Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

26 minut temu, szrekPL napisał(a):

Bo została rzucona na jak dla mnie zbyt wysoką temp i myślałem że to spowoduje że może pęknie.

Nie ma obaw nazwijmy to w przypadku "zwykłych kiełbas grillowych". Pękanie jelita może następować w trakcie obkurczania włókien, odparowaniu oraz przy twardej i bardzo mocno nadziane kiełbasie, natomiast nie obrazu po położeniu na gorącym ruszcie. Ten proces jak każdy potrzebuję czasu.  

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1022737
Udostępnij na innych stronach

27 minut temu, szrekPL napisał(a):

sugestie odnośnie twardości sera... 

Sugestie bardzo dobre podczas następnej produkcji po wymieszaniu farszu z przypawami podziel farsz na kilka porcji i wtedy dodaj kilka różnych gatunków sera. Po takim teście ocenisz topliwości i smak.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1022744
Udostępnij na innych stronach

41 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Sugestie bardzo dobre

Bardzo bardzo, ale mus był sprawdzić na własnej skórze, następnym razem zastosuje ser salami (ta gouda w sumie mi nie przeszkadzała) dziękuję :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1022749
Udostępnij na innych stronach

Gril swoje , ale do napoi coś na zimno . Dziś pasztet . Dwa upieczone , dwa zamrożone na " zaś " 😁A jutro ...

20250710_204436.jpg

20250710_222802.jpg

  • Like 2
  • Upvote 1

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1023112
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, gruby7074 napisał(a):

mrozisz" surowe"pasztety?

Do tej pory nie mroziłem , ale skorzystałem z porady JackaC , który mrozi i piecze bez rozmrażania . Jadłem jego pasztety i są super .

3 godziny temu, gruby7074 napisał(a):

Nie kruszą się po upieczeniu?

Raczej kruszyły się te upieczone .

13 godzin temu, Yerba napisał(a):

A jutro ...

Czyli dziś ... galat , galart , zimne nóżki i studzina w zależności od rejonu w którym się to robi 😁

20250711_091818.jpg

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1023195
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, MariuszB napisał(a):

To która to już ?

Spokojnie to nr 3 , ale pierwsza uległa awarii 😁.Teraz mam jedną w domu , a jedną w "pracowni" .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1023671
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...

A dziś z racji zakupu parówek ( takich jak w Napoleonowie ) zostałem obdarowany wyrobami pierwszej klasy szyneczką z tłuszczykiem . Co prawda Szczepan twierdzi ,że to dopiero pierwsze próby nad nowym wyrobem , ale chciałbym , żeby moje pierwsze wyroby były tej klasy . Wykonane w dwóch wersjach mniej i bardziej słone , parzone i podpiekane . Wstawiam zdjęcie , ale ono nie do końca odzwierciedla jakość produktu.

20251001_143515.jpg

  • Like 2
  • Upvote 1

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1038482
Udostępnij na innych stronach

:clap::clap::clap: Włodku.

 

Piękne wyroby.

3 godziny temu, Yerba1 napisał(a):

zdjęcie , ale ono nie do końca odzwierciedla jakość produktu.

ale soczystość i kolor po wędzeniu, na zdjęciu bardzo ładnie widać.😚

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1038508
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, Yerba1 napisał(a):

Co prawda Szczepan twierdzi ,że to dopiero pierwsze próby

Moim skromnym zdaniem to mięsień półbłoniasty z tłuszczem jest najsmaczniejszy elementem szynki. Brawo Szczepan na taki rarytas nie zabraknie chętnych. Szczepan "puszczasz" szynkę przez masownice?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1038521
Udostępnij na innych stronach

Myślę że Szczepan tego ważnego procesu nie pomija,gdyż zaleca masowanie szynek nawet w amatorskich warunkach.

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1038530
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, Yerba1 napisał(a):

Wstawiam zdjęcie , ale ono nie do końca odzwierciedla jakość produktu

To jest ta część szynki którą najbardziej lubię. 

Wyrób Szczepana już na sam widok uruchamia kubki smakowe.😋

Brawo

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1038533
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Szczepan "puszczasz" szynkę przez masownice?

 

Nie ukrywam, że nad tą szynką pracuję już od dłuższego czasu. W 90% jestem zadowolony, ale czekają mnie jeszcze drobne poprawki dotyczące słoności. Smak dopracowałem perfekcyjnie, a kruchość również mnie satysfakcjonuje. Szynki robię w trzech wersjach: wędzona-parzona, pieczona w wędzarni oraz wędzona na zimno. Ta ostatnia będzie gotowa dopiero jutro — 03.10.2025 — wtedy ją ocenię i zrobię zdjęcia. A co do pytania Grzegorza: oczywiście, że szynki są masowane dzień przed wędzeniem.

Yerba1, przepraszam, że w Twoim temacie trochę „zaśmiecam” wpisami o moich szynkach.

image.thumb.jpeg.8828364b30848f1d429ff4aaeae1ce6f.jpeg

image.jpeg

Edytowane przez SZCZEPAN
  • Upvote 1

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1038644
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, SZCZEPAN napisał(a):

Twoim temacie trochę „zaśmiecam” wpisami o moich szynkach.

No co Ty . Dla mnie wpis mistrza w moim temacie to zaszczyt . A nuż ktoś pomyśli , że to moje wyroby 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1038673
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, SZCZEPAN napisał(a):

wędzona na zimno. Ta ostatnia będzie gotowa dopiero jutro — 03.10.2025 — wtedy ją ocenię i zrobię zdjęcia

Może od razu z opisem krok po kroku? Taki przewodnik dla takich amatorów jak ja.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1038691
Udostępnij na innych stronach

(Yerba )Taaa... Dostaniesz, ale po cichu na ucho . Szczepan nie po to pracuje , żeby konkurencja miała gotowy przepis 😄

Edytowane przez Jadwinia
  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1038692
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ jestem dziwakiem - grochówkę i krupnik jem z surową kiszoną kapustą , to dziś grzana polska surowa ( oczywiście prezent od Szczepana ) którą uwielbiam w tej postaci 😁. A smak zarąbisty .

20251002_203733.jpg

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1038724
Udostępnij na innych stronach

W dniu 2.10.2025 o 05:43, Grzewlod napisał(a):

Moim skromnym zdaniem to mięsień półbłoniasty z tłuszczem jest najsmaczniejszy elementem szynki.

Wg mnie jest to mięsień dwugłowy :thumbsup:

Z okrywą tłuszczową jest najsmaczniejszym mięśniem szynki. 

 

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6032-yerby-w%C4%99dzarnia-i-wyroby/page/20/#findComment-1038812
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.