Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do tych co grzeją grzałką. Ostatnio wychodzą mi kiełbasy z dosyć twardym jelitem po wędzeniu i parzeniu, czy wy tez tak macie ? Wędzę dymogeneratorem wzorowanym na venturze, grzeje do ok. 50 oC czas wędzenia do 10h potem parzenie, kiełbasy wychodzą z taką twardawym trochę jakby sztywnym jelitem tak jakby były pieczone. Próbowałem z deflektorem z blachy nad grzałką i to samo.

Czy to wina jelita czy może grzałka mocniej przypieka jelito jak są niższe temperatury na dworze.

za mała wilgotność w komorze

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

  • Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

za mała wilgotność w komorze

A to akurat to coś czego w komorach powinniśmy zdecydowanie unikać ;)

Skąd Ty kolego Yareka wziąłeś ten czas wędzenia ... ? 10h to możesz na zimno wędzić w temperaturze o jakiej piszesz 4h to świat i ludzie , jak chcesz żeby ładnie pachniało wędzonym po po parzeniu i przestudzeniu jeszcze 2-3h na zimno i będzie OK ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Wędzę dymogeneratorem wzorowanym na venturze, grzeje do ok. 50 oC czas wędzenia do 10h

Ja wędzę w Borniaku i nigdy nie mam problemów , wędliny wychodzą bardzo kruche za równo po parzeniu lub pieczeniu .

Powiedz mi proszę jakie wędliny wędzisz 10 godz..i dlaczego?? :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

dlaczego?wędzę w beczce z deflektorem i bezpośrednim paleniskiem ,

i zawsze po wygrzaniu dokładam wilgotnego drewna,

gdybym tak nie zrobił to jelito właśnie się staje twarde

w zależniści od średnicy kiełbasy i temperatury okolicy wędzę ok 1,5 - 2 godz

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Osuszamy, aby pozbyć się wilgoci, a ty dokładasz mokre drewno żeby była wilgoć.

Trochę się to nawzajem wyklucza.

Może za długo osuszasz i dlatego masz twarde jelito na kiełbasie ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

za mała wilgotność w komorze

E tam mała wilgotność.10h w temp. 50C to wszystko wyjdzie twarde.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

po wygrzaniu dokładam wilgotnego drewna,

gdybym tak nie zrobił to jelito właśnie się staje twarde

To spróbuj tak nie robić bo na twardość jelita to wpływu nie ma a kwacha można wyjąć ;)

"Wilgotne" to pojęcie względne bo nawet suche zrębki wedzarnicze mają wilgotność 12-15% i kolega pisze że używa generatora , Ty masz palenisko bezpośrednie i przy suchym drewnie mógłbyś i pewnie byś miał problem z temperaturą bo beczka duża nie jest a im suchsze drewno tym "kaloryczniejszy opał" i wyższa temperatura ...

Wilgoć przy wedzeniu jest problemem nie przyjacielem ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Nie mam czasu siedzieć przy wędzarni, więc dymogenerator to ideał dla mnie(tylko szkoda mi piwka przy pilnowaniu).

Wędzenie to do 1,5 h to osuszanie, potem jadę do pracy a że blisko mam to podskoczę jeszcze w czasie przerwy i zamieszam kijami. W sumie wychodzi z 10 h. Kiedyś wędziłem w temperaturze do 40 oC ale słabo kolor się łapał teraz jak dochodzi do 50 oC jest szybciej ale w 2-3 h jak tu ktoś napisał to nie złapie koloru chyba żebym do 60-70 oC poleciał(tak mi się wydaje). Wędze to co mi się uda zrobić ale na ogół to są jakieś wędzonki, plus kiełbasa cienka, jak mam wenę to i krakowską lub inne grubsze próbuje.

chłopaki , mam beczkę z wyciętymi fleksą nacięciami na kije - zero szczelności - dym i para uchodzi nimi.Nie mając szczelności nie zakwaszę tą wilgocią wyrobu Wędząc samym suchym to właściwie piekę.Wrzucony kawałek wilgotnego drewna obniża temperaturę (nie mokrego a raczej świeżo ściętego)

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Witam,

 

mam beczkę z wyciętymi fleksą nacięciami na kije - zero szczelności - dym i para uchodzi nimi.

No tak, ale zanim dym ujdzie to najpierw zrobi wędzonki wilgotne, to po co w takim razie proces obsuszania.

A jak będą wędzonki wilgotne to potem to co najgorsze z dymu je oblepi.

Wszystko zaczyna się od marzeń.

 

Pozdrawiam,

 

Wiesiekm

Dziś znów wędziłem, kiełbasa jeszcze nie wystygła po parzeniu a widzę że będzie twarde jelito.

Teraz nie przekraczałem 35 oC wędziłem około 8h. Obracałem kije po 3h to kiełbasa była nierówno uwędzona ale już się czuło że jelito robi się twarde. Mi się wydaje że to grzałka tak przypala to jelito, następnym razem termometr będzie wisiał na kiju tak jak kiełbasa może przy ściankach jest niższa temperatura i mi wskazuje za niską temperaturę.

...kiełbasa... nie przekraczałem 35 oC wędziłem około 8h.

8 h :shock: na kiełbaskę to chyba .... :rolleyes: .... za dużo .
Pozdrawiam Wirus.

Teraz nie przekraczałem 35 oC wędziłem około 8h

Znowu suszyłeś nie wędziłeś Ty czytałeś co Ci tu pisaliśmy o Twoich czasach ? ... czy jesteś empirystą tak od A do Z ?

 

PS

A kontrolę rozkładu temperatury w wędzarni to się robi przy pierwszym uruchomieniu zebyś wiedział co i jak.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Nie wiem czemu ale wiele osob pisalo o czasie wedzenia a Ty dalej swoje 8 godzin.Obnizyles co prawda o 2 ale to i tak duzo za duzo.

Czytaj uwaznie posty caly czas ja suszysz w niskiej temperaturze ot tyle.Skad ta ilosc czasu?????............nie mam pojecia skadzes wytrzasnal.

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Mogę podejrzewać, że yareka ma dym, ale i duży przewiew w wędzarni.

Inaczej nie rozumiem.

yareka możesz wkleic zdjęcia wędzarni podczas wędzenia ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Witam,

 

mam beczkę z wyciętymi fleksą nacięciami na kije - zero szczelności - dym i para uchodzi nimi.

No tak, ale zanim dym ujdzie to najpierw zrobi wędzonki wilgotne, to po co w takim razie proces obsuszania.

A jak będą wędzonki wilgotne to potem to co najgorsze z dymu je oblepi.

po 8 latach dowiedziiałem się o COŚ TAM dzięki

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Nie wiem czemu ale wiele osob pisalo o czasie wedzenia a Ty dalej swoje 8 godzin.Obnizyles co prawda o 2 ale to i tak duzo za duzo.

Czytaj uwaznie posty caly czas ja suszysz w niskiej temperaturze ot tyle.Skad ta ilosc czasu?????............nie mam pojecia skadzes wytrzasnal.

Próbowałem ;)

Napisałem że już po 3h sprawdzałem i czułem że się robi sztywne jelito a kiełbasa była z białymi miejscami, taka niedowędzona.

Nie chce żeby była taka jak niektóre swojskie taka bardzo jasna, ledwo przydymiona.

Już napisałem długość wędzenia jest spowodowana brakiem czasu ;)

Co do wędzarni to taka prowizorka, zbita skrzynka przykrywam wiekiem z zostawionym po każdej stronie przerwami po około 1-1.5 cm. Kiedyś robiłem taki niby odprowadzenia dymu z rury spiro ale były tylko skropliny z tego a że wszystko jest na zewnątrz to mi to ryba gdzie dymi ;)

Wcześniej dymiłem do 6 h w tradycyjnej wędzarni i nic nie było twarde. Teraz kupię jelita u Mira i spróbuje na jego kiedyś było oki to może i teraz.

 

Kiełbasa jest smaczna tylko ma takie jelito trochę twardawe, tak strzela jak się ja przełamuje i jak się trafi puste miejsce to jest jelito szeleszczące jak podpiekana.

  • 8 lat później...

Żeby nie robić nowego wątku chciałbym podpytać tutaj jak oceniacie smak wędzonek z wędzarni z paleniskiem tradycyjnym (kibelek) a elektrycznej ? Są wyczuwalne różnice na minus dla wędzarni elektrycznej?

Pozdr, Łukasz

Ja wedze w wedzarni z kanalem ,  bezposrednia (bez stropu ) i na zimno (czesto)  za pomoca  Sparbrand.

 

W wedzeniu na cieplo z kanalem czy bezposrednio to z mojego punktu widzenia bez roznic smakowych,na zimno to inna bajka smakowa.

Ps. Zeby to ocenic trzeba miec te mozliwosci wedzenia w takowych wedzarniach, ja mam tez " elektryka " ,ale raczej nie uzywany  wiec nie moge na ten temat nic napisac

pozdrowienia Olek.P
Miałem chyba ze cztery wędzarnie z kanałem.Teraz mam elektryka i dymogenerator.W elektryku musisz dłużej wędzić i w górnej granicy temperatury,ale smak jest w zasadzie porównywalny.Obecnie nie zamienił bym na kanałówkę.Elektryk jest prawie bezobsługowy.Nastawiem na noc i rano jak wstaję mam gotowe wędzonki do dalszej obróbki. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Miałem chyba ze cztery wędzarnie z kanałem.Teraz mam elektryka i dymogenerator.W elektryku musisz dłużej wędzić i w górnej granicy temperatury,ale smak jest w zasadzie porównywalny.Obecnie nie zamienił bym na kanałówkę.Elektryk jest prawie bezobsługowy.Nastawiem na noc i rano jak wstaję mam gotowe wędzonki do dalszej obróbki.

Porównywalny tzn taki sam, lepszy, gorszy? :) Elektryka muszę kupić bo brak mi czasu żeby zrobić samemu. Nie mam od kogo spróbować bo wszyscy których znam wędzą tradycyjnie.

Pozdr, Łukasz
Porównywalny tzn taki sam, lepszy, gorszy?

  

Każdy z nas ma inny zmysł smaku więc definitywnie nie mogę odpowiedzieć na tak zadane pytanie.Dym z dymogeneratora ma mniej związków smolistych bo smoła ścieka do pojemnika. Trzeba dłużej wędzić dymogeneratorem niż z paleniska.Z paleniska wędziłem mieszanką drewna od olszyny po owocowe.Teraz używam tylko wiórków olchowo bukowych to i smak jest nieco inny., ale nie znaczy że gorszy.Zbyt mocne nasycenie dymem też nie jest korzystne bo daje posmak goryczki.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Żeby mieć czyste sumienie przeczytaj tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17832-rex-c100-c900-a-mo%C5%BCe-ch102/page-3?do=findComment&comment=691763od postu 47

Ale jest tu wieeeeelu "elektryków" którzy sobie chwalą. Np. u Arka często czytam że wstawia na noc i rano ma wędzonki, a ja po godzinie od puszczenia dymy stoję częściej przy wędzarni niż przy palenisku tradycyjnym.

Kilkukrotnie zdarzyło mi się uwędzić bez problemów i rzeczywiście wtedy była to bajka

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

wędziłem dymogeneratorem zakupionym na OLX już kilka razu na zimno więc mniej więcej znam obsługę dymogeneratora i jakie problemy może ewentualnie sprawiać. Najbardziej zależy mi na jakości wędlin. W kibelka wychodzą wyborne i raczej lubie mocny smak bo wędzę bardzo długo. Nie chciałbym się wykosztować na elektryka i później pluć w brode, że wędzonki już nie te :D wtedy będzie płacz :D

Pozdr, Łukasz

Dlatego ja robię "hybrydę" (sprawdzi się nawet gdy braknie prądu :D )

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.