Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, szrekPL napisał(a):

jaki ser zastosowałeś

Gouda pokrojona tak 6x6mm 😁. Kiełbasa była parzona i nie było żadnych podcieków , a tego się obawiałem . Ser przed mieszaniem mocno schłodziłem . 

 

18 minut temu, BazylWidzew napisał(a):

Ładniutka

I ładniutko smakuje . Obawiałem się tej papryki , a spoko fajny dodatek . 

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1022692
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Yerba napisał(a):

Kiełbasa była parzona i nie było żadnych podcieków , a tego się obawiałem . Ser przed mieszaniem mocno schłodziłem . 

Na tym etapie miałem dokładnie tak samo, ser wytapiał się dopiero na grillu tzn płynął po przekrojeniu kiełby bo na ruszcie nie pękała i nic w sumie się nie działo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1022702
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, szrekPL napisał(a):

wytapiał się dopiero na grillu tzn płynął po przekrojeniu

Jest to normalne natomiast poszukaj twardego sera do takich wyrobów żeby jak najbardziej ograniczyć wyciek po przekrojeniu.

7 godzin temu, szrekPL napisał(a):

na ruszcie nie pękała i nic w sumie się nie działo.

Niby dlaczego kiełbasa miała by pękać w miejscach gdzie znajdował się ser?

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1022727
Udostępnij na innych stronach

22 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

poszukaj twardego sera do takich wyrobów

Właśnie o to mi chodziło, zrobiłem wg przepisu chociaż pod nim były sugestie odnośnie twardości sera... 

 

23 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

Niby dlaczego kiełbasa miała by pękać

Bo została rzucona na jak dla mnie zbyt wysoką temp i myślałem że to spowoduje że może pęknie. Tak przynajmniej mi się wydawało. :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1022733
Udostępnij na innych stronach

26 minut temu, szrekPL napisał(a):

Bo została rzucona na jak dla mnie zbyt wysoką temp i myślałem że to spowoduje że może pęknie.

Nie ma obaw nazwijmy to w przypadku "zwykłych kiełbas grillowych". Pękanie jelita może następować w trakcie obkurczania włókien, odparowaniu oraz przy twardej i bardzo mocno nadziane kiełbasie, natomiast nie obrazu po położeniu na gorącym ruszcie. Ten proces jak każdy potrzebuję czasu.  

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1022737
Udostępnij na innych stronach

27 minut temu, szrekPL napisał(a):

sugestie odnośnie twardości sera... 

Sugestie bardzo dobre podczas następnej produkcji po wymieszaniu farszu z przypawami podziel farsz na kilka porcji i wtedy dodaj kilka różnych gatunków sera. Po takim teście ocenisz topliwości i smak.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1022744
Udostępnij na innych stronach

41 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Sugestie bardzo dobre

Bardzo bardzo, ale mus był sprawdzić na własnej skórze, następnym razem zastosuje ser salami (ta gouda w sumie mi nie przeszkadzała) dziękuję :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1022749
Udostępnij na innych stronach

Gril swoje , ale do napoi coś na zimno . Dziś pasztet . Dwa upieczone , dwa zamrożone na " zaś " 😁A jutro ...

20250710_204436.jpg

20250710_222802.jpg

  • Like 2
  • Upvote 1

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1023112
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, gruby7074 napisał(a):

mrozisz" surowe"pasztety?

Do tej pory nie mroziłem , ale skorzystałem z porady JackaC , który mrozi i piecze bez rozmrażania . Jadłem jego pasztety i są super .

3 godziny temu, gruby7074 napisał(a):

Nie kruszą się po upieczeniu?

Raczej kruszyły się te upieczone .

13 godzin temu, Yerba napisał(a):

A jutro ...

Czyli dziś ... galat , galart , zimne nóżki i studzina w zależności od rejonu w którym się to robi 😁

20250711_091818.jpg

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1023195
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.