Skocz do zawartości

Dobra kiełbasa na grilla - prosze o przepisy


Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję przepisów na dobrą kiełbasę grilową. Pisząc dobra mam na myśli taką aby nie była zbyt tłusta ( raczej chuda ) oraz skórka ( jelito ) dało się łatwo pogryść.

Chciałbym zrobić około 5 - 7 kg takiej kiełbasy którą będę mógł po wędzeniu i ewentualnym podpiekaniu zamrozić a przed każdym grilowaniem będę sobię kawałeczek wyciągał, smażył i się nią degustował :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Poszukuję przepisów na dobrą kiełbasę grilową.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7606&highlight=kie%B3basa+grilowa

 

 

 

Wystarczy uruchomić Szukaj :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/#findComment-186405
Udostępnij na innych stronach

Andrezj K,

ten przepis widziałem :)

Szukam przepisu na kiełbaskę bez sera.

"Ala" podwawelską, toruńską ale robiną na soli ( a nie peklosoli ) - z możliwością pieczenia w wysokich temperaturach.

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/#findComment-186410
Udostępnij na innych stronach

"Ala" podwawelską, toruńską ale robiną na soli ( a nie peklosoli ) - z możliwością pieczenia w wysokich temperaturach.

a kto Tobie broni zastąpić peklosól solą :rolleyes:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/#findComment-186412
Udostępnij na innych stronach

Darino,

mi nikt nigdy niczego nie zabronił :)

ale chciałbym się dowiedzić jak zrobić dobrą kiełbasę na grilla .

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/#findComment-186414
Udostępnij na innych stronach

Pisząc dobra mam na myśli taką aby nie była zbyt tłusta ( raczej chuda )

Jak chuda to nie dobra (na grilla). Chuda na grillu to IMHO będzie wiór.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/#findComment-186415
Udostępnij na innych stronach

Pisząc dobra mam na myśli taką aby nie była zbyt tłusta ( raczej chuda )

Jak chuda to nie dobra (na grilla). Chuda na grillu to IMHO będzie wiór.
EAnna,

mam na myśli taka kiłbaske że jak się z niej tłuszcz wytopi ( a nie będzie to trwało dużej niz 40 minut ) będzie chuda.

Czasem kupowalem kiełbaski które musiałem grilować ponad 3 godziny aby były zjadliwe

wiec jeśli robię własne kiełbaski chcę je zrobić dobre.

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/#findComment-186417
Udostępnij na innych stronach

Szukam przepisu na kiełbaskę bez sera.

Po prostu nie dawaj sera :grin:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/#findComment-186429
Udostępnij na innych stronach

Pisząc dobra mam na myśli taką aby nie była zbyt tłusta ( raczej chuda )

To raczej takiej nie znajdziesz.Kiełbasa na grilla musi być tłusta żeby po grillowaniu nie była wiórowata.I jedna ważna uwaga.Ja kiełbasę na grilla nie nacinam coby wszystko co najlepsze zostało w środku.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/#findComment-186433
Udostępnij na innych stronach

mam na myśli taką aby nie była zbyt tłusta ( raczej chuda )

Tłuszcz jest nośnikiem smaku, temperatura rozpuszcza tłuszcz, chuda kiełbasa bez tłuszczu podpieczona ( czyli grzana ), to co ze smakiem? :sad:

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/#findComment-186440
Udostępnij na innych stronach

:grin: swiadziu :grin: tyle czasu już jesteś na tym forum i nie możesz SAM skomponować swojej kiełbasy na grilla :grin: trzeba chociaż raz coś samemu skręcić :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/#findComment-186442
Udostępnij na innych stronach

Czasem kupowalem kiełbaski które musiałem grilować ponad 3 godziny aby były zjadliwe

Możesz opisać, dlaczego tak robiłeś?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/#findComment-186694
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Czasem kupowalem kiełbaski które musiałem grilować ponad 3 godziny aby były zjadliwe

Możesz opisać, dlaczego tak robiłeś?
Bagno,

po przez ten cały czas lał się z kiełbasy tłuszcz który momentami rozpalał ogień na węglu drzewnym :(

Teraz chcę zrobić w miarę " chudą" kiełbaskę którą będę mógł opiekać na grillu przez 20 minut a w smaku będzie chuda oraz skórka będzie się dobrze gryźć.

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/#findComment-188852
Udostępnij na innych stronach

Teraz chcę zrobić w miarę " chudą" kiełbaskę którą będę mógł opiekać na grillu przez 20 minut a w smaku będzie chuda oraz skórka będzie się dobrze gryźć.

Chuda kiełbasa na grilla - pomyłka. Wejdź w temat kiełbasy, wpisz grillowa i masz przepisy. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/#findComment-188856
Udostępnij na innych stronach

chudą" kiełbaskę

Już Ci pisałem.Zapomnij o chudej na grilla.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/#findComment-188857
Udostępnij na innych stronach

Czasem kupowalem kiełbaski które musiałem grilować ponad 3 godziny aby były zjadliwe

wiec jeśli robię własne kiełbaski chcę je zrobić dobre.

 

[ Dodano: Nie 04 Gru, 2011 21:18 ]

śwadziu, chyba nie odpowiednią IIb wziąłeś jeśli się wytopiła.

 

Chyba nie doczytałeś tematu ...

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/#findComment-188877
Udostępnij na innych stronach

:grin: kolega napisał swoje konkretne wymagania,,opiekać na grillu 20min. w smaku ma być chuda oraz skorka będzie się dobrze gryżć :grin: Jeśli ktoś z kolegów posiada wiedzę by spełnić takie wymagania to czekam z ciekawością na odpowiedz :grin: Bo temat będzie podobny do boczku :clap: :clap: :clap: :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/#findComment-188949
Udostępnij na innych stronach

opiekać na grillu 20min. w smaku ma być chuda oraz skorka będzie się dobrze gryżć

Takie rzeczy to tylko w Erze .... no OK T-mobilErze ;) Grzesiu "świądziu" zrób taka jak pasuje Ci smakowo ale zamiast peklosoli zrób na samej soli "na szaro" popatrz na kiełbasy z okolic Rzeszowa ale nie przypiekaj tylko wędź delikatnie potem przypieczesz na grillu ...

I tak jak Ci już koledzy napisali "chuda kiełbasa" to kiepska kiełbasa na grilla ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/#findComment-188952
Udostępnij na innych stronach

Jakoś tak pod koniec sierpnia na nieplanowanego spontanicznego grilla ukręciłem na szybko kiełbaskę z samego boczku ( dość chudego ). Boczek ( niepeklowany ) zmieliłem w całości na siatce 8 mm , dodałem pieprz , sól , gorczycę , majeranek , świeży czosnek , pokrojony w drobną kostkę twardy ser żółty, po czym bardzo dokładnie wymieszałem i nadziałem w jelita wp. fi 28. Odkręciłem na długość ok 10 cm i po ok 3h rzucałem je na rozgrzany grill . Oczywiście wiem, że ta produkcja niewiele miała wspólnego ze sztuką masarską, jednak uznałem że mając 5h czasu , wolę taki wyrób aniżeli kupny gotowy ;)

Efekt końcowy po grillowaniu przerósł moje ( i nie tylko moje ) oczekiwania ;) Nawet zwięzłość była zupełnie niezła , kiełbaska nie rozpadała się przy krojeniu.

Warto czasem poeksperymentować :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/#findComment-188955
Udostępnij na innych stronach

świadziu, masz wymagania, które przerastają obecne przepisy na kiełbasę grillową.

Może zrobisz taką prostą zwykłą kiełbasę.

Skład na 6 kg:

łopatka 3 kg

karkówka 2 kg

boczek 1 kg

przyprawy:

czosnek 6 dkg

peklosól 102 gr ( do grilla zastąpić solą zwykłą lub mieszanką )

pieprz czarny 18 gr

( Można dodać do smaku przyprawę do mięs lub do kruczka i odliczyć wagowo ilość soli)

Zmielić łopatkę sito 8 karkówkę 5 i boczek sito 4.

Wymieszać dodać przyprawy i nabić jelita formując kiełbaski po 12 cm.

Osadzić 12 godzin podwędzić w zimnym dymie około 3 godzin i na ciepło 1 godzinkę.

Ostudzić i grillować lub zamrozić na imprezkę.

Kiedyś nie było specjalnych kiełbas gilowych, ale idealnie nadawała się zwyczajna. ( nie mylić z obecna kiełbasa zwyczajną )

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/#findComment-188965
Udostępnij na innych stronach

:grin: Andrzeju :grin: kolega nie chce prostej zwykłej kiełbasy :grin: Arkadiusz,Ja o wielu rzeczach związanych z mięsem nie mam zielonego pojęcia.Tylko jak zamierzam coś zrobić nowego to czytam i robię,jak coś wyjdzie nie tak jak bym chciał to nanoszę poprawki aż osiągnę zamierzony cel.Najlepiej rzucić temat określić wymagania i czekać niech się koledzy sprężają,a Pytający w tym czasie pije zimne piwko :grin: :clap: :clap: :clap: Przypomniałem sobie, jutro chodzi MIKOŁAJ :grin: może jakiś przepisik włoży do bucika :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/#findComment-188970
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, na 20 postów Śwadziu nie otrzymał żadnego przepisu czyli brak odpowiedzi. Jak się pojawił to też jest źle i niedobrze. :wink:

To ja oświadczam, że przepis na moją prostą kiełbasę - jest jedyny, typowo grillowy!!! z górnej półki!!! i tej wersji będę się trzymał. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/#findComment-188971
Udostępnij na innych stronach

No teraz po małym retuszu jest OK ... i wygląda smacznie ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/#findComment-188972
Udostępnij na innych stronach

Dobrą kiełbasą na ruszt jest kiełbasa "chłopska", zrobiona na samej soli. Tylko trzeba pamiętać aby jej nie nacinać - bo można spowodować pożar. :grin:
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6332-dobra-kie%C5%82basa-na-grilla-prosze-o-przepisy/#findComment-188976
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.