madlinka Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 8 Listopada 2012 Chyba zacznę te bułki spryskiwać wodą, bo też mi zawsze wychodzą blade, ostatnio trzymałam je dłużej i były zjarane ale też nie możliwie twarde. Jeszcze może pokombinuje z nieco wyższą temperaturą, bo chleby piekę w wyższej i zawsze są rumiane. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/10/#findComment-248377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makarcz Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 8 Listopada 2012 ja robię też wodą ale smaruje pędzelkiem :grin: moja babcia smaruje chleb kawą zbożową a piecze już ponad 60lat :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/10/#findComment-248385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Olszynka to dzielnica Gdańska .Trzeba się wybrać tam po chlebek .Ciekawy artykuł : http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,12811420,_Ludzie_kupuja_mniej_chleba__Ale_mam_na_to_sposob_.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/10/#findComment-259621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrupekln Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Moje pierwsze bułki, trochę nieforemne bo zbyt gęste ciasto zrobiłem ale smak i kolorek rewelka :wink: Cytuj Pozdrawiam i smacznego zadymiania !!! Leszek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/10/#findComment-260994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Moje pierwsze bułki, trochę nieforemneBo prawdziwe "starej daty" :clap: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/10/#findComment-261001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrupekln Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 8 Stycznia 2013 EAnna dzięki za wsparcie duchowe, dzisiaj już dopadło mnie lengotropi (przez grzańca mojej pani) ale jutro będą ładniejsze :wink: Cytuj Pozdrawiam i smacznego zadymiania !!! Leszek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/10/#findComment-261006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 9 Stycznia 2013 E-Anna ma rację. To są prawdziwe bułki. Dokładnie takie właśnie niezbyt foremne, były w sklepach w latach 50-60-70, ale smak miały taki że pamięta się go do dziś. To jest właśnie ich urok. Po ładne okrąglutkie i foremne wypieki możemy chodzić do cukierni. Markety też mają ładne ,kształtne rumiane, nadmuchane powietrzem i bezsmakowe pieczywo, tylko co z tego? Do jedzenia się ono przecież nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/10/#findComment-261100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 9 Stycznia 2013 To są prawdziwe bułki. Dokładnie takie właśnie niezbyt foremne,..... ... Po ładne okrąglutkie i foremne wypieki możemy chodzić do cukierni.po pierwsze w cukierni kupuje się ciastka :devil: a bułki w piekarni (ot taka definicja, choć niestety ostatnio sie wszystko pomieszało) natomiast co jest wykładnikiem tego "co jest prawdziwą bułką"??? dla mnie takie tezy jak powyższe to po prostu nieznajomość tematu i zwykłe naciąganie faktów.... czy piekarz wrzucający kęs ciasta do dzielarko-formierki robi inne bułki niźli by uczynił to dzieląc i formując ręcznie na stole??? czy ich smak będzie inny? :rolleyes: czy jeśli cukiernik dzieli pączki ręcznie zrobi smaczniejszy wyrób niż z wycinarki mechanicznej? (osoby będące na zlocie mogły zobaczyć jak taka najprostsza dzielarka wygląda) rozumiem że bardziej kolegę zachwyciłyby nierówne "strupy" niż ładne krągłe pączusie..... :rolleyes: nawiasem mówiąc znam starego cukiernika który ma potocznie " w ręku wagę"... czasem nawet z dzielarki potrafił korygować zawijając pączki.... popatrzmy teraz jak obecnie ten psychologiczny efekt wykorzystują np. producenci wędlin... - kto choć trochę znający się na rzeczy uwierzy że masarz nie potrafi równo zawiązać/osznurować kawałka mięsa? ale takie właśnie "niechlujne" z liściem za sznurkiem oblane brązową/czarną cieczą udające wędzone schodzą na pniu jako tzw "wyroby domowe" czy "tradycyjne" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/10/#findComment-261116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 9 Stycznia 2013 po pierwsze w cukierni kupuje się ciastka :devil: a bułki w piekarniczyli w piekarni ciasta nie kupimy ? czy piekarz wrzucający kęs ciasta do dzielarko-formierki robi inne bułki niźli by uczynił to dzieląc i formując ręcznie na stole??? czy ich smak będzie inny?jestem pewien że bedzie różnica . Inaczej to forum i pisanie na nim było by tylko "biciem piany Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/10/#findComment-261122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 9 Stycznia 2013 czyli w piekarni ciasta nie kupimy ? to niestety jest bolączka obecnych czasów... kiedyś cukiernik robił ciasta i lody a piekarz chleb i bułki...jeden drugiemu "nie wchodził w paradę".... teraz piekarnie zniszczyły to czym jeszcze do niedawna mogliśmy sie szczycić - wszystko w imię zysku.... co jest wart pączek robiony ze zwykłego ciasta "bułkowego"? niestety cena takich "gniotów" to niezły argument..... jednak nadal cukiernie nie sprzedają raczej pieczywa.... jestem pewien że bedzie różnica . Inaczej to forum i pisanie na nim było by tylko "biciem piany więc zamiast bicia piany powiedz kolego jakie niekorzystne procesy zajdą przy formowaniu mechanicznym??? :shock: co więcej... to właśnie w wyniku przedłużającego się czasu obróbki te zmiany idą w niekorzystnym kierunku..... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/10/#findComment-261127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 9 Stycznia 2013 nawiasem mówiąc znam starego cukiernika który ma potocznie " w ręku wagę"... czasem nawet z dzielarki potrafił korygować zawijając pączki....Aabratku. Zdanie o cukierni było przecież tylko taką małą dygresją i myślałem że nie będzie potrzeby jej wyjaśniania. Przecież właśnie to co zaznaczyłeś i podkreśliłeś było mottem przewodnim mojego postu, i tu pełna zgoda. Bułeczki kol. Chrupka idealnie odzwierciedlają wyroby z tamtego okresu. PS. Te prawdziwe PRL-owskie bułki możesz znać przecież tylko z opowiadań owego cukiernika, czy też innych pamiętających te czasy przyjaciół. Ja znam i pamiętam je z własnego doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/10/#findComment-261129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 9 Stycznia 2013 abratek . ja Tomuś 6 czy 7 latek , Jeżewo pow.Świecie n/Wisłą piekarnia Pana Bąkowskiego i Pana Szpicy godz 7 rano bułki , szneki ( drożdżówka z kruszonką i lukrem) , ciasto ze śliwkami , bezy ... i to wcale nie była cukiernia wszystko robione ręcznie . Dzwoniłem przed chwilą do cioci (74lata ) i pytałem czy dzisiejsze bułki z tej samej piekarni , która nadal jest własnością Pana Szpicy a robione są już maszynowo są takie jak kiedyś , stwierdziła że takich jak wtedy już nie ma i nie będzie , chyba że sobie sam upieke to tak dla rozjaśnienia Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/10/#findComment-261137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 9 Stycznia 2013 no to szneki z glancem pewnie też kupujecie [ Dodano: Sro 09 Sty, 2013 13:21 ]to jest moja rodzinna miejscowość , dlatego podałem ją jako przykład Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/10/#findComment-261141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Bułeczki kol. Chrupka idealnie odzwierciedlają wyroby z tamtego okresu.wszystko robione ręcznie .pytałem czy dzisiejsze bułki z tej samej piekarni , ... są takie jak kiedyś , stwierdziła że takich jak wtedy już nie ma i nie będzieczy nie widzicie zależności ??? :rolleyes: nie będzie takich produktów bo po prostu surowce są zupełnie inne - mąka była inna, masło a nie margaryna, brak sztucznych komponentów itp... ja odnoszę się tylko i wyłącznie do procesu formowania tego samego ciasta.... sverige2, prawda jest taka że w tamtych latach ten uwielbiany przez Ciebie "niechlujny" wygląd bułek czy chlebów był spowodowany podstawowymi czynnikami: 1 brakiem urządzeń mechanicznych 2 koniecznością wykonania dużej ilości wyrobu 3 wszechobecnym pijaństwem w piekarniach i teraz zależności między poszczególnymi punktami są takie że: pieczywo wypiekano nocą, a tu zazwyczaj brak kontroli nad pracownikami - czytaj punkt 3, mocno oddziałujący na koordynację rąk.... wyroby formowane ręcznie w dużej ilości powodują "niedokładności" (spotęgowane punktem 3) taka jest cała prawda o tych "nieforemnych" bułeczkach... widzisz, kiedy robię sobie 20 pączusiów w domu na tłusty czwartek to mogę je "wypieścić" natomiast jak masz do zawinięcia kilka tysięcy w ciągu nocy to sorki ale kto wtedy zważa na drobne niedokładności..... :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/10/#findComment-261150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 9 Stycznia 2013 wszechobecnym pijaństwem w piekarniachAleż tak Aabratku. Całkowicie we wszystkich punktach się z Tobą zgadzam, aczkolwiek to właśnie umiłowanie panów piekarzy smakoszy, do permanentnej hmm, degustacji, powodowało pewnie iż ten smak prawdziwych chrupiących koślawych bułeczek pamiętamy do dziś. PS. Aabratku, Ale ja ten koślawy wygląd (łącznie ze smakiem oczywiście) uważam jako absolutną i nieodzowną zaletę tego wypieku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/10/#findComment-261155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 9 Stycznia 2013 ..... to se nie wrati :grin: i tyle, nie ma co roztrząsać tematu pieczywa ponieważ kiedyś wędliny również były inne, miały inny smak, wygląd i to dlatego dzisiaj próbujemy do tych smaków wrócić...... jak dziś pamiętam smak świeżego pętka kiełbasy które jeszcze było ciepłe ponieważ 10 minut wcześniej wyjechało z wędzarni a które to zajadałem ze świeżą chrupiącą bułką :thumbsup: a to wszystko naturalne, ręcznie wykonane w masarni i piekarni oddalonych od siebie o 100 metrów a prowadzonych rodzinnie jak to bywało w małych miasteczkach...... także podtrzymujmy tradycje, smaki, podtrzymujmy póki możemy, póki jest choć jedna osoba która powie...... przypomniałem sobie młodzieńcze lata bo ta kiełbasa czy ta bułka smakuje tak jak 50 lat temu..... i dlatego warto ponieść ten wysiłek. PS. A szneka z glancem znana była i jest również w moim napływowym miasteczku :tongue: :grin: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/10/#findComment-261164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 9 Stycznia 2013 skusiłem się dzisiaj na bułeczki starej daty, zobaczymy co wyjdzie, na razie pierwszy etap drożdże z wodą i mąką wymieszane i rosną Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/10/#findComment-261174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrupekln Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 9 Stycznia 2013 No... proszę jaką piękną dyskusję rozkręciły moje koślawe bułeczki :lol: abratek może właśnie dlatego wyszły odrobinę :shock: nieforemne , że były robione przed czytaniem literatury a nie po, bo wtedy byłyby ręce na większym luzie :wink: Cytuj Pozdrawiam i smacznego zadymiania !!! Leszek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/10/#findComment-261186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 9 Stycznia 2013 czyli wniosek jeden : przed formowaniem bułek trzeba wypić ze dwa głębsze aby przepis był kompletny Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/10/#findComment-261187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrupekln Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 9 Stycznia 2013 czyli wniosek jeden : przed formowaniem bułek trzeba wypić ze dwa głębsze aby przepis był kompletny Dokładnie, tego chyba brakowało w tym przepisie :wink: Dzisiaj tego błędu nie popełnię :lol: Cytuj Pozdrawiam i smacznego zadymiania !!! Leszek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/10/#findComment-261188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 9 Stycznia 2013 oczywiście rozeszły się w mig , jutro chyba znów wydreptam bułeczki Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/10/#findComment-261208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrupekln Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Noo piękne arkawroc , moje zaraz do piekarnika idą :wink: Cytuj Pozdrawiam i smacznego zadymiania !!! Leszek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/10/#findComment-261209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 9 Stycznia 2013 jutro zakręcę z 1kg mąki dzisiaj poszło 30g drożdży 700g mąki pszennej 450 i 350ml wody + płaska łyżeczka soli Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/10/#findComment-261210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 9 Stycznia 2013 oczywiście rozeszły się w mig , jutro chyba znów wydreptam bułecŁadnie...ładnie.. i już piekarnia straciła klienta :shock: :grin: Fajne bułeczki.. :thumbsup: Artur a próbowałeś moje ostatnie bułeczki na maślance?? Warto :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/10/#findComment-261211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Nie Halusiu nie próbowałem ale na pewno to zrobię jako że mam maślankę po wczorajszym robieniu masła, stąd też m.in dzisiejsze bułeczki Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bu%C5%82ki-starej-daty/page/10/#findComment-261214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.