Grzewlod Opublikowano 9 Lipca Zgłoś Udostępnij #476 Opublikowano 9 Lipca (edytowane) 26 minut temu, szrekPL napisał(a): Bo została rzucona na jak dla mnie zbyt wysoką temp i myślałem że to spowoduje że może pęknie. Nie ma obaw nazwijmy to w przypadku "zwykłych kiełbas grillowych". Pękanie jelita może następować w trakcie obkurczania włókien, odparowaniu oraz przy twardej i bardzo mocno nadziane kiełbasie, natomiast nie obrazu po położeniu na gorącym ruszcie. Ten proces jak każdy potrzebuję czasu. Edytowane 9 Lipca przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1022737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Lipca Zgłoś Udostępnij #477 Opublikowano 9 Lipca 27 minut temu, szrekPL napisał(a): sugestie odnośnie twardości sera... Sugestie bardzo dobre podczas następnej produkcji po wymieszaniu farszu z przypawami podziel farsz na kilka porcji i wtedy dodaj kilka różnych gatunków sera. Po takim teście ocenisz topliwości i smak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1022744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Lipca Zgłoś Udostępnij #478 Opublikowano 9 Lipca 41 minut temu, Grzewlod napisał(a): Sugestie bardzo dobre Bardzo bardzo, ale mus był sprawdzić na własnej skórze, następnym razem zastosuje ser salami (ta gouda w sumie mi nie przeszkadzała) dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1022749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 10 Lipca Autor Zgłoś Udostępnij #479 Opublikowano 10 Lipca Gril swoje , ale do napoi coś na zimno . Dziś pasztet . Dwa upieczone , dwa zamrożone na " zaś " 😁A jutro ... 2 1 Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1023112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 11 Lipca Zgłoś Udostępnij #480 Opublikowano 11 Lipca Dobrze zrozumiałem😋mrozisz" surowe"pasztety?Nie kruszą się po upieczeniu?Za wyrób👍 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1023164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 11 Lipca Autor Zgłoś Udostępnij #481 Opublikowano 11 Lipca 3 godziny temu, gruby7074 napisał(a): mrozisz" surowe"pasztety? Do tej pory nie mroziłem , ale skorzystałem z porady JackaC , który mrozi i piecze bez rozmrażania . Jadłem jego pasztety i są super . 3 godziny temu, gruby7074 napisał(a): Nie kruszą się po upieczeniu? Raczej kruszyły się te upieczone . 13 godzin temu, Yerba napisał(a): A jutro ... Czyli dziś ... galat , galart , zimne nóżki i studzina w zależności od rejonu w którym się to robi 😁 Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1023195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 14 Lipca Autor Zgłoś Udostępnij #482 Opublikowano 14 Lipca Dziś w Lidlu zakupiłem nową pakowarkę Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1023606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 14 Lipca Zgłoś Udostępnij #483 Opublikowano 14 Lipca To która to już ? 😉 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1023668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 14 Lipca Autor Zgłoś Udostępnij #484 Opublikowano 14 Lipca 6 minut temu, MariuszB napisał(a): To która to już ? Spokojnie to nr 3 , ale pierwsza uległa awarii 😁.Teraz mam jedną w domu , a jedną w "pracowni" . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1023671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 6 Września Autor Zgłoś Udostępnij #485 Opublikowano 6 Września Idąc w ślady BazylWidzew też upiekłem 😁 1 1 Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1033281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 1 Października Autor Zgłoś Udostępnij #486 Opublikowano 1 Października A dziś z racji zakupu parówek ( takich jak w Napoleonowie ) zostałem obdarowany wyrobami pierwszej klasy szyneczką z tłuszczykiem . Co prawda Szczepan twierdzi ,że to dopiero pierwsze próby nad nowym wyrobem , ale chciałbym , żeby moje pierwsze wyroby były tej klasy . Wykonane w dwóch wersjach mniej i bardziej słone , parzone i podpiekane . Wstawiam zdjęcie , ale ono nie do końca odzwierciedla jakość produktu. 2 1 Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1038482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Października Zgłoś Udostępnij #487 Opublikowano 1 Października Godzinę temu, Yerba1 napisał(a): próby nad nowym wyrobem Brawo Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1038494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 1 Października Zgłoś Udostępnij #488 Opublikowano 1 Października Włodku. Piękne wyroby. 3 godziny temu, Yerba1 napisał(a): zdjęcie , ale ono nie do końca odzwierciedla jakość produktu. ale soczystość i kolor po wędzeniu, na zdjęciu bardzo ładnie widać.😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1038508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 2 Października Zgłoś Udostępnij #489 Opublikowano 2 Października 9 godzin temu, Yerba1 napisał(a): Co prawda Szczepan twierdzi ,że to dopiero pierwsze próby Moim skromnym zdaniem to mięsień półbłoniasty z tłuszczem jest najsmaczniejszy elementem szynki. Brawo Szczepan na taki rarytas nie zabraknie chętnych. Szczepan "puszczasz" szynkę przez masownice? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1038521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 2 Października Zgłoś Udostępnij #490 Opublikowano 2 Października Myślę że Szczepan tego ważnego procesu nie pomija,gdyż zaleca masowanie szynek nawet w amatorskich warunkach. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1038530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Października Zgłoś Udostępnij #491 Opublikowano 2 Października 10 godzin temu, Yerba1 napisał(a): Wstawiam zdjęcie , ale ono nie do końca odzwierciedla jakość produktu To jest ta część szynki którą najbardziej lubię. Wyrób Szczepana już na sam widok uruchamia kubki smakowe.😋 Brawo Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1038533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 2 Października Zgłoś Udostępnij #492 Opublikowano 2 Października (edytowane) 10 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Szczepan "puszczasz" szynkę przez masownice? Nie ukrywam, że nad tą szynką pracuję już od dłuższego czasu. W 90% jestem zadowolony, ale czekają mnie jeszcze drobne poprawki dotyczące słoności. Smak dopracowałem perfekcyjnie, a kruchość również mnie satysfakcjonuje. Szynki robię w trzech wersjach: wędzona-parzona, pieczona w wędzarni oraz wędzona na zimno. Ta ostatnia będzie gotowa dopiero jutro — 03.10.2025 — wtedy ją ocenię i zrobię zdjęcia. A co do pytania Grzegorza: oczywiście, że szynki są masowane dzień przed wędzeniem. Yerba1, przepraszam, że w Twoim temacie trochę „zaśmiecam” wpisami o moich szynkach. Edytowane 2 Października przez SZCZEPAN 1 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1038644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jadwinia Opublikowano 2 Października Zgłoś Udostępnij #493 Opublikowano 2 Października Godzinę temu, SZCZEPAN napisał(a): Twoim temacie trochę „zaśmiecam” wpisami o moich szynkach. No co Ty . Dla mnie wpis mistrza w moim temacie to zaszczyt . A nuż ktoś pomyśli , że to moje wyroby 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1038673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 2 Października Zgłoś Udostępnij #494 Opublikowano 2 Października Zdjęcia jak z bajki!A szynka na pewno najwyższej jakości.Brawo? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1038683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 2 Października Zgłoś Udostępnij #495 Opublikowano 2 Października 2 godziny temu, SZCZEPAN napisał(a): wędzona na zimno. Ta ostatnia będzie gotowa dopiero jutro — 03.10.2025 — wtedy ją ocenię i zrobię zdjęcia Może od razu z opisem krok po kroku? Taki przewodnik dla takich amatorów jak ja. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1038691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jadwinia Opublikowano 2 Października Zgłoś Udostępnij #496 Opublikowano 2 Października (edytowane) (Yerba )Taaa... Dostaniesz, ale po cichu na ucho . Szczepan nie po to pracuje , żeby konkurencja miała gotowy przepis 😄 Edytowane 2 Października przez Jadwinia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1038692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 2 Października Autor Zgłoś Udostępnij #497 Opublikowano 2 Października Ponieważ jestem dziwakiem - grochówkę i krupnik jem z surową kiszoną kapustą , to dziś grzana polska surowa ( oczywiście prezent od Szczepana ) którą uwielbiam w tej postaci 😁. A smak zarąbisty . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1038724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 2 Października Zgłoś Udostępnij #498 Opublikowano 2 Października 25 minut temu, Yerba1 napisał(a): smak zarąbisty Jak będziesz szykować kiedy takie smakołyki to daj informacje to podjedziemy 😁😄 Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1038731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Października Zgłoś Udostępnij #499 Opublikowano 3 Października W dniu 2.10.2025 o 05:43, Grzewlod napisał(a): Moim skromnym zdaniem to mięsień półbłoniasty z tłuszczem jest najsmaczniejszy elementem szynki. Wg mnie jest to mięsień dwugłowy Z okrywą tłuszczową jest najsmaczniejszym mięśniem szynki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1038812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Października Zgłoś Udostępnij #500 Opublikowano 3 Października Godzinę temu, EAnna napisał(a): Wg mnie jest to mięsień dwugłowy Wobec powyższego niech Krzysztof się wypowie 👍. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1038839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.