Skocz do zawartości

Ziutkowe - skromne wyroby


Rekomendowane odpowiedzi

czesem robię z tego co mam, i tyle

Ależ nikt Ci nie zarzuca ,że kiełbaska jest zła.Tylko receptura mało zrozumiała.Może trochę czasu poświęć i zapoznaj się z klasyfikacją a wyjdzie Ci to na zdrowie. :grin:

 

P.S

A co do nazwy to popełniasz plagiat, ale niech tam :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220823
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Receptura czy zakupione mięso-elementy , tuszki . Jak tak będziemy pisać receptury to bardzo proszę o zatrudnieni na forum wróżki, by to rozszyfrowała.

To i wróżkę mamy. :cool:

 

To jest receptura sklepowa a nie branżowa

 

 

Dziadku, teraz to wszyscy mają swoje "receptury" składające się z tego co mają.

Też tak czasem robię, ale jutro podwawelska zgodnie ze sztuką... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220824
Udostępnij na innych stronach

To i wróżkę mamy.

Jak za dobrych stalinowskich czasów.Zapomniałeś wkleić cały cytat. :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220827
Udostępnij na innych stronach

Nie ma to jak się doczepić do kolegi bo ...

 

I bardzo to motywuje do dalszego pisania !

Po co jak .... znowu się doczepią.

 

Napisał skład, a nie receptura, a to różnica.

Jak na opakowaniu wyrobu mięsnego w sklepie w miejscu skład będzie receptura to chylę czoła i zwracam honor.

 

Wystarczyło napisać:

 

Kolego ziutek mógłbyś podać dokładniej jakiego mięsa użyłeś ?

 

Tak po ludzku normalnie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220834
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie jest zrozumiałe i basta ... kurczak pierś, gicz cielęca(może z całości wykrojone różne kawałki ....) podgardle, królik cały .... golonka (cała np.) , szynka podobnie jak gicz, wykrojone skrawki i ot, problem rozwiązany, co prawda bez klasyfikacji, taki mój, swój, przepis na ( ścinkową mieszaną) .... zawsze znajdziemy jakieś ale... gdyby klasyfikacja była, to nie takie sita, a jak sita ok. ,to osłonki nie to fi :P :D ... oj chłopaki, chłopaki ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220838
Udostępnij na innych stronach

Sprostuję tylko nazwę kiełbasy z "moja" na "moja Ziutek-owa",

co miałem to dałem.

 

Skład :

szynka 1300

królik 1000

kurczak (pierś) swojski 800

podgarle 1400

gicz cielęca 1200

golonka 1450

--------------------------------------

razem 7150

wszystkie mięska sklasyfikowane, wybrane co najlepsze i chude, bez błon i ścięgien,

podgarle i gicz zmielone fi.8mm,

z golonki zrobiony klej wg wskazówek Dziadka,

szynka, królik i kurczak tylko krojone w drobną koskę, nie mielone.

Tylko gicz kupiona na targu, reszta swojskiego chowu.

 

No i wyszło co wyszło, zdięcia na stronie nr 3.

 

klej z golonki, po prawej kilkakrotnie zmielone to, co uznałem, że może być zmielone,

na siatce 4 mm,

cała reszta do garnka i ugotowałem wywar do zup.

Nie napisałem, że to jest przepis do zastosowania, tylko skład, jak tu ktoś zauważył.

Lato chyba jednak będzie w tym roku, więc potrzebowałem miejsce w zamrażarce,

na lody domowe.

Pozdrawiam cieplutko.

 

PS. w tytule tematu napisałem "Ziutekowe - skromne wyroby", nie przepisy.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220849
Udostępnij na innych stronach

Ziutek nie musisz się przed nikim tłumaczyć i tego się trzymaj.

 

Pozdrawiam i gratuluję (szczerze) smacznego wyrobu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220854
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję wyrobów. Receptura zaczyna się od składu. a co my tutaj mamy-

Skład :

szynka 1300

królik 1000

kurczak (pierś) swojski 800

podgarle 1400

gicz cielęca 1200

golonka 1450

--------------------------------------

razem 7150

Szynka -element z rozbioru półtusz wp. z kością tłuszczem skórą itd,

Królik - zwierzę hodowane dla skór i mięsa.

Podgardle - element z rozbioru półtusz wp.- ze skórą gruczołami.

Gicz cielęca -określenie gastronomiczne w masarstwie goleń cielęca.

Golonka element wp. z kością skórą

Gdyby było napisane już nawet bez klas tak to można by to przyjąć

Mięso drobne z szynki - 1300

Mięso drobne z królika - 1000

Mięso z piersi kurczaka -800

Podgardle wp. b/s i gruczołów- 1400

Mięso dr. cielęce- 1200 - z goleni -kl II

Mięso dr. z golonki wp. 1450 - kl III

Dzisiaj oglądałem w tv jak pewien doktor uczył robić kiełbasę białą na grilla mówiąc ze to jest prawdziwa biała

Skład podał bez klas . mięso peklował pektosolą 20g /1 kg - raczej to mięso pektował.

Parzył w temperaturze 80-85 st c.i zaraz ją grillował.

Dbajmy o to forum - tak unikalne. bo nie długo obniżymy poziom do takiego poziomu że nie będzimy wiedzieli o co chodzi .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220871
Udostępnij na innych stronach

Mięso drobne z szynki - 1300

Mięso drobne z królika - 1000

 

O Ty Dziadku też napisałeś trochę po swojemu :devil: :tongue:

 

Mięso drobne z szynki - co to za mięso?

Mięso drobne z królika - nikt nie wspominał o czymś takim? (MOM czy co?)

 

Czepiasz się drobnostek , a sam popełniasz te błędy, nawet w odp. gdzie nakazujesz wyrażanie poprawnych nazw występujących w przetwórstwie mięsa.

Pozdrawiam :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220872
Udostępnij na innych stronach

Czytaj uważnie

Gdyby było napisane już nawet bez klas tak, to można by to przyjąć

Nie wiesz co to są mięsa drobne
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220873
Udostępnij na innych stronach

zostawię bez komentarza :wink:

Ja wiem o co Ci chodzi , a inni mogą mieć problem z podaniem fachowych nazw.

 

W rozmowie przy stole pewnie wszyscy by się dogadywali ,a przed monitorem wychodzą właśnie takie schody :tongue:

Jeszcze raz pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220874
Udostępnij na innych stronach

Dbajmy o to forum - tak unikalne. bo nie długo obniżymy poziom do takiego poziomu że nie będzimy wiedzieli o co chodzi .

Co racja to racja. Trzeba dbać o poziom forum - można np. młodemu użytkownikowi wysłać PW z krótkim wyjaśnieniem w czym problem. Poprosić o przestrzeganie reguł nazewnictwa. Można też mu wysłać linka do jakiegoś zwięzłego artykuły na temat nazewnictwa stosowanego na forum, o ile takowy artykuł istnieje. Młodemu użytkownikowi trudno przekopywać się przez całe forum, wyszukiwać i połapać się w półgębkiem przekazywanych informacjach, nierzadko z dużą dawką ironii i negatywnych emocji.

Na koniec można życzyć powodzenia i jak najbardziej udanych wyrobów. W ostatnich słowach ewentualnie dołączyć zachętę do aktywnego udzielania się na forum i zamieszczania zdjęć swoich wyrobów.

 

Można tak? Można?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220884
Udostępnij na innych stronach

Nazewnictwem branżowym głowy sobie nie zawracam,

To widać ziutku :sad: .

Ale nie jest zrozumiałym dla mnie dlaczego w takim razie wymieniłeś ilości zupełnie niekonkretnych, niejednoznacznie określonych mięs, które użyłeś do wyrobu swojej kiełbaski. Jeżeli w celu podania użytecznej dla innych receptury, to forma jest chybiona. Dlaczego?

Rodzą się podstawowe pytania, np takie:

1. Czy mięso było z całej tuszki królika, może z samych odkostnionych combrów lub przodków z kilku królików?

2. Mięso z szynki - w domyśle (?) bez kości i skóry: zupełnie czyściutka, chuda "I", czy też tłuściejsze okrawki z obrabiania mięśni na szyneczki?

3. Podałeś wagę podgardla oczyszczonego ze skóry i gruczołów, czy też całego elementu.

Jak widzisz, każdy z powyższych wariantów (a to tylko część możliwości) daje inny skład surowcowy więc i inną kiełbasę.

Załóżmy teraz, że 50 forowiczów zechce powtórzyć Twój wyrób.

Poza powyższymi dylematami będą musieli przeliczyć Twój przepis na jednostkę masy mięsnej. Będzie to pięćdziesiąt rachunków i na nowo napisanych receptur.

Przyjęlismy na tym forum - jest to niepisana, grzecznościowa umowa - że podajemy recepturę na 10kg masy mięsnej, bo to łatwo przeliczyć na 1kg i ująć procentowo.

Lepiej zatem nie podawać pseudoreceptury, która może tylko wprowadzić zamieszanie, niż robić to w niejednoznacznej formie.

Robisz ładne, apetyczne wyroby i one inspirują forowiczów do wykonania podobnych. Jednak podawanie receptury nie jest obowiazkowe niemniej zobowiazujace :cool:

Jeżeli masz z tym jakiekolwiek kłopoty mogę się podjąć redagowania Twoich receptur o ile będziesz chciał je ujawnić :grin: . Wtedy dogadamy wszystkie szczegóły na PW a na forum, może i stronie głównej, umieścimy Twoje, ziutkowe, autorskie receptury, jednoznaczne dla użytkowników.

Co Ty na to?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220885
Udostępnij na innych stronach

Poziom poziomem, ale trzbea zadać sobie jedno pytanie: jakie wędliny robimy? "wyrób wędlin sposobem domowym" czy "wyrób wędlin sposobem przemysłowym" ? :rolleyes:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220888
Udostępnij na innych stronach

trzbea zadać sobie jedno pytanie: jakie wędliny robimy? "wyrób wędlin sposobem domowym" czy "wyrób wędlin sposobem przemysłowym"

Absolutnie źle postawione pytanie :shock:

Istotą jest to, czy przepis ma być użyteczny, czyli w miarę jednoznaczny, czy zwykłe bla, bla, bla.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220889
Udostępnij na innych stronach

Poziom poziomem, ale trzbea zadać sobie jedno pytanie: jakie wędliny robimy? "wyrób wędlin sposobem domowym" czy "wyrób wędlin sposobem przemysłowym" ? :rolleyes:

a co ma piernik do wiatraka??? :rolleyes:

- tu używając tego przyszłowiowego piernika.... - wyobraź sobie że zwracasz się o przepis na piernik w formie bo chciałbyś zrobić go sobie "domowym sposobem" :cool:

- i ja Ci kolega zatem nie podam receptury którą mam bo powiesz że wpycham Ci "przemysłówkę" (mimo że swego czasu opracowana została na podstawie jakiegoś przepisu z gazety...)

podam Ci za to całkiem "udomowioną" jej wersję:

"weź trochę mąki, cukru, miodu, oleju, mleka... troszkę dżemu, rodzynki ... można dać orzechy... no i przyprawy koniecznie - no wiesz takie typowe do piernika.....

całość wymieszaj, wlej do formy i piecz......."

 

czytelnie??? - :tongue: ale przynajmniej wygląda "domowo" - prawda? :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-220892
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dziękuję Wszystkim za pamięć i życzenia urodzinowe.

 

[/url]

nie podaję, składu, po prostu kiełbasa moja i tyle, część była jeszcze raz wędzona po parzeniu

kaszaneczka z wątróbką wołową

moja nowa wędzarka, w miejsce tej z płyt OSBO

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-301765
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

ziutek, pełen profesjonalizm. Jestem pod wrażeniem Twoich wyrobów. Jedyne co mnie martwi to instalacja elektryczna na Twojej wędzarni. Myślę, że to prowizorka, ale jak znam życie to prowizorki trzymają najdłużej. :wink:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-301779
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam wszystkich, dawno nic nie pisałem, ale to wcale nie oznacza, że nic nie robię.

Chwilowo nie miałem jelit wieprzowych, więc zrobiłem w wołowych.

post-41891-0-33863800-1413982638_thumb.jpg

post-41891-0-68150900-1413982664_thumb.jpg

post-41891-0-26993400-1413982677_thumb.jpg

 

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-378543
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

:thumbsup:  :clap:  :clap:  :clap: 

Ziutek, coś mnie się zdaje, że Ty żaden zadymiacz amator jesteś.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6394-ziutkowe-skromne-wyroby/page/3/#findComment-386907
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.