PanBoczek Opublikowano 19 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 19 Maja 2012 HerrBoczku ,widać ,że nie pałasz miłością do wędzeniaJak można pałać miłością do czegoś, czego nigdy się nie robiło.. Zanim zacząłeś kombinować to widać ,że nie poczytałeś uważnie o budowie wędzarni.A tyle już na ten temat napisano a Ty powielasz błędy które już były.poczytałem, poczytałem ale jak przyszło mi pokopać w tej **** ziemi to mi sie odechciało :lol: wykopanie tego co widać zajęło mi 2.5 godziny.. jak zaczne bawić sie w dopływy powietrza do dołu paleniska to samo kopanie zajmie znowu z godzine :???: więcej machania siekierą przy korzeniach niż szpadlem.. Na dzień dzisiejszy zostawiam to tak jak jest i Na palenisko możesz prowizorycznie nałożyć blachę zostawiając luz na dopływ powietrza po przeciwnej stronie od wylotu :grin: kolega Miro mnie doskonale rozumie hehe.. kto wie co będzie jutro Wyszukałem już potencjalne rury, okaże sie na co będe miał ochote Najważniejsza jest w końcu temperatura w palenisku i żeby nie dopalały sie żadne substancje.. pomyślimy Wielkie konstrukcje nad ziemią raczej odpadają.. nie chce żeby to sie rzucało w oczy. Raczej podniosę odpowiednio rure do beczki i zobacze jak wyjdzie obniżać paleniska raczej nie będe bo potem trzeba by nurkować w ten żar :lol: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/10/#findComment-218717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 19 Maja 2012 kolega Miro mnie doskonale rozumie hehe.. kto wie co będzie jutro Myślałem ,że chodzi o to ,żeby ta wędzarnia działała poprawnie a nie o to kto kogo rozumie.Widać byłem w błędzie.To wszystko w tym temacie.Powodzenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/10/#findComment-218719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 19 Maja 2012 Jak można pałać miłością do czegoś, czego nigdy się nie robiło..cwaniakujesz, a nie potrzebnie .... poczytałem, poczytałem ale jak przyszło mi pokopać w tej **** ziemi to mi sie odechciało wykopanie tego co widać zajęło mi 2.5 godziny.. jak zaczne bawić sie w dopływy powietrza do dołu paleniska to samo kopanie zajmie znowu z godzine więcej machania siekierą przy korzeniach niż szpadlem.. Na dzień dzisiejszy zostawiam to tak jak jest iNajciekawsze w Twoich odpowiedziach jest zawsze to, że Twoje i tak musi być na górze, bez względu na to, że nie uznajesz słów krytyki, a porady przez pół dzielisz.... jak byś czytał, to byś wiedział, że nawet DZIADEK takowy dopływ powietrza w jednej z wędzarń ma ..... wiesz dobrze, że np. w gotowaniu pewnych spraw nie przeskoczysz! Pewne sprawy wymagaja wkładu pracy i czasu ... a tutaj coś co ma pomóc i usprawnić, traktujesz jak rzecz zbędną... proponuję abyś bez pytań zrobił swoje coś do wędzenia i nie zabierał czasu i nie nabijał postów pytaniami... odpowiedzi i podpowiedzi masz i tak w du.pie, więc daruj sobie.... Najważniejsza jest w końcu temperatura w palenisku i żeby nie dopalały sie żadne substancje.. pomyślimy Wielkie konstrukcje nad ziemią raczej odpadają.. nie chce żeby to sie rzucało w oczy. Raczej podniosę odpowiednio rure do beczki i zobacze jak wyjdzie obniżać paleniska raczej nie będe bo potem trzeba by nurkować w ten żar Pozdrawiam_________________najważniejsza gościu, to jest temperatura w komorze, którą możemy uzyskać odpowiednio spalając drewno w palenisku! Jeżeli wydaje się Tobie, że podniesienie rury, nie wiąże się z podniesieniem beczki, to jesteś w błędzie ... a jeśli wiesz, że tak będzie, to jaka jest różnica pomiędzy podniesieniem beczki do góry, celem zrobienia paleniska pod nią, a już wspomnianym podniesieniem rury? Gdybyś zrobił bezpośrednie, nie musiałbyś się pocić przy kopaniu ... :???: :shock: ... to tyle....aha ... o jkaim nurkowaniu w żar mówisz, bo jakoś nie łapię.... ? [ Dodano: Sob 19 Maj, 2012 22:44 ]Post scriptum, pewnie spodziewałeś się ochów i achów, jak to super Ci wychodzi, a tu patrz, nie ma ... :P :shock: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/10/#findComment-218721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 19 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 19 Maja 2012 arkadiusz, no nie kazdy z każdym sie może zrozumieć :P Pomysł na brak dopływu powietrza do dołu paleniska oparłem w swojej niedoświadczonej głowie na tym poście..optował bym przy regulacji w dolnej ich czesci. To jest bez znaczenia ponieważ powietrze wchodząc prze otwory spowoduje zawirowanie w palenisku. Drewno spala się wolniej i o wiele dłużej dając więcej dymu i niższą temperaturę spalania. Obrazek..może źle zrozumiałem - zdarza sie przy podniesieniu rury chyba udałoby się kontrolować wpływ powietrza w ten sposób za pomocą blachy-pokrywy.. Na dziś wystarczy mi kombinowania ;D Dobranoc, Pozdrawiam [ Dodano: Sob 19 Maj, 2012 22:50 ]Post scriptum, pewnie spodziewałeś się ochów i achów, jak to super Ci wychodzi, a tu patrz, nie ma ..."wygląda żałośnie, jakby 2 latek sie bawił Na razie więc zakryłem to czarną folią i zapieczętowałem cegłówkami.. wygląda jak grób yhhh Wszelkie uwagi (oj będzie tego ;/) mile widziane" myth, nie powiedziałem też, że nie wykorzystam dobrych rad Wyszukałem już potencjalne ruryZłośliwy też być nie musisz. Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/10/#findComment-218722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tato Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 20 Maja 2012 PanieBoczku weź sobie do serca to co pisze Arkadiusz . Ja ładnych parę lat temu zaczynałem z identyczną wędzarnią jak twoja i to co Arkadiusz pisze to święta prawda, a do tego pogoda jest zawsze różna kiedy wędzimy. U mnie jak wiało to jakoś szło bo chociaż był "cug" ale temperatura skakała jak wściekła i trzeba bylo stać przy wedzarni prawie na baczność. Z kolei przy bezwietrznej pogodzie nie chciało sie za cholerę palić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/10/#findComment-218764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 20 Maja 2012 arkadiusz, no nie kazdy z każdym sie może zrozumieć :Pmyth, Złośliwy też być nie musisz. Nie chcesz wiedzy , to nie.. A złośliwości ze strony myth nie widzę , a raczej realizm Możesz poczytać to za złośliwość ode mnie , ale zapewniam Ciebie że nie mam takich intencji i zapraszam do lektury http://pl.wikipedia.org/wiki/Narcyzm_%28psychologia%29 Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/10/#findComment-218774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 20 Maja 2012 cwaniakujesz, a nie potrzebnie .... Najciekawsze w Twoich odpowiedziach jest zawsze to, że Twoje i tak musi być na górze, bez względu na to, że nie uznajesz słów krytyki, a porady przez pół dzielisz.... proponuję abyś nie zabierał czasu i nie nabijał postów pytaniami... odpowiedzi i podpowiedzi masz i tak w du.pie, więc daruj sobie.... Ciekawe spostrzeżenie Myth, młody człowiek nie potrafiący strawić słów krytyki, robi się śmieszny w swoim uporze i zadufaniu, co aż nadto daje się zauważyć w pisanych postach, a ranga spostrzeżeń, oraz poziom prowadzenia polemiki, kojarzy się nieodparcie z przeuroczym skąd innąd Panem Arnoldem Boczkiem ze znanego serialu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/10/#findComment-218777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 20 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 20 Maja 2012 A ja zrobię Wam psikusa i nie będę odpowiadał na posty przepełnione złą energią arkadiusz, nie zrozum mnie źle dziękuje za dobre rady i nie wiem skad pomysł, że ich nie wprowadzę w życie..? Na razie zostanie tak jak jest bo nigdzie mi sie nie spieszy nie mam parcia na wędzonki, nie muszą być jutro - może za tydzień za dwa. Spróbować najpierw tak jak napisał Miro, zmodyfikować żeby było jak na szkicu od Andyandy, przecież to nic złego tato, również dziękuję wezmę sobie do serca to co napisał.. I co mi pozostało? :rolleyes: zjeść dobry obiadek i podzielić się przepisem hehe :grin: Fajny patent na warzywa; młoda marchewka i brukselka w glazurze Na patelnie masełko i troche gorącej wody, tyle żeby warzywka się ugotowały a w tym czasie woda zdązyła odparować - najlepiej jeżeli marchew będzie troszkę chrupka w środku. W po 5-6 minutach pod przykrywką na największym ogniu, dosypuje hojnie cukru i odparowuję dalej bez przykrycia mieszając. Kiedy woda odparuje, na patelni zostanie cudowna glazura, która oblepi warzywa. Pozostaje tylko przysmażyć marchew i brukselkę (na miejscami dośc ciemny kolor) i wykończyć solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zawsze wychodzą zasmaczyste, polecam Pozdrawiam http://img685.imageshack.us/img685/9825/osoiu.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/10/#findComment-218791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 20 Maja 2012 Atakujecie PanaBoczka, mnie również, posiłkujecie się Dziadkiem, a nawet on sam się nie wypowiedział. A co mamy w tym poście : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=108245#108245 Co ja robię- przerabiam przerosta ok. 180 kg bardzo wydajny w słoninę i tłuszcz. Wędzenie w wspaniałej wiejskiej wędzarni, na ostatnim zdjęciu pieczenie kiełbasy. Pozdrawiam Czy to nie to samo co obecnie ma PanBoczek ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/10/#findComment-218846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 21 Maja 2012 a nawet on sam się nie wypowiedział. I pewnie w Swojej wędzarni zrobił dodatkowy dolot powietrza dla jaj.Prawda? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/10/#findComment-218962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 21 Maja 2012 Nie widziałem wędzarni kolegi Dziadka to się wypowiadać nie mogę.Jednak jak widać na zdjęciach i bez dolotu można uwędzić. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/10/#findComment-218967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 21 Maja 2012 miro, może kupił działkę wraz z wędzarnią :grin: od dziadka,Albo jak przystało na wnuka dostał w spadku :grin: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/10/#findComment-218976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 21 Maja 2012 Jednak jak widać na zdjęciach i bez dolotu można uwędzić. Czyli chcesz powiedzieć ,że to ten sam poziom wiedzy.A po drugie czy Ty nie widzisz różnicy w budowie tych wędzarni czy tylko nie chcesz ich dostrzec.Zwróć uwagę na szerokość kanału dymowego a o wielkości "komina" nie wspomnę. .Nie widziałem wędzarni kolegi Dziadka to się wypowiadać nie mogę. To żaden problem.Pogrzeb trochę tak jak wygrzebałeś te zdjecia i się przekonasz. A tak wogóle to miałeś taką wędzarnię bo ja tak i wiem z autopsji jakie mogą być problemy.Zresztą nie mój wóz ,nie moje konie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/10/#findComment-218977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 21 Maja 2012 Jednak jak widać na zdjęciach i bez dolotu można uwędzić.Dokładnie jest tak jak mówisz.... bierzmy pod uwagę doświadczenie, umiejętności, posiadaną wiedzę ... Nikt Boczkinsa nie atakuje, Ciebie tym bardziej ..... Ty Mirku tak to przedstawiasz.... To w czym tkwi problem Pana Boczka to raczej butność i arogancja ... to tak pokrótce, OT.A to jest to, o czym mówiłem ja, Arek, a co posiada w swojej wędzarni szanowny DZIADEK https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7778 PALENISKO DZIADKOWEJ WĘDZARNI< Z EXTRA DOLOTEM ŚWIEŻEGO POWITRZA [ Dodano: Pon 21 Maj, 2012 18:30 ]PS. Arku, ja znalazłem za MIRKA Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/10/#findComment-218980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 21 Maja 2012 Jak już Myth wykonał za Ciebie robotę to i ja jeszcze ci Mirku pomogę i zacytuję za Dziadkiem Wysłany: Wto 20 Wrz, 2011 09:37 -------------------------------------------------------------------------------- Cytat: Zapomniałem napisać że palenisko wraz z kanałem dymnym będzie w ziemi. Ja mam palenisko w ziemi i świetnie zdaje egzamin . Musisz jednak do paleniska doprowadzić dodatkowy kanał doprowadzający powietrze na dno paleniska. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/10/#findComment-218982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 21 Maja 2012 To jak już tak prowadzimy Boczka za rączkę, to o czym jeszcze zapomnieliście mu napisać poza dodatkowym dolotem ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/10/#findComment-219019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 21 Maja 2012 O niczym nie zapomnieliśmy, on po prostu nie chce nic więcej wiedzieć, bo wie prawie wszystko ... :P Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/10/#findComment-219020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 21 Maja 2012 Moderator, marzenie :grin: A o czym zapomnieliście ?! O regulacji ilości dopływu dodatkowego powietrza. :tongue: Założę się że spaliłby pierwsze wędzonki. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/10/#findComment-219035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 21 Maja 2012 miro, Gdyby/ś TY i Pan Boczek zobaczył foto paleniska DZIADKA, to byś/cie doszli od razu do wniosku, że regulowany jest dopływ powietrza, więc nie rób problemu z rzeczy oczywistych ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/10/#findComment-219038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 21 Maja 2012 A widzisz !Dla mnie, dla Cibie oczywiste, ale dla Boczka dekiel na papierosy. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/10/#findComment-219039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 21 Maja 2012 No i doszliśmy do sedna sprawy ... nie słucha tego co podpowiadają Pozdrawiam Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/10/#findComment-219043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 21 Maja 2012 Koledzy, nie kłocmy sie o PanaBoczka. Co se uwędzi, to se uwędzi, najwyżej wyjdzie mu "Wczesny Zbój Madej". Ja też parę razy wtopiłem, pokora dla własnej niewiedzy przychodzi z czasem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/10/#findComment-219052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 22 Maja 2012 O regulacji ilości dopływu dodatkowego powietrza. :tongue: Założę się że spaliłby pierwsze wędzonki. :grin:niekoniecznie Mirku, tak się składa że mam taki "układ"... niezamknięcie dopływu powietrza nie spowoduje dużego podsycenia jeśli odsuniemy pokrywę paleniska (u mnie za taki "regulator" robi cegła :blush: ) co więcej, u mnie czasem zachodzi "podział" i część idzie do wędzarni a część do dolotu :shock: - to zjawisko przydaje się gdy osuszanie się przedłuża i muszę podłożyć drewna... wtedy zbędny w tym momencie dym nie idzie do wędzarni zastanawia mnie tylko dlaczego nikt nie zwrócił uwagi koledze na złe "założenia do konstrukcji" :rolleyes: blaszana, cienka rura w ziemi.... - to będą kłopoty :rolleyes: (ja już dojrzałem :tongue: ) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/10/#findComment-219060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 22 Maja 2012 Co se uwędzi, to se uwędzi, najwyżej wyjdzie mu "Wczesny Zbój Madej" :grin: o wędzonkach jak o obrazach mistrzów.. jestem za Przypuszczam, że i tak byłbym zachwycony takimi wędzonkami :blush: Myślałęm, że dobijecie ten temacik do 1000 postów przez noc miro, dzięki za pozytywne nastawienie :clap: bo nieważne co i jak.. ważne, żeby z uśmiechem na twarzy Szkoda, że zniknęły fajne posty od Gonzo i Andyandy :grin: pozwolicie jednak, że najpierw wypróbuję dopływ powietrza nie na samo dno paleniska, tylko nieco niżej od rury odprowadzającej dym.. zawirowania, nawet powietrza, najbardziej do mnie przemawiają :grin: zastanawia mnie tylko dlaczego nikt nie zwrócił uwagi koledze na złe "założenia do konstrukcji" blaszana, cienka rura w ziemi.... - to będą kłopoty (ja już dojrzałem ) :blush: no ciekawe co to będzie.. jak na razie zauważyłem, że ta rura świetnie zbiera wszelką wode :lol: kiedy wczoraj ją podnosiłęm wylała sie szklanka conajmniej xD Może teraz będzie lepiej, bo rura praktycznie wystaje na calej długości na powierzchnię i jest tylko przykryta warstwą trawy i wysuszonego piachu.. Docelowo, kiedy już będę miał pewność, że wedzarnia zadziała jak chcę to może zdecyduje się ją scementować.. abratek, w takim wariancie pomogłoby wymurowanie kanału na tą rure? Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/10/#findComment-219065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 22 Maja 2012 Szkoda, że zniknęły fajne posty.....a mnie ich nie szkoda - szkoda mi tylko mojego czasu na "naprawianie" :devil: Docelowo, kiedy już będę miał pewność, że wedzarnia zadziała jak chcę to może zdecyduje się ją scementować.. abratek, w takim wariancie pomogłoby wymurowanie kanału na tą rure?powiem Ci tak.....oddaj tą rurę i kup parę bloczków betonowych - z tego zrób szeroki kanał na powierzchni i nie będziesz miał kłopotów z wąską rurą w ziemi kumulującą wodę :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/10/#findComment-219069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.