Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj.Nie zapomnij o temperaturze peklowania.

.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-210384
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 241
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam

Podepnę się pod temat peklowania z moim zapytaniem :)

 

Jestem na etapie organizacji do większej imprezki (jakieś 50 osób). Mam zamiar przygotować pieczonego barana na ognisku.

Znalazłem gościa, który upiecze mi baranka tak co bym mógł sobie go tylko podpiec u siebie na ogniu.

Jednak zapeklować muszę go sam.

Jak to najlepiej zrobić?

Baran będzie miał około 25-30kg

Proszę forumowiczów o porady odnośnie peklowania jak i pieczenia.

Pozdrawiam

Marcin

Pozdrawiam

Marcin

www.winnica-szawapier.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-228038
Udostępnij na innych stronach

ehhhhh..... juz nie moge sie doczekać kiedy zrobimy z żoną wkońcu naszą wędzarnie w ogrodzie w jej rodzinnym Toruniu, zwykła prosta beczka a ile daje możliwości jak patrze na wasze wyroby to tymbardziej chce ją ukończyć co by też choć w części takie robić wspaniałości daleko mi do was profesjonalistów ale to co uda mi się zrobić to sie zaraz pochwale :)
Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-228047
Udostępnij na innych stronach

marcinp11, polecam przeczytanie https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=369 dodatkowo poszukaj w necie zestawu składników do marynowania baraniny.

Do nastrzyknięcia pozostają udźce, najdłuższe mięśnie grzbietu i łopatki a czas peklowania... dwa dni powinno wystarczyć przy 8% stężeniu solanki. Po zamarynowaniu koniecznie sprawdź, czy cienkie warstwy mięsa nie są za słone, wówczas zależy wymoczyć całą tusze. W trakcie pieczenia zwiększa się zawartość soli z powodu odparowania wody.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-228128
Udostępnij na innych stronach

Dodam tylko, że baranina wymaga dużo czosnku i mleka.

Polecam rady Maciej Kuronia:

http://www.kuron.com.pl/przepisy/art1698.html

 

Nie każdy zdzierży jej zapach po upieczeniu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-228135
Udostępnij na innych stronach

Nie każdy zdzierży jej zapach po upieczeniu.

Wytnij gruczoły łojowe. Te w pachwinach. One głównie "capią".

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-228415
Udostępnij na innych stronach

Witam dzięki za porady. Zastosuje je w praktyce :)

Znalazłem możliwość oddania tuszy do marynowania i pieczenia. Jednak boję się właśnie o to marynowanie. To przecież chyba najważniejszy proces przygotowawczy.

 

Dalsze podpowiedzi mile widziane :)

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Marcin

www.winnica-szawapier.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-228486
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Szanowni forumowicze; czy przedłuzenie peklowania mięsa na kiełbasę "Dziadka" oraz kiełbasę "Chłopską", z podanego czasu w przepisach, do 72 godzin + 12 godzin osadzania w temp. 4C, zmieni w jakiś sposób jej smak ("słoność")?

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-243925
Udostępnij na innych stronach

Szanowni forumowicze; czy przedłuzenie peklowania mięsa na kiełbasę "Dziadka" oraz kiełbasę "Chłopską", z podanego czasu w przepisach, do 72 godzin + 12 godzin osadzania w temp. 4C, zmieni w jakiś sposób jej smak ("słoność")?

Pozdrawiam

Nie

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-243926
Udostępnij na innych stronach

Zbyt długie peklowanie może nadać mięsu posmaku starzyzny.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-243928
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam. Czy jest możliwość przedłużenia czasu peklowania bez przesolenia wyrobu??

 

Pytanie może śmieszne ale ostatnio miałem taki problem. Zapeklowałem mięso wg tabeli Dziadka na 4 dni. Rano trzeciego dnia dowiedziałem się, że nie dam rady wędzić w zaplanowanym dniu i była panika co z mięsem. ( było tego 17 kg)

 

Czy można w jakiś sposób przesunąć planowane wędzenie bez utraty jakości wędzonek.

 

Przez głowę przeleciało mi :

- dolać wody by mieć słabszą solankę. Problem był tylko ile i jak to wpłynie na jakość a dokładnie słoność mięsa.

- mrożenie zapeklowanych mięs ale to już w ogóle nie wiem co z tym by było.

 

Myślę, że temat dość ważny bo każdemu może przytrafić się coś nieplanowanego.

Ja chciałem przesunąć wędzenie o 3-4 dni.

Ogólnie to mi się udało bo zleciłem wędzenie wujowi. Jest tylko jeden problem, będzie to jego pierwsze samodzielne wędzenie. Ja pewnie dotrę pod koniec więc jak źle osuszy to już nie będzie co ratować.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-252565
Udostępnij na innych stronach

Ja chciałem przesunąć wędzenie o 3-4 dni.

 

Wyjąć z solanki i przetrzymać w lodówce , temperatura około zera ustaje proces peklowania .

 

Wyjąć z solanki i zamrozić , będzie to półprodukt na wędzonki jak wspominał DZIADEK .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-252646
Udostępnij na innych stronach

A gdy tak się zdarzy to można nic nie robić ,niech sobie leży w tej solance . Zastosować 30- 50 minutowe moczenie w czystej wodzie o temp. pokojowej i później np cztero- godzinne ociekanie dla równomiernego wyrównania się soli w produkcie.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-252656
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Czy przy peklowaniu mieszanką "Sekret dziadka Feliksa" należy dodawać sól?

Ile soli zawiera "sekret"?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-264091
Udostępnij na innych stronach

Czy przy peklowaniu mieszanką "Sekret dziadka Feliksa" należy dodawać sól?

Dlatego należy kupować tylko sprawdzone mieszanki peklosoli z naszych sklepów. :D (Miro - premia :) )

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-264153
Udostępnij na innych stronach

Chodzii że to nie jest mieszanka peklująca

http://dobrakielbasa.pl/shop/index.php?route=product/product&product_id=64

Dziwna instrukcja . nic o peklosoli lub soli a w składzie brak

http://nomart.istore.pl/pl/sekret-dziadka-feliksa-ziola-szynkowar-wedzarnia.html

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-264159
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.