EAnna Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 13 Grudnia 2012 możesz coś więcej powiedzieć o tej próbie?Skrobia tworzy granatowy kompleks z jodem. Ale to musi być czysty jod, nie jego związki. Kropla jodywy wpuszczona do próbki śmietany wykaże, czy ewentualnie do jej zagęszczenia użyto skrobii. Filmik: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/8/#findComment-256077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 13 Grudnia 2012 A znacie metodę na wykrycie gipsu, który też jest używany do zagęszczania śmietany? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/8/#findComment-256141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Jak dobrze pójdzie, to niebawem wrzucę na Rapida taką książeczkę: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/8/#findComment-256149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Maxell, no to oby dobrze poszło :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/8/#findComment-256159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Niektóre tańsze śmietany ,36% posiadałą w składzie skrobię,(napis na opakowaniu),myślę,że taka śmietana nie nadaje się do wyrobu masła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/8/#findComment-256173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Violka Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 7 Marca 2013 Mam zamiar sama pobawic sie w robienie masła, zobacze co mi z tego wyjdzie. :tongue: Jutro kupuje śmietane swojską i do dzieła. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/8/#findComment-273275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakoszek Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 7 Marca 2013 Śmietanę kupujemy od osoby która ma przynajmniej z 5 krów, chodzi o to żeby nie była to zbieranina z miesiąca. Ważne jest czym są krowy karmione. Zimowe mleko nie ma tej wartości co wiosenne z młodej trawy. Najgorsza karma to kiszonka z liści buraczanych, śmietana się ciągnie i smak nie najlepszy. Śmietana musi być ciepła a po zrobieniu masła za pomocą wody usuwamy z niego maślankę, można lekko posolić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/8/#findComment-273280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 7 Marca 2013 Śmietana musi być ciepłaCo masz na myśli? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/8/#findComment-273282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakoszek Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 8 Marca 2013 http://www.forummleczarskie.pl/RAPORTY/121/2/wybrane-aspekty-standaryzacji-jakosci-masla/dzisiaj się zapoznałem z tymi informacjami, jak robię masło w zimie dolewam ciepłą wodę do śmietany na początku. Kiedyś robiłem często masło ręcznie w drewnianej maselnicy i czasami miałem problem. Teraz mam maselnicę elektryczną firmową i używam jej kilka razy w roku zwłaszcza na wiosnę jak krowy się pasą na łące . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/8/#findComment-273476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarodziej007 Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 13 Marca 2013 Do domowego wyrobu masła ni jak nie jest moim zdaniem potrzebny specjalny sprzet. Ja to robię tak: Zakładam że większość z was posiada przyzwoity mikser z podstawka do robienia ciast. Takie coś: http://www.zelmer.pl/gfx/zelmer/oferta_produktowa/pl/ikony/277/222.jpg Ja do tego wlewam śmietanę albo 36% ze sklepu albo smietanę odciągniętą z mleka jak robię ser. Albo można kupic swojską śmietanę. Kto co lubi. W mikser wkładam końcówki trzepiące włączam i idę robić coś innego za pół godziny wracam i jest masło jak nie ma to idę robić coś innego na kolejne pół godziny i wtedy na 100% mam masło. Ilosc masła zalezy jak tłusta jest śmietana. Później odcedzam od maślanki (mozna ją wypić, mi nie smakuje więc wylewam), Z miksera masło jest bardzo rozdrobnione dlatego płukanie na sitku woda wystarcza do wypłukania maślanki. Wystarczy zebrać do ręki i ulepić kulę lub inny dowolny kształt. Mozna też delikatnie posolić. Masełko pierwsza klasa nawet z kupczej 36% śmietany. Tylko smietana bez dodatków. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/8/#findComment-274540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 13 Marca 2013 Na tym teledysku mniej więcej od 0:55 widać jak prawidłowo robi się masło :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/8/#findComment-274554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dymny Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 13 Marca 2013 Na tym teledysku mniej więcej od 0:55 widać jak prawidłowo robi się masło :grin: Taką Maselnicę to chciałbym mieć :thumbsup: Cytuj "Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali". Aforyzm arabski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/8/#findComment-274557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bsk Opublikowano 5 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 5 Maja 2013 do tej pory robiłem zawsze masło ze śmietany słodkiej a czasem kwaśnej ale nigdy jej nie pasteryzowałem. Czy należy taką śmietanę spasteryzować przed robieniem masła ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/8/#findComment-283496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 5 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 5 Maja 2013 Tak. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/8/#findComment-283501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 5 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 5 Maja 2013 Nie zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/8/#findComment-283534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bsk Opublikowano 5 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 5 Maja 2013 to tak czy nie ? zdecydowałem się na pasteryzacje,i podczas szybkiego ogrzania do ok 90st śmietanka jakby się "ścięła ". Czy to normalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/8/#findComment-283547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 5 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 5 Maja 2013 Wszystko zależy skąd będziesz miał śmietanę, ja ją pozyskuję z mleka prosto po dojeniu i dlatego pasteryzuję przed zrobieniem masłaTutaj masz opis:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9635&postdays=0&postorder=asc&start=15 Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/8/#findComment-283600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bsk Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 7 Maja 2013 Do tej pory nie pasteryzowałem.Tym razem podgrzałem i masło wyszło wydaje mi się że dużo lepsze.Z tym że wyszło mi go mniej ( z 1,5l śmietany uzyskałem ok 300g masła)i strasznie długo nie chciało się zrobić ( ok 40min mikserem). Przy podgrzewaniu w śmietanie pojawiły się jakieś grudki,jakby śmietana się ścięła. Czy to normalne czy za mocno pogrzałem ? A może śmietana jest jakaś "oszukiwana" - dosypywana mąka ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/8/#findComment-283729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 7 Maja 2013 Przy podgrzewaniu w śmietanie pojawiły się jakieś grudki,jakby śmietana się ścięła.Pasteryzuje się wyłacznie słodką śmietankę. Śmietana to ukwaszona śmietanka. Ewentualną zawartość skrobii w śmietanie wykrywa się próbą jodynową. A w jakiej temperaturze przeprowadzałeś pasteryzację? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/8/#findComment-283733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 7 Maja 2013 A może śmietana jest jakaś "oszukiwana" - dosypywana mąka ? raczej gips Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/8/#findComment-283734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bsk Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 7 Maja 2013 @Eanno to była słodka śmietana. Pogrzałem do temp ok 90st.Może zbyt gwałtownie pogrzałem?Na indukcji pogrzanie do takiej temp trwa ok 4-5min. Po schłodzeniu tej spasteryzowanej śmietany w garnku oddzieliła się serwatka a reszta zbiła się w trwałą konsystencję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/8/#findComment-283735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 7 Maja 2013 Pasteryzuje się w 65 stopniach przez 30 minut, lub 72 przez 15 sekund. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/8/#findComment-283796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 7 Maja 2013 Pogrzałem do temp ok 90st.Może zbyt gwałtownie pogrzałem?Pasteryzację mleka i śmietanki najlepiej przeprowadzić w kąpieli wodnej. Najlepsze są specjalne garnki do mleka. Pasteryzacja na indukcji.. hmmm.. A mieszałeś chociaż? Oddzielenie się serwatki wskazuje na ścięcie białka. Jaka mogła być przyczyna poza zakwaszeniem? Chyba nie dodałeś podpuszczki bo o nią pytałeś niedawno :wink: Czysta mikrobiologicznie, słodka śmietanka, nawet wysokoprocentowa (taka może być na zimno dość gęsta) przy podgrzewaniu robi się rzadka. Różne frakcje tłuszczu mlecznego miękną pod wpływem temperatury i struktura emulsji ulega rozluźnieniu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/8/#findComment-283804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bsk Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 7 Maja 2013 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9635&postdays=0&postorder=asc&start=15 zasugerowałem się powyższą metodą pasteryzacji w 85st. Myślałem że pasteryzacja polega na gwałtownym podgrzaniu właśnie.@Eanno podpuszczki nie dodałem a powinienem ? Nie spotkałem się z przepisem robienia masła z podpuszczkąGeneralnie masło mi wyszło ale ziarna były małe,no i samego masła wyszło mało.Widzę że serwatka jest jeszcze bardzo tłusta więc ją zakwasiłem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/8/#findComment-283846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 8 Maja 2013 Podpuszczka Ci nie zetnie śmietanki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/8/#findComment-283930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.