Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wykonałem krakowską według przepisu ze strony głównej i wyszła rewelacyjna (pieczona nie parzona) 4 sztuki wyniosłem do piwniczki na dojrzewanie, według przepisu 10-16 dni na pewno problemem był brak przewiewu no i brak obserwacji po 10 dniach się przeraziłem i tu moje pytani czy jeszcze coś z tego będzie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/
Udostępnij na innych stronach

na pewno problemem był brak przewiewu

za wysoka wilgotność i zarodniki pleśni w piwnicy.

 

czy jeszcze coś z tego będzie.

trzymaj do zimy na grypę jak znalazł. :grin:

 

A tak na poważnie wywal to i odkaź piwnicę.

Takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172575
Udostępnij na innych stronach

Też tak uważam. To nie ta pleśń. Dobrze, że wiekszośc uratowałeś.

Na przyszłośc zaglądaj do niej codziennie i trzymaj w bardziej odpowiednich warunkach.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172577
Udostępnij na innych stronach

Może po zdjęciu osłonki (luźna) coś sie jeszcze da zrobić. Sam musisz sprawdzić organoleptycznie i podjąć decyzję. Ja optuję za przekazaniem kiełbasek pieskom i kotkom.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172588
Udostępnij na innych stronach

:sad: To jest lato :grin: trzeba kontrolować co dziennie co się z wędlinami dzieje a nie doprowadzić do takiego stanu.Kiełbasa widać dobrze zrobiona,ale do śmietnika :sad:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172626
Udostępnij na innych stronach

Pisałem, że w ostateczności mozna dać kotkowi lub pieskowi gdyż, spleśniała osłonka znacznie odstaje od batona, a wewnatrz może być jeszcze dobra karma dla zwierzaków. Trzeba sprawdzić.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172652
Udostępnij na innych stronach

Pisałem, że w ostateczności mozna dać kotkowi lub pieskowi gdyż, spleśniała osłonka znacznie odstaje od batona, a wewnatrz może być jeszcze dobra karma dla zwierzaków. Trzeba sprawdzić.

Ja widzę pleśń POD osłonką, wychodzi na to, że kiełbasa jest "zakażona" i najlepszym wyjściem będzie ją wyrzucić, bez trucia kota czy psa (zwierzaki nie powinny jeść ludzkich wyrobów, przyprawy a przede wszystkim sól jest dla nich zabójcza) :rolleyes:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172674
Udostępnij na innych stronach

I niech tak zrobi.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172675
Udostępnij na innych stronach

Luźna osłonka jest efektem szorowania we wrzątku. Jak widać po zdjęciu osłonki niema pleśni wewnątrz, jedynie zapach jest zmieniony czuć jakby zapach starej wilgotnej szmaty. Wydaje mi się że kotek będzie zachwycony.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172705
Udostępnij na innych stronach

czuć jakby zapach starej wilgotnej szmaty

To znaczy że pleśń już tam "zapuściła korzenie".
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172712
Udostępnij na innych stronach

czuć jakby zapach starej wilgotnej szmaty

To znaczy że pleśń już tam "zapuściła korzenie".

Pewnie tak, ale pleśń pleśni nie równa

i być może jest to pleśń nieszkodliwa dla człowieka i kota,

albo odwrotnie a jest jeszcze kilka innych możliwości. :tongue:

 

Kto wie, może wręcz substancje wyprodukowane

przez tę pleśń okażą się pożytecznymi dla zdrowia? :cool:

 

Bez badań na to pytanie nie odpowiemy,

tak więc decyzja należy do właściciela

tej niewątpliwie interesującej kiełbasy! :cool:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172715
Udostępnij na innych stronach

Kto wie, może wręcz substancje wyprodukowane

przez tę pleśń okażą się pożytecznymi dla zdrowia? :cool:

 

Bez badań na to pytanie nie odpowiemy,

tak więc decyzja należy do właściciela

tej niewątpliwie interesującej kiełbasy! :cool:

.

Nic nie stoi na przeszkodzie Marku, cobys takie badania przeprowadził :cool:

pozdrawiam

Jola

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172719
Udostępnij na innych stronach

Jak nie wiadomo co to za pleśń, to lepiej sobie odpuścić i poczęstować nią kosz na śmieci.

Żal by było gdyby nasz przyjaciel pies czy kot zdychał z jej powodu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172722
Udostępnij na innych stronach

Ja raczej się nie skuszę połowę batonu dostał nasz Klakier, połowę zjadł i gdy synek zaniósł mu kostki ze skrzydełka to się nimi zajął a krakowską zostawił. Wychodzi na to że zachwycony nie był.

 

[ Dodano: Sro 24 Sie, 2011 20:01 ]

marek301 napisał/a:

 

Kto wie, może wręcz substancje wyprodukowane

przez tę pleśń okażą się pożytecznymi dla zdrowia?

 

Bez badań na to pytanie nie odpowiemy,

tak więc decyzja należy do właściciela

tej niewątpliwie interesującej kiełbasy!

.

 

 

Nic nie stoi na przeszkodzie Marku, cobys takie badania przeprowadził

 

W celach badawczych Klakier na pewno jedną by oddał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172724
Udostępnij na innych stronach

Nie rozumiem tego całego tematu, spleśniałe to wywalić, a nie dyskutować jak uratować lub kogo/co tym nakarmić :???: .

A dziwicie się i protestujecie że przemysł i handel „ratują” mięso i wyroby.

 

Co jedynie można podyskutować o tym jak ustrzec się czegoś takiego, ale w sumie tyle o tym było na forum, że jest to powtarzanie po raz kolejny tego samego.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172753
Udostępnij na innych stronach

Nie rozumiem tego całego tematu, spleśniałe to wywalić, a nie dyskutować jak uratować lub kogo/co tym nakarmić :???:

:clap:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172755
Udostępnij na innych stronach

...Nie rozumiem tego całego tematu, spleśniałe to wywalić,...

Toshiba, gdyby tak każdy "wywalał"

to dziś nie byłoby np. serów pleśniowych,

czy wielu gatunków wędlin dojrzewających itp. :tongue:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172764
Udostępnij na innych stronach

Toshiba, gdyby tak każdy "wywalał"

to dziś nie byłoby np. serów pleśniowych,

czy wielu gatunków wędlin dojrzewających itp

To nie ta pleśń.Ludzie wkurzacie się ,że Constar odświerza swoje wędliny a tu koledze doradzacie żeby jadł spleśniłe.Paranoja.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172786
Udostępnij na innych stronach

Toshiba, gdyby tak każdy "wywalał"

to dziś nie byłoby np. serów pleśniowych,

czy wielu gatunków wędlin dojrzewających itp.

Nie przeginaj w drugą stronę, mięso zgniłe to śmieć, a wędliny dojrzewające to zupełnie inna bajka.

Swego czasu było ogromne poruszenie na forum w temacie odświeżania mięsa w jednym sklepie (wcześniej w innym zakładzie produkcyjnym).

W sklepie mieli problem "tylko z tym że było obślizgłe) więc myli je i kładli z powrotem do lady. W sumie nic wielkiego w stosunku do wcześniej opisywanego problemu :lol:

Natomiast w jednym zakładzie wycofane wyroby ze sklepu poddawali obróbce i pakowali z powrotem do sprzedaży, pewnie jako najnowszą promocje :grin:

Jak myślisz, po co to robili??? po prostu szkoda im było kasy. Z tego samego powodu nie oznacza to ze i my mamy to robić, dlatego >>>> WYWALIĆ I KONIEC

 

W sumie to się dziwie jak można w piwnicy wieszać mięso ????

Jak ktoś nie jest pewny czy to odpowiednie miejsce niech weźmie gruby koc, poskłada go i namoczy, powiesić w miejscu gdzie ma zamiar wieszać mięso i niech obserwuje, jeżeli koc wyschnie to i duże prawdopodobieństwo ze i mięso będzie dobrze dojrzewając, a jeżeli stęchnie to i mięso się popsuje.

 

No i na koniec, mięsa / wędliny dojrzewające, to mięsa surowe, mięso poddane obróbce termicznej nie nadaje się do dojrzewania.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5972-krakowska-sucha-sple%C5%9Bnia%C5%82a/#findComment-172787
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.