arkadiusz Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 1 Czerwca 2012 czesem robię z tego co mam, i tyle Ależ nikt Ci nie zarzuca ,że kiełbaska jest zła.Tylko receptura mało zrozumiała.Może trochę czasu poświęć i zapoznaj się z klasyfikacją a wyjdzie Ci to na zdrowie. :grin: P.S A co do nazwy to popełniasz plagiat, ale niech tam :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 1 Czerwca 2012 Receptura czy zakupione mięso-elementy , tuszki . Jak tak będziemy pisać receptury to bardzo proszę o zatrudnieni na forum wróżki, by to rozszyfrowała. To i wróżkę mamy. To jest receptura sklepowa a nie branżowa Dziadku, teraz to wszyscy mają swoje "receptury" składające się z tego co mają. Też tak czasem robię, ale jutro podwawelska zgodnie ze sztuką... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 1 Czerwca 2012 To i wróżkę mamy. Jak za dobrych stalinowskich czasów.Zapomniałeś wkleić cały cytat. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 1 Czerwca 2012 arkadiusz, A co do nazwy to popełniasz plagiat.Plagiat to jak sobie zarejestrujesz, a z kiełbasą "moja" jest jak z d-itd też jest "moja" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 1 Czerwca 2012 Nie ma to jak się doczepić do kolegi bo ... I bardzo to motywuje do dalszego pisania ! Po co jak .... znowu się doczepią. Napisał skład, a nie receptura, a to różnica. Jak na opakowaniu wyrobu mięsnego w sklepie w miejscu skład będzie receptura to chylę czoła i zwracam honor. Wystarczyło napisać: Kolego ziutek mógłbyś podać dokładniej jakiego mięsa użyłeś ? Tak po ludzku normalnie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 1 Czerwca 2012 Dla mnie jest zrozumiałe i basta ... kurczak pierś, gicz cielęca(może z całości wykrojone różne kawałki ....) podgardle, królik cały .... golonka (cała np.) , szynka podobnie jak gicz, wykrojone skrawki i ot, problem rozwiązany, co prawda bez klasyfikacji, taki mój, swój, przepis na ( ścinkową mieszaną) .... zawsze znajdziemy jakieś ale... gdyby klasyfikacja była, to nie takie sita, a jak sita ok. ,to osłonki nie to fi :P ... oj chłopaki, chłopaki Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 1 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 1 Czerwca 2012 Sprostuję tylko nazwę kiełbasy z "moja" na "moja Ziutek-owa", co miałem to dałem. Skład : szynka 1300 królik 1000 kurczak (pierś) swojski 800 podgarle 1400 gicz cielęca 1200 golonka 1450 -------------------------------------- razem 7150 wszystkie mięska sklasyfikowane, wybrane co najlepsze i chude, bez błon i ścięgien, podgarle i gicz zmielone fi.8mm, z golonki zrobiony klej wg wskazówek Dziadka, szynka, królik i kurczak tylko krojone w drobną koskę, nie mielone. Tylko gicz kupiona na targu, reszta swojskiego chowu. No i wyszło co wyszło, zdięcia na stronie nr 3. klej z golonki, po prawej kilkakrotnie zmielone to, co uznałem, że może być zmielone, na siatce 4 mm, cała reszta do garnka i ugotowałem wywar do zup. Nie napisałem, że to jest przepis do zastosowania, tylko skład, jak tu ktoś zauważył. Lato chyba jednak będzie w tym roku, więc potrzebowałem miejsce w zamrażarce, na lody domowe. Pozdrawiam cieplutko. PS. w tytule tematu napisałem "Ziutekowe - skromne wyroby", nie przepisy. Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 1 Czerwca 2012 Ziutek nie musisz się przed nikim tłumaczyć i tego się trzymaj. Pozdrawiam i gratuluję (szczerze) smacznego wyrobu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 1 Czerwca 2012 Gratuluję wyrobów. Receptura zaczyna się od składu. a co my tutaj mamy- Skład : szynka 1300 królik 1000 kurczak (pierś) swojski 800 podgarle 1400 gicz cielęca 1200 golonka 1450 -------------------------------------- razem 7150 Szynka -element z rozbioru półtusz wp. z kością tłuszczem skórą itd, Królik - zwierzę hodowane dla skór i mięsa. Podgardle - element z rozbioru półtusz wp.- ze skórą gruczołami. Gicz cielęca -określenie gastronomiczne w masarstwie goleń cielęca. Golonka element wp. z kością skórą Gdyby było napisane już nawet bez klas tak to można by to przyjąć Mięso drobne z szynki - 1300 Mięso drobne z królika - 1000 Mięso z piersi kurczaka -800 Podgardle wp. b/s i gruczołów- 1400 Mięso dr. cielęce- 1200 - z goleni -kl II Mięso dr. z golonki wp. 1450 - kl III Dzisiaj oglądałem w tv jak pewien doktor uczył robić kiełbasę białą na grilla mówiąc ze to jest prawdziwa biała Skład podał bez klas . mięso peklował pektosolą 20g /1 kg - raczej to mięso pektował. Parzył w temperaturze 80-85 st c.i zaraz ją grillował. Dbajmy o to forum - tak unikalne. bo nie długo obniżymy poziom do takiego poziomu że nie będzimy wiedzieli o co chodzi . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 1 Czerwca 2012 Mięso drobne z szynki - 1300 Mięso drobne z królika - 1000 O Ty Dziadku też napisałeś trochę po swojemu :devil: :tongue: Mięso drobne z szynki - co to za mięso? Mięso drobne z królika - nikt nie wspominał o czymś takim? (MOM czy co?) Czepiasz się drobnostek , a sam popełniasz te błędy, nawet w odp. gdzie nakazujesz wyrażanie poprawnych nazw występujących w przetwórstwie mięsa. Pozdrawiam :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 1 Czerwca 2012 Czytaj uważnie Gdyby było napisane już nawet bez klas tak, to można by to przyjąćNie wiesz co to są mięsa drobne Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 1 Czerwca 2012 zostawię bez komentarza :wink: Ja wiem o co Ci chodzi , a inni mogą mieć problem z podaniem fachowych nazw. W rozmowie przy stole pewnie wszyscy by się dogadywali ,a przed monitorem wychodzą właśnie takie schody :tongue: Jeszcze raz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Naprawdę trudno się nie zgodzić z argumentami Dziadka. Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Dbajmy o to forum - tak unikalne. bo nie długo obniżymy poziom do takiego poziomu że nie będzimy wiedzieli o co chodzi . Co racja to racja. Trzeba dbać o poziom forum - można np. młodemu użytkownikowi wysłać PW z krótkim wyjaśnieniem w czym problem. Poprosić o przestrzeganie reguł nazewnictwa. Można też mu wysłać linka do jakiegoś zwięzłego artykuły na temat nazewnictwa stosowanego na forum, o ile takowy artykuł istnieje. Młodemu użytkownikowi trudno przekopywać się przez całe forum, wyszukiwać i połapać się w półgębkiem przekazywanych informacjach, nierzadko z dużą dawką ironii i negatywnych emocji. Na koniec można życzyć powodzenia i jak najbardziej udanych wyrobów. W ostatnich słowach ewentualnie dołączyć zachętę do aktywnego udzielania się na forum i zamieszczania zdjęć swoich wyrobów. Można tak? Można? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Nazewnictwem branżowym głowy sobie nie zawracam,To widać ziutku :sad: . Ale nie jest zrozumiałym dla mnie dlaczego w takim razie wymieniłeś ilości zupełnie niekonkretnych, niejednoznacznie określonych mięs, które użyłeś do wyrobu swojej kiełbaski. Jeżeli w celu podania użytecznej dla innych receptury, to forma jest chybiona. Dlaczego? Rodzą się podstawowe pytania, np takie: 1. Czy mięso było z całej tuszki królika, może z samych odkostnionych combrów lub przodków z kilku królików? 2. Mięso z szynki - w domyśle (?) bez kości i skóry: zupełnie czyściutka, chuda "I", czy też tłuściejsze okrawki z obrabiania mięśni na szyneczki? 3. Podałeś wagę podgardla oczyszczonego ze skóry i gruczołów, czy też całego elementu. Jak widzisz, każdy z powyższych wariantów (a to tylko część możliwości) daje inny skład surowcowy więc i inną kiełbasę. Załóżmy teraz, że 50 forowiczów zechce powtórzyć Twój wyrób. Poza powyższymi dylematami będą musieli przeliczyć Twój przepis na jednostkę masy mięsnej. Będzie to pięćdziesiąt rachunków i na nowo napisanych receptur. Przyjęlismy na tym forum - jest to niepisana, grzecznościowa umowa - że podajemy recepturę na 10kg masy mięsnej, bo to łatwo przeliczyć na 1kg i ująć procentowo. Lepiej zatem nie podawać pseudoreceptury, która może tylko wprowadzić zamieszanie, niż robić to w niejednoznacznej formie. Robisz ładne, apetyczne wyroby i one inspirują forowiczów do wykonania podobnych. Jednak podawanie receptury nie jest obowiazkowe niemniej zobowiazujace Jeżeli masz z tym jakiekolwiek kłopoty mogę się podjąć redagowania Twoich receptur o ile będziesz chciał je ujawnić :grin: . Wtedy dogadamy wszystkie szczegóły na PW a na forum, może i stronie głównej, umieścimy Twoje, ziutkowe, autorskie receptury, jednoznaczne dla użytkowników. Co Ty na to? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Poziom poziomem, ale trzbea zadać sobie jedno pytanie: jakie wędliny robimy? "wyrób wędlin sposobem domowym" czy "wyrób wędlin sposobem przemysłowym" ? :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 2 Czerwca 2012 trzbea zadać sobie jedno pytanie: jakie wędliny robimy? "wyrób wędlin sposobem domowym" czy "wyrób wędlin sposobem przemysłowym"Absolutnie źle postawione pytanie :shock: Istotą jest to, czy przepis ma być użyteczny, czyli w miarę jednoznaczny, czy zwykłe bla, bla, bla. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Poziom poziomem, ale trzbea zadać sobie jedno pytanie: jakie wędliny robimy? "wyrób wędlin sposobem domowym" czy "wyrób wędlin sposobem przemysłowym" ? :rolleyes:a co ma piernik do wiatraka??? :rolleyes: - tu używając tego przyszłowiowego piernika.... - wyobraź sobie że zwracasz się o przepis na piernik w formie bo chciałbyś zrobić go sobie "domowym sposobem" - i ja Ci kolega zatem nie podam receptury którą mam bo powiesz że wpycham Ci "przemysłówkę" (mimo że swego czasu opracowana została na podstawie jakiegoś przepisu z gazety...) podam Ci za to całkiem "udomowioną" jej wersję: "weź trochę mąki, cukru, miodu, oleju, mleka... troszkę dżemu, rodzynki ... można dać orzechy... no i przyprawy koniecznie - no wiesz takie typowe do piernika..... całość wymieszaj, wlej do formy i piecz......." czytelnie??? - :tongue: ale przynajmniej wygląda "domowo" - prawda? Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 17 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 17 Września 2013 Dziękuję Wszystkim za pamięć i życzenia urodzinowe. [/url] nie podaję, składu, po prostu kiełbasa moja i tyle, część była jeszcze raz wędzona po parzeniu kaszaneczka z wątróbką wołową moja nowa wędzarka, w miejsce tej z płyt OSBO Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-301765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 17 Września 2013 Witam. ziutek, pełen profesjonalizm. Jestem pod wrażeniem Twoich wyrobów. Jedyne co mnie martwi to instalacja elektryczna na Twojej wędzarni. Myślę, że to prowizorka, ale jak znam życie to prowizorki trzymają najdłużej. :wink: Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-301779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 22 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 22 Października 2014 Witam wszystkich, dawno nic nie pisałem, ale to wcale nie oznacza, że nic nie robię.Chwilowo nie miałem jelit wieprzowych, więc zrobiłem w wołowych. Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-378543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 29 Listopada 2014 Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-386855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 30 Listopada 2014 Ziutek, coś mnie się zdaje, że Ty żaden zadymiacz amator jesteś. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-386907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-390948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 17 Grudnia 2014 moja LP to za taki salcesonik to by się pon nóż położyła...... Piękne przygotowania świąteczne Z Dymnym pozdrowieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-390964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.