Adek Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 21 Maja 2012 a przymknięcie i znów dym biały Każdy facet widzi kolory inaczej, biały dym jak piszesz to dobrze, czarny -fatalnie. Nawet nie wiesz jak mnie pocieszyłeś :grin: a ja cały czas się dobijałem dlaczego on jest taki gesty , biały i zero w nim niebieskości widzę . Kurcze ale załapałem bakcyla :thumbsup: , muszę doprowadzić jeszcze osuszanie do perfekcji , na pewno nie mogę dopiero na dwie godziny przed wędzeniem wyciągać z lodówki ( mimo tego że cały dzień wcześniej ociekały i były posznurowane wieczorem ) bo różnica temperatur załatwia mi je na amen ( niestety mieszkanko w bloku , brak piwnicy itd.. ) . Druga sprawa muszę się w czasie osuszania pohamować w zaglądaniu do wędzarni ( pierwszy raz - niewiadoma i ciekawość ) bo co 15 minut to chyba gruba przesada i też miałem wahnięcia temperatur przez to co powodowało wystąpienie rosy na nowo . Kurcze za dwa tygodnie wędzę znów :grin: spróbowałem metody dziadka teraz słoność znana , muszę poznać jeszcze słoność II dziadka i Szczepana ( szkoda że nie ma w niej terminu 6-7 dniowego ) . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-218900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 21 Maja 2012 Wędzarnia ( działkowa murowana obłożona deskami dębowymi z dylatacją żadna rewelacja w porównaniu z tymi które są tu wystawione jak najprostsza ) Gdybyś miał odwrotnie.Tzn. deski w środku a mur na zewnątrz to nie miał byś tych kłopotów z osuszaniem a i temperaturę byłoby łatwiej utrzymać.Jak możesz to pokaż tą Swoją wędzarnię i te wędzonki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-218958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 22 Maja 2012 Gdybyś miał odwrotnie.Tzn. deski w środku a mur na zewnątrz to nie miał byś tych kłopotów z osuszaniem a i temperaturę byłoby łatwiej utrzymać. Deski dębowe są od środka :smile: a z utrzymaniem temperatury nie miałem żadnego problemu póki co przy tych temperaturach . Jak możesz to pokaż tą Swoją wędzarnię i te wędzonki Wędzarnie pokażę nie ma sprawy ( troszkę czasu potrzebuję aby się ogarnąć ) a wędzonki to jedynie chyba resztki które zostały ( dużo rozdałem po rodzinie a i musiałem się odwdzięczyć tym dzięki którym miałem materiał na wędzarnie ) . Póki co chwalą chociaż sam widzę , że mogło być lepiej być może to z ich strony kurtuazja :wink: . Tutaj temat z przed ohohoh iluś lat gdzie zaczynałem potem miałem długą przerwę w kontynuacji z różnych powodów i prace musiały poczekać . teraz na wiosnę w końcu skończyłem i załapałem bakcyla na całego . Cały projekt musiał wziąć pod uwagę złodziejaszków , złomiarzy działkowych , moje umiejętności murarskie zerowe oraz dostępna przestrzeń , itd. . Zdjęcia wstawię w chwili wolnej ale chyba w temacie zalinkowanym niżej aby był zakończony i osoby które mi doradzały widziały , że ich rady nie poszły w kosmos ( klapa do osuszania wędlin rewelacja ratuje sprawę jak nie wiem co ) . https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2145 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-219096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 3 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 3 Czerwca 2012 Jak możesz to pokaż tą Swoją wędzarnię i te wędzonki. Temat pociągnąłem dalej w zaczętym kiedyś temacie https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=264861#264861 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-221128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 1 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 1 Lipca 2012 To i ja podepnę się do tematu , bo jestem Wam winien kilka słów odnośnie mojego pierwszego wędzenia . Jeszcze raz chciałbym podziękować Wszystkim którzy udzielali mi rad , bo przydały się . Moje pierwsze wędzonki wyszły mi zadowalająco co mnie i moje kubki smakowe bardzo cieszy :thumbsup: . Na samym początku poszedłem za ostro z rozgrzewaniem wędzarni tak aż drzwiczki mi się przypaliły ale nie ma się czym przejmować . Ważne , że wędzenie przebiegało pomyślnie , temperaturę dało się utrzymywać bez najmniejszych oporów . Do wędzenia użyłem drewna dębowego i gruszy , pod koniec podymiłem jeszcze trochę jałowcem . Czas wędzenia przedłużyłem sobie do 4 godzin . Pierwszą godzinę w temperaturze do 50 stopni następne 2,5 godziny w 60 stopniach i 30 minut w 70 stopniach . Po uwędzeniu degustacja karkówki która w mig została zjedzona przeze mnie i towarzyszące mi osoby :lol: . Pozostałe mięsko zostało sparzone według recepturki pewnej koleżanki . Dzisiaj oczywiście na śniadanko własne wyroby i uśmiech na twarzach spożywających . Następnym razem popróbuję innego wędzenia ale najpierw poczytam jeszcze jak to Wy czynicie tak aby nie działać na ślepo . Pozdrawiam serdecznie , Paweł B . Wstawiam fotki mięska i wędzarni :lol: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-225763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 1 Lipca 2012 To i ja podepnę się do tematu , bo jestem Wam winien kilka słów odnośnie mojego pierwszego wędzeniaJak na pierwszy raz to Kolega Paweł niezle sobie poradził. :clap: Wędzonki bardzo mi się podobają... :thumbsup: pierwsze'' koty'' masz za sobą. Za każdym razem będziesz nabierał większego doświadczenia i tego Ci właśnie życzę . :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-225769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 1 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 1 Lipca 2012 do 50 stopni następne 2,5 godziny w 60 stopniach i 30 minut w 70 stopniachtroche za malo temp.Następnym razem popróbuję innego wędzenia ale najpierw poczytam jeszcze jak to Wy czynicie tak aby nie działać na ślepoto polecam :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-225771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 1 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 1 Lipca 2012 Wybaczcie mi ale skoro po tym pierwszym wędzeniu jestem tak zachwycony smakiem to co będzie gdy z Waszą pomocą zacznę wywijać pierwsze pląsy między dymem ?????? Jednocześnie jestem bardzo zmartwiony , że dopiero teraz zacząłem sam myśleć o tym co jem . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-225873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 2 Lipca 2012 Jednocześnie jestem bardzo zmartwiony , że dopiero teraz zacząłem sam myśleć o tym co jem . WOBLER , jesteś młodym człowiekiem i zdążysz wszystko nadgonić Tego Tobie oczywiście życzę . :smile: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-225935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 3 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 3 Lipca 2012 andrzej k, dziękuję bardzo . Też jestem dobrej myśli , że jeszcze uda mi się co nieco zdziałać . Czas się brać za siebie bo zdrowie ucieka i czasu coraz mniej . :wink: Pozdrawiam Wszystkich . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-226145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 3 Lipca 2012 Czas się brać za siebie bo zdrowie ucieka i czasu coraz mniej Na pewno coś smacznego zdziałasz.. a i zdrowie będzie lepsze ... Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-226229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 11 Lipca 2012 Tym razem wyszło mi coś takiego . Drewno : dąb , grusza , czereśnia i jałowiec . Tym razem zwiększyłem ilość dymu i podniosłem temperaturę . Po nakłuwałem też mięso do peklowania co spowodowało iż przyswoiło trochę więcej soli . Smak bardziej wyrazisty od poprzednich wyrobów . Satysfakcja większa :thumbsup: i pochwały od rodzinki . Pewnie teraz to będę musiał robić zadymy aż do końca moich dni :grin: :lol: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-227376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 11 Lipca 2012 Takie tradycyjne. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-227378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 11 Lipca 2012 Kolego, spróbuj wędzić suchym drewnem. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-227379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 11 Lipca 2012 WOBLER-W1, brat, ja taki sam początkujący jak i ty, toż nie gniewaj się na mnie lecz zdaje się trochę za dużo dymowi podrzuciłeś. :rolleyes: Zauważyłem, że nawet "lekka opalenizna" po zaparzaniu przekształca się na "ciemnego Maura" . Sam eksperymentuję tym stale. :lol: Powodzenia ci! Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-227381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 11 Lipca 2012 Może i wyszły takie bardziej opalone sztuki ale to pewnie dla tego , że wczoraj strasznie słońce grzało :lol: :lol: :lol: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-227383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 11 Lipca 2012 Tym razem wyszło mi coś takiego No i pięknie, zostaw sobie to zdjęcie i porównasz za jakiś czas. Ale satysfakcja jest najważniejsza z wytworzonego wyrobu. Spokojnie nie jest źle. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-227384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 11 Lipca 2012 Może i wyszły takie bardziej opalone sztuki ale to pewnie dla tego , że wczoraj strasznie słońce grzało :lol: :lol: :lol: .Główne nie zasmucać się. Mi tu zawsze mówią następne będą tylko lepsze. :lol: Mówię ci też... :grin: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-227385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aselwe Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 11 Lipca 2012 Rodzina zje...i będzie chciała więcej. I będzie okazja znowu zadymiać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-227387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 11 Lipca 2012 Rodzina zje Nie zganiaj na rodzinę sam pewnie jak jeszcze ciepło było spałaszowałeś nie mało. Wiem z doświadczenia. :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-227388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 11 Lipca 2012 WOBLER-W1 napisał/a:Może i wyszły takie bardziej opalone sztuki ale to pewnie dla tego , że wczoraj strasznie słońce grzało Nie przejmuj sie , ale wydaje mi sie ze masz dosc suche drzewo , ktore pali sie silnym plomieniem , wyraznie widac ze wedzonki zostaly przypieczone ,kolor swoisty przynalzny do uzytego drzewa , z fotografii wnioskuje ze juz raczej nie trzeba bedzie wyrobow parzyc bo zostaly przypieczoine dosc intensywnie , ja jeszcze swoich wyrobow na forum nie eksponoalem , ale tak wygladaja poczatki . Z suchym drzewem , ktore daje duzo zaru radze sobie w taki sposob , rozpalam suchym i nagrzewam wedzarnie , dzien wczesniej , porcje drzewa suchego bez kory staram sie namoczyc , wbrew pozorom latwo nie wilgotnieje ale po 20 godzinach wyciagam i dosc grube klocki klade na rozrzazony podklad , wtedy taki gruby kolcek zarzy sie nie daje intenyswengo ognia , na podoredziu mam zrebki lub trociny , ktorymi przysypie kocki , przysloniety szybrem komin obniza ciag i calosc sie wedzii wolno , chociaz temperatury obecne nie pozwalaja by wezenie odbywalo sie w chlodnym dymie .Pozwodzenia jescze pare razy ywczujesz swoja wedzarnie ,Gratulacje . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-227389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 11 Lipca 2012 Rodzina zje...i będzie chciała więcej. I będzie okazja znowu zadymiać Rodzinka szamie aż się uszy trzęsą a i ja musiałem się nieźle zasycić . Następne dymienie gdzieś za dwa tygodnie . :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-227390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 12 Lipca 2012 Jak to mówią wczesny Zbój.... :tongue: :lol: :lol: ...ech, stare dobre czasy... Pewnie teraz to będę musiał robić zadymy aż do końca moich dni :grin: :lol:W to nie wątpię A temp. to jednak mniejsze trzymaj w wędzarni. Powodzenia :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-227407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkeruj Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 22 Lipca 2012 Dobry Chciałem się pochwalić i ja. Wsiąkłem. http://img528.imageshack.us/img528/6402/76667655.jpg http://img99.imageshack.us/img99/2120/31777998.jpg http://img16.imageshack.us/img16/762/98986955.jpg Co myślicie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-229062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 22 Lipca 2012 mkeruj, :clap: :clap: :clap: :thumbsup: :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6229-pierwsze-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-229063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.