qwiqweq Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Grudnia 2011 mam pytanko karczek wędzony bez osłonek podczas parzenia traktować tak jak szynkę ?(wędzony ciepłym i gorącym dymem)dzięki. Cytuj Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Ja traktuję jak szynkę, tzn. parę minut we wrzątku, a potem w zależności od grubości karczka, mniej więcej 10 minut na każdy 1 cm średnicy parzenie w 75 stopniach. Ale na wszelki wypadek poczekaj na rady zawodowców. Jam amator. Cytuj Romk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-192110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbson3 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Dokładnie tak samo, termometr i temp. 68-72 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-192112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Grudnia 2011 mam pytanko karczek wędzony bez osłonek podczas parzenia traktować tak jak szynkę Nie.Parzysz w 80C do temp. w środku 72C.Teoria mówi, że 68-70C w środku, ale ja parzę trochę wyżej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-192117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwiqweq Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Parzysz w 80C do temp Czyli nie gotować 15 min. w celu zatrzymania soków w środku tylko od razu na 80C ? Cytuj Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-192174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwiqweq Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Grudnia 2011 :question: Cytuj Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-192188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Czyli nie gotować 15 min. w celu zatrzymania soków w środku tylko od razu na 80C ? Zrób tak jak Arkadiusz napisał. Włóż do 80*C . Ja parzę jeszcze wyżej niż Arek , tj. 75*C w środku . Taki najbardziej mi smakuje :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-192190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Grudnia 2011 karczek wędzonyA ja myślałem że to baleron :devil: :devil: :devil: Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-192191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwiqweq Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Grudnia 2011 A ja myślałem że to baleron Napisałem karczek bo bez osłonek a na głównej wszystkie receptury na baleron właśnie przewidują osłonki pozdrawiam. Cytuj Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-192212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Grudnia 2011 W sklepach można było spotkać nazwę baleron bezosłonkowy. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-192222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Napisałem karczek bo bez osłonek a na głównej wszystkie receptury na baleron właśnie przewidują osłonki :rolleyes:no nie do końca...... zacytuję tu "Biblię nr16" Baleron gotowany lub wędzony :lol: : Napełnianie i sznurowanie: Na karczki naciąga sie osłonki lub siatki kurczliwe. Końce zawiązuje się lub zszywa przędzą. Batony przewiązuje 2 razy wzdłuż i co 4-5 cm w poprzek, robiąc pętelkę do zawieszania. Batony w osłonkach nakłuwa się cienką igłą. W przypadku batonów nie sznurowanych i bez osłonek, karczki wiesza się na pętelce lub bezpośrednio na haczyku. Materiały pomocnicze: 1. Katnice bydlęce 2. Pęcherze 3. Osłonki białkowe o Ø 85-110 mm 4. Siatki kurczliwe 5. Przędza lub szpagat niby wszystko jasne ale jakoś tak dziwnie na niesznurowaną wędzonkę z karkówki mówić "Baleron" :blush: :rolleyes: PS Właśnie do mnie dotarło że robię błąd w sznurowaniu :grin: ...: Batony przewiązuje 2 razy wzdłuż i co 4-5 cm w poprzeka ja tylko raz w wzdłuż przewiązuję :rolleyes: - czy to aby jeszcze jest Baleron? :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-192244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Grudnia 2011 A ja na święta też uwędziłem karkówkę. Robiłem pierwszy raz i wyszedł super. Rodzinka juz się zajada mimo , że miał by na rozpoczęty dopiero w pierwsze święto. Ja swój parzyłem wg termometru do temp. 70 st. C wewnątrz i jest bardzo zadowolony. Wyszedł idealny, nie przesuszony. Zresztą po latach jedzenia market-owych wędlin to wszystko co na razie zrobiłem smakuje o niebo lepiej. Tak wyglądał przed parzeniem: http://imageshack.us/photo/my-images/3/20111221137.jpg A tak po: http://imageshack.us/photo/my-images/683/20111222145.jpg/ Zdjęcia robione telefonem wiec jakość średnia, ale widać jak wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-192282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Jojo, kolorek wędzonek jest ok !! A jak wyglądają po przekrojeniu ? Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-192289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Po świętach mam zamiar założyć nowy temat gdzie pochwalę się kilkoma wyrobami bo już udało mi się przeprowadzić kilka wędzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-192308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Grudnia 2011 pochwalę się kilkoma wyrobami To może wystawisz je w konkursach Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-192354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jartonek30 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 hej jak długo parzyć karczek? 1,5kg? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-346248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) Dzień dobry kolego jartonek30 !!!!! Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez Wujaszek Tom Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-346262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Obawiam się Wujaszku, że Twoja aluzja nie zostanie poprawnie odczytana Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-346264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Marek ,Ty gabinet cieni zakładasz ? Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-346266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 hej jak długo parzyć karczek? 1,5kg? Około 10 minut na 1 cm przekroju. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-346271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 hej jak długo parzyć karczek? 1,5kg?Godzinę i 30 minut :-) .... zobacz czy wyjdzie to samo co 10 minut na centymetr przekroju Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-346284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) hej jak długo parzyć karczek? 1,5kg? Ja bym parzył do temperatury 70 st C wewnątrz mięśnia . Będzie mięciutki jak dupcia niemowlęcia Pozdrawiam P.S Mamy taki temat , gdzie się witamy pisząc pierwszy post . Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-346296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LP57 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Ja bym parzyła do 74 o C w środku.tak jak boczek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-346306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 standard - 50 minut na kilogram... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-346319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) Ja bym parzyła do 74 o C w środku.tak jak boczek.Super rada ! Najlepiej do 98 w środku. Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6504-parzenie-karczku/#findComment-346323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.