spec202 Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 10 Marca 2012 A kiedy ten karczek był karkówką ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 10 Marca 2012 Zaraz, zaraz, zdefiniujmy, bo się pogubiłem.Kupuję karkówkę, pekluję, pakuję w siatkę, wędzę. Do dziś byłem pewien, że produktem końcowym jest baleron. Jeśli nie mam racji, to co to k...wa jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 10 Marca 2012 A co Ty sklejasz w baleronie?.Przecież to jeden płaski mięsień.Siatka i sznurowanie jest moim zdaniem zupełnie zbyteczne.Wystarczy powiesić go na pętelce ze sznurka i wędzićOOOOO to fajne ,że w karkówce mamy jeden płaski mięsień :wink: [ Dodano: Sob 10 Mar, 2012 21:47 ]Do dziś byłem pewien, że produktem końcowym jest baleron. Jeśli nie mam racji, to co to k...wa jest?CH.G.W - co to jest :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 10 Marca 2012 Niestety baleron czasem się rozpada, gdyż nie jest jednolitym mięśniem . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 10 Marca 2012 Niestety baleron czasem się rozpada, gdyż nie jest jednolitym mięśniem . Baleron chyba z definicji nie jest jednolitym mięśniem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 10 Marca 2012 OOOOO to fajne ,że w karkówce mamy jeden płaski mięsień Zajrzałem do notatek i niestety strzeliłem chyba gafę. :blush: .Ale żeby karkówka się rozpadała to jeszcze nie słyszałem Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 10 Marca 2012 Zajrzałem do notatek i niestety strzeliłem chyba gafę. :blush: .Ale żeby karkówka się rozpadała to jeszcze nie słyszałem I to całkiem poważną gafę :devil: :grin: Pozdro) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 10 Marca 2012 Tak jakoś mi się przypomniał prawdziwy baleron. Zgodny z tradycją, technologią, etymologią słowa, a nawet przed chwilą sprawdzonym znaczeniem słowa według Wikipedi. :-)Wychodzi na to,że tylko w obyczaju zaszła zmiana. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 10 Marca 2012 ja teraz robię baleron w siatceJa zrobiłem wyroby w siatce tylko raz . No i wku...ło mnie to wyciąganie siatki , która wbiła się w mięso . A czy to co zrobiłem jest karkówką , czy baleronem ? jakie ma znaczenie ( http://wedlinydomowe.pl/component/content/article/102/1225-baleron-gotowany-lata-70-te ) jest to to wyśmienite . :thumbsup: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 10 Marca 2012 I to całkiem poważną gafę Mea kulpa,mea maxima kulpa :sad: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 10 Marca 2012 Dopsz. Od jutra będę dokumentował proces produkcji baleronu. Uwagi będą mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 16 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 16 Marca 2012 to dla odmiany paprykarzu dziś zrobiłem :grin: Wydaje mi się ,że słoiki się nie pozamykały . Jak długo mogę je trzymać w lodówce ? Czy może gotować jeszcze raz ? Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 16 Marca 2012 Jak długo mogę je trzymać w lodówce ?... może tydzień, może mniej, trudno coś radzić. Czy może gotować jeszcze raz ?Oczywiście Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 16 Marca 2012 Wydaje mi się ,że słoiki się nie pozamykały A po czym tak sądzisz.Jeśli po tym ,że dość łatwo się odkręcają to się nie przejmuj.Taka ich uroda.Jeśli po pasteryzacji pokrywka jest lekko wybrzuszona ku górze to wszystko jest w porządku.Nie wiem ile razy je pasteryzowałeś,ale ja robię to dwukrotnie.Raz 1 h i na drugi dzień 40min.To się nazywa tyndalizacja. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 16 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 16 Marca 2012 Nie wiem ile razy je pasteryzowałeśto dzisiejsze działania więc gotowałem raz . Jutro zagotuję jeszcze raz . Kupiłem słoiki z zakrętkami na klik . I nie wiem , czy to czasami jest niewypał . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 16 Marca 2012 Pokrywki na klik są ok.Gdy wyjmiesz z pasteryzacji słoik to po pewnym czasie usłyszysz klik.To oznacza,że słoik się zamknął,pokrywka musi być wessana do wewnątrz,wybrzuszenie pokrywki występuje tylko przy bombażu. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 16 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 16 Marca 2012 po pewnym czasie usłyszysz klikto może mój błąd ,że tego typu słoik odwracam do góry nogami ? Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 16 Marca 2012 To raczej nie powinno być przyczyną,podciśnienie wystąpi i przy odwróconym słoiku.A czy dokładnie wytarłeś rant słoika przed zakręceniem zakrętki? Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 16 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 16 Marca 2012 A czy dokładnie wytarłeś rant słoika przed zakręceniem zakrętki?tak na to zwracam uwagę . Jutro zagotuję jeszcze raz i zobaczę jak będzie . Dzięki za podpowiedzi .Pozdrawiam Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 16 Marca 2012 Jeszcze jedno,może na siłę dokręciłeś nakrętkę przed pasteryzacją? Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 16 Marca 2012 .Raz 1 h i na drugi dzień 40min.To się nazywa tyndalizacja. Arkadiuszu dwukrotna pasteryzacja to jeszcze nie tyndalizacja . Tyndalizacja to metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 16 Marca 2012 .Jeśli po pasteryzacji pokrywka jest lekko wybrzuszona ku górze to wszystko jest w porządku A mnie babcia uczyła :grin: że nakrętka od słoika musi być wklęsła po wystudzeniu to jest ok . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 16 Marca 2012 Tyndalizacja to metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji.Dla przypomnienia: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 16 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 16 Marca 2012 na siłę dokręciłeś nakrętkęno tak zawsze robię , że dokręcam do oporu :rolleyes: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 16 Marca 2012 Dla przypomnienia:To jeszcze ja dołożę to co kiedyś w kajecie zapisałem sobie, może się komuś przyda Tyndalizacja – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny. Mechanizm działania: -pierwsza pasteryzacja zabija głównie formy wegetatywne, nie jest w stanie zabić niektórych form przetrwalnych; -po upływie doby, pod wpływem impulsu termicznego z przetrwalników rozwijają się kolejne formy wegetatywne bakterii, które giną po drugiej pasteryzacji; -trzecia pasteryzacja działa podobnie jak druga, zabijając ewentualne opóźnione bakterie. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.