arkadiusz Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 30 Marca 2012 Dzisiaj.Nie zapomnij o temperaturze peklowania.. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-210384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinp11 Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 15 Lipca 2012 WitamPodepnę się pod temat peklowania z moim zapytaniem Jestem na etapie organizacji do większej imprezki (jakieś 50 osób). Mam zamiar przygotować pieczonego barana na ognisku.Znalazłem gościa, który upiecze mi baranka tak co bym mógł sobie go tylko podpiec u siebie na ogniu.Jednak zapeklować muszę go sam. Jak to najlepiej zrobić?Baran będzie miał około 25-30kg Proszę forumowiczów o porady odnośnie peklowania jak i pieczenia.PozdrawiamMarcin Cytuj PozdrawiamMarcinwww.winnica-szawapier.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-228038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcioneptun Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 15 Lipca 2012 ehhhhh..... juz nie moge sie doczekać kiedy zrobimy z żoną wkońcu naszą wędzarnie w ogrodzie w jej rodzinnym Toruniu, zwykła prosta beczka a ile daje możliwości jak patrze na wasze wyroby to tymbardziej chce ją ukończyć co by też choć w części takie robić wspaniałości daleko mi do was profesjonalistów ale to co uda mi się zrobić to sie zaraz pochwale Cytuj Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-228047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 16 Lipca 2012 marcinp11, polecam przeczytanie https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=369 dodatkowo poszukaj w necie zestawu składników do marynowania baraniny. Do nastrzyknięcia pozostają udźce, najdłuższe mięśnie grzbietu i łopatki a czas peklowania... dwa dni powinno wystarczyć przy 8% stężeniu solanki. Po zamarynowaniu koniecznie sprawdź, czy cienkie warstwy mięsa nie są za słone, wówczas zależy wymoczyć całą tusze. W trakcie pieczenia zwiększa się zawartość soli z powodu odparowania wody. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-228128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 16 Lipca 2012 Dodam tylko, że baranina wymaga dużo czosnku i mleka.Polecam rady Maciej Kuronia:http://www.kuron.com.pl/przepisy/art1698.html Nie każdy zdzierży jej zapach po upieczeniu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-228135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 18 Lipca 2012 Nie każdy zdzierży jej zapach po upieczeniu.Wytnij gruczoły łojowe. Te w pachwinach. One głównie "capią". Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-228415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinp11 Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 19 Lipca 2012 Witam dzięki za porady. Zastosuje je w praktyce Znalazłem możliwość oddania tuszy do marynowania i pieczenia. Jednak boję się właśnie o to marynowanie. To przecież chyba najważniejszy proces przygotowawczy. Dalsze podpowiedzi mile widziane Pozdrawiam Cytuj PozdrawiamMarcinwww.winnica-szawapier.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-228486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szemkel Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 18 Października 2012 Szanowni forumowicze; czy przedłuzenie peklowania mięsa na kiełbasę "Dziadka" oraz kiełbasę "Chłopską", z podanego czasu w przepisach, do 72 godzin + 12 godzin osadzania w temp. 4C, zmieni w jakiś sposób jej smak ("słoność")?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-243925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 18 Października 2012 Szanowni forumowicze; czy przedłuzenie peklowania mięsa na kiełbasę "Dziadka" oraz kiełbasę "Chłopską", z podanego czasu w przepisach, do 72 godzin + 12 godzin osadzania w temp. 4C, zmieni w jakiś sposób jej smak ("słoność")? PozdrawiamNie :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-243926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 18 Października 2012 Zbyt długie peklowanie może nadać mięsu posmaku starzyzny. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-243928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 26 Listopada 2012 Witam. Czy jest możliwość przedłużenia czasu peklowania bez przesolenia wyrobu?? Pytanie może śmieszne ale ostatnio miałem taki problem. Zapeklowałem mięso wg tabeli Dziadka na 4 dni. Rano trzeciego dnia dowiedziałem się, że nie dam rady wędzić w zaplanowanym dniu i była panika co z mięsem. ( było tego 17 kg) Czy można w jakiś sposób przesunąć planowane wędzenie bez utraty jakości wędzonek. Przez głowę przeleciało mi :- dolać wody by mieć słabszą solankę. Problem był tylko ile i jak to wpłynie na jakość a dokładnie słoność mięsa.- mrożenie zapeklowanych mięs ale to już w ogóle nie wiem co z tym by było. Myślę, że temat dość ważny bo każdemu może przytrafić się coś nieplanowanego. Ja chciałem przesunąć wędzenie o 3-4 dni. Ogólnie to mi się udało bo zleciłem wędzenie wujowi. Jest tylko jeden problem, będzie to jego pierwsze samodzielne wędzenie. Ja pewnie dotrę pod koniec więc jak źle osuszy to już nie będzie co ratować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-252565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 27 Listopada 2012 Ja chciałem przesunąć wędzenie o 3-4 dni. Wyjąć z solanki i przetrzymać w lodówce , temperatura około zera ustaje proces peklowania . Wyjąć z solanki i zamrozić , będzie to półprodukt na wędzonki jak wspominał DZIADEK . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-252646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 27 Listopada 2012 A gdy tak się zdarzy to można nic nie robić ,niech sobie leży w tej solance . Zastosować 30- 50 minutowe moczenie w czystej wodzie o temp. pokojowej i później np cztero- godzinne ociekanie dla równomiernego wyrównania się soli w produkcie. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-252656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Czy przy peklowaniu mieszanką "Sekret dziadka Feliksa" należy dodawać sól? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-264086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Czy przy peklowaniu mieszanką "Sekret dziadka Feliksa" należy dodawać sól? Ile soli zawiera "sekret"? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-264091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Czy przy peklowaniu mieszanką "Sekret dziadka Feliksa" należy dodawać sól?Dlatego należy kupować tylko sprawdzone mieszanki peklosoli z naszych sklepów. (Miro - premia ) Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-264153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Chodzii że to nie jest mieszanka peklującahttp://dobrakielbasa.pl/shop/index.php?route=product/product&product_id=64 Dziwna instrukcja . nic o peklosoli lub soli a w składzie brakhttp://nomart.istore.pl/pl/sekret-dziadka-feliksa-ziola-szynkowar-wedzarnia.html Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/10/#findComment-264159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.