Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja traktuję jak szynkę, tzn. parę minut we wrzątku, a potem w zależności od grubości karczka, mniej więcej 10 minut na każdy 1 cm średnicy parzenie w 75 stopniach. Ale na wszelki wypadek poczekaj na rady zawodowców. Jam amator.
Romk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-192110
Udostępnij na innych stronach

mam pytanko karczek wędzony bez osłonek podczas parzenia traktować tak jak szynkę

Nie.Parzysz w 80C do temp. w środku 72C.Teoria mówi, że 68-70C w środku, ale ja parzę trochę wyżej.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-192117
Udostępnij na innych stronach

Czyli nie gotować 15 min. w celu zatrzymania soków w środku tylko od razu na 80C ?

Zrób tak jak Arkadiusz napisał. Włóż do 80*C . Ja parzę jeszcze wyżej niż Arek , tj. 75*C w środku . Taki najbardziej mi smakuje :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-192190
Udostępnij na innych stronach

A ja myślałem że to baleron

Napisałem karczek bo bez osłonek a na głównej wszystkie receptury na baleron właśnie przewidują osłonki pozdrawiam.

Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-192212
Udostępnij na innych stronach

W sklepach można było spotkać nazwę baleron bezosłonkowy. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-192222
Udostępnij na innych stronach

Napisałem karczek bo bez osłonek a na głównej wszystkie receptury na baleron właśnie przewidują osłonki :rolleyes:

no nie do końca......

 

zacytuję tu "Biblię nr16" Baleron gotowany lub wędzony :lol: :

 

Napełnianie i sznurowanie:

Na karczki naciąga sie osłonki lub siatki

kurczliwe. Końce zawiązuje się lub zszywa

przędzą. Batony przewiązuje 2 razy wzdłuż

i co 4-5 cm w poprzek, robiąc pętelkę do

zawieszania. Batony w osłonkach nakłuwa

się cienką igłą. W przypadku batonów nie

sznurowanych i bez osłonek, karczki wiesza

się na pętelce lub bezpośrednio na haczyku.

 

Materiały pomocnicze:

1. Katnice bydlęce

2. Pęcherze

3. Osłonki białkowe o Ø 85-110 mm

4. Siatki kurczliwe

5. Przędza lub szpagat

 

niby wszystko jasne ale jakoś tak dziwnie na niesznurowaną wędzonkę z karkówki mówić "Baleron" :blush: :rolleyes:

 

PS

Właśnie do mnie dotarło że robię błąd w sznurowaniu :grin: ...:

Batony przewiązuje 2 razy wzdłuż i co 4-5 cm w poprzek

a ja tylko raz w wzdłuż przewiązuję :rolleyes: - czy to aby jeszcze jest Baleron? :rolleyes:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-192244
Udostępnij na innych stronach

A ja na święta też uwędziłem karkówkę. Robiłem pierwszy raz i wyszedł super. Rodzinka juz się zajada mimo , że miał by na rozpoczęty dopiero w pierwsze święto. Ja swój parzyłem wg termometru do temp. 70 st. C wewnątrz i jest bardzo zadowolony. Wyszedł idealny, nie przesuszony. Zresztą po latach jedzenia market-owych wędlin to wszystko co na razie zrobiłem smakuje o niebo lepiej.

 

Tak wyglądał przed parzeniem:

 

http://imageshack.us/photo/my-images/3/20111221137.jpg

 

A tak po:

 

http://imageshack.us/photo/my-images/683/20111222145.jpg/

 

Zdjęcia robione telefonem wiec jakość średnia, ale widać jak wyszło.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-192282
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Dzień dobry kolego jartonek30 !!!!! :cool:

Edytowane przez Wujaszek Tom

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-346262
Udostępnij na innych stronach

Obawiam się Wujaszku, że Twoja aluzja nie zostanie poprawnie odczytana :laugh:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-346264
Udostępnij na innych stronach

Marek ,Ty gabinet cieni zakładasz ? :D

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-346266
Udostępnij na innych stronach

 

 

hej jak długo parzyć karczek? 1,5kg?

Około 10 minut na 1 cm przekroju.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-346271
Udostępnij na innych stronach

hej jak długo parzyć karczek? 1,5kg?

 

 

 

 Ja bym parzył do temperatury 70 st C wewnątrz mięśnia . Będzie mięciutki jak dupcia niemowlęcia :D

 

 

 Pozdrawiam

 

 P.S   Mamy taki temat , gdzie się witamy pisząc pierwszy post .

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-346296
Udostępnij na innych stronach

Ja bym parzyła do 74 o C w środku.tak jak boczek.

Super rada !  :facepalm: Najlepiej do 98 w środku.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-346323
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.