Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Piękna. .Jacku jak długo parzyleś. ?
Przyłem w 80 st wody do 70 w środku.

 

Wygląda nie źle, jakiś przepis jakie przyprawy itd.
Peklowana na sucho 18 gr. na kg 50/50 sól i peklosól (dlatego nacięta) w nacięcia posypane przyprawy,młotkowane-pieprz,kolendra,gorczyca ,małe płatki papryki i czosnek oraz żelatyna.Peklowanie w szynkowarze z przyprawami 24 h .Parzenie w wodzie 80 st do 70 w batonie. 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/29/#findComment-447454
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 949
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Parzenie w wodzie 80 st do 70 w batonie.

A ile mniej więcej czasu to trwało i czy zaraz po osiągnięciu tych 70stC wyciągnąłeś szynkowar ??

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/29/#findComment-447456
Udostępnij na innych stronach

 

 

A ile mniej więcej czasu to trwało i czy zaraz po osiągnięciu tych 70stC wyciągnąłeś szynkowar ??
Wsad 1 kg czas parzenia ok 2 h,dokładnie nie wiem ,opierałem się na wskazaniu termometru.Po osiągnięciu 70 st w środku,szynkowar umieściłem w zimnej wodzie po dalszym schłodzeniu do lodówki na noc z popuszczoną sprężyną. 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/29/#findComment-447464
Udostępnij na innych stronach

A jaka to czesc wolowiny?bo tez bym sobie zrobila cosik podobnego  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/29/#findComment-447507
Udostępnij na innych stronach

 

 

i posypałem też żelatyną

 

Żelatyna mięsa nie sklei.Co najwyżej da ścisłą galaretę. Gdyby tak było to niepotrzebne byłoby masowanie.Dali by żelatyny i szynka konserwowa gotowa.Dodaje się żelatynę do szynki konserwowej , ale tylko na spód i na wierzch dla uzyskania bardziej ścisłej galaretki.Obawiam się , że taki wołowy wyrób nie da się skleić, ale może się mylę bo z wołowiny to ja w pierwszej klasie podstawówki.Kiedyś sprzedawali wołowinę w galarecie w kształcie batonów.Wołowina była jakby szarpana na poszczególne włókna ,zalewana roztworem żelatyny i do osłonki barierowej.Nawet to niezłe było.Bardzo chętnie bym to zrobił bo moja LP bardzo to lubi, ale nie mam zielonego pojęcia jaki kawałek wołowiny by się na to nadał i jaki był proces produkcji.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/29/#findComment-447554
Udostępnij na innych stronach

 

 

A jaka to czesc wolowiny
Była to część udzca wołowego.

 

Żelatyna mięsa nie sklei
Ale skórkami mielonymi sklejają.

 

Kiedyś sprzedawali wołowinę w galarecie
Nie widziałem tego wyroby a i też nie jadłem ,więc Ci nic nie doradzę. 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/29/#findComment-447561
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa biała i kaszanka,trochę się przydała ,do spożycia .

 

post-41979-0-13428800-1443912326_thumb.jpg

 

post-41979-0-59706700-1443912307_thumb.jpg

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/29/#findComment-448170
Udostępnij na innych stronach

Studzi się,salceson biały,jutro pójdzie pod nóż :)

 

post-41979-0-78049500-1444503396_thumb.jpg

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/29/#findComment-449338
Udostępnij na innych stronach

I po zabiegu :)

 

post-41979-0-85034400-1444570347_thumb.jpg

 

post-41979-0-51958500-1444570357_thumb.jpg

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/29/#findComment-449417
Udostępnij na innych stronach

I po zabiegu

 

Widać rękę mistrza. :clap:

 

P.S

U mnie w rodzinie te kostki tłuszczu by nie przeszły.Musze niestety kombinować inaczej. :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/29/#findComment-449476
Udostępnij na innych stronach

 

 

Musze niestety kombinować inaczej
Też mam nieraz problemy :) ale tak jak piszesz można ukryć :) 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/29/#findComment-449647
Udostępnij na innych stronach

O rzesz...piekny ...ale smaka narobiles ...chyba musze cos zrobic z takich smakowitosci  :)  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/29/#findComment-449653
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa polska,szynki i lisiecka.

 

post-41979-0-35611100-1445108809_thumb.jpg

 

post-41979-0-99610800-1445108772_thumb.jpg

 

post-41979-0-87834100-1445108852_thumb.jpg

 

post-41979-0-21687900-1445108882_thumb.jpg

 

post-41979-0-12054400-1445108916_thumb.jpg

 

post-41979-0-34762900-1445108955_thumb.jpg

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/29/#findComment-450799
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Electra.Pontiak,Bazylku dzięki :) .

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/29/#findComment-454643
Udostępnij na innych stronach

Kostek szkoda ze nie mieszkasz gdzies blizej ,zapisalabym sie u ciebie  jako czeladnik :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/29/#findComment-454649
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kostek szkoda ze nie mieszkasz gdzies blizej ,zapisalabym sie u ciebie jako czeladnik :D

 

O to nie tak łatwo, za wiedzę trza płacic :)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/29/#findComment-454659
Udostępnij na innych stronach

 

 

za wiedzę trza płacic
Wiedza jest zawarta na tym forum,wystarczy ,,klikać,, albo przesłać parę groszy :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/29/#findComment-454684
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbasa polska,szynki i lisiecka.

Jak zwykle, wykonane po mistrzowsku.

Widać, że czujesz to, co robisz i przyprawiasz serduchem :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/29/#findComment-454735
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak zwykle
Dziękuję .

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/29/#findComment-454741
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.