszcze ktoś kogoś obrazi i po co ?Uważam, że wszystko już zostało powiedziane i koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.