Skocz do zawartości

Yerby wędzarnia i wyroby


Yerba

Rekomendowane odpowiedzi

A co Ty sklejasz w baleronie?.Przecież to jeden płaski mięsień.Siatka i sznurowanie jest moim zdaniem zupełnie zbyteczne.Wystarczy powiesić go na pętelce ze sznurka i wędzić

OOOOO to fajne ,że w karkówce mamy jeden płaski mięsień :wink:

 

[ Dodano: Sob 10 Mar, 2012 21:47 ]

Do dziś byłem pewien, że produktem końcowym jest baleron. Jeśli nie mam racji, to co to k...wa jest?

CH.G.W - co to jest :grin:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OOOOO to fajne ,że w karkówce mamy jeden płaski mięsień

Zajrzałem do notatek i niestety strzeliłem chyba gafę. :blush: .Ale żeby karkówka się rozpadała to jeszcze nie słyszałem

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja teraz robię baleron w siatce

Ja zrobiłem wyroby w siatce tylko raz . No i wku...ło mnie to wyciąganie siatki , która wbiła się w mięso . A czy to co zrobiłem jest karkówką , czy baleronem ? jakie ma znaczenie ( http://wedlinydomowe.pl/component/content/article/102/1225-baleron-gotowany-lata-70-te ) jest to to wyśmienite . :thumbsup:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I to całkiem poważną gafę

Mea kulpa,mea maxima kulpa :sad:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to dla odmiany paprykarzu dziś zrobiłem :grin:

Wydaje mi się ,że słoiki się nie pozamykały . Jak długo mogę je trzymać w lodówce ? Czy może gotować jeszcze raz ?

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się ,że słoiki się nie pozamykały

A po czym tak sądzisz.Jeśli po tym ,że dość łatwo się odkręcają to się nie przejmuj.Taka ich uroda.Jeśli po pasteryzacji pokrywka jest lekko wybrzuszona ku górze to wszystko jest w porządku.Nie wiem ile razy je pasteryzowałeś,ale ja robię to dwukrotnie.Raz 1 h i na drugi dzień 40min.To się nazywa tyndalizacja.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem ile razy je pasteryzowałeś

to dzisiejsze działania więc gotowałem raz . Jutro zagotuję jeszcze raz .

Kupiłem słoiki z zakrętkami na klik . I nie wiem , czy to czasami jest niewypał . :cry:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pokrywki na klik są ok.Gdy wyjmiesz z pasteryzacji słoik to po pewnym czasie usłyszysz klik.To oznacza,że słoik się zamknął,pokrywka musi być wessana do wewnątrz,wybrzuszenie pokrywki występuje tylko przy bombażu.

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A czy dokładnie wytarłeś rant słoika przed zakręceniem zakrętki?

tak na to zwracam uwagę . Jutro zagotuję jeszcze raz i zobaczę jak będzie . Dzięki za podpowiedzi .Pozdrawiam

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.Raz 1 h i na drugi dzień 40min.To się nazywa tyndalizacja.

Arkadiuszu dwukrotna pasteryzacja to jeszcze nie tyndalizacja .

Tyndalizacja to metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.Jeśli po pasteryzacji pokrywka jest lekko wybrzuszona ku górze to wszystko jest w porządku

A mnie babcia uczyła :grin: że nakrętka od słoika musi być wklęsła po wystudzeniu to jest ok .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tyndalizacja to metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji.

Dla przypomnienia:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla przypomnienia:

To jeszcze ja dołożę to co kiedyś w kajecie zapisałem sobie, może się komuś przyda :D

 

Tyndalizacja – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny.

 

Mechanizm działania:

-pierwsza pasteryzacja zabija głównie formy wegetatywne, nie jest w stanie zabić niektórych form przetrwalnych;

-po upływie doby, pod wpływem impulsu termicznego z przetrwalników rozwijają się kolejne formy wegetatywne bakterii, które giną po drugiej pasteryzacji;

-trzecia pasteryzacja działa podobnie jak druga, zabijając ewentualne opóźnione bakterie.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.