Muski Opublikowano 13 Października Zgłoś Udostępnij #1126 Opublikowano 13 Października Karol , jak robiłeś tą szynkę? - bardzo ładna Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1041332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 14 Października Autor Zgłoś Udostępnij #1127 Opublikowano 14 Października Waldku szynkę robiłem z przepisu Szczepana.Jest to najnowszy przepis,nad którym Szczepan pracował kilka ostatnich miesięcy i wdraża produkt do codziennej sprzedaży.Nie mogę podać przepisu bo to produkt Szczepana i nie mam takich uprawnień żeby zdradzać przepis.Natomiast kilka osób w ostatnim czasie miało okazję degustować tak wspaniałego produktu i nie ukrywam ż miło by było żeby się wypowiedziały w tym temacie. W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1041543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Października Zgłoś Udostępnij #1128 Opublikowano 14 Października Niebo w gębie. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1041569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 14 Października Zgłoś Udostępnij #1129 Opublikowano 14 Października Product placement. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1041576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Października Zgłoś Udostępnij #1130 Opublikowano 15 Października 9 godzin temu, karolszymczak napisał(a): Nie mogę podać przepisu Ok rozumiem Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1041585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano Niedziela o 15:00 Autor Zgłoś Udostępnij #1131 Opublikowano Niedziela o 15:00 Jesienne smaki 1 2 W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1042747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano Niedziela o 16:12 Zgłoś Udostępnij #1132 Opublikowano Niedziela o 16:12 Piękny koszyczek macie, tylko ja próbuję odczytać napis na butelce i... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1042776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano Niedziela o 16:35 Zgłoś Udostępnij #1133 Opublikowano Niedziela o 16:35 21 minut temu, mamuśka napisał(a): Piękny koszyczek macie, tylko ja próbuję odczytać napis na butelce i... Cipka? 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1042781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano Niedziela o 16:52 Zgłoś Udostępnij #1134 Opublikowano Niedziela o 16:52 16 minut temu, quadro555 napisał(a): Cipka? 😁 To już podchodzi pod pornograf.....🤣 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1042788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano Niedziela o 16:55 Zgłoś Udostępnij #1135 Opublikowano Niedziela o 16:55 Tyle odczytałem. Wzrok słaby. Prawie 50 lat w okularach. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1042791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano Niedziela o 17:43 Zgłoś Udostępnij #1136 Opublikowano Niedziela o 17:43 Koszyk wart naśladowania. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1042797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano Niedziela o 18:07 Zgłoś Udostępnij #1137 Opublikowano Niedziela o 18:07 Wygląda przepięknie 👍 MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1042807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano Poniedziałek o 18:15 Autor Zgłoś Udostępnij #1138 Opublikowano Poniedziałek o 18:15 Cały czas myślałem, że robię dobre wyroby i tak karmiłem rodzinę.Jedna kiedy poznałem metody Kolegi Szczepana co do peklowania, osuszania, wędzenia i parzenia, a przede wszystkim masowania szynek w warunkach domowych, stwierdzam ja i moja rodzina, że wędliny mają zupełnie inny smak, wygląd i konsystencję. Szczepan dziekuję Tobie za wskazówki!!! 1 W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1043089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano Poniedziałek o 18:55 Zgłoś Udostępnij #1139 Opublikowano Poniedziałek o 18:55 Ładna kompozycja👍. 40 minut temu, karolszymczak napisał(a): masowania szynek w warunkach domowych Karol rozwiń temat ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1043099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano Poniedziałek o 19:05 Zgłoś Udostępnij #1140 Opublikowano Poniedziałek o 19:05 Karol, nic tak nie cieszy jak dobre wędliny! Dzięki za miłe słowa, ale to przecież Ty je zrobiłeś! Te drobne korekty naprawdę robią różnicę, dlatego zawsze powtarzam, że warto mieć trochę pokory do tego, co się robi. A zdjęcia wyszły super, pewnie to zasługa Magdy! 3 „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1043103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano Poniedziałek o 19:22 Zgłoś Udostępnij #1141 Opublikowano Poniedziałek o 19:22 @karolszymczak Masz dostęp do wiedzy, to może się pochwalisz. Jeżeli nie, to masz u mnie kolejny wpis ,,product placement ". Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1043111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano wczoraj o 02:20 Autor Zgłoś Udostępnij #1142 Opublikowano wczoraj o 02:20 Grzegorz po wyjęciu z solanki szynki polędwicę masuje w garnku lub misie rękoma przez kilkanaście minut,obracając w jedną lub drugą stronę.Napewno to nie jest takie masowanie jak w profesjonalnych maszynach,ale efekt jest. quadro555 każdy na tym forum na dostęp do wiedzy.Na pewno jak zapytasz kolegę Szczepana o jaką kolejek poradę to otrzymasz odpowiedź. Szczepan dzięki za bezcenne wskazówki!!!A fotki tak to zasługa Magdy. W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1043142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 godziny temu Zgłoś Udostępnij #1143 Opublikowano 22 godziny temu (edytowane) 2 godziny temu, karolszymczak napisał(a): Napewno to nie jest takie masowanie jak w profesjonalnych maszynach,ale efekt jest. Dzięki Karol za opis👍. 2 godziny temu, karolszymczak napisał(a): Napewno to nie jest takie masowanie jak w profesjonalnych maszynach,ale efekt jest. Karol moim zdaniem efekt jest tylko psychologiczny a nie technologiczny. Masowanie ręczne nie daje efektu który modyfikuje strukturę mięśnia i ma zadanie ; uplastycznienie białek, rozerwanie błon, tworzenie lepkiego filmu itd.. Bardzo ogólnie mówiąc to masowanie w procesie przemysłowym zapewnia lepsze wchłanianie peklosolanki (zwiększenie wydajności, skrucenie czasu peklowania) itd. W naszych warunkach domowych możemy powalczyć tylko o osiągnięcie niektórych niewielkich efektów które dają w żeczywistości masownice przemysłowe. Masowanie w warunkach domowych ma sens np. podczas rozprowadzania marynaty na mięsie lub po rozerwaniu struktur mięśnia za pomocą tłuczka podczas wprowadzania przypraw lub panierowania i innych zabiegów kulinarnych. Edytowane 22 godziny temu przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1043156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 21 godzin temu Zgłoś Udostępnij #1144 Opublikowano 21 godzin temu Godzinę temu, Grzewlod napisał(a): Karol moim zdaniem efekt jest tylko psychologiczny a nie technologiczny. Podczas mieszania dochodzi do wydzielania solubilnych białek mięśniowych (głównie aktyny i miozyny), które w obecności soli peklującej (azotyn sodu + NaCl) stają się lepkie. Białka te tworzą lepką maź, która wiąże wodę i tłuszcz, poprawiając spójność masy mięsnej. Grzegorzu, zachęcam Cię do wypróbowania tej metody. Oczywiście, że w masownicy próżniowej efekt jest znacznie lepszy, ale nawet przy domowym sposobie różnica jest bardzo wyraźna. Już podczas ręcznego masowania zauważysz poprawę, mięso staje się bardziej spoiste i elastyczne. W dobrze przygotowanej szynce wyciek wody po parzeniu jest minimalny właśnie dzięki działaniu białek mięśniowych. 1 „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1043167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 16 godzin temu Zgłoś Udostępnij #1145 Opublikowano 16 godzin temu Krzysztof ja to wszystko wiem uwież mi, że chcąc dojść do perfekcji produktu pod każdym względem starałem się w warunkach domowych zbliżyć do efektu który daje sprzęt zawodowy. Osiągniety efekt delikatnie mowiąc mizerny lub żaden. Ponadto zwróć uwagę na zdjęcia opublikowane przez Karola na nich znajdują się wędliny całomięsniowe (polędwiczka i polędwica). W przypadku masowania ręcznego palcami mięśni nie uzyskasz pożądanego efektu. Efekt ten jest możliwy tylko przy użyciu użądzeń mechanicznych. Natomiast w przypadku wędlin rozdrobnionych bardzo faje efekty w jakości produktu możemy osiągnąć przy użyciu mieszałki itd. ale to inny rodzaj wędlin. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1043230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Udostępnij #1146 Opublikowano 11 godzin temu (edytowane) 9 godzin temu, SZCZEPAN napisał(a): Grzegorzu, zachęcam Cię do wypróbowania tej metody Już wiem o jaką metodę chodzi "na pierwszy rzut oka " ma to sens. Przyznam, że na tą chwilę inne postepowanie miałem na myśli. Przy najbliższej okazji sprawdzę, wtedy uaktualnię moją wcześniejszą wypowiedź o nową wiedzę 👍. Edytowane 11 godzin temu przez Grzewlod 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1043291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 9 godzin temu Zgłoś Udostępnij #1147 Opublikowano 9 godzin temu Na Forum jest gdzieś przepis Marka z bielska na golonkę konserwowa. Na 1 kg mięsa idzie tam 150 ml wody. Golonki pekluje się w solance prze 3 doby. W tym czasie mięso miesza się/ masuje, 6 razy co 12 h, do całkowitego wchłonięcia solanki. Na mięsie powstaje taka właśnie lepka maź. Golonka po sterylizacji wychodzi naprawdę bardzo dobra, mięciutka, soczysta. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1043330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 godzin temu Zgłoś Udostępnij #1148 Opublikowano 9 godzin temu 10 minut temu, Todek napisał(a): Golonka po sterylizacji wychodzi naprawdę bardzo dobra, mięciutka, soczysta. Potwierdzam, robię bardzo często. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1043333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi