karolszymczak Opublikowano 11 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #876 Opublikowano 11 Listopada 2019 Piotr staram się tradycję podtrzymywać. W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/36/#findComment-645704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #877 Opublikowano 12 Listopada 2019 Tak na Święto Niepodległości Karol, do tej gąski to mi się oczy zaśmiały . Do ciastek też . Pozdrowienia ! Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/36/#findComment-645720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #878 Opublikowano 12 Listopada 2019 Tak na Święto Niepodległości Karolu,Jak zwykle prezentujesz wyroby godne Twojego kunsztu.Do gęsi zraz zasiadam, zaczynam od skóry Francuzy też apetyczne mimo, że nie kiełbasy Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/36/#findComment-645724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #879 Opublikowano 12 Listopada 2019 A mi się wydaje, że to chyba na to Święto były te smakołyki przygotowywane. https://pl.wikipedia.org/wiki/Dzie%C5%84_%C5%9Awi%C4%99tego_Marcina Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/36/#findComment-645755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 13 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #880 Opublikowano 13 Listopada 2019 Dziękuję wszystkim za miłe słowa.Gęś była bardzo smaczna.Poszla na jedno posiedzenie.Po wypatroszeniu ważyła 6 kgi 400 gramów.Później była faszerowana.Na farsz to mój od wielu już lat sprawdzony przepis.Kasza gryczana lekko podgotowana.Mięso mielone wieprzowe.Podroby z gęsi pokrojone w kawałki.Żurawina suszona wcześniej zaparzona.Podgrzybki suszone wcześniej zaparzone.Dużo natki pietruszki.Gęś pieczona 6 godzin w piekarniku.180 stopni. W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/36/#findComment-645823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 14 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #881 Opublikowano 14 Listopada 2019 (edytowane) Piotr staram się tradycję podtrzymywać.Czyją tradycje? Ichnią naszą? Bo pododno tradycja spożywania gęsi na Marcina istniała na kilkaset lat zanim my ją zaczęliśmy kultywować Nie żebym się czepiał,bo też odkąd pamiętam mam gęś w domu na Marcina, a nawet i częściej .Dobrze, że gęsina wraca powoli do łask. Jak słyszę że 95proc naszej gesiny na eksport zachodni idzie, a u nas się jej prawie nie jada, to siedzę i płaczę... Podobnie z dziczyzną. Zapomnieliśmy w czym byliśmy dobrzy, ale powoli zaczynamy sobie przypominać... Wysłane przy użyciu Tapatalka Edytowane 14 Listopada 2019 przez Mlex Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/36/#findComment-645975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 14 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #882 Opublikowano 14 Listopada 2019 (edytowane) Dawniej, 11 listopada, w dniu św. Marcina tradycją było spożywanie gęsiny. Dla nas Polaków konieczne jest przywrócenie tego zwyczaju. Tym bardziej, że jest to dzień Święta Niepodległości, które zasługuje na specjalne wyróżnienie w każdym wymiarze, również kulinarnym. Dobrym przykładem takiego zwyczaju są Stany Zjednoczone Ameryki, gdzie w Dniu Dziękczynienia spożywa się pieczonego indyka.O tradycji spożywania gęsiny w dawnej Polsce, mówią stare przysłowia „Na świętego Marcina dobra gęsina”czy „Święto Marcina dużo gęsi zarzyna”. Natomiast w Słowniku mitów i tradycji kultury Kopalińskiego, pod hasłem gęś znajdziemy staropolski tekst znakomicie ilustrujący znaczenie gęsi: „Nie masz lepszej zwierzyny jako nasza gąska: dobre piórko, dobry mech, nie gań mi i miąska”. Źródło: http://www.gesina.pl/gesina.html Czyją tradycje? Ichnią naszą? Tutaj można trochę poczytać:https://rme.cbr.net.pl/index.php/archiwum-rme/584-maj-czerwiec-nr-73/rolnictwo-w-uni-europejskiej/897-polska-gesina-dawniej-i-dzis Wydaje mi się, że po prostu "tradycja" przegrywa z "ekonomią".Gęsina oraz dziczyzna do tanich nie należą. Edytowane 14 Listopada 2019 przez Wirus Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/36/#findComment-645979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 14 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #883 Opublikowano 14 Listopada 2019 Właśnie dlatego zapytałem czyja to tradycja, bo jej geneza jest - jak sam widzisz - bardzo ciekawa i złożona. Bardziej niż by się mogło wydawać. Co do ekonomii - jasne. Ceny nie są niskie. To ważny powód. Ale jest jeszcze jedno ale: ludzie żyją też w przeświadczeniu, że gęś jest za tłusta i przez to niedobra, a dziczyzna to mięso nie do przyrządzenia w domowych warunkach przez statystyczną Panią domu. Kiedyś takie myślenie było nie do pomyślenia chociaż oczywiście też nie każdego było wówczas stać na tego typu dania. Spójrz w stare książki kucharskie. Sposób przygotowywania dziczyzny czy drobiu to często zaledwie 5-10 niezbyt rozbudowanych zdań. Więcej nie trzeba było pisać. A dziś? Przepisy niczym elaboraty, z czasami pieczenia, temperaturami itp. a i tak co drugi powie, że to za trudne... że to niesmaczne będzie... Ale świadomość kulinarna Polaków przeżywa chyba mały renesans. Coraz częściej sięgamy po te delikatesowe specjały i coraz mniej się ich boimy. Takie jest moje zdanie. Wysłane przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/36/#findComment-645998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 11 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #884 Opublikowano 11 Października 2020 [Dodano: 11 paź 2020 - 16:42]Testowanie wygranej nagrody.Moje pierwsze konserwy z puszki.Natępnym razem nagram film.Puszkowanie na tej puszkarce to bajka! W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/36/#findComment-680330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #885 Opublikowano 11 Października 2020 Ach ta galaretka - super Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/36/#findComment-680332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #886 Opublikowano 11 Października 2020 Moje pierwsze konserwy z puszki. Karolu !!!, piękne i apetyczne Masz szczęście, że Poznań jest dosyć odległy od Tychów Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/36/#findComment-680360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #887 Opublikowano 11 Października 2020 (edytowane) Smakowicie wydlądają Karolu Twoje puszeczki. A jak nazywa się wkład ? ...Karkówka ?Pozdrowienia Edytowane 11 Października 2020 przez witt Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/36/#findComment-680364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 11 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #888 Opublikowano 11 Października 2020 Tak Witku to karkówka. W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/36/#findComment-680375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #889 Opublikowano 11 Października 2020 Karolu super wyroby . :clap: Masz szczęście, że Poznań jest dosyć odległy od Tychów Aniu ..... jestem w zdecydowanie lepszej sytuacji od Ciebie . No ale mam w pobliżu Piotrka Wirusa . Jestem pewien że Piotrek prędzej wstaje niż ja . Pozdrawiam Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/36/#findComment-680377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #890 Opublikowano 11 Października 2020 Jestem pewien że Piotrek prędzej wstaje niż ja . Może i prędzej wstaje, ale musi w przeciwną stronę do pracy naginać. Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/36/#findComment-680378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #891 Opublikowano 11 Października 2020 do pracy naginać. Piotrek .... a mnie się śniło że już na emeryturce jesteś . Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/36/#findComment-680379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #892 Opublikowano 11 Października 2020 a mnie się śniło że już na emeryturce jesteś Jedno nie wyklucza drugiego - jak portfel w potrzebie. Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/36/#findComment-680382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 12 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #893 Opublikowano 12 Października 2020 Ja coś to zapraszam! W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/36/#findComment-680418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #894 Opublikowano 12 Października 2020 Karolku dziękuję za zaproszenie jak zawsze wielkopolska gościnność. Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/36/#findComment-680537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 12 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #895 Opublikowano 12 Października 2020 Qrde Piotr ale ja w Krakowie!Ale zawsze W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/36/#findComment-680548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #896 Opublikowano 12 Października 2020 Karolku, ale ja tylko pięknie podziękowałem za zaproszenie - niestety na razie nie mogę skorzystać. Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/36/#findComment-680549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 24 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #897 Opublikowano 24 Października 2021 Dawno nic nie wrzucałem... W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/36/#findComment-728353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #898 Opublikowano 24 Października 2021 Ładnie . Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/36/#findComment-728356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 24 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #899 Opublikowano 24 Października 2021 Dziękuję Arku.Twojej opini najbardziej się bałem. W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/36/#findComment-728357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #900 Opublikowano 24 Października 2021 Karol brawo nie dość, że bardzo ładnie i apetycznie to o tradycyjnym napitku nie zapomniałeś. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6487-karolaszymczka-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/36/#findComment-728365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi