Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Waldku szynkę robiłem z przepisu Szczepana.Jest to najnowszy przepis,nad którym Szczepan pracował kilka ostatnich miesięcy i wdraża produkt do codziennej sprzedaży.Nie mogę podać przepisu  bo to produkt Szczepana i nie mam takich uprawnień   żeby zdradzać przepis.Natomiast kilka osób w ostatnim czasie miało okazję degustować tak wspaniałego produktu i nie ukrywam ż miło by było  żeby się wypowiedziały w tym temacie.

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1041543
Udostępnij na innych stronach

Niebo w gębie. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1041569
Udostępnij na innych stronach

Cały czas myślałem, że robię dobre wyroby i tak karmiłem rodzinę.Jedna kiedy poznałem metody Kolegi Szczepana co do peklowania, osuszania, wędzenia i parzenia, a przede wszystkim masowania szynek w warunkach domowych, stwierdzam ja i moja rodzina, że wędliny mają zupełnie inny smak, wygląd i konsystencję. Szczepan dziekuję Tobie za wskazówki!!!

 

Messenger_creation_D31B1980-1715-4256-8BFB-EF8BB53D2A8B.jpeg

Messenger_creation_46CC97A9-6389-485E-B7CA-4792B5B87E55.jpeg

Messenger_creation_7E6B3044-37AA-4836-97DB-2044DBB9D608.jpeg

  • Like 1
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1043089
Udostępnij na innych stronach

Ładna kompozycja👍.

40 minut temu, karolszymczak napisał(a):

masowania szynek w warunkach domowych

Karol rozwiń temat ? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1043099
Udostępnij na innych stronach

Karol, nic tak nie cieszy jak dobre wędliny! Dzięki za miłe słowa, ale to przecież Ty je zrobiłeś! Te drobne korekty naprawdę robią różnicę, dlatego zawsze powtarzam, że warto mieć trochę pokory do tego, co się robi.
A zdjęcia wyszły super, pewnie to zasługa Magdy!

  • Upvote 3

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1043103
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz po wyjęciu z solanki szynki polędwicę masuje w garnku lub misie rękoma przez kilkanaście minut,obracając w jedną lub drugą stronę.Napewno to nie jest takie masowanie jak w profesjonalnych maszynach,ale efekt jest.

 

quadro555 każdy na tym forum na dostęp do wiedzy.Na pewno jak zapytasz kolegę Szczepana o jaką kolejek poradę to otrzymasz odpowiedź.

 

Szczepan dzięki za bezcenne wskazówki!!!A fotki tak to zasługa Magdy.

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1043142
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, karolszymczak napisał(a):

Napewno to nie jest takie masowanie jak w profesjonalnych maszynach,ale efekt jest.

Dzięki Karol za opis👍

2 godziny temu, karolszymczak napisał(a):

Napewno to nie jest takie masowanie jak w profesjonalnych maszynach,ale efekt jest.

Karol moim zdaniem efekt jest tylko psychologiczny a nie technologiczny. Masowanie ręczne nie daje efektu który modyfikuje strukturę mięśnia i ma zadanie ; uplastycznienie białek, rozerwanie błon, tworzenie lepkiego filmu itd.. Bardzo ogólnie mówiąc to masowanie w procesie przemysłowym zapewnia lepsze wchłanianie peklosolanki (zwiększenie wydajności, skrucenie czasu peklowania) itd. W naszych warunkach domowych możemy powalczyć tylko o osiągnięcie niektórych niewielkich efektów które dają w żeczywistości masownice przemysłowe.  Masowanie w warunkach domowych ma sens np. podczas rozprowadzania marynaty na mięsie lub po rozerwaniu struktur mięśnia za pomocą tłuczka podczas wprowadzania przypraw lub panierowania i innych zabiegów kulinarnych.  

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1043156
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Grzewlod napisał(a):

Karol moim zdaniem efekt jest tylko psychologiczny a nie technologiczny.

 

Podczas mieszania dochodzi do wydzielania solubilnych białek mięśniowych (głównie aktyny i miozyny), które w obecności soli peklującej (azotyn sodu + NaCl) stają się lepkie.

Białka te tworzą lepką maź, która wiąże wodę i tłuszcz, poprawiając spójność masy mięsnej.

Grzegorzu, zachęcam Cię do wypróbowania tej metody. Oczywiście, że w masownicy próżniowej efekt jest znacznie lepszy, ale nawet przy domowym sposobie różnica jest bardzo wyraźna. Już podczas ręcznego masowania zauważysz poprawę, mięso staje się bardziej spoiste i elastyczne.

W dobrze przygotowanej szynce wyciek wody po parzeniu jest minimalny właśnie dzięki działaniu białek mięśniowych.

  • Upvote 1

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1043167
Udostępnij na innych stronach

Krzysztof ja to wszystko wiem uwież mi, że chcąc dojść do perfekcji produktu pod każdym względem starałem się w warunkach domowych zbliżyć do efektu który daje sprzęt zawodowy. Osiągniety efekt delikatnie mowiąc mizerny lub żaden. Ponadto zwróć uwagę na zdjęcia opublikowane przez Karola na nich znajdują się wędliny całomięsniowe (polędwiczka i polędwica). W przypadku masowania ręcznego palcami mięśni nie uzyskasz pożądanego efektu. Efekt ten jest możliwy tylko przy użyciu użądzeń mechanicznych. Natomiast w przypadku wędlin rozdrobnionych bardzo faje efekty w jakości produktu możemy osiągnąć przy użyciu mieszałki itd. ale to inny rodzaj wędlin.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1043230
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, SZCZEPAN napisał(a):

Grzegorzu, zachęcam Cię do wypróbowania tej metody

Już wiem o jaką metodę chodzi "na pierwszy rzut oka " ma to sens. Przyznam, że na tą chwilę inne postepowanie miałem na myśli. Przy najbliższej okazji sprawdzę, wtedy uaktualnię moją wcześniejszą wypowiedź o nową wiedzę  👍

Edytowane przez Grzewlod
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1043291
Udostępnij na innych stronach

Na Forum jest gdzieś przepis Marka z bielska na golonkę konserwowa. Na 1 kg mięsa idzie tam 150 ml wody. 

Golonki pekluje się w solance prze 3 doby. 

W tym czasie mięso miesza się/ masuje, 6 razy co 12 h, do całkowitego wchłonięcia solanki. Na mięsie powstaje taka właśnie lepka maź.

Golonka po sterylizacji wychodzi naprawdę bardzo dobra, mięciutka, soczysta.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/46/#findComment-1043330
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.